استفاده از ظرفیت بافت‌های فرسوده برای تامین مسکن مورد نیاز جامعه 
استفاده از ظرفیت بافت‌های فرسوده برای تامین مسکن مورد نیاز جامعه 
به جهت وجود زیر ساخت‌ها و خدمات روبنایی و زیر‌بنایی و ظرفیت‌های بالقوه در بافت‌های میانی شهرها، نوسازی بافت‌های فرسوده اولویت دولت در تحقق برنامه تولید مسکن و رفع نیاز مسکن در کشور است. بنابراین همکاری جدی معاونت‌های معماری و شهرسازی استان‌ها ‌با شهرداری‌ها در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است.

محمد آئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در نشست صمیمانه با معاونان معماری و شهر‌سازی ادارات کل راه و شهر‌سازی استان‌ها، با اشاره به اینکه شرکت بازآفرینی شهری ایران ماموریت دارد در سه حوزه بافت‌های فرسوده ( بافت میانی)، سکونتگاه‌های غیررسمی ‌و بافت‌های تاریخی امر نوسازی، توانمندسازی و مقاوم سازی را انجام دهد، گفا: باید از ظرفیت‌ها و پتانسیل موجود در بافت‌های فرسوده ( بافت‌های میانی‌) در جهت تامین مسکن مورد نیاز جامعه استفاده کرد.

به گزارش جمله و به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، معاون وزیر راه و شهرسازی با یادآوری اینکه ۱۶۷هزار هکتار معادل ۲۰درصد از سطح اراضی شهرهای کشور را ‌بافت‌ها‌ی ناکارآمد شهری تشکیل داده است، اظهارکرد: حدود ۳۲ هزار هکتار بافت فرسوده تاریخی در ۲۰۰ شهر، حدود ۶۰ هزار هکتار در قالب ۱۱۵۳ محله سکونتگاه غیررسمی در بیش از ۱۱۰ شهر و حدود ۷۴هزار هکتاربافت فرسوده ( بافت میانی )در ۵۴۰ شهر کشور شناسایی شده است.

او با بیان اینکه براساس سرشماری سال ۱۳۹۵در این سه گونه بافت‌های تاریخی، سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت فرسوده‌ ( بافت تاریخی) به ترتیب ۳۲۸ هزار واحد، ۹۳۰ هزار واحد و ۱ میلیون و ۴۰۰هزار‌ واحد بنای ناپایدار شناسایی شده است، گفت: در مجموع حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ واحد بنای ناپایدار در محلات هدف بازآفرینی شهری کشور با جمعیتی بالغ بر ۱۰ میلیون نفر شناسایی شده است. این بناها فاقد سازه بتنی و فلزی هستند و با کوچکترین زلزله تخریب و بر روی ساکنان آن آوار می‌شود.

رئیس هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران با مقایسه زلزله شهر ارزین در کشور ترکیه که در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ با زلزله شهر بم در سال ۸۲ گفت: زلزله بهمن ماه سال گذشته در کشور ترکیه‌،  به لحاظ بزرگی و سطح وقوع حادثه ، از زلزله شهر بم خیلی بیشتر بود اما آمار تلفات آن به تلخی حادثه شهر بم نبود‌. واقعیت این است که اگر کشور ترکیه برنامه‌های مقاوم سازی و نوسازی واحد های فرسوده خود را به درستی اجرا نمیکرد شاهد فاجعه مرگبار در این کشور بودیم‌.

او با اشاره اینکه نوسازی بافت‌های فرسوده ضروری است و باید شتاب گیرد، عنوان کرد: با تخریب هر پلاک فرسوده به طور متوسط در کشور سه واحد مسکن اضافی تولید می‌شود، در شهر تهران این رقم ۵ واحد مسکن است. پس می‌توانیم بگویم که ظرفیت ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده (بافت‌های میانی‌) امکان پذیر است.

او با تاکید بر اینکه املاک دارای سند عادی‌، قولنامه‌ای و تصرفی در سکونتگاه‌های غیررسمی باید سنددار شوند، گفت: ساکنان این مناطق عمدتا از اقشار کم درآمد جامعه هستند که حتی در صورت اعطای تسهیلات ارزان‌ قیمت، به تنهایی توان نوسازی مسکن را ندارند؛ راهکار این است که سرمایه‌گذاران‌، توسعه گران و سازندگان به صورت مشارکتی‌ نوسازی کنند؛ اما  بدلیل اینکه این بافت‌های فرسوده  برای آنها توجیه پذیر و  معادله اقتصادی ندارد رغبتی برای ورود به این بافت‌ها ندارند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه راهبرد ما برای جلب مشارکت و ورود سازندگان‌، سرمایه‌گذاران و توسعه گران در محدوده بافت‌های فرسوده، تبیین و اجرای بسته‌های تشویقی موثر از جنس‌های مختلف است، تصریح کرد: در این بسته‌های تشویقی بخش‌های مختلف تسهیلات‌، اداری، مالی و شهرسازانه در آن دیده شده است، باید مالک‌، سرمایه‌گذار و سازنده در بافت‌های فرسوده باید در میدان کار به این نتیجه برسند که با مشارکت یکدیگر و با استفاده از بسته‌های‌ تشویقی موثر وارد میدان برد – برد شده‌اند ‌و‌ موانع از پیش پای آنان برداشته شده و با مشکل‌ مواجه نمی‌شوند .

آئینی با اشاره به اینکه بسته‌های تشویقی شهرسازانه می‌تواند تاثیر بسزایی در تولید مسکن در بافت‌های فرسوده داشته باشد، اظهارکرد:  ابلاغ بسته تشویقی شهرسازانه ۱۹بندی توسط وزیر راه و شهرسازی در بهمن سال گذشته، نشان از اهمیت این بسته در بازآفرینی شهری دارد.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه شهرداری‌ها باید فعال‌تر از گذشته در نوسازی بافت‌های فرسوده مشارکت داشته باشند گفت: شهرداری‌ها باید با استفاده از ابزارهای قانونی و نوآورانه به نوسازی بافت‌های فرسوده و جلب مشارکت مردمی در همکاری با معاونت‌های معماری و شهرسازی سرعت بیشتری بدهند.

رئیس هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران افزود: به جهت وجود زیر ساخت‌ها و خدمات روبنایی و زیر‌بنایی و ظرفیت‌های بالقوه در بافت‌های میانی شهرها، نوسازی بافت‌های فرسوده اولویت دولت در تحقق برنامه تولید مسکن و رفع نیاز مسکن در کشور است. بنابراین همکاری جدی معاونت‌های معماری و شهرسازی استان‌ها ‌با شهرداری‌ها در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است.

معاون وزیر راه و شهرسازی در پایان سخنانش از معاونت‌های معماری و شهرسازی استان‌ها خواست در رابطه با تبیین بسته تشویقی ۱۹ بندی مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی به شهرداری‌ها و سایر دست اندکاران مدیریت شهری استان‌، اهتمام لازم را داشته باشند.