ویراستاران روزنامه نیویورک تایمز به رسم هر ساله بهترین آثار داستانی و غیرداستانی سال را معرفی میکنند. در این مطلب نگاهی به آثار داستانی و غیرداستانی ۲۰۲۱ از دیدگاه نیویورک تایمز خواهیم داشت. معمولاً در بازار کتاب لیستهای پرفروش روزنامههایی مثل نیویورک تایمز برای نویسندگان انگلیسیزبان دارای اهمیت بسیاری است و مخاطبان کتابهای داستانی و […]
ویراستاران روزنامه نیویورک تایمز به رسم هر ساله بهترین آثار داستانی و غیرداستانی سال را معرفی میکنند. در این مطلب نگاهی به آثار داستانی و غیرداستانی ۲۰۲۱ از دیدگاه نیویورک تایمز خواهیم داشت.
معمولاً در بازار کتاب لیستهای پرفروش روزنامههایی مثل نیویورک تایمز برای نویسندگان انگلیسیزبان دارای اهمیت بسیاری است و مخاطبان کتابهای داستانی و مستند نیز به این لیستها نگاه ویژهای دارند. به عبارتی خوانندگان برای انتخاب کتاب، سراغ کتابهایی میروند که با عناوین، «بهترین کتابهای تاریخ» و «بهترین رمانهای تاریخ» شناخته شدهاند. ویراستاران روزنامه نیویورک تایمز، امسال نیز بهترین آثار داستانی و غیرداستانی سال ۲۰۲۱ را معرفی کردهاند که به اختصار به مرور آنها پرداختهایم:
«چقدر زیبا بودیم» نوشته ایمبولو امبیو
در این داستان روایت مردم روستایی در آفریقا به تصویر کشیده شده است که با شرکت نفت آمریکایی در تخریب محیط زیست درگیر هستند. لولههای نفتی از زمینهای کشاورزی مردم روستا عبور میکنند و کودکان هر روز به خاطر مواد سمی ناشی از این مواد نفتی میمیرند. مسئولان شرکت نفتی هر روز به مردم وعده سالمسازی آب را میدهند ولی هیچکدام از این وعدهها عملی نمیشود و مردم روستای «کوزاوا» تصمیم میگیرند که علیه شرکت نفتی قیام کنند.
«صمیمیتها» نوشته کیتی کیتامورا
داستان این رمان از زبان زنی مترجم و مفسر روایت میشود که برای کار و زندگی به لاهه هلند سفر میکند که با آدریان آشنا میشود که از همسرش جدا شده است ولی هنوز درگیر دادگاههای مربوط به جدایی از اوست. ادر نهایت پایش به ماجراهای دادگاهی در شهر لاهه درباره جنایات جنگی یک رئیس جمهور سابق کشیده میشود.
«آهنگهای عاشقانه دبلیو.ای.بی.دوبویس» نوشته هوندوری فانون جفرز
ویلیام ادوارد برگهارت دیو بویس نویسنده و اندیشمند آمریکایی و از مخالفان تبعیض نژادی در ایالات متحده آمریکا بود. او در دانشگاههای فیسک و برلین تحصیل کرد و سرانجام دوره دکتری را در دانشگاه هاروارد گذراند. او نخستین آفریقاییتباری بود که به این درجه نایل آمد. داستان این رمان از زبان شخصی به نام «آیلی پرل» روایت میشود که از زمان کودکی عاشق شخصیت و کارهای دوبویس است. او در بالای شهر در خانوادهای ثروتمند بزرگ شده ولی در ایام تابستان اوقات خود را در بین خانوادههای پایین شهر و مهاجران آفریقایی گذرانده است و دوست دارد مشکلات دوبویس و مهاجران آفریقایی را روی شانههای خود احساس کند.
«هیچ کس در مورد این موضوع صحبت نمیکند» نوشته پاتریشیا لاکوود
شخصیت اصلی این داستان زنی است که برای کسب تجربه درباره زبانها و فرهنگهای مختلف به کشورهای مختلف کره زمین سفر میکند. او اخیراً به دلیل پستهایش در رسانههای اجتماعی به شهرت رسیده است. به سرتاسر جهان سفر میکند تا با طرفداران عاشق خود ملاقات کند. او غرق در زبان و آداب جدید مفهومی است که آن را «پورتال» مینامد. تهدیدهایی مثل تغییرات آب و هوایی و بی ثباتی اقتصادی و ظهور یک دیکتاتور ناشناس و اپیدمی تنهایی رخ میدهد و میخواهد راهش را از میان این مشکلات پیدا کند. انبوهی از تصاویر، جزئیات و اسناد انباشته میشوند تا منظرهای را شکل دهند که اهالی پورتال از خود بپرسند آیا ما در جهنم هستیم؟ آیا همه ما تا زمانی که بمیریم به این کار ادامه می دهیم؟
«وقتی از درک جهان دست برداریم» نوشته بنجامین لاباتوت ترجمه آدریان ناتان وست
آلبرت انیشتین نامهای را باز میکند که از جبهه جنگ جهانی اول برایش ارسال شده است. در نامه راه حل دقیق معادله نسبیت توضیح داده شده است ولی از این مسئله آگاهی ندارد که در آن هیولایی نهفته است که میتواند زندگی کاریاش را نابود کند. الکساندر گروتندیک ریاضیدان بزرگ در داستان نقش اصلی بازی میکند و سعی میکند ارتباطش را با دنیا قطع کند.
«سه گانه کپنهاگ: کودکی، جوانی، وابستگی» نوشته توو دیتلوسن ترجمه تینا نانالی
نویسنده به عنوان یکی از چهرههای برجسته ادبیات کشور دانمارک در این کتاب سه مرحله از زندگی خود را تا زمان تبدیل شدن به نویسنده و شاعری شناختهشده روایت کرده است.
«چگونه این کلمه شکل میگیرد: تفکری بر تاریخ برده داری در سراسر آمریکا» نوشته کلینت اسمیت
نویسنده در این کتاب مخاطب را در یک سفر تاریخی به گذشته کشور آمریکا میبرد و داستانی واقعی از بردهداری در این کشور روایت میکند. در کتاب تحقیقات چندساله اسمیت درباره تاریخ گذشته کشور آمریکا نیز دیده میشود.
«کودک نامرئی: فقر، بقا و امید در یک شهر آمریکایی» نوشته آندریا الیوت
الیوت برنده جایزه پولیتزر در این کتاب داستانی فراموش ناشدنی از دختری را بازگو میکند که مشکلاتی از قبیل بیخانمانی، گرسنگی، نژادپرستی و نابرابری اجتماعی را در آمریکا تجربه میکند. این کتاب داستان مستندی از هشت سال زندگی «داسانی کوتس» کودکی در حومه بروکلین در شهر نیویورک را میگوید.
«در نوجوانی» نوشته آنت گوردون رید
گوردون رید در این کتاب تاریخ مهاجرت آفریقاییها به کشور آمریکا را بازگو میکند که بیشتر روایتها در ایالت تگزاس اتفاق میافتد. نویسنده داستان و تجربههای شخصیاش را با حوادث و مستندات تاریخی ترکیب میکند و زندگی مهاجران سیاهپوست در تگزاس را روایت میکند.
«ستاره دنبالهدار قرمز: زندگی کوتاه و هنر درخشان» سیلویا پلات نوشته هدر کلارک
سیلویا پلات شاعر، رماننویس، نویسنده داستانهای کوتاه، و مقالهنویس آمریکایی بود. وی بیشتر شهرت خویش را وامدار اشعارش است. کلارک در این کتاب بخشی از زندگی این نویسنده را برای مخاطبان خود بازگو میکند.
سینما
نمایش «دشت خاموش» در جشنواره فیلم جاده ابریشم چین
فیلم سینمایی «دشت خاموش» به کارگردانی احمد بهرامی در جدیدترین حضور بین المللی خود در بخش پانورامای هشتمین دوره جشنواره فیلم جاده ابریشم اکران میشود.
فیلم سینمایی دشت خاموش ساخته احمد بهرامی به تهیه کنندگی سعید بشیری که مدتی است روی پرده سینماهای هنروتجربه رفته است، در جدیدترین حضور خود در فستیوالهای خارجی در هشتمین دوره جشنواره فیلم جاده ابریشم به نمایش در میآید.
هشتمین دوره جشنواره فیلم جاده ابریشم ٨ تا ١٢ دسامبر (۱۷ تا ۲۱ آذر) در شهر فوژو کشور چین برگزار میشود و دشت خاموش در بخش پانورامای این جشنواره که غیررقابتی است، اکران میشود. پخش بینالمللی دشت خاموش که به زندگی و کار چند خانواده کارگری با کارفرما میپردازد و تاکنون نظر بسیاری از منتقدان و هنرمندان را به خود جلب کرده، برعهده علی قاسمی است.
تندیس شیر بهترین فیلم بخش افقها از فستیوال ونیز سال ۲۰۲۰، تندیس بهترین فیلم از فستیوال هنگ کنگ سال ۲۰۲۱، تندیس بهترین بازیگر مرد برای علی باقری از فستیوال هنگ کنگ سال ۲۰۲۱، بهترین تدوین برای سارا یاوری از انجمن بینالمللی منتقدان و روزنامه نگاران سراسر جهان سال ۲۰۲۱، نشان فیپرشی از فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم سال ۲۰۲۰، تندیس بنیاد فای (اعتماد ملی ایتالیا) سال ۲۰۲۱، جایزه بهترین فیلم از فستیوال سابورسیو کرواسی سال ۲۰۲۱ و جایزه بهترین فیلمبردار سال آسیا برای مسعود امینیتیرانی، جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران جوان هفتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم بوگوتا، جایزه بهترین فیلم و جایزه آموزشی و فرهنگی بهترین فیلم از نگاه هیات داوران مدرسان و استادان سینما را از دومین دوره جشنواره فیلم تصاویر جدید ایرانی ویتره فرانسه از جمله افتخارات این فیلم سینمایی است.
تجسمی
نمایش پرتره بوتیچلی از حضرت مسیح(ع) در دوبی
یکی از نادرترین آثار ساندرو بوتیچلی، استاد نقاش ایتالیایی سه روز در حراجخانه ساثبیز دوبی به نمایش درمیآید و سپس برای فروش به نیویورک میرود.
«مرد غمگین» که از نمادینترین و ارزشمندترین آثار کارنامه بوتیچلی است، چهره حضرت عیسی مسیح(ع) را در غمگینترین حالت ممکن به تصویر کشیده است. این تابلو که حدود ۵۰۰ سال از عمر آن میگذرد، از کارهای مهم استاد نقاش دوره رنسانس ایتالیا و اروپاست و ارزش پایه آن حدود ۴۰ میلیون دلار برآورد میشود.
«مرد غمگین» که گمان میرود از آخرین کارهای مانده بوتیچلی در دست مجموعهداران خصوصی باشد، هفته آینده روزهای ۱۲ تا ۱۴ دسامبر در ساثبیز دوبی روی دیوار میرود. این تابلو پیشتر در سالهای ۱۸۱۴ تا ۱۸۷۹ در گنجینه آدلاید کمبل سارتوریس، خواننده نامدار انگلیسی اپرا بود و به نواده دختریاش رسید. این نقاشی در ۱۹۶۳ در یک حراجی به بهای ۲۸ هزار دلار فروش رفت.
پس از آن بود که «مرد غمگین» در گنجینه مجموعهدار خصوصی ماند و هرگز به نمایش عمومی درنیامد. تا اینکه موزه اشتادل در فرانکفورت نمایشگاهی بزرگ از آثار بوتیچلی برپا کرد و این تابلو را در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ به نمایش گذاشت. «مرد غمگین» پس از دوبی به نیویورک منتقل میشود تا در حراج هفته استادان ساثبیز در ژانویه ۲۰۲۲ چکش بخورد. بهای پایه نقاشی ۴۰ میلیون دلار است.
در حراج هفته استادان سال گذشته در ساثبیز نیویورک تابلو «مرد جوان با مدالی در دست» به نمایش درآمد و به قیمت رکوردشکن ۹۲ میلیون دلار چکش خورد و فروش رفت. این نقاشی که پیش از آن در دوبی هم به نمایش درآمده بود، از گرانترین آثار پرتره تاریخ مربوط به استادان قدیمی است.