تعلیق؛ نام وضعیت امروز فوتبال ایران
تعلیق؛ نام وضعیت امروز فوتبال ایران

    فرشاد کاس‌نژاد / ماجرای اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال پیچیده‌تر از موضوعی است که در خبرها و نظرها می‌خوانیم. آن عبارت «عمومی غیردولتی» نیز به این سادگی انگار کلمه عمومی را از خود حذف نخواهد کرد. دخالت سیاست در فوتبال نه فقط رسم دیرینه و پابرجاست، بلکه این حق را به فوتبال نمی‌دهد که […]

 

 

فرشاد کاس‌نژاد /

ماجرای اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال پیچیده‌تر از موضوعی است که در خبرها و نظرها می‌خوانیم. آن عبارت «عمومی غیردولتی» نیز به این سادگی انگار کلمه عمومی را از خود حذف نخواهد کرد. دخالت سیاست در فوتبال نه فقط رسم دیرینه و پابرجاست، بلکه این حق را به فوتبال نمی‌دهد که حتی حفظ ظاهر کند.
حتی بسیاری از مسئولان فدراسیون فوتبال نیز چندان گرایشی به تغییر نگاه‌ها ندارند و بارها از اعضای مؤثر فدراسیون فوتبال می‌شنویم که استقلال فدراسیون فوتبال را به شیوه‌ای که فیفا تأکید دارد، نمی‌خواهند و چه بسا همین وضعیت معلق فدراسیون را بیشتر می‌پسندند. این فرصتی است برای بقا در پست‌های موقت و این فرصت را به آسانی از دست نخواهند داد.
فدراسیون فوتبال هنوز به حکم فیفا تعلیق نشده اما وضعیت امروزش چندان تفاوتی با تعلیق ندارد. وقتی امکان برگزاری انتخابات وجود ندارد، وقتی اساسنامه فدراسیون به تصویب حتی نزدیک نیست، تفاوت چندانی با وضعیت تعلیق نداریم. این یک تعلیق خودخواسته است و شاید با تعلیق به حکم فیفا هر لحظه پیوند بخورد.
باعث حیرت نیست که اصرار به مقابله با قوانین بین‌المللی جریان دارد و اگر اهداف و دیدگاه‌های تصمیم‌سازها را بشناسیم و بدانیم، دچار تعجب از رفتارها نخواهیم شد. چه بسا اگر اساسنامه فدراسیون فوتبال و آیین‌نامه انتخابات طبق هشدارهای فیفا نوشته می‌شد و به تصویب فیفا می‌رسید، بیشتر مایه تعجب‌مان می‌شد.
مسأله اساسنامه فدراسیون فوتبال و آیین‌نامه انتخابات فقط کلمه عمومی در تعریف فدراسیون نیست، بلکه نکات کلیدی دیگری در اساسنامه و آیین‌نامه انتخابات در آینده فوتبال ایران تأثیرگذار است. از دل آیین‌نامه انتخابات که با رد صلاحیت‌ها حلقه نامزدها را تنگ و تنگ‌تر نکند و از ریاست کفاشیان و تاج به ریاست چهره‌های تازه‌ای با نگاه‌های تازه برسد، فدراسیون دیگری خواهیم داشت که بعید است کوششی برای رسیدن به این موقعیت در جریان باشد.
فضای فوتبال ایران چنین فرصت‌هایی را پس می‌زند. کدام نشانه را در اشتیاق تغییرات اساسی در فوتبال می‌بینید؟ حتی چهره‌هایی با اهلیت ورزشی در فوتبال ایران منتقدان سرسخت چنین وضعیتی نیستند و انگار از نقد کناره گرفته‌اند یا سازگار شده‌اند. این البته ناامیدکننده است اما واقعیت ماجراست
آنچه در گزارش‌ها می‌خوانیم، هرگز نوید نمی‌دهد که فدراسیون فوتبال به زودی اساسنامه‌اش را مستقل به تصویب برساند. بنابراین فوتبال باید خود را برای روزهای سخت‌تر آماده کند، روزهایی که شاید نتیجه تمام مسیرهای غلط، مقصدی قابل پیش‌بینی برای این فوتبال باشد، مقصدی که از توصیفش در هراسیم اما می‌دانیم کجاست.
فوتبال ایران نه فقط در اصلاح اساسنامه، بلکه در اصلاح بدیهیات باشگاه‌داری دچار اختلال است. به ورشکستگی در باشگاه‌داری رسیده‌ایم اما قدمی در اصلاح روند برداشته نمی‌شود و علاقه هدف‌داری برای قدم برداشتن به سمت ورشکستگی در مدیران پیداست.
فدراسیون فوتبال به دلیل نداشتن استقلال سال‌هاست با باشگاه‌ها مماشات می‌کند و اگر استقلال را در فدراسیون فوتبال تجربه کرده بودیم، باشگاه‌های بدهکار با نتایج سوءرفتار مالی خود بسیار زودتر مواجه می‌شدند. استقلال فدراسیون هزار فایده دارد که جدیت در اصلاح ساختار مالی باشگاه‌ها فقط یک از هزار است.
ماه‌های آینده می‌تواند برای فوتبال ایران پندآموز باشد و فدراسیون فوتبال را مجبور به بازنویسی مسیر آینده خود کند، یا شاید مقاومت‌ها مقابل اصلاح برنده این بازی باشند و فوتبال را شکست دهند. اما آنچه همین امروز تجربه می‌کنیم، تصویری از تعلیق است.

 

 

طارمی دبل کرد؛ چند ساعت تا آقای گلی!

در یکی از مسابقات هفته سی و چهارم و پایانی فصل ۲۰-۲۰۱۹ لیگ برتر پرتغال، تیم ریو آوه که مثل همیشه مهدی طارمی را به‌عنوان مهاجم نوک در ترکیب داشت، از ساعت ۲۲:۳۰ شنبه شب مقابل تیم رده یازدهمی بواویستا قرار گرفت. ستاره ایرانی ریو آوه که شماره ۱۷ را در این فصل بر تن داشته، در دقیقه ۱۷ بازی امشب مقابل بواویستا روی حمله سریع تیمش از جناح چپ زمین و یک توپ ریباند شده، با فرصت‌طلبی و صاحب توپ شدن در موقعیت تک به تک توانست گل اول بازی را با ضربه‌ای دقیق به ثمر رساند. نیمه اول با برتری یک بر صفر ریو آوه پایان پیدا کرد، اما مهدی طارمی که دو شوت در چارچوب و یک شوت خارج از چارچوب داشت، بالاخره در لحظات پایانی تلاش‌هایش را به ثمر نشاند و توانست به خواسته خود که رسیدن به صدر جدول بهترین گلزنان لیگ برتر پرتغال است، دست پیدا کند.
در دقیقه ۸۴ اشتباه عجیب در خط دفاعی بواویستا و ناهماهنگی مدافعان و دروازه‌بان این تیم بهترین فرصت را برای مهدی طارمی فراهم کرد تا او با دریبل گلر حریف، به راحتی توپ را از خط دروازه عبور دهد و تیمش را به گل دوم برساند. در نهایت ریو آوه با نمایش خیره کننده و دبل ایرانی نارنجی پوش خود موفق شد با نتیجه ۲ بر صفر مقابل بواویستا به برتری دست یابد تا با توجه به توقف فامالیسائو در دیدار همزمان برابر ماریتیمو، یاران طارمی ۵۵ امتیازی شوند و با یک امتیاز بیشتر نسبت به فامالیسائو، به رده پنجم جدول لیگ برتر پرتغال صعود کنند تا سهمیه پلی‌آف لیگ اروپا را کسب کنند.
مهدی طارمی با دو گلی که امشب مقابل بواویستا به ثمر رساند، با آمار استثنایی ۱۸ گل زده فصل ۲۰-۲۰۱۹ لیگ برتر پرتغال را خاتمه داد تا با وجود یک بازی کمتر نسبت به سه گلزن برتر دیگر این رقابت‌ها، فعلا به همراه پیزی از تیم بنفیکا در صدر جدول بهترین گلزنان قرار بگیرد.
طارمی امیدوار است پیزی ۱۸ گله از بنفیکا، پائولینهو ۱۷ گله از براگا و کارلوس وینیسیوس ۱۷ گله از بنفیکا در این هفته گلزنی نکنند تا او به کفش طلای لیگ برتر پرتغال برسد؛ هرچند که اگر هم این مهم به دست نیامد، چیزی از شایستگی‌های این ملی پوش ایرانی کم نمی‌کند چراکه نخستین سال حضور او در فوتبال اروپا با یک عملکرد بی‌نظیر به پایان رسید.