سارا ایرانی/ مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید که برای افتتاح آزادراه تبریز به سهند به آذربایجان شرقی سفر کرده است، گفت: بهرهبرداری از این آزادراه نقش ویژهای در توسعه کلانشهر تبریز و نیز توسعه مسکونی منطقه خواهد داشت. حبیباله طاهرخانی در جریان سفر یکروزه وزیر راه و شهرسازی به استان آذربایجان شرقی برای […]
سارا ایرانی/
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید که برای افتتاح آزادراه تبریز به سهند به آذربایجان شرقی سفر کرده است، گفت: بهرهبرداری از این آزادراه نقش ویژهای در توسعه کلانشهر تبریز و نیز توسعه مسکونی منطقه خواهد داشت.
حبیباله طاهرخانی در جریان سفر یکروزه وزیر راه و شهرسازی به استان آذربایجان شرقی برای افتتاح پروژههای راهسازی این استان، گفت، آزادراه تبریز-سهند را جزو پروژههایی است که از گذشته آغاز شده بود اما تکمیل آن بهصورت بطئی پیش میرفت و تا دو سال گذشته پروژه از پیشرفت چندانی برخوردار نبود.
او افزود: پس از مبادله قرارداد سرمایهگذاری بین مجموعه وزارت راه و شهرسازی و سرمایهگذار بخش خصوصی، فرآیند اجرای پروژه سرعت مناسبی گرفت و امروز با حضور وزیر راه و شهرسازی شاهد افتتاح پروژه بودیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد: این پروژه از حیث اثری که بر توسعه کلانشهر تبریز خواهد گذاشت، پروژه ویژهای است؛ قطعا دسترسی شهر جدید سهند به تبریز و بالعکس را کوتاهتر خواهد کرد و مدتزمان سیر در این مسیر به ۱۰ تا ۱۲ دقیقه کاهش خواهد یافت.
او کاهش آلودگی و صرفهجویی در مصرف سوخت را از دیگر آثار بهرهبرداری از این پروژه برشمرد و خاطرنشان کرد، توسعه آزادراهی در بسیاری کشورها بر توسعه شهری مقدم است و در بهرهبرداری از این پروژه نیز ما به این نکته توجه کردیم.
طاهرخانی با اشاره به تاکید و پیگیری وزیر راه و شهرسازی و همراهی مسوولان استانی در بهرهبرداری از این پروژه عنوان کرد: این پروژه صرفاً پروژهای ملی نبود بلکه مسوولان استانی نیز بهجد پیگیر آن بودند.
او ادامه داد، بهرهداری از این آزادراه به سهند این امکان را میدهد که نقش پررنگتر و ویژهتری را در توسعه منطقه کلانشهر تبریز داشته باشد. همچنین بهرهبرداری از این پروژه اهمیت قابلتوجهی در توسعه مسکونی خواهد گذاشت و میتوانیم معضل مسکن تبریز را از این طریق تخفیف داده و به سوی تعادل گام برداریم. موضوع دیگر این است که برخی کارکردهای بزرگمقیاس را در سهند مهیا خواهیم کرد تا رابطه این دو شهر صرفا از پیرامون به مرکز نباشد و شاهد شکلگیری رابطه مرکز-پیرامون نیز باشیم. انشاءالله برنامهریزی منسجمی برای برقراری ارتباط دوجانبه سهند و تبریز انجام خواهیم داد تا شاهد ارتباط دوجانبهای بین کلانشهر تبریز و شهر جدید سهند باشیم.
لازم به یادآوری است که فعاليت مربوط به طرح شهرجديدسهند از اول بهمن ماه ۱۳۶۶ آغاز و در تاريخ ۹ آذرماه ۱۳۷۰ شركت عمران شهرجديدسهند بصورت ۱۰۰ درصد دولتی تاسيس و جزو شركتهاي تابعه شركت مادر تخصصي شهرهاي جديد ايران گردید.
در راستاي ساماندهي جمعيت روبه رشد كلانشهر تبريز و ايجاد اشتغال ، ساماندهي اسكان و ارتقاي كيفيت زندگي شهروندان و بهبود شرايط زيست محيطي ، شهرجديدسهند در بهمن ماه سال ۶۶ در استان آذربايجانشرقي در محور ارتباطي تبريز آذرشهر در منطقه پايكوهي در دامنه كوه معروف سهند در فاصله ۲۰ كيلومتري جنوبغربي تبريز مكانيابي و درآبان ماه ۱۳۶۹ به تصويب شورايعالي معماري و شهرسازي رسيد .مشرف بودن با دره هاي سرسبز و خوش آب و هواي اسكو با چشمه هاي گوارا،وجود دهكده توريستي كندوان به عنوان معماري صخره اي و آب معدني و طبيعت جذاب ، تفرجگاههاي ساحلي درياچه اروميه و جزيره اسلامي موهبتي است كه شهرجديدسهند را ممتاز ساخته است.
طرح جامع شهرجدیدسهند در سال ۱۳۷۷ برای جمعیت ۹۰ هزار نفر تصویب گردید که در بازنگری طرح جامع به ۲۵۰ هزار نفر افزایش یافت . طرح تفصیلی شهرجدیدسهند نیز در سال ۱۳۸۶ تصویب و در سال ۱۳۸۷ برای جمعیت ۱۸۰ هزار نفر به شرکت عمران شهرجدیدسهند ابلاغ گردید .
اين شهر بطور اصولي و براساس فرايند آگاهانه ايجاد شده و با توجه به استقبال گسترده از سكونت درشهرجديدسهند و استقرار مساكن مهر دراين شهرجديد، مشاوران ذيصلاح شهرسازي درقالب تجديد درطرح جامع مصوب ، افق جمعيتي را بالغ بر ۲۵۰ هزار نفر رقم زده اند . ارتفاع متوسط شهر از سطح دريا ۱۷۰۰ متر بوده و بطور طبيعي هواي شهر سالم تر و خنك تر از شهرهاي همجوار است .مساحت شهر با توجه به فازهاي پنجگانه شهرحدود ۲۵۰۰ هكتار ميباشد . اين شهر فعلاً براي پنج فاز طراحي شده كه فاز يك ۱۳۰ هكتار ، فاز دو ۴۷۰ هكتار ، فاز سه ۴۵۰ هكتار و فاز چهار ۳۴۸ هكتار.
این در حالی است که طاهرخانی پیش از این درباره تسهیل دسترسی به سهند گفت: یکی از سیاست های شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید تسهیل دسترسی شهرهای جدید به شهر مادر است و آزادراه تبریز – سهند در این راستا در دو سال اخیر در دولت دوازدهم فعالیت ویژه ای داشته است.
وی همچنین گفت: آزادراه تبریز- سهند تاثیر منطقه ای خواهد داشت ، بطوریکه علاوه بر شهرستان اسکو ، در حوزه توسعه گردشگری نیز ، روستای تاریخی کندوان را تحت پوشش قرار داده و ظرفیت توسعه مسکونی را نیز در شهر جدید سهند ارتقاء خواهد داد.
آزادراه تبریز-سهند با ۶ خطه بودن و دارای ۷ پل بزرگ در کاهش تصادفات و انرژی نقش بسزایی داشته و بار ترافیکی سایر مسیرهای جایگزین را تقلیل داده و نقش توسعه ای را در منطقه ایفا خواهد کرد.
امکانات شهر جدید سهند
استقرار دانشگاه صنعتي سهند و مراكز تحقيقاتي سهند از شاخصها و امتيازات ويژه اين شهرجديد است که اسكان جمعيت را تسريع و بستر مناسبي را براي سرمايه گذاري در بخشهاي مختلف فراهم نموده است .بزرگراه تبريز –شهرجديدسهند و متصل شدن به قطار شهري تبريز با فراهم نمودن تسهيلات حمل و نقل عمومي براي سفرهاي درون منطقه اي ، زمان جابجايي را براي ساكنان به حداقل رسانده و در نگرش هاي رواني –اجتماعي مردم نسبت به شهر تاثير مثبت خواهد داشت.
تاسيسات زيربنايي شهرهمزمان با عمليات آماده سازي و رشد تدريجي شهر ايجاد شده و توسعه و تكميل آنها ادامه دارد .شبكه هاي توزیع برق ، مخابرات ، جمع آوری فاضلاب ، توزیع گاز شهري و شبكه هاي معابر ، شبکه جمع آوری آبهای سطحی از جمله تاسيسات زيربنايي است . پروژه هاي احداث خط انتقال آب از زرينه رود به شهر و احداث تصفيه خانه فاضلاب به روش كاملا نوين دردو مدول هركدام به ظرفیت ۷۵ هزار نفر از پروژه هاي در دست اجراي اين شهر است که مدول اول اتمام و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
خدمات روبنايي شامل مراكز بهداشتي -درماني ، مراكز تفريحي –فرهنگي ،مراكز خريد ، پارك درون شهري ، جنگل كاريهاي حاشيه شهري ، مهدقرآن ، مساجد ، مدارس ، يادمان شهداي گمنام ، كتابخانه ، پاسگاه هاي انتظامي ، آگاهي ، سالنهاي ورزشي ، شعب بانكها ، آتش نشاني ، دانشگاه سهند ، دانشگاه آزاد اسلامي واحد سماء و… از خدمات روبنائي است كه در جهت تامين رفاه شهروندان بوده و هويت بخشی و احساس تعلق خاطر و آرامش را براي ساكنان فراهم نموده است.
از وجه تمايز شهرجديدسهند با ديگر شهرهاي جديد طراحي و اجراي كريدورهاي پياده سبز در طول محلات ميباشد كه رابط محلات بوده و امكان دسترسي اهالي را به مراكز تجاري ، خدماتي ، آموزشي ، مذهبي ، تفريحي و… بدون مواجهه با هرگونه وسائط نقليه فراهم نموده و محلي امن براي تفريح و سپري نمودن اوقات فراغت ساكنين به شمار مي رود.
سیاست سوق مسکن مهر کلانشهر ها به شهرهای جدید در مورد شهرجدیدسهند نیز با برنامه احداث ۳۵۵۰۰ واحد اجرائی شده و تاکنون ۳۳۱۷۴ واحد افتتاح شده و مابقی واحدها هماهنگ با دستگاههای خدمات رسان در شرف تکمیل و تحویل قرار دارند.