ریسکی به قیمت جان اهالی فوتبال!
ریسکی به قیمت جان اهالی فوتبال!

    سپهر ستاری/ انتظارها برای آغاز دوباره مسابقات لیگ برتر ایران به پایان خود نزدیک شده و به زودی مسابقات لیگ برتر از سر گرفته خواهد شد. با این حال مصاحبه وزیر بهداشت درباره وضعیت شیوع ویروس کرونا در کشورمان و تصور غلطی که مبنی بر پایان کرونا وجود دارد، نگرانی‌هایی را درباره برگزاری […]

 

 

سپهر ستاری/

انتظارها برای آغاز دوباره مسابقات لیگ برتر ایران به پایان خود نزدیک شده و به زودی مسابقات لیگ برتر از سر گرفته خواهد شد. با این حال مصاحبه وزیر بهداشت درباره وضعیت شیوع ویروس کرونا در کشورمان و تصور غلطی که مبنی بر پایان کرونا وجود دارد، نگرانی‌هایی را درباره برگزاری مسابقات به وجود آورده و هم‌چنان برخی از تیم‌ها خواهان تعطیلی کامل این فصل یا حداقل برگزاری آن در زمانی مناسب‌تر هستند. از طرفی وزیر بهداشت از برخی فشارها برای برگزاری لیگ خبر داد و درباره شیوع دوباره این بیماری اخطار داد.
در این بین تصوری که وجود دارد این است که بازیکنان فوتبال دلشان نمی‌خواهد مسابقات آغاز شود در حالی‌که این‌گونه نیست و بازیکنان لیگ برتری به خوبی می‌دانند که در صورت لغو این فصل خبری از مابفی پرداخت‌ها نخواهد بود و به خاطر مسائل مالی هم که شده دوست دارند لیگ ادامه پیدا کند؛ برخلاف بازیکنان اما چند مالک تیم‌های خصوصی به خاطر کاهش هزینه‌ها به دنبال لغو کامل این فصل هستند. از طرفی شروع دوباره فوتبال می‌تواند سرگرمی خوبی برای علاقه‌مندان پرتعداد این رشته ورزشی باشد و در این روزها به دلایل مختلف شرایط روحی چندان خوبی در جامعه حاکم نیست، فوتبال توانایی این را دارد که تا حدودی نشاط را به جامعه برگرداند.
در این بین گروهی از مربیان و بازیکنان مخالفتی با شروع دوباره لیگ برتر ندارند اما نگرانی‌هایی دارند؛ یکی از آن‌ها جواد نکونام است که خودش هم سال‌ها در اروپا بازی کرده و اخیرا گفته مخالف برگزاری لیگ برتر نیست، بلکه با سازوکار فعلی مخالفت دارد و از کشور اسپانیا به عنوان یک الگوی مناسب در برگزاری مسابقات یاد کرد. کشور اسپانیا صاحب یکی از پرطرفدارترین لیگ‌های اروپاست و برخلاف لیگ ایران که درآمدزایی مشخصی ندارد، عدم برگزاری مسابقات لالیگا باعث ضرر مالی هنگفتی خواهد شد و به همین دلیل مسئولان برگزاری مسابقات از همان ابتدا به دنبال ادامه این فصل بودند و پروتکل‌های مهمی هم برای حفظ سلامتی اعضای تیم‌ها تعیین کردند. در اسپانیا آغاز تمرینات در ابتدا به صورت جداگانه و در گروه‌های کوچک بود و به تازگی مجوز برگزاری تمرینات گروهی صادر شده است؛ طبق پروتکل تعیین شده تمام تیم‌های لالیگایی تجهیزات لازم برای انجام تمرینات انفرادی را تهیه کرده‌اند تا بازیکنان بتوانند به صورت جداگانه از این تجهیزات استفاده کنند. در این بین قوانین جالبی هم وضع شده که در آن بازیکنان از روز اول تا آخر تمرینات تنها حق استفاده از یک اتومبیل را دارند و حتی اجازه دوش گرفتن پس از تمرین هم به آن‌ها داده نمی‌شود. بازیکنان حتی اجازه خوردن چیزی و عوض کردن لباس در رختکن را هم ندارند و باید پس از تعویض لباس خود و پوشیدن لباس تمرینی از ماشین‌ پیاده شوند. بازیکنان و مربیان اجازه لمس توپ را هم ندارند و افراد اجازه لمس کردن یکدیگر یا صحبت کردن از نزدیک را هم ندارند و باید فاصله‌گذاری اجتماعی را به صورت کامل رعایت کنند و پس از تمرین هم اجازه حضور در رختکن را نخواهند داشت. علاوه بر قوانین مربوط به برگزاری تمرینات، برای قبل از بازی هم قوانین دیگری تعیین شده و تیم‌ها حتی اجازه اردو زدن در هتل را ندارند و پرواز همه تیم‌ها باید چارتر باشد و صبح بازی پس از پرواز راهی هتلی می‌شوند که در آن قانون منع عبور و مرور تعیین شده و پس از بازی هم بلافاصله با پرواز راهی شهر خود خواهند شد. کشور آلمان هم یکی دیگر از کشورهایی بود که تصمیم به ادامه لیگ گرفت و به عنوان اولین کشور در بین پنج لیگ معتبر اروپایی کار خود را آغاز کرد. آلمانی‌ها در همان ابتدا و در مرحله اول از حدود ۱۷۲۴ نفر تست کرونا گرفتند که شامل بازیکنان، کادرفنی، اعضای تیم‌ها و اعضای اجرایی مسابقات و حتی خبرنگاران در بوندسلیگای۱ و ۲ بود. در هر بازی هم تنها ۱۰ خبرنگار و عکاس اجازه حضور دارند که همگی قبلا تست کرونا داده‌اند؛ این در حالی است که در ایران چنین اقدامی صورت نگرفته و تنها اعلام شده ۱۰ خبرنگار اجازه حضور خواهند یافت و حتی مشخص نیست براساس چه معیاری خبرنگاران برای شرکت در مسابقات انتخاب خواهند شد. آلمان هم مانند اسپانیا ابتدا تمرینات را به صورت انفرادی و آنلاین آغاز کرد و سپس قرنطینه تیم‌ها در اتاق‌های یک نفره آغاز شد و علاوه بر این مانند کشور اسپانیا هر بازیکنی برای شرکت در تمرینات باید یک پلاک ماشین اعلام می‌کرد و اجازه تغییر ماشین نداشت. هم‌چنین باشگاه‌ها باید ۵ راننده مشخص برای رفت و آمد به ورزشگاه معرفی می‌کرد تا از آن‌ها هم تست کرونا گرفته شود. بازیکنان تمرینات خود را در گروه‌های ۳، ۵ و ده نفره آغاز کردند و سپس به تمرینات گروهی و مسابقات رسیدند و قبل از شروع هر هفته هم از تمام اعضا تست کرونا در چند مرکز مشخص گرفته می‌شود که همه تست‌ها زیر نظر فدراسیون فوتبال آلمان است و تیم‌ها به صورت شخصی اجازه گرفتن تست ندارند.
این درحالی است که در حال حاضر در ایران حتی هواداران هم پس از برگزاری تمرینات با بازیکنان عکس یادگاری می‌گیرند و رعایت کردن چنین نکاتی بیشتر به یک شوخی شبیه است؛ کاملا واضح است که پروتکل‌هایی که در کشورهای اروپایی اجر می‌شود در کشور ما تا به امروز رعایت نشده و اجرایی شدن آن امری سخت و تقریبا نشدنی است؛ بسیاری از تیم‌های لیگ برتری حتی برای انجام تست کرونا هم دچار مشکل مالی هستند و توانایی فراهم کردن امکانات لازم را ندارند که این موضوع ریسک برگزاری مسابقات را افزایش می‌دهد. با همه این‌ها سازمان لیگ هم‌چنان تصمیم به برگزاری لیگ دارد و در تلاش است تا شرایط لازم برای برگزاری لیگ برتر در شرایط بهداشتی را فراهم سازد.