آمارهای ارائه شده در حدود ۵۰۰میلیون حساب بانکی در کشور وجود دارد. این درحالی است که در طول سالهای گذشته به دلیل نبود نظارتهای دقیق، سوءاستفادههای مختلفی از حسابهای بانکی میشد. ازجمله این سوءاستفادهها، پدیده حسابهای اجارهای بود که متخلفان و فراریان مالیاتی با پرداخت مبلغی ناچیز حساب افراد را اجاره میکردند. برهمین اساس در […]
آمارهای ارائه شده در حدود ۵۰۰میلیون حساب بانکی در کشور وجود دارد. این درحالی است که در طول سالهای گذشته به دلیل نبود نظارتهای دقیق، سوءاستفادههای مختلفی از حسابهای بانکی میشد. ازجمله این سوءاستفادهها، پدیده حسابهای اجارهای بود که متخلفان و فراریان مالیاتی با پرداخت مبلغی ناچیز حساب افراد را اجاره میکردند. برهمین اساس در سالهای گذشته گزارشهای شوکهکنندهای از گردش مالی چند میلیاردتومانی یک دانشآموز
منتشر شد.
با دستورالعملی که اخیراً بانک مرکزی برای تفکیک حسابهای تجاری و شخصی ابلاغ کرد، ضمن شفاف شدن حسابهای بانکی زمینه تخلفات نیز بهشدت کاسته خواهد شد. طبق اعلام مسئولان سازمان امورمالیاتی با اجرای ماده ۱۰ قانون پایانههای فروشگاهی تاکنون ۸ میلیون حساب تجاری شناسایی شده است که با ابلاغ دستورالعمل یادشده، امکان شناسایی بقیه حسابهای تجاری و درواقع جداسازی حسابهای شخصی از آن فراهم میشود.براساس اعلام معاون نظارت بانک مرکزی، هدف بانک مرکزی از تفکیک حسابهای تجاری از غیرتجاری ایجاد شفافیت در نظام اقتصادی کشور است، ضمن آنکه مشوقهایی همچون افزایش سقف نقل و انتقال پول به صورت غیرحضوری و کاهش حد نصاب بازگشت چکهای قبلی برای صدور دسته چک جدید برای این دسته از دارندگان حسابها پیشبینی شده است، مضافاً صاحبان حسابهای تجاری دیگر لازم نیست تا برای نقل و انتقالات بیش از دو میلیارد ریال خود به بانک مستند ارائه کنند، بلکه بانکها فقط برای نقل و انتقالات بالاتر از مبلغ ۱۰ میلیارد ریال باید از این اشخاص مستندات مطالبه کنند.
جزئیات تفکیک حسابها
بانک مرکزی در بخشنامهای دستورالعمل ناظر بر حساب سپرده تجاری و خدمات بانکی مرتبط با آن را برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ کرد که براساس آن تمام حسابهای سپرده بانکی اشخاص حقوقی، حساب تجاری محسوب میشود.بر اساس این بخشنامه، برای تمهید شرایط لازم جهت اجرای قوانین و مقررات ناظر بر تفکیک حسابهای تجاری و غیرتجاری، اقدامات مختلفی در دستور کار بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی کشور قرار گرفته است.
برای این منظور، سامانههایی تدارک یافته و وبسرویسهایی برای تبادل اطلاعات بین بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی کشور و نیز بین بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور در نظر گرفته شده است تا فرایند یادشده با حداکثر سهولت و سرعت انجام پذیرد.با آماده شدن زیرساختهای لازم برای اجرای طرح یاد شده، تدوین مقرراتی به منظور تفکیک حسابهای سپرده بانکی اشخاص به حسابهای تجاری و غیرتجاری ضروری بود. در این راستا، مقرراتی با عنوان «دستورالعمل ناظر بر حساب سپرده تجاری و خدمات بانکی مرتبط با آن» تدوین شد که در جلسه ۱۲ شهریورماه سالجاری هیأت عامل بانک مرکزی مورد تأیید واقع شد و نسخهای از این دستورالعمل ارسال شد. تمامی حسابهای سپرده بانکی اشخاص حقوقی، حساب تجاری محسوب میشود.حساب سپرده بانکی اشخاص حقیقی، حساب غیرتجاری است و فقط در صورت طی یکی از تشریفات مذکور در ماده (۴) دستورالعمل به حساب تجاری تبدیل میشود.غیرتجاری شدن حسابهای تجاری اشخاص حقیقی نیز فقط در چهارچوب رویههای مذکور در همان ماده میسر است.
مؤسسه اعتباری صرفاً مجاز به پذیرش درخواست تجاریشدن حساب سپرده مشتری خارجی است که یکی از مجوزهای فعالیت معتبر شامل اجازه اشتغال صادره توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یا مجوز سرمایهگذاری خارجی موضوع ماده (۶) قانون تشویق و حمایت سرمایهگذاری خارجی را ارائه کند. مشتریان خارجی فعلی مؤسسات اعتباری که از ابزارهای پذیرش استفاده میکنند، یکسال مهلت دارند تا مجوزهای لازم را اخذ و به مؤسسه اعتباری ارائه کنند.مؤسسه اعتباری مجاز به پذیرش درخواست ورود شریک جدید به حساب تجاری مشترک نیست. متقاضیان در صورت نیاز به توسیع شرکا، باید درخواست افتتاح حساب مشترک جدید به مؤسسه اعتباری ارائه و تشریفات لازم را سپری کنند. شایان ذکر است، درخواست خروج هر یک از شرکا از حساب تجاری مشترک، پس از طی رویههای مذکور در ماده (۹) دستورالعمل میسر است. در دستورالعمل مذکور و در رابطه با خدمات بانکی مرتبط با کسب و کار اشخاص کنترلهایی در نظر گرفته شده است. براین اساس هرگونه ارائه خدمات بانکی برای تأمین ارز مربوط به واردات کالا و خدمات منوط به وجود حساب تجاری به نام متقاضی واردات است. انتقال وجوه ریالی مربوط به تقاضای تأمین ارز به منظور واردات کالا و خدمات نیز صرفاً از محل حساب تجاری امکانپذیر است.
هرگونه اعطای تسهیلات ریالی و ارزی منوط به وجود حساب تجاری به نام متقاضی تسهیلات و کارسازی وجه آن در حساب تجاری است. مگر آنکه به تشخیص رکن اعتباری مربوط در مؤسسه اعتباری، اعطای تسهیلات ریالی در قالب قرضالحسنه، فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، جعاله و مرابحه به مشتری، در امور غیرتجاری کاربرد داشته باشد. این مهم بر صدور هر گونه ضمانتنامه و نیز گشایش هرگونه اعتبار اسنادی نیز تسری دارد.
برای صاحبان حسابهای تجاری مشوقهای بانکی به شرح مذکور در ماده (۱۶) دستورالعمل در نظر گرفته شده که مؤسسه اعتباری با لحاظ کردن ماهیت و میزان فعالیت تجاری صاحبان حسابهای تجاری موظف به کاربست آنها است. واحد مبارزه با پولشویی مؤسسه اعتباری، مسئول نظارت بر اجرای مفاد این دستورالعمل در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل بانک ملی ایران تاکید کرد؛
حضور پر قدرت بانک ملی ایران در توسعه حوزه انرژی کشور
مدیرعامل بانک ملی ایران در دیدار با مدیران شرکت سرمایه گذاری نیرو و شرکت توسعه مدیریت نیروگاهی ایرسا بر حضور پر قدرت بانک ملی ایران در توسعه حوزه انرژی کشور و حمایت این بانک از فعالان این بخش تاکید کرد.
دکتر محمدرضا فرزین در این دیدار که با حضور اعضای هیات مدیره و معاونان بانک صورت گرفت، با بیان اینکه بانک ملی ایران ورود به بخش انرژی کشور را یکی از راهبردها و استراتژی های خود تعیین کرده است، گفت: بانک ملی ایران در گذشته فعالیت خاصی در بخش انرژی نداشت اما امسال به سرمایه گذاری در این بخش ورود کرده است. به طوری که در سال جاری سرمایه گذاری ۱۲ میلیارد دلاری در پروژه پترو پالایشگاه شهید سلیمانی، سرمایه گذاری ۱۵ درصدی در پروژه تامین مالی طرح توسعه میدان نفتی آزادگان و سرمایه گذاری در پروژه تامین مالی طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی را پذیرفته ایم.وی تصریح کرد: همچنین بانک مصمم است تا در جهت حمایت از بخش انرژی کشور در پروژه ساخت پنل های خورشیدی در استان کرمان نیز ورود و سرمایه گذاری کند.مدیرعامل بانک ملی ایران همچنین از آمادگی این بانک به عنوان یک بانک جامع، در توسعه حوزه انرژی کشور خبر داد و مقرر شد تا پروژه های شرکت سرمایه گذاری نیرو برای ایجاد زمینه همکاری با بانک ملی ایران مورد بررسی قرار گیرند.در این دیدار، علیرضا صادقی معاون بانکداری جامع نیز با بیان اینکه بانک ملی ایران می تواند مشارکت خوبی با این هلدینگ در بحث تامین مالی از طریق انتشار اوراق داشته باشد، گفت: شعب خارج از کشور بانک نیز می توانند با توجه به ظرفیت های بالا و قابل توجه خود، در بخش فاینانس خدمات مورد نیاز را ارایه دهند.همچنین پرویز مقدسی رییس هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری نیرو نیز با بیان اینکه بانک ملی ایران به لحاظ حجم مشارکت در پروژه های ملی یک بانک بسیار بزرگ بوده و نمی توان آن را با سایر بانک ها مقایسه کرد، خواستار حمایت این بانک از پروژه های شرکت در قالب سرمایه گذاری، همکاری شعب ارزی و ریالی در بحث فاینانس و… شد.وی افزود: آینده صنعت برق کشور در پروژه های تجدید پذیر خلاصه می شود و ما برای نخستین بار در کشور برای احداث پارک انرژی در شهرک صنعتی کاشمر با یک هزار و ۱۵۰ مگاوات حجم در سه بخش خورشیدی، سیکل ترکیبی و تولید پراکنده اقدام کرده ایم.گفتنی است، شرکت سرمایه گذاری نیرو در سال ۱۳۷۵ تاسیس شده و اکنون ۱۵۰ هزار سهامدار حقیقی دارد. این شرکت در بخش های سرمایه گذاری در حوزه آب، آب شیرین کن، تصفیه خانه، سرمایه گذاری در احداث و توسعه نیروگاهی و… فعالیت دارد.
توصیه رییس بانک مرکزی به مردم برای تسهیل دریافت ارز اربعین
رییس بانک مرکزی به زوار اربعین توصیه کرد که برای جلوگیری از ازدحام، جهت دریافت ارز اربعین به بانکها و نه صرافیها مراجعه کنند.علی صالحآبادی در پاسخ به این پرسش که برنامهای برای افزایش مراکز توزیع ارز زوار اربعین وجود دارد یا نه، اظهار کرد: انتظار بر این است که مردم فقط به صرافیها مراجعه نکنند. ما الان بانکها را هم مشخص کردیم. قبلاً پنج بانک بود، الان ۲۱ بانک شده است که اسامی آنها هم اعلام شده، بنابراین مردم به بانکها مراجعه کنند، نه به صرافیها چون باعث ازدحام میشود.وی افزود: ما این امر را تسهیل هم کردیم به این معنا که اگر سرپرست خانوار برای اعضای خانوارش بخواهد ارز اربعین را دریافت کند، مراجعه یک نفر کفایت میکند. در مورد دینار هم میزانی از کشور عراق وارد شده که آن هم از فردا توزیع خواهد شد.رییس کل بانک مرکزی یادآور شد: در مبادی مرزی لزوماً اگر افراد ارز هم نداشته باشند، ما دستگاههای خودپردازی در استانهای ایلام، کرمانشاه و خوزستان را از ۲۰۰ هزار تومان به ۵۰۰ هزار تومان افزایش دادیم تا چنانچه ریال هم دریافت کنند، بتوانند در عراق استفاده کنند چون معمولاً ریال هم در عراق قابل استفاده است.صالحآبادی در پاسخ به این پرسش که اتصال بانک مرکزی به پنجره ملی خدمات چه زمانی تکمیل میشود، گفت: ما تا آخر شهریور هر قسمت از بانک مرکزی که به پنجره ملی خدمات متصل نشده است را حتماً متصل میکنیم.
بانک رفاه، بانک برتر حمایت از تولید ملی شد
در چهارمین جشنواره ملی حاتم (حمایت از تولید ملی)، بانک رفاه کارگران به عنوان بانک برتر در حمایت از تولید ملی و بانک فعال در حوزه مسئولیتهای اجتماعی معرفی و مورد تقدیر قرار گرفت.در آیین اختتامیه این جشنواره که با حضور جمعی از مدیران و مسئولان دولتی، کارآفرینان، صاحبان صنایع، اساتید دانشگاه و… در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد، بانک رفاه کارگران حائز شرایط «تقدیر در سطح اشتهار در حمایت از تولید ملی» و بانک برگزیده در زمینه ایفای نقش موثر در حوزه مسئولیتهای اجتماعی معرفی شد و با اهدای لوح سپاس و تندیس جشنواره به دکتر اسماعیل للـهگانی مدیرعامل این بانک مورد تجلیل قرار گرفت. وحید خانلری معاون امور اعتباری و حقوقی بانک رفاه کارگران به نمایندگی از مدیرعامل این بانک لوح سپاس و تندیس چهارمین جشنواره ملی حاتم (حمایت از تولید ملی) را دریافت کرد. جشنواره ملی حاتم (حمایت از تولید ملی) به همت وزارت صنعت، معدن و تجارت و با هدف ارزیابی نقش، جایگاه و توانمندیهای سازمانهای ملی و بنگاههای اقتصادی در افزایش تولید ناخالص داخلی برگزار و در این قالب از مدیران و واحدهای ارزشآفرین کشور تجلیل بهعمل میآید. در این جشنواره، راهکارها و طرحهای پیشنهادی دستگاههای اجرایی و بنگاههای اقتصادی به منظور اصلاح و بهبود فرایندهای اجرایی جمعآوری و طرحهای برتر توسط کمیته علمی جشنواره انتخاب میشوند.البته بانک رفاه کارگران در سالهای اخیر اقدامات اثربخش و تعیینکنندهای در حمایت از تولید ملی داشته است که از آن جمله میتوان به انتشار اوراق گام(گواهی اعتبار مولد) با هدف حمایت از واحدهای تولیدی و اشتغالزایی اشاره کرد.