استقلال از جمله باشگاههایی است که اگر بحث بازیکنسازی را به صورت جدی دنبال کند، با توجه به پتانسیل هواداران میلیونی که در سراسر کشور دارد، بدون شک میتواند هر فصل چند بازیکن جدید به فوتبال ایران معرفی کند (دقیقاً مانند پرسپولیس) اما متأسفانه مدتهاست بحث فوتبال پایهای در برخی تیمهای […]
استقلال از جمله باشگاههایی است که اگر بحث بازیکنسازی را به صورت جدی دنبال کند، با توجه به پتانسیل هواداران میلیونی که در سراسر کشور دارد، بدون شک میتواند هر فصل چند بازیکن جدید به فوتبال ایران معرفی کند (دقیقاً مانند پرسپولیس) اما متأسفانه مدتهاست بحث فوتبال پایهای در برخی تیمهای پرطرفدار ما مهجور مانده و به وضوح شاهد هستیم استقلال و پرسپولیس ترجیح میدهند به جای بازیکنسازی، سراغ بازیکنان ساخته شده توسط سایر باشگاهها بروند و آنها را با ارقام گزاف به جمع نفراتشان اضافه کنند. البته با این وجود باز هم طی ادوار برگزار شده رقابتهای لیگ برتر شاهد معرفی شدن چند بازیکن توسط استقلال به عنوان پدیده بودهایم. مهرههایی که با استفاده از همین فرصت توانستند خودشان را به تیم ملی برسانند و حتی مجال حضور در جام جهانی را نیز به دست آورند روی همین اصل نگاهی به مهمترین پدیدههای معرفیشده به فوتبال ایران توسط استقلال طی فصول گذشته کردهایم تا ببینیم آیا این فصل هم در استقلال از این خبرها میشود یا نه؟
سنگربان لاغراندام
در پاییز سال ۸۲ هنگامی که استقلال به مهمانی سپاهان رفته بود، حضور یک سنگربان گمنام و لاغراندام در ترکیب ثابت آبیپوشان تهرانی باعث تعجب اغلب هواداران این تیم شد. امیر قلعهنویی سرمربی وقت استقلال از وجود یک چهره جوان به نام «وحید طالبلو» استفاده کرده بود و پرویز برومند سرشناس را نیمکتنشین کرد. همان مسابقه پل رسیدن وحید به آرزوهایش شد و کمکم توانست پیراهن شماره یک استقلال را مال خود کند. در واقع شاید بتوان گفت طالبلو اولین پدیده معرفی شده توسط استقلال در تاریخ برگزاری لیگ برتر تلقی میشود. سنگربانی که توانست به جام ملتهای آسیا و جام جهانی هم برسد.
ستارهای به نام جباری
در جدال رفت استقلال مقابل پرسپولیس در فصل ۸۵-۸۴ یک بازیکن فوقالعاده تکنیکی به مرد شماره یک خط میانی آبیها بدل شد و نقش مؤثری در پیروزی آن روز استقلال ایفا کرد. جوانک ترکهای به نام مجتبی جباری که خیلی زود کمربند خط میانی استقلال را به طور کامل در اختیار خود گرفت و به یکی از بهترینهای فوتبال ایران طی ۳۰ سال گذشته بدل شد. البته متأسفانه مصدومیتهای متوالی و گاهی اوقات هم برخی تصمیمات خاص موجب شد تا این بازیکن در تیم ملی به حقش نرسد. این نکته را نیز نباید از نظر دور کرد که جباری یک فصل قبل از همان مسابقهای که تعریفش را کردیم، جزو مهرههای کلیدی ابومسلم محسوب میشد و قبل از بازگشت مجدد به استقلال نیز انصافاً بازیکن بسیار خوبی بود ولی واقعیت امر این است که فوتبالش از سال ۸۴ در استقلال به مراتب بهتر دیده شد و باید او را نیز در زمره پدیدههای آبی لیگ برتر قرار داد.
شادمانی فرشید
پاییز سال ۹۴ برای فرشید اسماعیلی اوقات فوقالعاده خوبی بود. این بازیکن در آن مقطع چهرهای گمنام تلقی میشد که توسط مهدی رحمتی به پرویز مظلومی سرمربی وقت استقلال معرفی شد و در جدال مقابل سپاهان جزو ترکیب ثابت آبیها به میدان رفت. اتفاقاً اسماعیلی در همان مسابقه علاوه بر نمایش فوقالعاده، موفق به گلزنی هم شد و جای پایش را در ترکیب اصلی استقلال محکم کرد. فرشید اسماعیلی یکی از پدیدههای فصل ۹۵-۹۴ بود اما سیر صعودیاش در فصول بعد شیب بسیار ملایمی پیدا کرد.
محرومیت ارزشمند
استقلال در هفتههای پایانی فصل ۹۶-۹۵ به حکم فیفا محروم شد و پنجره نقل و انتقالاتی این باشگاه مسدود اعلام گردید (دقیقاً مانند همین وضعیتی که در حال حاضر به آن دچار شده است) به همین خاطر علیرضا منصوریان مجبور شد از بازیکنان جوان و جویای نام خود بیشتر استفاده کند و اتفاقاً ماجرا برای استقلال فوقالعاده هم خوب شد! همان محرومیت زمینهساز حضور یک هافبک گمنام به نام «امید نورافکن» در وسط زمین را فراهم کرد و این بازیکن که در آن مقطع عضو تیم ملی جوانان کشورمان نیز بود، در دور برگشت فصل مورد نظر نمایش فوقالعاده خوبی ارائه کرد به طوری که توانست زمینه برای لژیونر شدن خودش را نیز فراهم کند. البته بعداً میان همین نورافکن و برخی استقلالیها برخوردهای بسیار تندی اتفاق افتاد که چند ماه قبل در جریان جدال استقلال- سپاهان نمونههایی از آن را مشاهده کردید.
مردان محبوب منصوریان و شفر
علیرضا منصوریان در هفتههای آغازین فصل ۹۷-۹۶ به یک بازیکن گمنام ۱۹ ساله میدان میداد. چهرهای تحت عنوان مهدی قایدی که انصافاً همان زمان رگههای استعداد در وجودش موج میزد. البته سرمربی وقت استقلال عوض شد و مدتی پس از روی کار آمدن وینفرد شفر، ماجرای تلخ تصادف برای قایدی و خانواده مرحوم شاکر به وقوع پیوست تا روند صعودی این بازیکن دچار اختلال شود ولی مهدی از ابتدای دوران سرمربیگری استراماچونی مجدداً اوج گرفت و حالا جوان اول آبیها محسوب میشود. از طرف دیگر، در همان فصل که شفر به تازگی هدایت استقلال را برعهده گرفته بود، تأکید فراوان این سرمربی بر استفاده از یک مدافع جوان به نام سیدمجید حسینی موجب شد تا کارلوس کیروش نیز به پدیده جدید استقلال اعتماد کند و نامش را در فهرست مسافران جام جهانی روسیه قرار بدهد. حالا حسینی لژیونر شده اما حتماً روزهای حضورش در جمع آبیها به عنوان یک بازیکن گمنام را فراموش نکرده است.
صیاد در تور ترکها
شفر طی دومین فصل حضورش در استقلال مرتب روی توانایی یک جوان جویای نام تأکید میکرد و همین مسئله موجب شد تا هواداران با اسم «اللهیار صیادمنش» آشنا شوند. چهرهای که جوان اول استقلال در فصل ۹۸-۹۷ بود و آنقدر خوب بازی کرد تا استعدادیابهای فوتبال ترکیه سراغش آمدند و او را نیز به جمع لژیونرهای فوتبال کشورمان اضافه کردند. البته هنوز هم برخی کارشناسان معتقدند شاید اگر صیادمنش یک فصل دیگر در استقلال باقی میماند، میتوانست به جای فوتبال ترکیه، رهسپار تیم بهتری در اروپای غربی شود.
پدیده جدید؟
فصل جدید لیگ برتر به احتمال زیاد کمتر از ۱۰ روز دیگر آغاز میشود و حالا همه چشمها به محمود فکری دوخته شده تا ببینند آیا استقلال در این دوره نیز پدیدهای خواهد داشت؟ بدون شک اگر قرار باشد نام به بازیکنی به عنوان پدیده توسط استقلالیها مطرح شود، باید آن را از میان نفراتی جستوجو کرد که یا طی دو ماه گذشته جذب شدهاند یا از تیمهای پایهای استقلال به جمع بزرگسالان آمدهاند. خود فکری در مقطعی از اوایل دهه ۷۰ به نوعی جزو بازیکنان جوانی بود که با استقلال به فوتبال ایران معرفی شد، حالا باید ببینیم خودش هم میتواند در قالب سرمربی، چهره جدیدی را معرفی کند یا نه؟