داستان به دی ماه ۹۵ برمیگردد که بیژن زنگنه به دعوت استاندار اسبق آذربایجان شرقی به تبریز آمد تا از نزدیک با زنجیره قطعهسازان و تولیدکنندگان تبریزی آشنا شود. نمایشگاه «رینوتکس» یا «رَبع رشیدی» به عنوان نمایشگاه فناورانه و محصولات دانش بنیان که آغازی برای معرفی توانمندیهای صنایع استان در قالب فناوریها نوین بود و […]
داستان به دی ماه ۹۵ برمیگردد که بیژن زنگنه به دعوت استاندار اسبق آذربایجان شرقی به تبریز آمد تا از نزدیک با زنجیره قطعهسازان و تولیدکنندگان تبریزی آشنا شود.
نمایشگاه «رینوتکس» یا «رَبع رشیدی» به عنوان نمایشگاه فناورانه و محصولات دانش بنیان که آغازی برای معرفی توانمندیهای صنایع استان در قالب فناوریها نوین بود و امضای قرارداد امروز میوه همین نمایشگاههای فناورانه و تعجب وزیر نفت از سطح بالای توانمندی تبریز در تأمین نیازهای صنعت نفت است.
اما روز گذشته یک روز تاریخی برای تولیدکنندگان پمپ و الکتروپمپ و در یک کلام، زنجیره تأمین کنندگان نیازهای صنعت نفت در شمالغرب کشور بود چراکه وزارت نفت بالاخره بعد از تحریمها، توجه خود را از خارج به داخل کشور تغییر داد و با رقم بسیار چشم گیر، علاوه بر اینکه تولید داخل تقویت میشود، به شدت صرفه جویی ارزی کرده و پیام بزرگی به دنیا بود که الکتروپمپهای «های تکنولوژی» را اگر بخواهیم میتوانیم بسازیم و رفتن شما بر صنعت نفت ما تأثیر چندانی ندارد. روز گذشته در وزارت نفت، با اعتماد این وزارت به تبریزیها، تولید الکتروپمپهای انتقال نفت «گوره در غرب بوشهر به جاسک در شرق هرمزگان» برای انتقال بخشی از صادرات ایران به شرق تنگه هرمز، به دو شرکت بزرگ تبریزی و یک البرزی سپرده شد.
با امضای این قرارداد، شهر تبریز اصلیترین مرکز تولید الکتروپمپهای طرح ملی انتقال نفت گوره – جاسک شد که بر اساس آن، ساخت ۵۰ پمپ مورد نیاز طرح راهبردی انتقال نفت خام به جاسک با ارزش تقریبی ۴۸ میلیون یورو، با حضور وزیر نفت بین شرکت مهندسی و توسعه نفت و سه شرکت «پمپهای صنعتی ایران»، «پمپیران» و «پتکو» تبریز امضا شد و این شرکتها محصولات متعهد شده خود را باید تا ۱۸ ماه با اتکا به توان داخلی تولید خواهدشد.
تجریشی، مدیرعامل پتکو در مورد این قرارداد مهم برای استان، با بیان اینکه تبریز مرکز صنعتی است و دانش فنی و تکنولوژی بالایی در تولید تجهیزات صنعتی دارد، افزود: تبریز با وجود دانشگاه در کنار صنعت، توانمندی بالایی دارد که این قرارداد میتواند آغازی برای اعتماد وزارت نفت به تولیدکنندگان تبریزی است.
وی با اشاره به اینکه قبلاً کار تولید چنین محصولات مهمی به خارجیها داده میشد، ابراز داشت: با سیاستگذاریهای جدید وزارت نفت، خوشبختانه کار تولید الکتروپمپها به داخلیها داده شد که علاوه بر این شرکتهای اصلی، در حدود ۳۰۰ شرکت تأمین کننده فرعی هم تولید و اشتغال رونق مییابد.
مدیرعامل پتکو در پاسخ به اینکه ارزش افزوده این قرارداد چه نفعی برای استان خواهد داشت؟ گفت: ارزش افزوده این کار غیر قابل تصور است و این ارزش افزوده نصیب صنعتگران ایرانی خواهد بود. تمام چرخه تولید از طراحی، قالب سازی و ریخته گری تا مونتاژ، تست و… در داخل کشور و اغلب در تبریز انجام خواهد شد.
وی با اشاره به حمایت وزارت نفت گفت: تلاش کردیم که صنایع استان در صنعت نفت نقش زیادی داشته باشند چراکه انواع تاسیسات نفتی در شمالغرب داریم که قطعات و لوازم مورد نیاز آنها از خارج تأمین میشد و اکنون تلاش میکنیم داخلی سازی را افزایش دهیم.
وزیر نفت هم که به توانمندی تبریز در تأمین نیازهای صنعت نفت ایمان آورده است، در مراسم امضای قرارداد ساخت الکتروپمپهای طرح انتقال نفت «گوره – جاسک» بر تلاش برای داخلی سازی تجهیزات صنعت نفت تاکید کرد و ابراز داشت: امروز به عبارتی روز آذربایجان و بهطور ویژه روز تبریز است، چرا که شرکت پمپسازی که امروز با آنها قرارداد امضا میشود در تبریز است و من خوشحال میشوم که تبریزیها بیشتر در صنعت نفت کار کنند، زیرا تبریزیها همت بلندی دارند، بسیار سختکوش هستند و در رسیدن به اهدافشان بسیار سرسخت هستند که این برای ما لازم است تا از این استعداد برای توسعه صنعت نفت استفاده کنیم.
زنگنه افزود: شاید بین تبریز و نفت خیلی ارتباطی نباشد، اما باید صنعتگر و سرمایهدار تبریزی را به صنعت نفت آورد.
این طرح مشتمل بر بخشهای ساخت حدود هزار کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچ، پنج ایستگاه پمپاژ، تجهیزات اندازهگیری و پایش، احداث مخازن ذخیرهسازی و ساخت اسکله صادراتی است.
به گزارش تسنیم، با اجرای این طرح، امکان انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام از پایانه نفتی گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل دریای عمان فراهم میشود و بدین ترتیب جاسک دومین پایانه صادراتی نفت خام کشور، خواهد شد که پیشبینی میشود این طرح تا پایان سال ۱۳۹۹ آماده بهرهبرداری شود.