طبق آمار، تنها در سال گذشته در بندر امام خمینی (ره) با هدف توسعه صنعت حمل و نقل دریایی و بهره گیری حداکثری از توانمندی های بنادر درگسترش و توسعه بازرگانی کشور و همچنین تأمین زیرساخت ها و تجهیزات بندری و دریایی، زمینه حضور فعالتر سرمایه گذاران در این مجتمع بزرگ بندری۳ فقره قرارداد در […]
طبق آمار، تنها در سال گذشته در بندر امام خمینی (ره) با هدف توسعه صنعت حمل و نقل دریایی و بهره گیری حداکثری از توانمندی های بنادر درگسترش و توسعه بازرگانی کشور و همچنین تأمین زیرساخت ها و تجهیزات بندری و دریایی، زمینه حضور فعالتر سرمایه گذاران در این مجتمع بزرگ بندری۳ فقره قرارداد در زمینه های احداث صنایع تبدیلی و خدمات لجستیکی با هدف ایجاد نخستین شهر لجستیک غلات در کشور به ارزش ۲۶۲۰ میلیارد ریال در سال ۹۸ به امضا رسیده که فرصت اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای ۲۰۰ نفر فراهم کرده است.
اما بطور کلی درباره توسعه بنادر ايران باید گفت که موقعيت ويژه ژئواکونوميک کشورمان از يک سو در فصل مشترک دو منطقه راهبردي آسياي ميانه و خاورميانه و از سوی دیگر به عنوان دومين کشور پرهمسايه جهان و مشرف به راهبردي ترين اقيانوس جهان يعني اقيانوس هند منجرشده تا توجه بسیاری از کشورهای دنیا به آب های کشور ما معطوف شود. مناطق يادشده از لحاظ منابع انرژي، معادن و منابع طبيعي، جمعيت و بازارهاي اقتصادي، مسيرهاي تجارت بين الملل، و مسائل نظامي-امنيتي داراي اهميت فوق العاده زيادي هستند.
این موضوع را هم نمی توان نادیده گرفت که کشور ما باثبات ترين و پرجمعيت ترين کشور حوزه خليج فارس است؛ بيشترين امتداد خطوط ساحلي و پهنه دريايي را در منطقه دارد؛ پسکرانه سرزميني بنادر آن علاوه بر جمعيت داخلي ( و حتي با چشم پوشي از بازار کشورهاي حاشيه خليج فارس) به بيش از پانصد ميليون نفر بالغ مي شود.
حالا در راستای تاین رشد، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی از وجود بیش از ۴ میلیون تن کالای اساسی در بنادر کشور خبر داد. محمد راستاد درخصوص میزان موجودی فعلی کالاهای اساسی در بنادر کشور اظهار داشت: میزان موجودی فعلی کالاهای اساسی در بنادر؛ بیش از ۴ میلیون تن است که تناژ کلی کالای اساسی که از ابتدای سال تاکنون از بنادر کشور خارج شده ۱۱٫۴ میلیون تن بوده که نسبت به سال گذشته ۱۲ درصد افزایش یافته است.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: کل موجودی در انبارها و در کشتیهای در حال تخلیه کنار اسکله و لنگرگاه ۶ میلیون تن است که با ظرفیت نگهداری کالا برابری میکند.
راستاد با اشاره به اهمیت بندر امام خمینی(ره) گفت: در مردادماه امسال در مجموع کالای تخلیه شده از کشتیها در این بندر حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن بوده که میانگین روزانه آن ۴۶ هزار و ۷۵۰ تن و میانگین خروج از بنادر با کامیون و ریل نیز ۵۲ هزار و ۷۹۹ تن است که خوشبختانه خروجی از ورودی بیشتر بوده است و همچنین میانگین کامیونی که در مردادماه به بنادر وارد شدند روزانه ۲ هزار و ۴۵ دستگاه و میانگین واگن نیز ۹۱ واگن بوده است.
وی افزود: در چند روز ابتدای شهریورماه عملکرد بالایی داشتیم و در مجموع؛ میانگین روزانه تخلیه از کشتی ۴۸ هزار و ۳۲۰ تن و خروج از بندر ۶۳ هزار و ۱۲۴ تن بوده و میانگین روزانه تردد کامیون ۲ هزار ۴۵۳ دستگاه و واگن نیز ۹۲ دستگاه محاسبه شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در حال حاضر موجودی کالاهای اساسی عمدتا در بندر امام خمینی(ره) با بیش از ۳٫۲ میلیون تن بوده و مجموع کشتیهایی که در حال تخلیه در بنادر هستند ۱۸ فروند بوده که از این میزان ۱۰ فروند در بندر امام خمینی است .
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: همچنین ۲۴ فروند کشتی نیز در لنگرگاهها (با یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن محموله) در انتظار تخلیه هستند که طبیعی است میزان خروج از بنادر افزایش پیدا کند.
گفتنی است که تخلیه و بارگیری انواع کالای نفتی و غیرنفتی در پنج ماهه نخست سال جاری تنها در مجتمع بندری امام خمینی(ره) با ۲۰ درصد رشد به بیش از ۱۸ میلیون تن رسید؛ از این میزان ۱۱میلیون و ۲۹۶ هزار تن را کالای غیرنفتی و بیش از ۷ میلیون تن نیز کالای نفتی تشکیل میدهد.
مدیرکل بنادر و دریانوردی گیلان نیز اخیرا با اشاره به رشد ۹۱ درصدی صادرات کالاهای غیرنفتی در مجتمع بندری انزلی در ۵ ماهه ابتدای سال جاری، گفت: میزان تخلیه و بارگیری دراین بندر رشد ۳ درصدی داشته است.
حمیدرضا آبایی با بیان اینکه سال گذشته ۳۶ درصد عملیات تخلیه و بارگیری بنادر گیلان رشد داشته باشد، تصریح کرد: بنادرگیلان علاوه بر رویکرد توسعه صادرات بویژه تولیدات داخلی محصولات ساختمانی و کشاورزی بدنبال استفاده از ظرفیت کشتیهای رو-رو است تا محمولات ترانزیتی به همراه کامیون و یا تریلی حامل بار نظیر خودرو و مانند آن را از کشورهای ترکیه و عراق و حوزه خلیج فارس نظیر امارات، قطر و عمان به کشورهای قزاقستان و روسیه و حتی ازبکستان و قرقیزستان مستقیماً ترانزیت کند.
معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی نیز در اینباره گفت: مقرر شد روزانه ۲۵۰۰ کامیون و ۱۵۰ واگن به بندر امام خمینی (ره) اعزام شود.
شهرام آدم نژاد افزود: در نشست ۲۱۹ شورای عالی هماهنگی ترابری کشور مصوب شد اقدامات لازم جهت حمل یکسره کالاهای اساسی از بندر امام خمینی (ره) صورت پذیرد و کلیه دستگاهها و ارگانهای حملونقلی، گمرک، بانک مرکزی و وزارت صمت در این خصوص اعلام آمادگی کردند.
وی ادامه داد: مقرر شد با پیگیری که از طریق دولت انجام خواهد شد صدور مجوزهای قرنطینه و استاندارد بصورت واحد انجام شود تا امکان حمل یکسره کالا میسر شود.
آدم نژاد افزود: همچنین مقرر شد به منظور کاهش انباشت کالا در بندر و تسریع در تخلیه کالاهای اساسی از بندر امام خمینی (ره) روزانه حداقل ۲۵۰۰ دستگاه کامیون و حداقل ۱۵۰ واگن به این بندر اعزام شود.