به تعریفی دیگر، فرسایش خاک عبارت است از حذف حاصلخیزترین لایه رویی خاک از طریق آب، باد و کشاورزی بیش از حد. فرسایش خاک نتیجه استفاده ناپایدار از زمین و سایر اختلالات مانند آتش سوزی، استخراج معادن یا مصارف کشاورزی فشرده است.
از دست دادن خاک ممکن است اثرات جدی بر کمیت و کیفیت خدمات اکوسیستم خاک داشته باشد که پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جدی در پی دارد. نیمی از خاک سطحی کره زمین در ۱۵۰ سال گذشته از بین رفته است. علاوه بر فرسایش، کیفیت خاک تحت تأثیر سایر جنبههای کشاورزی قرار میگیرد. این اثرات شامل تراکم، از دست دادن ساختار خاک، تخریب مواد مغذی و شور شدن خاک است که مسائلی بسیار واقعی و جدی هستند.
بنابراین حفظ خاک از اهمیت بسیاری برخوردار است اما متاسفانه این مهم نيز همچون بسیاری از ضرورتها مغفول مانده و آمارهای بسیار نگرانکننده ای از آن به گوش میرسد.
بهمن یارقلی، کارشناس محیط زیست در همين رابطه میگوید: «ایران با یک درصد وسعت جهان به تنهایی ۷.۷ درصد فرسایش خاک جهان را به خود اختصاص داده است. خسارت سالانه از محل فرسایش خاک بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار برآورد شده است.»
کامبیز بازرگان، رییس انجمن علوم خاک ایران نیز در گفتوگو با خبرآنلاین گفت: کشور ما حدود ۱۶۵ میلیون هکتار خاک شامل خاکهای جنگلی، مرتعی، بیابانی و کشاورزی دارد. بخش کشاورزی آن حدود ۱۸.۵ میلیون هکتار است که تقریباً ۱۱ درصد مساحت کشور را شامل میشود و نشاندهنده این است که کشور ما ظرفیت افزایش سطح زیر کشت ندارد. این محدودیت به دلیل شرایط اقلیمی و منابع آب محدود است. دادههای داخلی و بینالمللی نشان میدهد که ایران ظرفیت افزایش سطح کشت را ندارد.
او ادامه داد: میانگین جهانی خاک حاصلخیز به ازای هر نفر دو دهم هکتار است، ولی ما با ۱۸ صدم هکتار برای هر نفر جزو کشورهایی هستیم که از میانگین جهانی پایینتر است. با این حال در ایران توجهی به این مسئله نمیشود. نتیجه این بیتوجهی از بین رفتن خاک است.
بر اساس گزارش رسمی سازمان امور اراضی، در فاصله نزدیک به ۳۰ سال تا سال ۱۴۰۰، ساعتی ۰.۳ هکتار از اراضی کشاورزی تغییر کاربری پیدا کرده است. اما برآورد ما در انجمن علوم خاک ایران چهار برابر این مقدار است. درواقع ساعتی ۱.۲ هکتار از اراضی در چرخه کشاورزی تغییر کاربری پیدا میکند؛ چرا که برخی بخشها به صورت مجاز تغییر کاربری پیدا کرده است.
کارشناسان قانون جهش تولید مسکن را نيز از عوامل فرسایش خاک در ايران میدانند و معتقدند در ماده ۹ قانون جهش مسکن گفته شده سازمان منابع طبیعی باید زمینهایی را برای توسعه مسکن تأمین کند. در تبصره آن نیز آمده که اراضی حاصلخیز درجه ۱ و ۲ مستثنی هستند. در حالی که تنها یک و نیم درصد از این ۱۸ و نیم میلیون هکتار، اراضی درجه یک، و حدود سه و نیم درصد هم اراضی درجه دو هستند. بخش اعظم این ۱۸ و نیم میلیون هکتار که غذای کشور را تأمین میکند، اراضی درجه ۳، ۴ و ۵ هستند. با این حال در این قانون مجاز شمرده شده که این اراضی برای ساخت مسکن تغییر کاربری پیدا کند.
به گزارش جمله شهریور ماه امسال هم معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه میانگین فرسایش خاک در کشور حدود ۱۶.۵ تن در هکتار تخمین زده شده است گفت: فرسایش خاک در ایران تقریباً معادل ۲ تا ۲/۵ برابر آسیا و ۵ تا ۶ برابر میانگین جهانی است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی درباره اجرایی نشدن طرحهایی در قالب آبخیزداری و آبخوانداری اظهار کرد: سال گذشته همراه با بارشی شدید سیلابی رخ داد و همکاران منابع طبیعی در استان، در بالادست دشتیاری یک دایک ۱۱ کیلومتری احداث کرده بودند که اگر آن دایک احداث نشده بود در سنوات قبل، فاجعه فوقالعاده خطرناکتر از وضع موجود میشد و این دایک خیلی به داد ما رسید.
او ادامه داد: چند طرح در سازمان منابع طبیعی داریم که همین احداث دایک از جمله آنها و پخش سیلابها است. در حوزه اراضی کشاورزی بندسارهایی احداث میشود که الان هم در حوزه معاونت ما اجرا میشود و همچنین ایجاد هوتکها نیز از اهمیت بالایی برخوردارند، هوتکها همین آب بندهایی هستند که در شمال اجرا میشود و در جنوب اصطلاحا به آنها هوتک گفته و بندسارها اجرا میشود. در برنامه هفتم توسعه نیز به این موارد اشاره شده و پروژههای خوبی تعریف شده است تا بتوانیم خساراتی را که به اراضی وارد میشود را کنترل کنیم.
تاسفبار اینکه اخطار درباره فرسایش خاک مسئله تازهای نيست و در سال ۱۴۰۰ نيز مدیر کل وقت دفتر حفاظت خا ک و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی گفت: فرسایش خاک در ایران تقریباً معادل ۲ تا ۲.۵ برابر آسیا و ۵ تا ۶ برابر میانگین جهانی است.
نیازی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: با اجرای عملیات آبخیزداری میتوان تا ۵۰ درصد از فرسایش خاک در کشور جلوگیری کرد.
وی گفت: از ۱۶٫۵ تن فرسایش خاک در کشور حدود ۱۰ تا ۱۱ تن مربوط به فرسایش آبی است که با اجرای طرحهای آبخیزداری میتوان آن را تا ۵۰ درصد کاهش داد.
به گفته وی، ۷۰۰ سال زمان میبرد تا یک سانتی متر خاک تولید شود، عنصری که بستر ۱۲۵ میلیون تن محصول کشاورزی است و تامین کننده امنیت غذایی کشور،، اما همین عنصر حیاتی، تحت تاثیر عواملی همچون تخریب پوشش گیاهی و فعالیتهای صنعتی حدود ۷۰ سال است که روند فرسایشی آن اوج گرفته و به ۱۶٫۵ تن در هکتار رسیده است.
به گزارش جمله فرسایش، حاصلخیزی خاک را کاهش میدهد که میتواند بر عملکرد محصول تأثیر منفی بگذارد. تبدیل خاکهای طبیعی به بسترهای کشاورزی اغلب نمیتواند خاک را حفظ کند و بسیاری از گیاهان زراعی مانند قهوه، پنبه، نخل روغنی، سویا و گندم در واقع ممکن است فرسایش خاک را افزایش دهند. اثرات فرسایشِ خاک فراتر از از دست دادن زمینهای حاصلخیز است و منجر به افزایش آلودگی و رسوب در نهرها و رودخانهها شده است، این رسوبات آبراهها را مسدود کرده و باعث کاهش ماهیها و گونههای دیگر شده است. زمینهای با خاک تخریب شده نیز اغلب کمتر قادر به نگه داشتن آب هستند، که میتواند سیل را بدتر کند.
نابودی خاک، يعنی نابودی تمدن و موجودیت ایران
برچسب ها
شب قدر؛ شبی به وسعت یک عمر
مومنان در شبهای قدر با احیا، تلاوت قرآن و راز و نیاز با پروردگار، از درگاه الهی طلب بخشش کرده و برای آیندهای روشنتر دعا میکنند.
جنگلها، اکوسیستمهای حیاتی برای امنیت غذایی
جنگلها فقط سرزمینهای پر از درخت نیستند؛ آنها منبعی حیاتی برای تأمین غذا، حفظ آب، مقابله با تغییرات اقلیمی و تضمین آینده بشر هستند.
بهار ۱۴۰۴؛ قیام سرمایه، طغیان تولید!
بهار که از راه میرسد، زمین با جوانههای سبز، پیام نو شدن را به گوش جهان میرساند. اما آیا این تغییر تنها سهم درختان و رودهاست؟ آیا وقت آن نرسیده که ما نیز همزمان با طبیعت، ذهن و مسیر خود را دگرگون کنیم؟ سال ۱۴۰۴ با شعاری همراه شده که بیش از هر زمان دیگری، نقش انسان در سرنوشت خویش را یادآوری میکند "سرمایهگذاری برای تولید"
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

زنان خسته از سرگردانی در بازار کار
اشتغال زنان نقش کلیدی در رشد اقتصادی و افزایش سطح رفاه جامعه دارد.
نقش زنان در منطقه دیده شود
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درمورد نقش زنان در منطقه توضیحاتی ارائه کرد.
حقیقتی که گم شده است
در دنیای امروز، رسانههای اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی، نقش پررنگی در شکلدهی به آگاهی عمومی دارند. اما این ابزار قدرتمند به همان اندازه که توانایی انتقال اطلاعات را دارد، میتواند بستری برای گمراهی و ایجاد آگاهی کاذب باشد.
پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است/همه یکصدا برای ایران باشیم
سخنگوی دولت در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی عنوان کرد: پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است بلکه همه با وحدت و همدلی، یکصدا برای ایران باشیم.
قانون حجاب و اتفاقات سوریه !
اصولگرایان تندرو و طیف پایداری قصدی برای کوتاه آمدن ندارند و عزم خود را برای ابلاغ قانون حجاب در تاریخ 23 آذر جزم کردند آن هم در شرایطی که بسیاری از دلسوزان حوزه دین و معارف بر آن نقدهای جدی وارد کردهاند و مدیران ارشد دولت چهاردهم بهعنوان مجری قانون نیز بندهایی از آن را غیرقابل اجرا میدانند و بسیاری از سیاسیون هم تأکید کردند با توجه به نیاز به تصمیمات سختی که در شرایط فعلی وجود دارد و ضرورت همراهی و هماهنگی مردم با این تصمیمات، اجرای این قانون که مخالفان بسیاری در میان شهروندان دارد، در حال حاضر به مصلحت نیست.

“عابربانکها قفل شدند، مردم در صف بیپولی!”
در حالی که مردم در تعطیلات نوروزی به سر میبرند، بسیاری از عابربانکها از ارائه وجه نقد ناتوان شدهاند و این موضوع باعث نارضایتی گسترده شهروندان شده است فلذا در میان بانکهایی که از تأمین اسکناس جا ماندهاند، بانک تجارت با تأمین نقدینگی دستگاههای خودپرداز، تنها گزینه قابل اتکا برای مردم بوده است.
بسته حمایتی پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت از سوی دولت ابلاغ شد
تصویبنامه هیئت وزیران در مورد مصوبه بسته حمایتی صنایع که چندی پیش توسط وزیر صمت در کمیسیون زیربنایی دولت تایید شده بود؛ ابلاغ شد.
وزیر اقتصاد: تاب آوری ایران در ۷ سال تحریم الگوی قابل توجهی برای کشورهای منطقه است
وزیر اقتصاد با اشاره به مذاکراتی که در حاشیه کنفرانس فرصتها و چالشهای اقتصادهای نوظهور در عربستان داشته است گفت: تاب آوری ایران در ۷ سال تحریم برای مقامات سایر کشورها و حتی مسئولان صندوق بین المللی پول جالب توجه است.
رگولاتورهای داخلی ضعف شفافیت دارند
مهدی حیدری، اقتصاددان در رویداد بزرگ فینشورتک گفت: با بررسی مشکلات و چالشهای سامانههای مختلف در کشور و مقایسه آنها با سیستمهای دیگر کشورها بیان کرد: چندین سامانه مانند سامانه سنا، سخاوت و ملک و… در کشور داریم که این سامانهها به صورت جداگانه عمل میکنند و این موضوع باعث ایجاد مشکلاتی در احراز هویت و دسترسی به اطلاعات میشود.
تلاش بانکها بر تعامل با زیستبوم فناوری کشور
عضو هیأت مدیره بانک مهر ایران در رویداد بزرگ فینشورتک با تاکید بر به اهمیت خدمات غیرحضوری در نظام بانکی و تلاشهای بانکها برای پیشگامی در این زمینه گفت: در ده سال گذشته، سهم فناوری در کسب و کارها بهویژه در نظام مالی بهطور قابل توجهی افزایش یافته است. بانکها به ارائه سرویسهای مشخص و تعریفشده در ساحت عمومی پرداختهاند، در حالی که نیاز مشتریان به کاهش مراجعه حضوری به بانکها بیشتر شده است.

تیم التپه قهرمان بیچون و چرای جام رمضان شد
تیم التپه با نمایش قدرت و هماهنگی بینظیر، عنوان قهرمانی جام رمضان را از آن خود کرد و در فینال رقابتی حساس، تیم شیان را در جایگاه دوم قرار داد. این دوره از مسابقات با بازیهای جذاب و هیجانانگیز، به یکی از رویدادهای مهم ورزشی منطقه تبدیل شد.
تحلیل حضور ریاست قوه قضائیه در هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری
آیین هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری، در تاریخ ۷ اسفند ۱۴۰۳، با حضور حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضائیه، و امیرحسین رحیمی، وزیر دادگستری، در سالن همایشهای وزارت کشور برگزار شد.
دانشآموز شایسته مازندرانی؛ با درخشش مثالزدنی، قهرمان مسابقات انتخابی تیم ملی تنیس روی میز شد
دانشآموز شایسته مازندرانی؛ با درخشش مثالزدنی، قهرمان مسابقات انتخابی تیم ملی تنیس روی میز شد.
مشکل پرسپولیس؟ همان همیشگی
پرسپولیس در فصول اخیر دچار مشکلات متعددی در خط دفاعی بوده است که در اکثر بازیها و بهویژه در دیدارهای حساس به وضوح خود را نشان دادهاند. یکی از مهمترین مشکلات این تیم دریافت گلهای سریع و به ویژه از روی ضربات شروع مجدد است. در دیدار سوپرجام ۱۴۰۳، گل سریع سپاهان در دقیقه ۳، از طریق یک ارسال پرتاب اوت بلند و ضربه سر استیون انزونزی، بار دیگر این ضعف را به وضوح نمایان کرد. این گل که به دست پرسپولیس جام سوپرجام را گرفت، یکی از نمونههای تکراری مشکلات دفاعی این تیم است که در سالهای اخیر همچنان ادامه داشته است.
۷ بازیکن در آستانه جدایی از آبیها
نیمفصل اول لیگ برتر فوتبال ایران به لحظات حساس خود نزدیک میشود، و استقلال، بهعنوان یکی از مدعیان جدی قهرمانی، با دو بازی سرنوشتساز مقابل چادرملو و سپاهان، فرصت دارد تا هم جایگاه خود در جدول را تقویت کند و هم تکلیف بازیکنان نامطمئن را مشخص کند.

خیال خام خانهدار شدن
به تازگی گزارش تورم مسکن در ماه گذشته، یعنی دی ۱۴۰۳ منتشر شده و آمارها حاکی از افزایش تورم در این بازه زمانی بوده است. این افزایش تورم در شرایطی رخ داده که شاهد کاهش التهابات منطقه و تثبیت نسبی قیمت دلار بوده ایم؛ بنابراین می توانیم آن را متأثر از عوامل بیرونی بدانیم.
حمایت از مسکن اقتصادی در خانه ملت
موضوع مسکن به موضوعی کهنه و چالشی همیشگی برای مردم ایران تبدیل شده است.
فرسودگی ناوگان؛ متهم اصلی
جای شکرگزاری است که بهدلیل مشکلات مالی بخش اعظمی از جامعه، تمایل به سفر با هواپیما در کشور بسیار پایین است تا جاییکه پایین بودن تعداد هواپیماهای مسافربری در کشور احساس نمیشود و بسیاری از شهروندان ترجیح میدهند مسیرهای سفر را با خودرو طی کنند به این دلیل که توان مالی برای پرداخت هواپیما را ندارند.
فروش کلیه به دلیل هزینه رهن خانه!
زارع، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: اگر واقعا بخش خصوصی جهت ساخت متراژ ۲۵متری ورود داشته باشد دولت موفقیت بسیاری بدست میآورد.
تامین آرامش جوانان با ساخت مسکنهای کوچکمقیاس
ذاکر، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: دولت باید مشکل مسکن را حل کند نه متراژ؛ متراژها براساس سلیقه مردم متفاوت است.