سرویس اجتماعی دیو خشکسالی از هر سو در کشور نعره میکشد و هر بار تکهای از ایران را در خود فرومیبلعد اما با این حال، همچنان شاهدِ سوء مدیریتها در اداره و مصرف آب در کشور هستیم. یکی از شاهد مثالهای این سوء مدیریت را باید در کشتِ هندوانه و خربزه و به طور کلی […]
سرویس اجتماعی
دیو خشکسالی از هر سو در کشور نعره میکشد و هر بار تکهای از ایران را در خود فرومیبلعد اما با این حال، همچنان شاهدِ سوء مدیریتها در اداره و مصرف آب در کشور هستیم. یکی از شاهد مثالهای این سوء مدیریت را باید در کشتِ هندوانه و خربزه و به طور کلی محصولات آببر در مناطق خشک و کویری ایران دید.
در تازهترین گزارشها، تصاویری از هرمزگان منتشر شده که در آن لنجهای باری در حال بارگیری انبوهی از هندوانهها به مقصد کشورهای حاشیه خلیج فارس هستند.
مطابق این تصاویر، هرمزگان میزبان محمولههای هندوانه و صیفیجات برای صادرات از طریق بندر شهید باهنر به کشورهای حاشیه خلیجفارس است. این محصولات در شهرهای حاجیآباد، میناب و جاسک تولید و صادر میشود.
چندین سال است که شهرهای کویری و خشک ایران با کاشت هندوانه و خربزه و صادرات این محصولات به سایر کشورها، عملاً آب مورد نیاز ایران را، آن هم در این شرایط بحرانی، به طور رسمی سرقت میکنند.
بر اساس گزارشها، برای تولید هر کیلو هندوانه و خربزه بیش از ۲۵۰ لیتر آب مصرف میشود. این یعنی برای تولید یک هندوانه معمولی به وزن ۴ کیلوگرم، هزار لیتر آب صرف شده است. مدتهاست که کارشناسان هشدار کمآبی میدهند. از یک طرف کشورهای ترکیه و افغانستان با سدسازی مانع ورود آب به ایران شده و ریزگرد و گردوغبار را روانه کشورمان کردهاند، از طرف دیگر کمآبی و کمبارشی در داخل کشور هم باعث شده زایندهرود و بسیاری دیگر از رودها و تالابهای مهم خشک شوند. پدیده فرونشست هم بهصورت وحشتناکی در حال گسترش است.
در چنین شرایطی واقعاً چه اصراری به ادامه کشت هندوانه و خربزه وجود دارد؟! از این وضعیت حتی کشاورزان هم سود نمیبرند، چون در نهایت با قحطی آب، آنها هم نخواهند توانست دیگر کشاورزی کنند و محصولات عادی و کمآببر را هم کشت کنند.
بحرانهای متعدد اجتماعی در اثر این سرقت رسمی آب با کشت هندوانه و خربزه و صادرات آن به سایر کشورها هم که قصه پرغصه دیگری است. واقعاً هیچ نهاد ناظری نیست که جلوی این صادرات رسمی، اما غیرقابل توجیه و کُشنده را بگیرد و کشورمان را بیش از این درگیر جنگ آب نکند؟!
وضع پیشرفت خشکسالی در ایران براساس گزارش کارشناسان داخلی و خارجی تکاندهنده است. این گزارشها نشان میدهد ٨٠درصد دشتهای ایران رو به نابودی است و ادامه این وضعیت، کشور را تا ١٠سال آینده به بیابانی کامل تبدیل خواهد کرد. مطالعات سازمان ملل متحد نیز حاکی است که تا سال ٢٠٢٥ موضوع جنگ در خاورمیانه، جنگ آب خواهد بود و ایران از میان ٣٠ کشور رو به خشکسالی وضع بحرانیتری را تجربه میکند. این بحران به اندازهای است که ایران پس از کشورهای شمال آفریقا، رتبه چهارم را از آن خود کرده است. درست در همین شرایط نگرانکننده، فائو ایران را رکورددار تولید محصولات «آب بر» کشاورزی در جهان معرفی میکند.
فائو (سازمان خواربار جهانی)، در یکی از گزارشهای منتشره سالهای اخیر خود نوشته است که ایران در زمینه تولید ٣ محصول با بیشترین آب مصرفی یعنی خیار، هندوانه و طالبی رتبه دوم جهان را در اختیار گرفته است و در تولید سایر محصولات آببر مانند پیاز، گوشت قرمز، مرغ و شیر رتبه پنجم و ششم جهان و در تولید سیب و تخممرغ بهعنوان دیگر محصولات آببر رتبه هشتم جهان را به دست آورده است. این تناقض آشکار که به تنهایی گویای سوءمدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی است اکنون در اوج بحران مسئولان را به فکر چاره انداخته است. آمار تولید کشاورزی که سالها بهعنوان دستاورد به حساب میآمد و مدیران مختلف به آن میبالیدند، این روزها تبدیل به یک سند سوء تدبیر و مدیریت شده است.
سفرههای زیرزمینی در حالی بی باکانه توسط بخش کشاورزی خشک میشود که به گفته یک کارشناس کشاورزی آبی که کشاورزان از سفرههای زیرزمینی برداشت میکنند حتی از آب آشامیدنی مردم باکیفیتتر و غنیتر است و ارزشی معادل آب معدنی دارد. به گفته این کارشناس، صادرات محصولات آببر کشاورزی به زیان کشور بوده است. این موضوع نهتنها از بُعدِ خشکسالی و وضع بحرانی ایران، زیان به شمار میآید بلکه به دلیل نداشتن الگوی کشت آبمحور و سیستم آبیاری غیرمدرن باعث شده است میزان آب مصرفی برای کشت یک محصول در ایران چند برابر سایر کشورها باشد. بهعنوان مثال در ازای مصرف یک متر مکعب آب در ایران تنها ٨٤٠ گرم گندم به دست میآید این درحالی است که سایر کشورهای جهان در ازای یک متر مکعب آب ٢,٥ کیلوگرم گندم برداشت میکنند.
مطابق آمار بانک جهانی ارزش تولید یک متر مکعب آب در ایران تنها ٢٠ سِنت است درحالیکه این رقم برای سایر کشورهای جهان یک دلار تخمین زده شده است. این به آن معناست که ایرانیها برای تولید یک محصول کشاورزی ٥ برابر سایر کشورهای جهان آب هدر میدهند.
هم اکنون که برخی از چشمههای شهرستانها خشک شده و سطح آب برخی از چاهها نیز کاهش پیدا کرده است و با توجه به اینکه کشور ما در ناحیهای کویری واقع شده است و میزان ذخایر آب هم روز بهر وز در حال کاهش است، کاشت درختانی که به آب کم نیاز دارند، ما را در مدیریت این شرایط یاری میرسانند.
تقاضای مصرف آب جمعیت کنونی کره زمین دو برابر تقاضای سالیان گذشته است و پیش بینی میشود این افزایش تقاضا در سالهای پیش رو، روند رو به رشدی خواهد داشت.
کاهش بارندگی، کمبود آبهای سطحی، تغذیه نشدن سفرههای زیر زمینی، افزایش دما و برداشت بی رویه از منابع آبی، آبیاری سنتی و زمین خشک و نیمه خشک هریک به نوعی میتواند منجر به کاهش منابع آب گردد.
کم آبی در سالهای اخیر به واسطه خشکسالی یکی از مهمترین چالشهای کشور بوده و مصرف نامناسب منابع آبی زیرزمینی در طول بیش از نیم قرن موجب تشدید آن شده است.
بحران آب بر سر سفرههای زیرزمینی کشور سایه انداخته و آمار و ارقامی که درباره این منابع آبی اعلام میشود، خوشایند نیست. افزایش دما در کشور موجب شده است تا میزان تغذیه آبهای زیرزمینی کم شده و در مقابل تخلیه از این منابع روند افزایشی به خود بگیرد.
با توجه به شرایط اقلیمی کشور استمرار بهرهبرداری و برقراری کشاورزی در کشور نیازمند اصلاح و تعدیل پروانه بهرهبرداری چاههاست.
یکی از اولویتهای کشور در بخش کشاورزی باید اصلاح الگوی مصرف آب در این بخش باشد که در کنار فاکتورهایی نظیر توسعه آبیاریهای نوین و حذف آبیاریهای سنتی و عدم اجازه برداشت آب از چاههای غیرمجاز، اصلاح الگوی کشت و کاهش کشت محصولات پرآب بر و توسعه کشت محصولات کم آبر از الزامات آن است.
در راستای الگوی کشت و توسعه و ترویج محصولات کم آب بر کشاورزان باید حمایت شوند و آموزشهای لازم برای آنان در زمینه کشت محصولات کم آب بر توسط کارشناسان کشاورزی انجام شود.
محصولات کم آببر علاوه بر مصرف کم آب میتوانند ارزش افزوده بالایی ایجاد کنند. حضور کارشناسان کشاورزی در مزرعه در کنار کشاورز به ارتقا کیفی کار و تولید محصولات کم آببر کمک میکند.
برای مدیریت منابع آبی باید ضمن برنامه ریزی جدی برای مسدود کردن چاههای غیرمجاز، برای کشت محصولات با نیاز آبی بالا در شهرستان محدودیت ایجاد شود علاوه براین باید کشاورزان را به صرفه جویی در مصرف آب ترغیب کنیم و با ارائه مشوقهایی آنها را به سمت تجهیز مزارع خود به روشهای آبیاری نوین ببریم.
انواع سبزی، صیفیجات، نیشکر جزو گیاهان و محصولات کشاورزی پرمصرفاند و محصولاتی مانند دانههای روغنی کلزا، جو و گندم جزو محصولات کم مصرف از نظر آبی هستند که به همه آنها نیاز داریم.
در حال حاضر آب تقریبا به شکل رایگان یا بسیار ارزان در اختیار کشاورزان قرار میگیرد در حالی که برای تامین آن بیش از دهها برابر هزینه میشود البته اگر ارزش واقعی آب را محاسبه کنیم با اعداد بسیار بزرگی مواجه خواهیم شد.
اگر زیر بار اصلاح الگوی کشت و تغییر رویکردها و عادت نادرست قبلی در این بخش نرویم در آینده نه چندان دور با یک دشت خشک و غیرقابل کشاورزی روبرو خواهیم شد که دودش نخست به چشم کشاورزان میرود چرا که دولت مکلف است در هر شرایطی آب شرب را تامین کند اما برای تامین آب کشاورزی مکلف نیست و اگر در شرایط خاصی قرار بگیریم آب بخش کشاورزی تنها محدود به محصولات خاصی مانند گندم، جو و کلزا و امثال آن میشود.
کنترل مصرف آب در بخش کشاورزی تنها برعهده یک دستگاه نیست بلکه نیازمند یک اقدام فرادستگاهی است و به یک تقسیم کار نیاز دارد که در بخش نوع کشت این وظیفه با جهاد کشاورزی است.
تغییرات اقلیمی و خشکسالیهای صورت گرفته در سالهای اخیر کشاورزان را برآن داشته که با کشت محصولات جایگزین علاوه بر حفظ تنوع محصولات, صرفه جویی قابل توجهی در آب داشته باشند.
یکی از اولویتهای کشور در بخش کشاورزی باید اصلاح الگوی مصرف آب در این بخش باشد که در کنار فاکتورهایی نظیر توسعه آبیاریهای نوین و حذف آبیاریهای سنتی و عدم اجازه برداشت آب از چاههای غیرمجاز، اصلاح الگوی کشت و کاهش کشت محصولات پرآب بر و توسعه کشت محصولات کم آبر از الزامات آن است.
میتوان با اصلاح الگوی کشت و کاهش سطح زیر کشت محصولات پرآببر در کنار سایر اقدامات نظیر هوشمندسازی کنتورها و تجهیز اراضی به آبیاری نوین نیازهای آبی این بخش را کاهش داد و در آن صرفه جویی کرد.
جلوگیری از کشت محصولات آببر میتواند به صورت محسوسی از هدر رفت آب جلوگیری کند و با توجه به اینکه منابع آبی در کشور محدود است، باید فرهنگ کشت محصولات کشاورزی تغییر یافته و کشت محصولات پرآببر تا حد امکان کاهش دهیم.
معاون امور آزمونهای سازمان سنجش آموزش:
نتایج اولیه کنکور هفته آینده اعلام میشود
معاون امور آزمونهای سازمان سنجش آموزش کشور گفت: نتایج اولیه آزمون سراسری سال ۱۴۰۱ طبق برنامه ریزیهای انجام شده هفته آینده اعلام میشود.
حسین مروتی درباره اعلام نتایج اولیه کنکور ۱۴۰۱ دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی افزود: تلاش می کنیم قولی که دادیم را برای هفته آینده عملی کنیم، در حال جمع بندی نهایی هستیم بنابراین تلاش ما این است که هفته آینده نتایج اولیه کنکور را اعلام کنیم.
وی درباره این که گفته می شود اعلام نتایج کنکور امسال نسبت به سال گذشته با تاخیر همراه است، اظهار داشت: هیچ تاخیری رخ نداده است، تعداد پاسخنامه های داوطلبان امسال نسبت به سال های گذشته ۳.۵ تا چهار برابر افزایش
یافته است.
معاون امور آزمونهای سازمان سنجش آموزش کشور ادامه داد: سال گذشته یک پاسخنامه برای قرائت پاسخ های داوطلبان وجود داشت اما امسال برای جلوگیری از هرگونه تقلب و دقت بیشتر چند دفترچه و چند پاسخنامه ارایه شد و بنابراین حداقل سه یا چهار پاسخنامه در هر رشته برای هر داوطلب وجود داشت که این افزایش باعث شد تعداد پاسخنامه ها به طور مثال در رشته تجریی به ۶ میلیون نسخه
برسد.
مروتی یادآور شد: بنابراین سازمان سنجش نه تنها نسبت به زمان اعلام نتایج آزمون سراسری سال گذشته عقب نیست بلکه با دستگاه های جدیدی که خریداری کرده است همزمان مانند سال گذشته سعی می کنیم نتایج را در تاریخ مقرر اعلام کنیم.
وی درباره تدابیر اتخاذ شده برای برگزاری هوشمند آزمون های سراسری در سال ۱۴۰۲ هم گفت: برگزاری هوشمند و الکترونیک کنکور برای سال ۱۴۰۳ پیش بینی شده است و هم اکنون در حال آماده سازی زیرساختها هستیم.
معاون امور آزمون های سازمان سنجش خاطرنشان کرد: آزمون سراسری سال آینده در دو نوبت همانند روال گذشته برگزار می شود که نوبت اول در هفته آخر دی ماه و نوبت دوم در تیرماه خواهد بود.
بر اساس آخرین آمارها آزمون سراسری امسال با یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۲۲۰ نفر داوطلب نسبت به سال قبل حدود ۶۳ هزار نفر داوطلب بیشتر داشت، اما با توجه به اینکه داوطلبان علاوه بر گروه اصلی می توانستند در گروه های هنر و زبانهای خارجی هم شرکت کنند، در کل تعداد ۱۲۰ هزار شرکتکننده آزمون سال ۱۴۰۱ بیشتر از سال قبل و میزان قابل توجه این افزایش در گروه علوم انسانی (۴۲ هزار و ۱۸ نفر) بود.
کنکور ۱۴۰۱ طی چهار روز و از روز چهارشنبه (هشتم تیر) در گروه آزمایشی هنر با شرکت ۱۶۱ هزار و ۳۴۳ داوطلب آغاز شد. داوطلبان گروه های آزمایشی علوم انسانی و ریاضی و فنی نیز صبح پنجشنبه (۹ تیر) به رقابت با یکدیگر پرداختند، داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی هم شامل ۴۱۲ هزار و ۵۷۷ داوطلب و ۵۷۴ هزار و ۴۷۲ و ۱۴۵ هزار و ۶۵۷ در گروه ریاضی و فنی در آزمون سراسری امسال شرکت کردند.
۵۷۴ هزار و ۴۷۲ نفر هم در گروه آموزشی علوم تجربی صبح جمعه (۱۰ تیر) در آزمون سراسری ۱۴۰۱ شرکت کردند.
۱۹۰ هزار و ۹۱۰ داوطلب نیز در رشته زبانهای خارجی صبح شنبه (۱۱ تیر) با یکدیگر رقابت پرداختند.
با مشارکت مردم، ایران در همهگیری کرونا خللی در تامین خون نداشت
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: با مشارکت انسان دوستانه مردم در همه گیری کرونا خللی در تامین خون نداشتیم.
دکتر بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به مشارکت و همراهی مردم نوعدوست ایران در امر اهدای خون خاطرنشان کرد: در ایام شیوع ویروس کرونا خیلی از کشورهای دنیا با کاهش شدید ذخایر خون مواجه شدند اما با تلاش سازمان انتقال خون و مشارکت انسان دوستانه مردم در سراسر کشور هیچ خللی در تامین خون مورد نیاز مراکز درمانی و بیماران به وجود نیامد و توانستیم چرخه انتقال خون و مصرف بیمارستانی را به خوبی مدیریت کنیم.
وی در ادامه از حضور و مشارکت پر شور مردم برای انجام این کار نجات بخش تقدیر کرد و گفت: امیدواریم با گسترش مراکز اهدای خون بتوانیم در خدمت مردم شریف در نقاط مختلف کشور باشیم.
آزادسازی مدرک بعد از گذراندن طرح تعهدات خدمت امکان پذیر است
مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: طبق قانون مصوب سال های گذشته، همه افراد می توانند بعد از گذراندن طرح قانون خدمات پزشکان و پیراپزشکی، مدرک خود را آزاد کنند و این یک رویداد جدید نیست.
دکتر سید امیرپاشا طباییان اظهارکرد: محدودیت آزادسازی مدارک برای هیچ گروهی وجود ندارد و همه افراد میتوانند بعد از گذراندن طرح قانون خدمات پزشکان و پیراپزشکان و یا تعهد خدمت، مدرکخود را آزاد کنند.
وی گفت: کسانی که تحصیل در رشته پزشکی و پیراپزشکی دارند و همچنین افرادی که تخصص و فوق تخصص میگیرند طی قانون خدمات پزشکان و پیراپزشکان متعهد به خدمت در وزارت بهداشت هستند.
طباییان تصریح کرد: کسانی که تعهد خدمت به وزارت بهداشت دارند و از امکانات وزارت بهداشت استفاده و در بیمارستانهای تابعه تحصیل کردند؛ باید حتماً تعهدات خود را بگذرانند و بعد از اتمام تعهدات می توانند مدرک خود را آزاد کنند.
مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت یادآور شد: این قانونی است که در سال های گذشته تصویب شده و محدودیت خاصی ندارد.
وی افزود: طبق قانون، هر فرد بعد از گذراندن طرح قانون پزشکان و پیراپزشکان و یا انجام تعهدات قانونی، می تواند مدرک خود را دریافت کند.
تداوم امدادرسانی به سیلزدگان در ۱۵ استان
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از تداوم امدادرسانی نیروهای هلال احمر به متاثران از سیلاب در ۱۵ استان کشور خبر داد.
مهدی ولی پور درباره آخرین وضعیت امدادرسانیهای انجام شده در استانهای درگیر آبگرفتگی و سیل اظهار کرد: از ابتدای مرداد تا شب گذشته (هشتم مرداد) در مجموع، ۲۴ استان درگیر سیل و آبگرفتگی بودند که البته اکنون این شرایط در ۱۵ استان همچنان ادامه دارد.
در بیش از هزار و ۸۶ شهر، روستا و مناطق مختلف عملیات امدادرسانی صورت گرفته و در همین راستا حدود هزار و ۶۰۰ نفر گرفتار در راههای مختلف نجات یافتند و به مناطق امن منتقل شدند همچنین در این مدت به حدود ۳۷ هزار و ۵۰۰ نفر نیز در سطح کشور امدادرسانی شده است. ۳۷ مصدوم هم به مراکز درمانی انتقال داده شدند
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ادامه داد: بالغ بر ۶ هزار نفر نیز به صورت اضطراری اسکان داده شدند که بیشترین اسکانهای اضطراری در استان سیستان و بلوچستان و اصفهان انجام شده است.
ولی پور گفت: اکنون حجم بیشتر عملیات در محدوده زرین دشت فیروزکوه، رفسنجان استان کرمان، دزفول، جنوب استان فارس و مناطق عشایر نشین چهارمحال و بختیاری انجام میشود.رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر افزود: سازمان هواشناسی نیز امشب برای برخی از مناطق از جمله شمال خوزستان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد، فارس و در واقع مناطق غربی کشور هشدار قرمز اعلام کرده است که در همین راستا سازمان امدادونجات در آماده باش قرار دارد.
آزادی ۸۵۱ زندانی جرایم غیرعمد با حمایت «محسن چاوشی»
مدیرعامل ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند گفت: در ۲ سال اخیر تعداد ۸۵۱ زندانی غیربزهکار تحت حمایت ستاد دیه کشور با رقم اهدایی هفت میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومانی علاقمندان و دنبالکنندگان صفحه اجتماعی محسن چاوشی از بند حبس رهایی یافتهاند.
علی شمس با تقدیر از حمایتهای مادی و معنوی هنرمندان متعهد و مردمی در راستای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد افزود: با کمک مخاطبان صفحه اینستاگرام آقای چاوشی در سالجاری در ۱۹ مرحله و با معرفی مددجویان نیازمندی از ۱۸ استان، زمینه آزادی ۲۸۱ بدهکار مالی یا محکوم به پرداخت دیات حوادث کارگاهی و سوانح رانندگی از بند فراهم شده است که سهم دوستداران و حامیان این هنرمند در آزادی محکومان جرایم غیرعمد رقمی معادل ۲ میلیارد و ۵۰ میلیون تومان بود.
وی با اشاره به همکاری اخیر چاوشی در حوزه آزادی دردمندان گرفتار بند اظهار داشت: هشت مرداد و در زادروز تولد این هنرمند فرهیخته به مانند سالهای قبل، وی هدیه سالروز میلاد خود را در قالب طرحی در جهت آزادی ۴۳ زندانی خرمشهری مطرح کرد که با این فراخوان اعلام شده هواداران وی در مدت کوتاهی با واریز مبلغی معادل ۲۰۰ میلیون تومان به حساب ستاد مردمی دیه استان خوزستان، زمینه آزادی همه محبوسان معرفی شده را فراهم کردند تا به این مناسبت، بسیاری از مردان عائلهمند و سرپرستان خانواده در زادگاه محسن چاوشی از بند رهایی یافته و در قالب یک هدیه تولد به این ستاد مردمی به آغوش گرم جامعه بازگردند.