همدان خبرنگار روزنامه جمله رییس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: تخریب خاک منجر به فرسایش، از بین رفتن مواد آلی و کاهش حاصلخیزی خاک می شود می شود رضا بهراملو در جمع خبرنگاران که به مناسبت روز جهانی خاک با حضور مدیر کل منابع طبیعی و مدیریت اب خاک جهاد کشاورزی برگزار شده بود […]
همدان خبرنگار روزنامه جمله رییس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: تخریب خاک منجر به فرسایش، از بین رفتن مواد آلی و کاهش حاصلخیزی خاک می شود می شود
رضا بهراملو در جمع خبرنگاران که به مناسبت روز جهانی خاک با حضور مدیر کل منابع طبیعی و مدیریت اب خاک جهاد کشاورزی برگزار شده بود اظهار داشت: روز جهانی خاک مراسمی است که هر ساله از طرف فائو با هدف افزایش آگاهی رسانی در مورد اهمیت خاک و لزوم حفاظت ازآن به عنوان منبع تامین غذای بشر و میزبان ۲۵ درصد از تنوع زیستی کره زمین و اهمیت حفظ اکوسیستم های سالم و رفاه انسان از طریق رسیدگی به چالش های رو به رشد در مدیریت خاک و همچنین آموزش سلامت خاک و تشویق جوامع به بهبود سلامت خاک برگزار می شود.
وی با بیان اینکه ۹۵ درصد حیات بشر به خاک وابسته است، افزود: متأسفانه با رشد تکنولوژی شاهد ازدیاد زباله در نزدیکی مناطق مسکونی هستیم از سویی برای کشاورزی نیز برنامهریزی خاصی صورت نگرفته و فعالیتهای صنعتی رو به افزایش است در چنین شرایطی به سمت توسعه ناپایدار و آلودگی منابع حیاتی گام بر میداریم. رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان افزود: هر چه بشر بیشتر به دنبال توسعه و زندگی راحت بود در مقابل آلودگی و نابودی مؤلفههای زیستی نیز افزونتر شدند، اظهار داشت: این نشان میدهد که رفع مایحتاج زندگی تنها خاک را به سمت آلوده شدن بیشتر برده و این رویه باید اصلاح شود. بهراملودرادامه اظهار داشت: گلخانه ها را ملزم کرده ایم در کنار فضای کشت، استخر پرورش ماهی نیز احداث تا از فضولات آبزیان به عنوان مواد آلی و کود برای تغذیه گیاهان خود استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه هدف جهاد کشاورزی تامین غذای کافی و سالم برای آحاد جامعه و امنیت پایدار غذایی است افزود: اجرای طرحهای کشاورزی یک تا سه سال زمان می برد تا نتایج تغذیه ای محصولات کشاورزی مورد ارزیابی دقیق فنی قرار گیرد.
این مسول خاک را منشا غذا و محل چرای دام، زراعت و ذخیره آب دانست و تاکید کرد: خاک زراعی شامل مواد آلی است و پوشش گیاهی همدان خیلی غنی نیست.
بهراملو با بیان اینکه عمق خاک زراعی قابل کشت ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر است افزود: امنیت خاک را باید حفظ کنیم بنابراین با ساخت و ساز در خاک های زراعی درجه یک و ۲ مخالفت می کنیم چرا که از خاک حاصلخیز باید به شدت مراقبت کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان نیز گفت: خاک از مواد درشت و ریز و مواد آلی تشکیل شده است و هوا نیز از خاک تاثیر می گیرد و اگر خاکی رطوبتش را از دست بدهد، مستعد فرسایش می شود.
اسفندیار خزایی با بیان اینکه همچنین مصرف بیش از اندازه انرژی موجب کاهش رطوبت خاک و جابجایی آن می شود افزود: تا ۱۰ تن در هکتار در سال فرسایش طبیعی است، اما اقداماتی مانند چرای دام ، آتش سوزی و شخم در اراضی شیب دار می تواند فرسایش خاک را تشدید کند.
مدیریت آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز گفت: ۴۵ هزار هکتار از اراضی استان در دشت همدان، قهاوند، فامنین و رزن دچار شوری شده است. امیر لاهوتیان با بیان اینکه امسال شعار روز جهانی خاک ( خاک سرآغاز غذا) است اظهار داشت: بر اساس تحقیقات انجام شده بیش از ۷۰ درصد اراضی استان همدان جزو خاک های جوان و کمتر توسعه یافته محسوب می شود.
وی افزود: بر همین اساس ۶۵ درصد اراضی استان همدان دچار کمبود فسفر ، ۳۰ درصد اراضی کمبود پتاسیم، ۳۰ درصد کمبود مس ، ۸۴ درصد دچار کمبود روی و ۹۰ درصد اراضی دچار کمبود آهن است.
مدیریت آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان: ۶۶ درصد از اراضی استان زیر یک درصد مواد آلی دارند، در حالیکه خاک باید بالای ۲ درصد ماده آلی داشته باشد، تا به عنوان خاک حاصلخیز برای کشاورزی محسوب شود و فقط چهار درصد اراضی استان چنین خاصیتی را دارد.
لاهوتیان با اشاره به اینکه به دنبال افزایش مواد آلی خاک از طریق کشت مستقیم و تناوب کشت هستیم، افزود: کودهای عرضه شده در بازار کنترل می شود و کودهای وارداتی نیز همواره مورد آزمایش قرار می گیرند وی در پایان اظهارداشت: همزمان با روزجهانی خاک در استان ده ها برنامه برگزار میشود که مهمترین این برنامه ها برگزاری همایش روز جهانی خاک با حضور پژوهشگران، اساتید،کارشناس حوزه خاک و بهره برداران بخش کشاورزی خواهد بود همچنین برگزاری کلاس های توجیهی برای کشاوزران جهت حفاظت از خاک ،اجرای مسابقه های نقاشی و عکاسی از دیگر برنامههای خواهد بود.