توسعه صنعتی‌سازی و تولید واحدهای مسکونی  با بهره‌مندی از فناوری‌های نوین ساختمانی
توسعه صنعتی‌سازی و تولید واحدهای مسکونی  با بهره‌مندی از فناوری‌های نوین ساختمانی

روند ساخت پروژه ۵۰۴ واحدی نهضت ملی مسکن در شهر شهریارتوسعه صنعتی‌سازی و فن‌آوری‌های نوین ساختمانی و توسعه اطلاعاتی سامانه‌های بخش مسکن با راه‌اندازی و بهره‌برداری از چهارسامانه طرح‌های حمایتی مسکن، طرح نهضت ملی مسکن، طرح تسهیلات ودیعه مسکن، طرح تسهیلات ساخت مسکن و سامانه املاک و اسکان و ارتقای سطح گزارش‌های پردازش شده از […]

روند ساخت پروژه ۵۰۴ واحدی نهضت ملی مسکن در شهر شهریارتوسعه صنعتی‌سازی و فن‌آوری‌های نوین ساختمانی و توسعه اطلاعاتی سامانه‌های بخش مسکن با راه‌اندازی و بهره‌برداری از چهارسامانه طرح‌های حمایتی مسکن، طرح نهضت ملی مسکن، طرح تسهیلات ودیعه مسکن، طرح تسهیلات ساخت مسکن و سامانه املاک و اسکان و ارتقای سطح گزارش‌های پردازش شده از این سامانه‌ها بخشی از اقدامات وزارت راه و شهرسازی در تحقق شعال سال است.

با نامگذاری سال ۱۴۰۱ تحت عنوان سال تولید، اشتغال‌آفرین و دانش‌بنیان توسط رهبر انقلاب، وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن و ساختمان، تحقق این شعار را در برنامه‌های مطالعاتی، سیاستگذاری و اجرایی بخش مسکن و ساختمان قرار داد.
توسعه صنعتی‌سازی و فن‌آوری‌های نوین ساختمانی، توسعه اطلاعاتی سامانه‌های بخش مسکن و ارتقای سطح گزارش‌های پردازش‌شده بخشی از شاخص‌های کمی تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین است.
در خصوص توسعه صنعتی‌سازی و فن‌آوری‌های نوین ساختمانی در اجرای طرح نهضت ملی مسکن به عنوان طرح کلان دولت سیزدهم بخشی از مطالعات با موضوع صنعتی سازی انجام شده و در دستور کار است. در این بخش نسبت مسکن‌های تولیدشده به روش صنعتی‌سازی و استفاده از فناوری‌های نوین به کل واحدهای احداثی محاسبه خواهد شد. معاونت مسکن و ساختمان اعلام کرده است که بیش از این امکان محاسبه وجود نداشته اما برنامه‌ریزی‌ها در دوره جدید به گونه‌ای است که این مولفه در ساخت واحدهای طرح نهضت ملی مسکن و واحدهای در دست ساخت محاسبه می‌شود. پیش‌بینی شده است که تا پایان سال جاری ۱۰ درصد از واحدهای تولید شده به روش صنعتی‌سازی و فناوری‌های نوین ساختمانی اجرایی و عملیاتی شوند.
در موضوع توسعه اطلاعاتی سامانه‌های بخش مسکن و ارتقای سطح گزارش‌های پردازش شده نیز در سال ۱۴۰۰ چهار سامانه در حوزه مسکن راه‌اندازی شد. سامانه طرح‌های حمایتی مسکن به نشانی saman.mrud.ir برای ثبت‌نام متقاضیان مسکن و شناسایی آنها راه‌اندازی شد. در سامانه طرح های حمایتی مسکن، زیرسامانه‌های طرح نهضت ملی مسکن، سامانه طرح تسهیلات ودیعه مسکن و سامانه طرح تسهیلات ساخت مسکن نیز طراحی و راه‌اندازی شد که هم‌اکنون بهره‌مندی از آنها برای متقاضیان فراهم است.
با راه‌اندازی سامانه طرح نهضت ملی مسکن متقاضیان این امکان را یافتند تا در این سامانه نام‌نویسی کنند. در عین حال در این سامانه امکان پالایش افراد فراهم شده است. با راه‌اندازی این سامانه در خصوص نام‌نویسی متقاضیان مسکن بیش از ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار متقاضی درخواست خود را برای مسکن ثبت کردند که هم‌اکنون بخشی از پالایش‌ها انجام شده و به زودی متقاضیان تایید صلاحیت شده با ارسال پیامک امکان بهره‌مندی از اجرای این طرح را خواهند یافت.
سامانه ملی املاک و اسکان به نشانی amlak.mrud.ir سامانه دیگری است که توسط وزارت راه و شهرسازی در سال گذشته به منظور احصای واحدهای خالی راه‌اندازی شد که هم اکنون این سامانه بهره‌برداری شده و اطلاعات آن در اختیار سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات قرار می‌گیرد.
پیش‌بینی شده است تا سطح کیفی و کمی رکوردهای ثبتی در سامانه‌ها و اطلاعات استخراج شده از آنها تا پایان سال جاری (۱۴۰۱) ارتقا یابد.
بر اساس این گزارش در موضوع توسعه صنعتی‌سازی ساختمان و احداث مسکن با استفاده از فن‌آوری‌های نوین ساختمانی، ارتقای کیفیت مسکن و ساختمان، افزایش سرعت تولید مسکن و کاهش هزینه‌ها در میان‌مدت و بلندمدت، صرفه‌جویی در مصرف انرژی، افزایش بهره‌وری نهاده‌های تولید، ارتقای دانش فنی و مهندسی در حوزه ساختمان، و فراهم شدن امکان بازیافت مصالح به کار رفته در ساختمان پس از تخریب نتایجی است که از اجرای این مولفه مدنظر است. در این بخش معاونت مسکن و ساختمان در همکاری با مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به این مهم اقدام کرده است. در اجرای طرح نهضت ملی مسکن و تولید مسکن این مهم در دستور کار قرار گرفته است.
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی در اجرای طرح نهضت ملی مسکن بر بهره‌مندی از توان و تخصص شرکت‌های دانش‌بنیان تاکید کرده است. وی ارتقای کیفیت، کاهش قیمت تمام شده و افزایش سرعت ساخت را شاخصه اجرای طرح نهضت ملی مسکن برشمرده است.
معاونت مسکن و ساختمان در بخش توسعه اقدامات فناورانه در بخش مسکن در صدد است تا ارتقای کیفیت سیاستگزاری و برنامه‌ریزی، افزایش شفافیت اطلاعاتی در بازار مسکن، نظام مند کردن و ساماندهی گروه‌های هدف برنامه‌های حمایتی مسکن و کمک به توسعه کسب و کارهای نویت و دانش‌بنیان در بخش مسکن و ساختمان را محقق کند.
محمدمهدی حیدری سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در همین خصوص اعلام کرده است: ترویج فن‌آوری‌های نویت ساخت و صنعتی‌سازی در دستور کار مرکز قرار داد. در همین خصوص نیز در تفاهم با شرکت عمران شهرهای جدید مقرر است تا مرکز ضمن ارایه نظریه‌های فنی در خصوص شرکت‌های دارای فناوری‌های نوین با دسته‌بندی شرکت‌ها گواهینامه فنی صادر کرده و صاحبان فناوری را به شرکت عمران شهرهای جدید برای اجرای بهسنه طرح نهضت ملی مسکن معرفی کند.
سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در عین حال تاکید کرده است: در اجرای طرح نهضت ملی مسکن سهم شرکت عمران شهرهای جدید ۷۰۰ هزار واحد است که مقرر است مرکز علاوه بر ارایه گواهینامه فنی به واجدان شرایط در کنار شرکت عمران شهرهای جدید در احداث واحدهای مسکونی به عنوان ناظر فنی حضور داشته باشند. در این برنامه هنگامی که نظریه فنی با تایید یک سیستم ساختمانی صادر می‌شود در اجرا نخواهد شد و در بخش اجرا، مرکز در کنار صنعت و شهرهای جدید در اجرای این مهم حضور دارد.
وی هدف از سیاستگذاری و حضور مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در کنار صنعت را رصد ارتقای کیفیت، کاهش قیمت و سرعت در اجرای طرح نهضت ملی مسکن عنوان کرد.

 

 

 

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تاکید کرد:
اقدام فعالانه شهرداری‌ها در زمینه متقاعدسازی مردم برای مشارکت در نوسازی بافت‌های فرسوده

معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در جریان سفر به شهرهای بادرود، نطنز و قمصر در استان اصفهان بر متقاعدسازی مردمی و تهیه بسته‌های تشویقی شهرسازانه برای تسریع نوسازی بافت‌های فرسوده تاکید کرد.
محمد آیینی در این سفر به همراه اعضای کمیسیون عمران مجلس شوای اسلامی و رحمت‌الله فیروزی‌پور نماینده حوزه انتخابیه شهرستان‌های بادرود، نطنز و قمصر از پروژه‌های بازآفرینی محلات هدف این شهرستان بازدید کرد.
همچنین آئینی در این سفر با شهرداران، دهیاران و مسوولان محلی بادرود، نطنز و قمصر نشست‌های جداگانه برگزار کرد و به بررسی مسایل، مشکلات و موانع موجود برای تسریع در نوسازی این مناطق پرداخت.
آئینی در این نشست‌ها از شهرداران خواست تا با ارایه تخفیفات ویژه در بافت‌های فرسوده از جمله تخفیف ۱۰۰ درصدی در صدور پروانه ساخت و نیز تسریع در صدور مجوزها، مالکان و سازندگان را به نوسازی بافت‌های فرسوده تشویق کنند.
به گفته آئینی مالکان می‌توانند در دوران جا به جایی و ساخت از ودیعه اسکان موقت استفاده کنند که مبلغ آن ۴۵ میلیون تومان به صورت قرض الحسنه است و علاوه بر آن از محل تسهیلات ویژه نوسازی به عاملیت بانک مسکن، وام‌هایی در نظر گرفته شده که مبلغ آن در شهرهای مختلف متفاوت است اما در همه آنها مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان به صورت صفر درصد و بدون سود بانکی است.
معاون وزیر راه و شهرسازی نقش مردم و متقاعدسازی آن‌ها برای نوسازی بافت‌های فرسوده را بسیار مهم و گام نخست در این امر برشمرد و گام دوم را فراهم کردن فضای تشویقی برای توسعه‌گران و انبوه سازان عنوان کرد. به گفته او بسته تشویقی مورد نظر باید به گونه‌ای باشد که برای سازندگان توجیه اقتصادی نوسازی در بافت‌های فرسوده را ایجاد کرده و آن‌ها را از ورود به بازارهای سرمایه‌ای موازی باز دارد.
او در بخشی از دیگر از سخنان خود از راه‌اندازی نهضت بهسازی معابر خاکی خبر داد و خواستار این شد که شهرداری‌ها مشخصات معابر خاکی محلات هدف را به شرکت بازآفرینی شهری ارایه کنند تا اعتبار لازم برای بهسازی و آسفالت معابر خاکی فراهم شود و طی سه سال آینده تمام معابر خاکی محلات هدف بهسازی شوند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در ادامه از بافت فرسوده و بازار قدیمی نطنز بازدید کرد و در دیدار اختصاصی با شهردار و اعضای شورای و مدیران شهرداری نظنز در خصوص راه کارهای شتاب بخشی به نوسازی بافت فرسوده نطنز به بحث و گفتگو پرداخت.

 

 

مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی؛
ضرورت مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی فاقد اسکلت در هرمزگان

مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اعلام جزییاتی از زلزله با بزرگی ۵.۶ در بندر چارک استان هرمزگان از ثبت ۹ پس‌لرزه خبر داد و بر ضرورت مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی فاقد اسکلت استان با توجه به لرزه‌خیزی استان تاکید کرد.
علی بیت‌اللهی جزئیاتی از زلزله با بزرگی ۵.۶ که ۴ خرداد ساعت ۸:۰۷ در عمق ۲۲ کیلومتری و به فاصله ۲۴ کیلومتری چارک، ۲۶ کیلومتری کیش و ۵۶ کیلومتری جناح در استان هرمزگان و در فاصله ۱۰۵۵ کیلومتری تهران رخ داد را اعلام کرد.
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: تعداد ۶ شهر با جمعیتی معادل ۱۱۰ هزار و ۴۳۶ نفر و ۱۲۰ آبادی با جمعیتی در حدود ۷۸ هزار و ۲۸۱ نفر تحت‌تاثیر زمین لرزه قرار گرفتند.
بیت‌اللهی با اعلام به اینکه در محدوده شدت محسوس زلزله با بزرگی ۵.۶ بندر چارک استان هرمزگان ۱۸۸ هزار و ۷۱۷ نفر جمعیت شهری و روستایی ساکن هستند، توضیح داد: شبکه شتاب‌نگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برای این زمین‌لرزه در ایستگاه بندر چارک شتاب ۲۵۴ سانتیمتر بر مجذور ثابنه و برای ایستگاه جزیره کیش شتاب ۵۸ سانتیمتر بر مجذور ثانیه ثبت کرده است که با توجه به عدد شتاب ثبت‌شده برای محدوده بندر چارک به ویژه در مناطق روستایی اطراف آن خسارت جزیی برآورد شده است که البته باید تدقیق شود.
به گفته عضو هیات‌علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی جمعیت کل شهری و روستایی در شعاع نیم‌درجه (۵۵ کیلومتری) ۷۰ هزار و ۱۵۸ نفر و تعداد کل واحدهای مسکونی ۱۹ هزار و ۲۹۰ واحد بوده که از این میان تعداد ۷ هزار و ۵۱۸ واحد فاقد اسلکت است. بیت‌اللهی گسل مسبب زلزله بندر چارک را گسل پیش‌ژرفای زاگرس عنوان کرد و گفت: از زمان وقوع زلزله تاکنون تعداد ۹ پس‌لرزه رخ داده است که بزرگی بزرگ‌ترین آنها ۳.۹ است.
عضو هیات عملی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: در ۱۶ سال گذشته تعداد ۹۸۹ زلزله با بزرگی ۲.۵ و بالاتر در گستره اطراف رومرکز زلزله ثبت شده است که از این تعداد ۱۶ زمین‌لرزه با بزرگی ۵ و بالاتر و ۱۱۷ زلزله با بزرگی ۴ تا ۵ و بقیه زمین‌لرزه‌ها کوچکتر از بزرگی ۴ در اطراف رومرکز گسترده شده‌اند.
بیت‌اللهی در بیان پیشنهادهای مرکز تحقیقات ضمن تاکید دوباره بر ضرورت مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی اعلام کرد: ارتقاء کیفی ساخت و ساز و بویژه کیفیت واحدهای مسکونی شهری و روستائی ، یک ضرورت مستمر برای کشور لرزه‌خیز ایران است. این امر با اولویت مناطق با خطر بالای زلزله باید بطور پیوسته دنبال شود. همچنین با اینکه رخداد این زلزله نیز پس از فوج لرزه ای هفته پیش این ناحیه پیش‌بینی نمی‌شد، در عین حال بزرگی این زمین لرزه نشان از وجود تنش بیشتری در گستره جنوبی کشور دارد که البته با توجه به افت سریع بزرگی پس‌لرزه‌ها، احتمال رخداد رویداد بزرگتر به مراتب کمتر است.

 

 

 

معاون بنیاد مسکن خبر داد:
عملیات اجرایی حدود ۷۰ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن تحت مسئولیت بنیاد آغاز شد
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اعلام اینکه اراضی ۸۷ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن با کاربری مسکونی تامین شده است از آغاز عملیات اجرایی حدود ۷۰ هزار واحد خبر داد و گفت: با رفع موانع اجرای طرح نهضت ملی، پرداخت تسهیلات بانکی به متقاضیان سرعت گرفته است.
حمیدرضا سهرابی از آغاز عملیات اجرایی حدود ۷۰ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن توسط آن بنیاد خبر داد و گفت: در حال حاضر ۶۹ هزار و ۵۰۰ واحد طرح نهضت ملی مسکن توسط بنیاد در مرحله اجرایی و عملیاتی قرار گرفته است.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی اراضی معادل ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را به بنیاد مسکن معرفی کرده است که ۸۷ هزار واحد از این تعداد اراضی کاربری مسکونی دارند و برای آنها پروژه تعریف شده است. از این تعداد اراضی تامین شده و دارای کاربری مسکونی ۶۹ هزار و ۵۰۰ واحد وارد فار عملیاتی و اجرایی شده‌ است.
سهرابی افزود: طبق تازه‌ترین آمار ۴۹ هزار و ۵۰۰ واحد برای عقد قرارداد و دریافت تسهیلات به بانک معرفی شدند که بانک‌ها تاکنون با ۲۵ هزار نفر برای پرداخت تسهیلات قرارداد منعقد کردند.
وی روند اجرای طرح نهضت ملی مسکن را مناسب ارزیابی کرد و توضیح داد: پیش‌تر مشکلاتی در خصوص بی‌توجهی دفترخانه‌ها به مصوبه شورای مسکن در خصوص پذیرش اسناد دفترچه‌ای برای قرارداد مشارکت مدنی وجود داشت که اکنون این مشکل حل شده است و اسناد دفترچه‌ای نیز مورد پذیرش اسناد برای معرفی به بانک قرار گرفته است. با جلسات مداوم و پیگیری وزیر راه و شهرسازی خوشبختانه این مشکل برطرف شده است.
سهرابی در خصوص کیفی‌سازی عملیات اجرایی طرح نهضت ملی مسکن و بهره‌مندی از فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان اعلام کرد: رعایت مقررات ملی و کنترل ساختمان و آیین‌نامه ۲۸۰۰ در تولید مسکن و در تمامی ساخت‌وسازها الزامی بوده و بنیاد مسکن نیز به این مهم همت گمارده است.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ادامه داد: در خصوص صنعتی‌سازی و بهره‌مندی از فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان اخیرا تفاهم‌نامه‌ای با دانشگاه صنعتی شریف به امضا رسیده است که مطالعات انجام اینکار در خصوص استفاده از فناوری‌های نوین ساختمانی و بومی‌سازی آغاز شده است که پیش‌بینی و زمانبندی شده تا نتایج مطالعات تا ۴ ماه آینده نهایی و اعلام شود.

توزیع سیمان فله ایراد دارد
دبیر انجمن صنفی تولید بتن آماده گفت: سیمان فله خیلی سخت به دست مصرف کننده اصلی می رسد و بیشتر محصول را دلالان می خرند.
محرم کریمی اظهار کرد: بدون اینکه زیرساخت‌های لازم در وزارت صمت و بورس کالا برای عرضه سیمان در بورس فراهم شود، به بورس وارد شد. به همین دلیل دلالان به انحای مختلف از باگ های موجود استفاده کردند و نبض بازار را در دست گرفتند. دبیر انجمن صنفی تولید بتن آماده و قطعات پیش‌ساخته بتنی کشور افزود: نمی‌توان گفت بورس کالا، وزارت صمت و یا سیمانی‌ها مقصر هستند بلکه باید رویه اصلاح شود.
وی ادامه داد: در کشور میانگین ۵۵ میلیون تن سیمان تولید می‌شود که ۶۰ درصد به صورت فله است و فقط صنایع سیمان بر از این سیمان فله استفاده می‌کنند؛ بالغ بر ۹۰ درصد نیز برای بتن آماده استفاده می‌شود و مابقی برای تیرچه، قطعات بتنی و … است. بنابراین وقتی مصرف کننده کالا کاملاً مشخص است و سیمان از طریق بورس به دست این مصرف کننده نمی‌رسد پس یک جای کار ایراد دارد.
کریمی با اشاره به اینکه هم اکنون میزان تولید از میزان مصرف پایین‌تر است تصریح کرد: سیمانی‌ها باید عرضه را بیشتر کنند تا به دست همه برسد؛ نکته مهم‌تر آنکه سیمان خیلی سخت به دست مصرف کننده اصلی می‌رسد و بیشتر محصول را دلالان می خرند.
وی افزود: یک شنبه هفته گذشته هزار نفر در بورس خرید کردند ۹۰۰ نفرشان قابل ردیابی نیستند. سیمان وجود دارد منتهی توزیع آن با مشکل همراه است.
دبیر انجمن صنفی تولید بتن آماده و قطعات پیش‌ساخته بتنی کشور اظهار کرد: کالا وقتی در بورس عرضه می‌شود باید یک قیمت تقریباً باثباتی داشته باشد در حالی که هم اکنون هر تن سیمان فله از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
کریمی با اشاره به کیفیت سیمان گفت: وقتی مشتری برای خرید در صف می‌ماند کیفیت را چه کسی کنترل می‌کند؛ سیمان بسیار حساس است به صورتی که اگر کلینکر دپو شده را به جای ۱۰ درصد، ۱۱ درصد بزنید کیفیت تغییر می‌کند. وی افزود: اگر اجبار نباشد واحدهای تولید بتن آماده استان تهران از سیمان تهران و آبیک خرید نمی‌کنند زیرا کیفیت سیمان‌های دیگر بهتر است؛ البته غیراستاندارد نیستند و استاندارد را پاس می‌کنند اما استاندارد کف قضیه است؛ یعنی باید برای کیفیت به دنبال بالاتر از آنچه که استاندارد خواسته حرکت کنیم.
دبیر انجمن صنفی تولید بتن آماده و قطعات پیش‌ساخته بتنی کشور اظهار کرد: صنایع سیمان‌بر پروانه بهره برداری و نشان استاندارد دارند بنابراین باید سیمان فله را با نظارت دقیق به این صنایع اختصاص دهند. غیر از این صنایع، شخص دیگری سیمان فله استفاده نمی‌کند.