سرویس سیاسی
طی روزهای اخیر و در شرایطی که به نظر میآید موضوع پرونده مذاکرات هستهای کاملاً بسته شد، مسیرهای توافق به بنبست رسید و طرفهای درگیر در موضوع، هیچ خبر خوش و مشخصی در خصوص امضای «برجام» نمیدهند، بازار هم در لَک فرو رفت و واکنش خاصی نسبت به احتمال خبر شوق و مسرتبخش نمیدهد، در برخی محافل اخباری از بسته شدن پرونده گفتوگوهای هستهای گفته شد.
نکته گیجکننده این است که هر کدام از طرفهای غربی در تحلیلهای خود نوشتند و در مصاحبه های خود گفتند که به مرگ توافق برجام نزدیم و این ایده در کشور ما نیز طرفدارانی یافت.
«جوزپ بورل»، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در همین زمینه اعلام کرد که پیشنویس تازهای درباره مذاکرات هستهای را به ایران و امریکا داده و از طرفهای مشارکتکننده در این مذاکرات خواست که مانع از ایجاد «بحران خطرناک تازهای» شوند.
بورل گفت که متن پیشنهادی جدید وی «ایدهآل نیست اما بهترین توافقی است که میتوان به آن رسید» و افزود که در این طرح «همه مسائل اساسی» مطرح شده است.منابع آگاه خبر دادهاند که «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران، در مذاکرات تلفنی خود با «بورل» ملاحظات ایران درباره این طرح را به وی ابلاغ کرده و گفت که رویکرد کلی ایران مخالفت با این طرح است هرچند فعلا نمیخواهد رسماً مخالفت خود را اعلام کند.این منابع گفتهاند که پیشنهاد جدید اروپا برای ایران «دربردارنده مطالب تازه و مهمی نیست و آنچه را تهران در سه پرونده اختلافی اصلی در نظر دارد تأمین نمیکند».به گفته این منابع، ایران خواستار افزایش محدوده رفع تحریمها و دریافت ضمانتهای کافی و بسته شدن پروندههای معلق در آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.بر اساس این گزارش، پیشنهاد تازه اروپا شامل رفع تحریمهای تازه از چند نهاد و شرکت وابسته به سپاه و نه «همه ۸۰ نهاد وابسته به این گروه نظامی» و نیز «تعهد بایدن به پایبندی دولتش به توافق» است.به گفته این منابع، وزیر امور خارجه ایران به بورل گفته که تهران از هرگونه پیشنهاد برای به نتیجه رسیدن مذاکرات حمایت میکند و خواستار مذاکرات بیشتر درباره ایدههای اروپا برای حل و فصل مسائل شده است.همچنین وی پیشنهاد دیدار و مذاکره مستقیم علی باقری، رییس هیأت مذاکرهکننده ایران، با «انریکه مورا»، رئیس هیئت مذاکرهکننده اتحادیه اروپا، را داده است.این منابع افزودهاند که امیرعبداللهیان «ایده تازهای از جانب ایران» درباره مسائل مورد اختلاف را در چارچوب پیشنهاد تازه اروپا مطرح کرده است هرچند این منابع رسیدن به توافق در آینده نزدیک را بعید دانستهاند.به گفته این منابع، «به نظر نمی آید که توافق در آینده نزدیک به دست آید و باید دید که بعد از سپتامبر»، یعنی نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی چه پیش خواهد آمد.درخصوص وضعیت پیش آمده چند احتمال قابل طرح است.
نخست اینکه توافق برجام هرگز به امضا نخواهد رسید و این عدم تمایل جدی هم در طرف ایرانی دیده میشود و هم در طرف آمریکایی اما به دلیل اعمال تحریمهای شدید از سوی ایالات متحده، اقتصاد ایران بازنده اصلی است و مردم ایران بیشترین آسیب را از این ماجرا میبینند.دوم اینکه مذاکرات بهصورت نیمهپیوسته ادامه خواهد داشت و طرف ایرانی به انتظار فرارسیدن زمستان خواهد ماند تا در اوج نیاز و استیصال غرب به نفت و گاز روسیه، ناچار شود برای جبران آن، به خواستههای جمهوری اسلامی ایران پاسخ مثبت بگوید. این نظر بیشتر در بین برخی طیفهای جریان اصولگرایی و محافظهکار طرفدار دارد که چندان درک درستی از مناسبات بینالمللی ندارند و همچنین به نوعی خوشبینیِ معطوف به نگرش سیاسی خود مبتلا هستند.
احتمال سوم این است که فشار اقتصادی در چند ماه آینده تشدید شود و دولت سیزدهم هم که به انتفاع و میوهچینی از سیاست نگاه به شرق دل خوش کرده است، در اثر این فشارها از سر ناچاری به امضای برجامی در حد و اندازه برجامی که در دولت حسن روحانی امضا شد، قناعت کند و البته در اینصورت هم مردم شاهد گشایش اقتصادی ویژهای نخواهند بود به همان دلایلی که امضای برجام اولیه، چندان شکوفایی اقتصادی با خود به همراه نداشت. نکته مهم بعدی درخصوص امضای برجام این است که این وضعیت پیچیده درخصوص کندی حرکت تیم مذاکره کننده، دو دلیل عمده دارد اول اینکه در دولت سیزدهم دو نگاه به برجام وجود دارد، اول نگاه مربوط به «دکتر علی باقری کنی» و مشاور تیم مذاکرهکننده «محمد مرندی» است که هیچ تمایل و ارادهای برای امضای توافق ندارند و دوم افرادی چون وزیر امور خارجه دولت سیزدهم است که موافق با برجام هستند اما خطوط قرمزی دارند که هرگز مورد موافقت طرفهای غربی قرار نخواهد گرفت.براین اساس باید گفت برای دولت سیزدهم امضای برجام و رفع مشکلات اقتصادی ناشی از آن در اولویت نبوده و نیست و همه تخم مرغهای خود را در سبد سیاست نگاه به شرق گذاشتند و اگر این سیاست، نتیجهبخش نباشد مشخص نیست چه بر سر اقتصاد و معیشت مردم خواهد آمد.
سرلشکر صفوی :
نیروهای مسلح خود را برای مقابله با جنگ ترکیبی دشمن آماده کنند
قدرت نرم انقلاب اسلامی رژیم صهیونیستی را احاطه کرده است و برخی از مقامات رژیم صهیونیستی نیز موضوع بهم ریختگی و افول این رژیم از درون را مطرح کردهاند.
سرلشکر صفوی دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا در جمع فرماندهان و پاسداران سپاه علی بن ابیطالب(ع) استان قم و مرکز آموزش علویون، تحلیلی پیرامون جایگاه انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران در تحولات منطقه ای غرب آسیا و جهان ارائه کرد و با اشاره به تغییر و تحولات محیط جهانی، منطقه ای و ملی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که صحنه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی کشورهای منطقه غرب آسیا درحال تغییر و تحول است و ایران باید در این تغییرات کنشگر فعال باشد نه منفعل.
وی با بیان اینکه آمریکا طی ۳۰ سال گذشته به دنبال شکلگیری قدرت هژمون تک قطبی در جهان بود اما با شکست مواجه شد گفت: دلایل شکست آمریکا و ناتو را در فرار از افغانستان و خروج از عراق و سوریه که به زودی اتفاق خواهد افتاد می توان مشاهده کرد.
وی با بیان اینکه فرار آمریکاییها از افغانستان و واکنش منفعلانه آنها نسبت به حمله روسیه به اوکراین نشان از افول قدرت آمریکا دارد، گفت: قدرت سیاسی، اقتصادی و تاثیرگذاری آمریکا در مسائل جهانی کاهش یافته و شکاف میان ترامپ و بایدن هنوز در درون آمریکا وجود دارد و این شکاف عمیق در درون جامعه آمریکا زنده و فعال است و احتمالا در انتخابات آینده آمریکا خودش را نشان خواهد داد.
صفوی با تاکید بر اینکه فرایند قدرت از غرب به سمت شرق جهان به آرامی درحال حرکت است ومبنای آن اقتصاد و فرهنگ و تکنولوژی های جدید است، گفت: توسعه روابط همه جانبه ایران با روسیه، چین و هند می تواند در قالب سازمان همکاری شانگهای یک قدرت آسیایی یا اوراسیایی را شکل بدهد و چشم انداز جدیدی از شکل گیری چند قطبی سازی جهان را عملا به وجود آورد.
وی افزود: قدرت آسیایی و قدرت جهان اسلام درحال ظهور است و ایران در هر دو قدرت جایگاه
مهمی دارد.
صفوی با بیان اینکه استراتژی نگاه به شرق منافاتی با شعار نه شرقی نه غربی ندارد، تصریح کرد: سیاست نگاه به شرق به معنای کنار گذاشتن شعار «نه شرقی نه غربی» نیست، بلکه مفهوم این شعار این است که در بخش ایدئولوژی و اقتصادی از تفکر کمونیستی لائیک، فرهنگ لیبرالیسم، کاپیتالیسم و فرهنگ سوسیالیستی پیروی نمی کنیم و جمهوری اسلامی ایران دارای یک سیاست خارجی مستقل، یک فرهنگ اسلامی و انقلابی و یک راهبرد اقتصادی خاص است.
صفوی خاطرنشان کرد: همان گونه که مقام معظم رهبری در ۱۹ دی ماه سال قبل در دیدار با فرماندهان نیروی هوایی ارتش فرمودند جنگ فعلی علیه ملت ایران یک جنگ ترکیبی با ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و رسانه ای است.
وی تأکید کرد: سپاه پاسداران باید راهبرد و تهدید دشمن را بفهمد و سپاه و نیروهای مسلح بایستی خود را برای مقابله با جنگ ترکیبی دشمن آماده کنند.
قالیباف در نطق پیش از دستور:
تمام امکانات کشور برای یافتن مفقودین سیل بسیج شوند
رئیس مجلس گفت: تمامی امکانات برای رسیدگی فوری به مشکلات مردم بخصوص یافتن مفقودین و درمان مجروحان بسیج شوند و جبران خسارتهای وارد آمده به مردم در دستور کار نهادهای ذیربط قرار گیرد.
محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور جلسه علنی (یکشنبه ۹ مرداد) مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: فرارسیدن ایام مصیبت اهل بیت و عزاداری بر سیدالشهدا را بر دوستداران اهل بیت تسلیت عرض میکنم.
وی بیان کرد: اگر کسی میخواهد مردم ایران را بشناسد و واقعیت دینداری این مردم را درک کند، باید به پهنه ایران اسلامی نگاه کند که با وجود تنوع خرده فرهنگها و سبکهای مختلف سوگواری چگونه غرق در عزاداری برای سید و سالار شهیدان است و میبینیم چگونه مردم مال و سلامتی، اعتبار و همه چیزشان را برای تعظیم شعائر به میدان میآورند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ببینیم چگونه جوانان این سرزمین میداندار بزرگترین مجالس عزاداری میشوند و اخلاص و تدبیر را در مدیریت امور جمع میکنند بدون اینکه مقام، منصب یا توقعی در کار باشد.
قالیباف با اشاره به اینکه محرم و صفر هر سال فرصت بی نظیری برای گسترش معارف دینی و جوشش عواطف دینی مردم است، گفت: هیچکس نمیتواند در مورد این سرمایه بزرگ مردمی تردید کند چرا که تردید این مساله مانند انکار روز روشن است اما این سرمایه برای اینکه در همه مقاطع و همه مسائل بیشترین بازدهی خودش را نشان دهد، نیاز به تقویت هوشمند و پرهیز از دخالت بی جا دارد و بنابراین نیازمند فناوری اجتماعی برای تبدیل ایمان مردم به عمل صالح جمعی هستیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی متذکر شد: مانند آنچه در رزمایش مواسات در دوران گرفتاری کرونا دیدیم چگونه به دست خود مردم، گره از کار مردم باز شد و ساز و کاری کارآمد بود. جا دارد صاحب نظران با ملاحظه همه ظرفیتهایی که چنین موضوعاتی دارند به مرور تجربیات در این زمینه بپردازند و به جهاد تولید فکر و ایده بپیوندند.
وی ادامه داد: همچنین موضوع جاری شدن سیل در نقاط مختلف کشور نیازمند تاکید مجدد است که تمامی امکانات برای رسیدگی فوری به مشکلات مردم بخصوص یافتن مفقودین و درمان مجروحان بسیج شود و جبران خسارتهای وارد آمده به مردم در دستور کار نهادهای ذیربط
قرار گیرد.
قالیباف بیان کرد: علاوه بر این باید توجه داشت که صرف رسیدگی مقطعی به مشکلات و علاج وقایع بعد از وقوع آنها بدون شک کافی نیست. شهرداریها موظفند که گزارش مستمر درباره عملیات لایروبی، پاکسازی کانالها و مسیلها ارائه کنند و باید به وظایف قانونی خود برای مدیریت حوادثی نظیر آنچه در هفته گذشته تجربه کردیم، عمل کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بخش قابل توجهی از این اتفاقات در صورت عمل به همین وظایف قابل مدیریت است. علاوه بر ضرورت تسریع در راه اندازی شبکه ملی هشدار و پیش آگاهی از حوادث، نظام امداد و نجات کشور، وضعیت استقرار نیروها، تأمین و تجهیزات و آموزشهای لازم نیز باید با توجه به تجارب موجود به طور جدی متحول شود.
بارگیری دومین محموله کمکهای انسانی ترکیه برای سیلزدگان ایران
وزارت دفاع ترکیه از آماده شدن دومین هواپیمای باری نیروی هوایی ارتش این کشور برای انتقال کمکهای انسانی به آسیب دیدگان سیلهای اخیر در ایران خبر داد.
وزارت دفاع ترکیه با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد که دومین هواپیمای باری نیروی هوایی ارتش این کشور آماده انتقال کمکهای انسانی ترکیه به آسیب دیدگان سیلهای اخیر در ایران است.
در این پیام با اشاره به اینکه نخستین هواپیمای باری ترکیه به منظور انتقال کمکهای بشردوستانه از جمله پتو و چادر از فرودگاه اتیمسقود آنکارا راهی ایران شده، آمده است: در نظر داریم یک هواپیمای باری دیگر را نیز به منظور انتقال کمکهای بیشتر به ایران بفرستیم.
بنا بر اعلام وزارت دفاع ترکیه، دومین هواپیمای باری با بارگیری محموله خود آماده پرواز به سمت ایران است.
مرکز مقابله با حوادث غیرمترقبه ترکیه «آفاد»از ارسال نخستین محموله کمکهای انسانی، ابزار و تجهیزات فنی
برای سیلزدگان در ایران خبر داد.
در بیانیه این مرکز آمده است: در پی وقوع سیل در ایران، به دستور رئیسجمهور اردوغان کمک های انسانی شامل چادر، پتو و همچنین ابزار و تجهیزات فنی به مناطق سیلزده ایران ارسال کردیم.مناطق مختلف ایران طی روزهای اخیر شاهد بارشهای شدید باران و وقوع سیل بوده است. براساس اعلام مسئولان کشور تاکنون ۶۹ نفر بر اثر وقوع سیل در استانهای مختلف جان خود را از دست دادهاند.
روابط عمومی کل سپاه اعلام کرد؛
شناسایی و تأیید هویت پیکر ۵ شهید محور «خان طومان»
روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیهای از شناسایی و تأیید هویت پیکر ۵ شهید محور خانطومان خبر داد.
متن این اطلاعیه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت و تعزیت فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام، به آگاهی ملت شهید پرور و عاشورایی ایران اسلامی میرساند؛ در راستای پیگیری دستور سردار سرافراز سپاه اسلام، شهید حاج قاسم سلیمانی مبنی بر پیگیری ویژه مفقودین محور خان طومان، با عنایات الهی و تلاشهای مستمر و شبانه روزی گروه تفحص، هویت پیکر مطهر پنج شهید مدافع حرم از استانهای مازندران، البرز و فارس با نامهای سردار شهید «عبدالله اسکندری»، سردار شهید «رحیم کابلی»، شهید والامقام «مصطفی تاش موسی»، شهید والامقام «محمد امین کریمیان» و شهید والامقام «عباس آسمیه» ، از طریق تطبیق نمونه DNA در مرکز ژنتیک سپاه شناسایی و تأیید گردید و پیکرهای مطهر این شهدای والامقام
به میهن اسلامی بازگشت.
بنابر اعلام روابط عمومی کل سپاه، پیکرهای مطهر این شهدای والامقام برای طواف و زیارت حرم مطهر امام رضا علیه السلام عازم مشهد مقدس خواهد شد و پس از طواف ضریح مقدس امام هشتم توسط خادمان آستان مقدس رضوی، به زادگاه خویش رهسپار خواهند شد تا با رعایت دستورالعملهای بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا تشییع
و خاکسپاری شوند.
آئینهای وداع، تشییع و خاکسپاری پیکرهای مطهر شهدا متعاقباً اطلاع رسانی خواهد شد.
دهنوی در صحن مجلس:
مجلس ترک فعل و قصورها در وقوع سیل اخیر تهران را بررسی میکند
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: ما ترک فعلها و قصورهای احتمالی را درباره علت وقوع سیل اخیر در تهران بررسی خواهیم کرد.
سیدمحسن دهنوی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی طی تذکر شفاهی اظهار داشت: متأسفانه ۳۰ نفر از مردم در حادثه سیل تهران جان خود را از دست دادند که ضمن همدردی با بازماندگان، از اقدامات نیروهای امدادی تشکر میکنم.
وی بیان کرد: مسئولان ذیربط در این حوزه را امروز به مجلس فرا خواندیم تا ترک فعلها و قصورهای احتمالی را بررسی کنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: سوال ما آن است که چرا سازمان هواشناسی به موقع هشدارهای لازم را نداد و به چه علت وزارت کشور قاطعانه اقدام به تخلیه منطقه نکرد؟
دهنوی افزود: همچنین باید مشخص شود که چرا وزارت جهاد کشاورزی اقدامات لازم را برای آبخیزداری انجام نداده است.
وی متذکر شد: خاطره سیل مرداد ۱۳۶۶ و جان باختن ۳۰۰نفر از هموطنان تهرانی هنوز از یاد مردم نرفته و متأسفانه تهران هنوز در معرض خطرات مشابه است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مجمع نمایندگان تهران اخیرا بازدیدی از محل وقوع سیل در تهران داشت و ما پیگیریهای خود را انجام میدهیم تا بودجه لازم تخصیص پیدا کند و از وقوع حوادث مشابه
پیشگیری شود.
مدیر کل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور وزارت خارجه:
ایرانیان خارج از کشور تحت پوشش بیمه قرار میگیرند
مدیر کل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور گفت: شمار هموطنان ایرانی خارج از کشور که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند بسیار ناچیز است.
مدیر کل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه تحت پوشش قرار گرفتن ایرانیان خارج از کشور مورد توجه و اهتمام ویژه مسئولان ذیربط است، گفت: شمار هموطنان ایرانی خارج از کشور که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند نسبت به کل بیمه شدگان،
بسیار ناچیز است.
رضا عامری ادامه داد: ایرانیانی که سابقه پرداخت حق بیمه حتی در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دارند و وقفهای در پرداخت حق بیمه آنها به وجود آمده میتوانند با پرداخت معوقهها، خود و خانواده خود را بیمه کنند و سپس از مزایای دریافت حقوق بازنشستگی استفاده کنند.
مدیر کل امور ایرانیان وزارت خارجه گفت: مذاکراتی با مسئولین بیمه تامین اجتماعی در این خصوص انجام شده و این آمادگی وجود دارد که ایرانیان بتوانند با پرداخت حق بیمه، پدر و مادر خود که در ایران زندگی میکنند را تحت پوشش بیمه قرار دهند.
عامری افزود: در قانون جامع ایرانیان نیز موضوع بیمه ایرانیان خارج از کشور دیده شده است.
دبیرخانه شورای عالی ایرانیان در وزارت امور خارجه این موضوع خصوصاً ایرانیان کم برخوردار را با جدیت تمام در دستور کار خود دارد و ایرانیان میتوانند با مراجعه به ۲۸ کارگزار بیمه که در ۱۸کشور مستقر میباشند برای بیمه کردن خود و افراد خانواده
اقدام کنند.