۱۱ مهر آخرین فرصت کشورهای مختلف برای معرفی فیلم برگزیده خود برای شاخه بهترین فیلم بینالمللی اسکار ۲۰۲۳ است. مهلت معرفی نمایندگان منتخب کشورها برای رقابت در شاخه بهترین فیلم بینالمللی اسکار ۲۰۲۳ پس از چند سال به شرایط قبل از همهگیری کرونا بازگشت و کمیته اسکار کشورهای مختلف در نهایت تا سوم اکتبر (۱۱مهر […]
۱۱ مهر آخرین فرصت کشورهای مختلف برای معرفی فیلم برگزیده خود برای شاخه بهترین فیلم بینالمللی اسکار ۲۰۲۳ است. مهلت معرفی نمایندگان منتخب کشورها برای رقابت در شاخه بهترین فیلم بینالمللی اسکار ۲۰۲۳ پس از چند سال به شرایط قبل از همهگیری کرونا بازگشت و کمیته اسکار کشورهای مختلف در نهایت تا سوم اکتبر (۱۱مهر ماه) فرصت دارند تا با بررسی گزینههای مختلف در نهایت نماینده رسمی سینمای خود را به آکادمی اعلام کنند.
طبق روال همیشه، جشنوارههای سینمایی نقش مهمی در رساندن فیلمهای به شاخه بهترین فیلم بینالمللی (فیلم غیرانگلیسی زبان) دارند، همانطور که در سالهای گذشته فیلمهای راه یافته به جمع نامزدهای نهایی این شاخه در بیشتر موارد در جشنوارههای کن، ونیز، برلین و .. ساندنس رونمایی و معرفی شدند.
در پیشبینی اولیه نشریه ایندیوایر از شاخه بهترین فیلم بینالمللی اسکار ۲۰۲۳ آمده است: جشواره فیلم ساندنس ۲۰۲۲ امسال جایزه بزرگ هیات داوران بخش سینمای جهان خود را به فیلم «اوتاما»، ساخته فیلمساز بولیویایی «آلخاندرو لوایزا گریسی» اعطا کرد که روایتکر دستان گلهدارانی است که در تلاش برای جان سالم به در بردن از خشکسالی هستند. فیلم فنلاندی «تصویر دختر» از «آلی هاپاسالو» که برنده بهترین فیلم از نگاه مخاطبان ساندنس شد نیز دیگر فیلمی است که شانس حضور در اسکار خارجی امسال را دارد.
در جشنواره فیلم برلین در ماه فوریه نیز یک فیلم خانوادگی روستایی دیگر به نام «آلکاراس» ساخته «کارلا سیمون» برنده خرس طلای بهترین فیلم شد، فیلمی که داستانی را درباره مزرعهداران هلو در اسپانیا روایت میکند. با این حال سینمای اسپانیا همچنین میتواند امسال فیلم «مسابقه رسمی» به کارگردانی مشترک «گاستون دوپرات» و «ماریانو کوهن» با بازی «پنهلوپه کروز» و «آنتونیو باندراس» چهرههای محبوب آکادمی را به عنوان نماینده رسمی خود انتخاب کند.
جایزه جشنواره ساندنس یا کن شانس فیلم را برای معرفی به اسکار از سوی کشور مربوطه افزایش می دهد، هرچند که هیچ کدام از دو فیلم «پسری از بهشت» از «تارک صالح» فیلمساز سوئدی-مصری که برنده جایزه فیلمنامه کن شد و نه فیلم «عنکبوت مقدس» ساخته علی عباسی ایرانی-دانمارکی و برنده بهترین بازیگر زن از جشنواره کن به دلیل مشکلات محتوایی فرصت معرفی به عنوان نماینده رسمی سینمای ایران و مصر را ندارد و احتمالا به ترتیب از سوی سوئد و دانمارک در اسکار ۲۰۲۳ حضور مییابند. سینمای ایران ممکن است درام خانوادگی «برادران لیلا» ساخته سعید روستایی را که در بخش اصلی جشنواره کن رونمایی شد را به اسکار بفرستد.( فیلمی که هنوز در ایران به نمایش درنیامده است.)
اکثر فیلمهای غیرانگلیسی زبان کن که وارد رقابت اسکار میشود برای جایزه بهترین فیلم بلند بینالمللی رقابت خواهند کرد، اگرچه در سالهای اخیر فیلمهایی چون «اَنگل»، «جنگ سرد»، «ماشین من را بران» و «بدترین آدم دنیا» به رقابت در سایر بخشها از جمله بهترین فیلم، فیلمنامه، فیلمبرداری و کارگردانی هم حضور داشتند. به عنوان مثال انیمیشن دانمارکی «فرار» امسال در سه شاخه بهترنی فیلم بینالمللی، مستند و انیمیشن به رقابت پرداخت.
بعید به نظر میرسد که ژاپن امسال فیلم کرهای «دلال» را به اسکار ارسال کند، اگرچه این فیلم را «هیروکازو کورئیدا» فیلماز ژاپنی برنده نخل طلای کن در سال ۲۰۱۸ با فیلم «دزدان فروشگاه» ساخته است.
سینمای کره جنوبی نیز به احتمال زیاد فیلم نوآر «پارک چان ووک» برنده جایزه کارگردانی کن را به نام «تصمیم به ترک» با بازی «تانگ وی» را به اسکار ۲۰۲۳ میفرستند.
جایزه مشترک هیات داوران کن امسال به دو فیلم «EO» از لهستان از «یرژی اسکولیموفسکی» سینماگر ۸۴ ساله و فیلم ایتالیایی زبان «هشت کوه» به کارگردانی مشترک زن و شوهر بلژیکی «شارلوت واندرمیرش» و «فلیکس ون گرونیگن» رسید که برای کارگردانی این فیلم، زبان ایتالیایی را فرا گرفتند. این فیلم میتواند نماینده سینمای ایتالیا
در اسکار ۲۰۲۳ باشد.
«توری و لوکیتا» از «ژان پیر داردن» و «لوک داردن» بلژیکی که پیش از این دو بار برنده نخل طلای کن شدهاند، امسال جایزه ویژه هفتاد و پنجمین جشنواره کن را از ان خود کردند. برادران «داردن» پیش از سه بار با فیلمهای خود سینمای بلژیک را در اسکار نمایندگی کردهاند اما به احتمال فراوان امسال به «لوکاس دونت» فیلمساز ۳۱ ساله بلژیکی خواهد رسید که با فیلمش «نزدیک» جایزه بزرگ جشنواره کن را کسب کرد.
ایندی وایر در پیش بینی اولیه خود از شاخه بهترین فیلم بینالمللی اسکار، ۲۰ فیلم در گروه پیشتازان و رقبا معرفی کرده است (هنوز هیچ کشوری نماینده رسمی خود را برای رقابت در شاخه بهترین فیلم بینالمللی اسکار ۲۰۲۳ معرفی نکرده است و این فهرست بر اساس حضور و موفقیت فیلمهای در جشنوارههای سینمایی ارائه شده است).
یادبود
درگذشت خالق مجسمههای غولپیکر
«کلاس اولدنبرگ» که برای خلق مجسمههای غولپیکر به شهرت رسیده است در سن ۹۳ سالگی درگذشت. «کلاس اولدنبرگ» هنرمند پاپ آرت متولد سوئد که مجسمههای عظیمالجثهای با موضوع اشیاء عادی خلق میکرد در سن ۹۳ سالگی درگذشت. طبق اعلام دختر «اولدنبرگ»، این هنرمند در «منهتن» درگذشت. سلامت او از یک ماه پیش به دنبال شکستگی استخوان لگن در وضعیت مناسبی قرار نداشت.
این هنرمند تجسمی آمریکایی ـ سوئدی اشیا و سوژههای روزمره همچون همبرگر، اره یا گیلاسی که روی قاشق قرار گرفته است را در قالب مجسمههای عظیمالجثه خلق میکرد و آنها را در فضاهای عمومی به نمایش میگذاشت. از جمله آثار مشهور او به یک مجسمه عظیم گیره لباس که در سال ۱۹۷۶ در نزدیکی تالار شهر «فیلدلفیا» نصب شد و یک مجسمه ۳۰ متری چوب بیسبال میتوان اشاره کرد.
«اولدنبرگ» در سال ۱۹۲۹ در استکهلم متولد شد. او که فرزند یک دیپلمات بود، بیشتر دوران کودکیاش را در شیکاگو گذراند و در نهایت به شهروند ایالات متحده تبدیل شد. او در دوران جوانی در دانشگاه «ییل» و موسسه هنر شیکاگو تحصیل کرد.
تمرکز اولدنبرگ در میانه دهه ۱۹۶۰ میلادی، روی پرفورمنسهایی بود که فرم دیگری از هنرهای نمایشی بودند و در خیابانها و محلههای فقیرنشین شهر نیویورک اجرا میشدند. طبیعتا تفاوت میان هنری که عرضه میکرد با آنچه آن زمان به عنوان هنر در میان جامعه پذیرفته شده بود، باعث شد که خیلی زود مورد توجه قرار بگیرد. هرچند تب تند هنرهای مردمی در سالهای بعد خوابید، اما اولدنبرگ در مسیری که در آن گام نهاده بود ثابت قدم ماند و به خلق آثار هنری در سبک پاپآرت ادامه داد.
سینما
کلینت ایستوود گزینه اول برای نقش «جان ویک» بود
تهیه کننده مجموعه «جان ویک» اعتراف کرد نقش اصلی این فیلم برای یک مرد ۷۵ ساله نوشته شده بود و کلینت ایستوود و هریسون فورد از گزینههای اولیه برای بازی در آن بودند. بیزل ایوانیک در کتاب جدید خود، «نباید سگش را میکشتند»، تایید کرد نقش جان ویک ابتدا برای یک بازیگر سنوسالدارتر نوشته شده بود.
او در این باره توضیح داد: یکی از بهترین دوستان من چارلی فرارو از آژانس استعدادیابی یونایتد تلنت است که فیلمنامه جان ویک نوشته درک کولستاد را برایم فرستاد. نقش اصلی این فیلمنامه یک مرد ۷۵ ساله بود که بیست و پنج سال از بازنشستگی اش میگذشت. فکر کردم یکی دو نفری هستند که میتوان این نقش را به آنها سپرد: کلینت ایستوود و هریسون فورد.
این تهیه کننده ۵۲ ساله در ادامه درباره این که چطور پای کیانو ریوز به این فیلم باز شد، گفت: دوست صمیمی دیگرم جیمی دارمودی است که آن زمان نماینده کیانو ریوز بود. او از من پرسید که آیا فیلم اکشنی برای کیانو دارم یا نه؟ من هم با خودم فکر کردم کیانو یکی از بزرگترین ستارگان سینمای اکشن در ۲۵ ساله گذشته بوده است. چه اتفاقی برای او افتاده و مشغول چه کاری است؟ وی آن زمان مشغول کارگردانی فیلم مرد تای چی بود و در فیلم ۴۷ رونین بازی میکرد. فیلمنامه کار را به او دادیم و گفتیم مشکل اینجاست که تو ۷۵ ساله نیستی. اما این بازیگر کانادایی گفت بلافاصله فهمیده است که جان ویک همکاری فوق العاده ای خواهد شد. بنابراین همگی روی پتانسیل این پروژه توافق کردیم. براساس آنچه در کتاب نباید سگش را میکشتند آمده است، ریوز کسی بود که چنگال هایش را در فیلمنامه فروبرد و نقش را مال خود کرد.
کشف یک شهر ناشناخته رومی
باستانشناسان بقایای به جای مانده از یک شهر ناشناخته رومی را در اسپانیا از دل خاک بیرون آوردند. باستانشناسان دانشگاه «ساراگوسا» موفق شدند یک شهر رومی که پیش از این ناشناخته بود را کشف کنند.برای مدتها باستانشناسان اسپانیایی تصور میکردند منطقه چهار هکتاری که در آن مشغول کاوش بودند، چند محوطه باستانشناسی مختلف را در خود جای داده است، اما اکنون تمام این منطقه با نام «ال فورا دل لا توتا» (El Forau de la Tuta) و به عنوان یک شهر کامل رومی شناخته میشود. این شهر باستانی در حدود یک کیلومتری جنوب غربی دهکده «آرتیدا» واقع شده است.
کاوش در این شهر همچنان ادامه دارد. با این حال ۱۳ محقق از دانشگاه «ساراگوسا» اخیرا گزارشی را درباره آثار کشفشده آن منتشر کردهاند. کشف این شهر به دنبال شناسایی دو خیابان، بقایای پیادهرو و چهار مجرای فاضلاب بدوی صورت گرفت. همچنین دست یک مجسمه مرمرین در نزدیکی اتاق پذیرش یک گرمابه کشف شد.
این آثار در کنار چند مورد دیگر، بر وجود یک شهر رومی گواهی میدهد که در فاصله بین قرن اول تا پنجم میلادی وجود داشته است. محققان همچنین دریافتند، در دورههای مختلف تاریخ گروههای متفاوتی در این مکان زندگی کردهاند. در فاصله قرن نهم تا سیزدهم نیز یک روستای قرون وسطایی روی ویرانههای این شهر رومی بنا شده بود. باستانشناسان قصد دارند تحقیقات درباره این شهر باستانی را با بررسی سنگ قبرهایی که در گورستان آن کشف شده است، ادامه دهند.
رویداد
افشاگری «امیلیا کلارک» درباره بیماری مهلکش
امیلیا کلارک بازیگر سریال «بازی تاجوتخت» جزئیات بیشتری از آنوریسم یا رگبرآمدگی سرش در حین فیلمبرداری این مجموعه را فاش کرده است . این بازیگر ۳۵ ساله در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۳ دو مورد آنوریسم را تجربه کرد. تورم سرخرگ به دلیل ضعف دیواره آن را آنوریسم مینامند.
کلارک میگوید: «حجمی از مغزم که دیگر قابلاستفاده نیست – شگفتآور است که هنوز میتوانم صحبت کنم، گاهی هوشمندانه، و زندگیام را به شکل عادی و بدون هیچگونه پیامدی پیش ببرم. من یکی از افراد بسیار بسیار بسیار نادری هستم که توانسته در برابرش دوام آورد.بخشی از مغزم از بین رفته! چیزی که همیشه من را به خنده میاندازد. چون در سکتههای مغزی، اساساً به محض اینکه خون لحظهای به بخشی از مغز نرسد از بین میرود.» حافظه کلارک تحت تأثیر این اختلال قرار نگرفته و او در تئاتر دو ساعته «مرغ دریایی» (The Seagull) در لندن روی صحنه رفته است.
تجربه جدید «اسپیلبرگ» در یک مدیوم متفاوت
«استیون اسپیلبرگ» کارگردان مطرح سینمای جهان برای نخستین بار پا به عرصه ساخت موزیک ویدئو گذاشت. «اسپیلبرگ» این موزیک ویدئو را با استفاده از گوشی تلفن همراه برای تگ آهنگ جدیدی با عنوان «آدمخوار» از «مارکوس مامفورد» خواننده برتیانیایی ساخته است.«کیت کپشا» بازیگر آمریکایی و همسر «استیون اسپیلبرگ» به عنوان دستیار در ساخت این موزیک ویدئو همکاری کرده که تنها در یک برداشت ساخته شده است. این خواننده در اینستاگرام خود نوشت: «از حمایت اطرافیانم برای ساخت و عرضه این موسیقی برای شما بسیار خوشحالم و مطمئنا نمیتوانم تمام قدردانی خود از استیون و کیت ابراز کنم».«مارکوس مامفورد» یکی از اعضای گروه موسیقی راک انگلیسی «مامفورد و پسران» است و آهنگ «آدمخوار» (Cannibal) نخستین تک آهنگ از آلبوم فردی این نوزانده و خواننده است.«استیون اسپیلبرگ» اخیرا در کنار «مارتین اسکورسیزی» تهیهکنندگی فیلم زندگی نامه «لئونارد برنستاین» موسقیدان برجسته آمریکایی را بر عهده داشتهاند که«بردلی کوپر» کارگردانی و بازی در نقش اصلی آن را بر عهده دارد. این سینماگر ۷۵ ساله هماکنون سرگرم ساخت جدیدترین فیلمش با عنوان «فبلمنز» است که بر اساس دوران کودکی وی در دوران پساجنگ آریزونا، از سن هفت تا هجده سالگی، ساخته میشود.
جایزه ادبیات آفریقا برای نویسنده کنیایی
«ایدزا لوهومیو» نویسنده کنیایی به عنوان برنده جایزه ادبی «کین» برگزیده شد. «ایدزا لوهومیو»، نویسنده آفریقایی، برای نگارش داستان کوتاهی که هیات داوران از آن به عنوان یک اثر «پرشور» یاد کردند به عنوان برنده جایزه ادبیات آفریقا «کین» ۲۰۲۲ معرفی شد. «در یکشنبه بعدی، پنج ساله میشود» که نخستین بار در کتاب «فاصله: داستان کوتاه جدیدی از آفریقا» منتشر شد، داستان زن جوانی را روایت میکند که قدرت ویژهای برای فراخواندن باران دارد.این جایزه که امسال ۲۶۷ نفر برای کسب آن با یکدیگر به رقابت پرداختند، به داستان کوتاهی اهدا میشود که توسط یک نویسنده آفریقایی و به زبان انگلیسی منتشر شده باشد.به این ترتیب «لوهومیو» به پنجمین نویسنده کنیایی تبدیل شد که جایزه ادبی «کین» را کسب کرده است. این نویسنده مبلغ ۱۰,۰۰۰ پوند را دریافت خواهد کرد و داستان او نیز در کتاب مجموعه آثار برگزیده «کین» منتشر خواهد شد. «ناموالی سرپِل»، «توپه فولارین»، «روتیمی باباتونده»، «اکوییری اودور» و «نووایولت بولاوایو» از برندگان پیشین جایزه «کین» هستند.
موسیقی
موفقیت ۵ ایرانی در «گلوبال موزیک اواردز»
«گلوبال موزیک اواردز» یک مسابقه موسیقی بینالمللی است که از نوازندگان مستقل در بخشهای مختلف تجلیل میکند. با اعلام برگزیدگان جدیدترین دوره از این جایزه، نام پنج هنرمند ایرانی در بین برندگان مدالهای برنز و نقره دیده میشود.
حسام صدفینژاد، علی سعیدی و محمد سعیدی، آرمان منشئی و پویا سرایی پنج هنرمند ایرانی هستند که نامشان در بین برندگان این جایزه به چشم میخورد. بر این اساس، پویا سرایی ـ آهنگساز و نوازنده سنتور ـ مدال نقره این جشنواره جهانی موسیقی را برای قطعه «بغض» از آن خود کرد.
همچنین حسام صدفینژاد برندهی مدال برنز برای قطعه موسیقی«پلاسکو»، گروه موسیقی برادران سعیدی به خوانندگی علی سعیدی و محمد سعیدی برنده مدال برنز برای قطعه موسیقی ایرانی«جوونی»و آرمان منشئی برندهی مدال برنز برای قطعه موسیقی «رویاها» شدهاند.«جایزه جهانی موسیقی» یا «گلوبل موزیک اواردز» به عنوان نهادی معتبر و بینالمللی برای معرفی موزیسینهای مستقل از سال ۲۰۱۱ پایهگذاری شد و در دوره قبلی این مسابقه نیز گروه دوئت لیرا با کار «تهران مریخ» در سبک موسیقی کلاسیکلال اور موفق به دریافت مدال طلا شده بود.