وزیر خارجه کشورمان در گفتوگوی زنده با شبکه پرس تی وی تاکید کرد: آمریکا نمیتواند به برجام بپیوندد مگر اینکه تحریمها را لغو کند؛ تمامی تحریمها باید لغو شوند. ظریف در بخشی از این گفتوگو تاکید کرد: ما تعهداتی داریم که به آنها پایبند هستیم. تمام اقدامات ما در راستای برجام […]
وزیر خارجه کشورمان در گفتوگوی زنده با شبکه پرس تی وی تاکید کرد: آمریکا نمیتواند به برجام بپیوندد مگر اینکه تحریمها را لغو کند؛ تمامی تحریمها باید لغو شوند.
ظریف در بخشی از این گفتوگو تاکید کرد: ما تعهداتی داریم که به آنها پایبند هستیم. تمام اقدامات ما در راستای برجام است. ما قوانین کشور را که پارلمان به آن مشروعیت بخشیده، اجرا میکنیم.
وی ادامه داد: در آمریکا، رئیسجمهور میتواند از حق وتو برای مخالفت با هر گونه تصمیمی استفاده کند اما ما در ایران، چنین کاری نخواهیم کرد.
وی با انتقاد از درز اطلاعات آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد که این اسناد باید محرمانه بماند.
وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: رئیس جمهور بایدن با سیاست های دونالد ترامپ مخالفت می کند اما در حقیقت همان سیاست را دنبال می کند.
وی گفت: اصطلاح مکانیسم ماشه ساخته آمریکاست و چنین چیزی در برجام وجود ندارد. آمریکاییها برای کنترل اقکار عمومی این اصطلاح را ایجاد کردند.
ظریف با اشاره به رویکرد دولت آمریکا درقبال برجام گفت: تفکر سلطه جویانه آنها مبنی بر این است که آنچه مال من است برای من است و آنچه برای توست، قابل مذاکره است. آنها با کلمات بازی می کنند تا متن برجام را تغییر دهند.
وی با بیان این که پس گرفتن درخواست فعال شدن مکانیسم ماشه از شورای امنیت، امتیاز به ایران نیست، افزود: بلکه آنها حقیقت را پذیرفتهاند که نمی توانند از این طریق به جایی برسند.
وزیر خارجه کشورمان گفت: اروپایی ها به تعهدات خود در برجام عمل نکرده اند. ممکن است دولت هایشان درباره پایبندی به توافق حرف بزنند اما شرکتهایشان به حرف واشنگتن گوش میکنند. اروپاییها برای تصمیمگیری نیازمند تائید واشنگتن هستند. آنها باید از آمریکا بخواهند که به جایگاهشان احترام بگذارد و اجازه دهد که به الزامات خود عمل کنند.
وی با بیان این که آمریکا پس از بازگشت به برجام باید خسارات ما را جبران کند، تاکید کرد: و باید متعهد شود که دیگر چنین رفتاری را تکرار نکند.
ظریف گفت: ما درخواست های زیادی داریم و خواهان اقدام عملی از سوی آمریکا هستیم، نه حرف. اما اکنون مشکل این است که بایدن در حال دنبال کردن سیاست های ترامپ است، نه اوباما
وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: ما تنها زمانی وارد مذاکره میشویم که تحریم ها لغو شود و رفتار آمریکا تغییر کند. به دلیل سیاست های آمریکاست که دارایی های ما در کره جنوبی و ژاپن بلوکه شده اند. این رویکرد می بایست تعییر کند. اما دولت بایدن همچنان به مسدود کردن پول ایران برای خرید واکسن کووید ١٩ ادامه می دهد.
ظریف با اشاره به تحولات هسته ای ایران از زمان خروج آمریکا از برجام گفت که ایران اکنون ذخیره اورانیوم بیشتری دارد، هرچند که ما هیچ کس را تهدید نمی کنیم و تنها از حق خود استفاده میکنیم.
به گفته وی اگر آمریکا خواهان تعامل اقتصادی با ما نیست اما باید به بقیه اجازه تجارت با ایران را بدهد.
وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال خروج ایران از برجام تاکید کرد که ایران نیازی به این کار ندارد. آمریکا باید بداند که ما نیازی به خروج از برجام نداریم و می توانیم از حقوق خود در توافق بهره ببریم. ما توافق نکردیم که آن را کنار بگذاریم ما مذاکره کردیم که به تعهداتمان عمل کنیم. ما طبق مفاد برجام حق داریم که از اجرای تعهداتمان عقب بنشینیم.
ظریف یادآور شد: آمریکا در بازی خود و تلاش برای اعمال فشار بر ایران یک اشتباه بزرگ کرد؛ اکنون وابستگی ما به نفت به مراتب کمتر شده است. آمریکا در نهایت، دیر یا زود خواهد فهمید سیاستهایش غیر قانونی است و باید این سیاست های خود را تغییر دهد چراکه نتیجه ای نداشته است.
وزیر امورخارجه درباره جنگ یمن نیز تصریح کرد: عربستان سعودی باید به این جنگ پایان دهد. من امیدوارم که روزی مردم بیدار شوند و بفهمند که جان انسان ها ارزش دارد. عربستان و امارات میلیاردها دلار برای این جنگ هزینه کرده اند اما سعودی ها و متحدانشان بر اراده مردم یمن پیروز نخواهند شد.
وی گفت: برخی رژیم های عربی به اشتباه فکر می کنند که اسرائیل می تواند برایشان امنیت به ارمغان بیاورد اما آنها باید بدانند که ما خواهان روابط با همسایگان عرب خود هستیم. کشورهای منطقه باید به همسایگی خود بازگردند. ما به دنبال سلطه بر منطقه نیستیم و می خواهیم روابط خوب با همسایگانمان ایجاد کنیم.
ظریف درباره توافق میان ایران و چین خاطرنشان کرد که پکن نقش بزرگی در اقتصاد جهان ایفا می کند. توافق میان ایران و چین به نفع هر دو طرف و همچنین به نفع منطقه است.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو با بیان این که سیاست ایران درقبال کشمیر کاملا روشن است، گفت: باید حق مردم این منطقه برای تعیین سرنوشتشان مورد احترام قرار گیرد.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی با ظریف دیدار کرد
رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی ساعتی قبل با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه دیدار کرد.
رافائل گروسی مدیر کل آژانس که شنبه شب وارد تهران شده است دیروز در وزارت امور خارجه با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه دیدار و گفت و گو کرد.
همکاری های جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی، تلاش آژانس برای حل و فصل موضوعات فیمابین و همچنین همکاریهای ایران و آژانس در چارچوب پادمان از مهمترین موضوعات مورد گفت و گو و تبادل نظر در دیدار وزیر امور خارجه کشورمان و مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در این دیدار بود.
وی صبح دیروز هم با حضور در سازمان انرژی اتمی با علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی برای هماهنگی جهت اجرای همزمان «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران» و فعالیتهای پادمانی آژانس تبادل نظر کرد.
واکنش رسانههای جهان به دیدار گروسی از تهران
رسانههای بیگانه به دیدار رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی از تهران و مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره پایان پایبندی ایران به پروتکل الحاقی واکنش نشان دادند.
گروسی شنبه شب برای دیدار با علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و گفت و گو درباره آخرین تحولات در فعالیتهای هستهای ایران در چارچوب کاهش تعهدات برجامی، وارد تهران شد.
صالحی پیشتر درباره سفر مدیرکل آژانس به ایران گفته بود: بعد از اعلام ما مبنی بر اجرای ماده ششم قانون مصوب مجلس در خصوص توقف نظارتهای فراپادمانی و ارائه نامه در این خصوص به آژانس، گروسی درخواست سفر فوری به ایران و دیدار با اینجانب را مطرح کرد و سازمان انرژی اتمی ایران با در نظر گرفتن تعاملات خود با آژانس، با این سفر موافقت کرد.
گروسی علاوه بر صالحی، با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز ملاقات کرد.
خبرگزاری پرس اسوسیشن انگلیس نوشت: رئیس نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد در تلاش برای ادامه توانایی نظارتی سازمانش بر برنامه اتمی تهران، با وجود تصمیم مقامهای ایران به قطع دوربینهای نظارتی در تاسیسات هستهای کشورمان، به تهران سفر کرده است.
خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد: ایران قبل از مهلت خود برای محدود کردن نظارتهای آژانس در صورت لغو نشدن تحریمهای ایالات متحده، گفته است که مذاکرات پرباری با گروسی در تهران داشته است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در مطلبی با عنوان دیدار رئیس نهاد هستهای سازمان ملل از ایران، هم زمان با تهدید تهران به قطع فعالیت دوربینهای نظارتی، افزود: رئیس نهاد نظارت بر فعالیتهای هستهای سازمان ملل متحد با مقامهای ایران برای ادامه توانایی بازرسی بر برنامه اتمی این کشور، ملاقات کرد.
مقامهای ایران گفتهاند که قصد پایان دادن به فعالیت دوربینهای نظارتی در تاسیسات هستهای خود را دارند. رئیس نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد، قبل از برنامه ایران برای تعلیق بخشی از بازرسیهای این سازمان وارد تهران شده است.
رسانههای چین و ژاپن ضمن پوشش اخبار سفر گروسی به تهران، این دیدار را مهم ارزیابی کردند.
خبرگزاری رسمی چین “شینهوا” روز یکشنبه در یادداشتی نوشت: گروسی رئیس آژانس روز شنبه دوم اسفند و در آستانه ضرب الاجل تعیین شده ایران برای پایان دادن به اجرای پروتکل الحاقی آژانس بین المللی انرژی هستهای، برای مذاکره با مقامهای ایران وارد تهران شد.
کاظم غریب آبادی نماینده دائمی ایران در مقر آژانس بین المللی انرژی هستهای در وین به فایننشال تریبیون گفت: “این سفر به منظور گفت و گوهای فنی با سازمان انرژی هستهای ایران در باره چگونگی همکاری در چارچوب شرایط جدید صورت گرفته است”.
غریب آبادی در ادامه افزود: “این گفت و گوها بر پایه مصوبه مجلس شورای اسلامی ایران تحت عنوان برنامه اقدام راهبردی ضد تحریمها شامل تعلیق انجام داوطلبانه پروتکل الحاقی خواهد بود”.
تارنمای خبری رادیو بین المللی چین هم در گزارشی ضمن انعکاس خبر سفر گروسی به تهران نوشت: دو طرف در این سفر درباره نامه اخیر ایران به آژانس در مورد برنامه تهران برای «توقف اجرای اقدامات مربوط به شفافیت داوطلبانه» در قالب تواقفنامه هستهای سال ۲۰۱۵ از روز پنجم اسفند گفت و گو خواهند کرد.
“سی جی تی ان” تلویزیون انگلیسی زبان چین هم در گزارشی اعلام کرد: سخنگوی آژانس بین المللی انرژی هستهای پیش از سفر گروسی به تهران گفت که او در این سفر با مقامات ارشد ایران به منظور یافتن یک راه حل قابل قبول برای آژانس به منظور ادامه کار بازرسان دیدار خواهد کرد.
تلویزیون چین افزود: ظریف وزیر امور خارجه ایران در اوایل هفته جاری گفت که تهران آماده مذاکره با گروسی است، اما درباره توافق هستهای سال ۲۰۱۵ مذاکره مجدد نخواهد کرد.
تلویزیون دولتی ژاپن “ان. اچ. کی” هم در گزارشی اعلام کرد: رئیس نهاد ناظر هستهای سازمان ملل متحد که از روز شنبه به تهران سفر کرده است، با مقامهای عالیرتبه ایران گفت و گوهایی خواهد داشت.
این رسانه هدف از دیدار گروسی از تهران را دستیابی به یک راه حل قابل قبول برای دو طرف عنوان کرده است که ادامه کار تایید توسط بازرسان آژانس را ممکن سازد.
“ان. اچ. کی” میگوید: کشورهای غربی ابراز نگرانی کردهاند که این اقدام ایران، تایید استفاده و یا عدم استفاده این کشور از فناوری هستهای برای مقاصد نظامی را دشوار سازد.
خبرگزاری رویترز به نقل از ظریف وزیر امور خارجه کشورمان گزارش داد که تصمیم به پایان دادن به بازرسیهای سرزده سازمان ملل متحد از ۲۳ فوریه (پنجم اسفند ماه)، به معنای نقض توافق هستهای ۲۰۱۵ نیست.