اولین موزه – مدرسه شمال کشور دهمین روز مهر ۱۳۹۹ در دبیرستان ماندگار شهید بهشتی رشت گشایش یافت. موزه _ مدرسه سنجش و اندازه گیری گیلان در فضایی به وسعت ۴۰ متر مربع و با مساعدت اداره کل آموزش و پرورش استان، اداره کل تجهیز و نوسازی مدارس، میراث فرهنگی و گردشگری […]
اولین موزه – مدرسه شمال کشور دهمین روز مهر ۱۳۹۹ در دبیرستان ماندگار شهید بهشتی رشت گشایش یافت.
موزه _ مدرسه سنجش و اندازه گیری گیلان در فضایی به وسعت ۴۰ متر مربع و با مساعدت اداره کل آموزش و پرورش استان، اداره کل تجهیز و نوسازی مدارس، میراث فرهنگی و گردشگری و انجمن دانش آموختگان در دبیرستان ماندگار شهید بهشتی رشت گشایش یافت.
در این موزه ۱۵۰ اثر تاریخی شامل انواع ظروف سفالی، وزنه، پیمانه و ترازوهایی متعلق به دوره های مختلف تاریخی با قدمتی نزدیک به ۶۰۰ سال در جوار مدرسه ماندگار شهید بهشتی رشت به نمایش گذاشته شده ، در این موزه ابزارهای گوناگون سنجش و اندازه گیری طول، سطح، حجم و وزن در دوره های مختلف تاریخی، واحد وزن های روسی شامل پوت، نیم پوت، گرونیکا و قپان های فلزی و چوبی و وسایل توزین ابریشم از نوع فلزی و چوبی نیز ارائه شده است.
موزه _ مدرسه سنجش گیلان با هدف آشنایی و آموزش دیدارکنندگان به ویژه دانش آموزان با انواع واحدها ابزارهای سنتی سنجش و اندازه گیری و ابزارهای اندازه گیری متریک گشایش یافته که از طریق دیداری «مشاهده» شنیداری «گفت و گو» و لمس کردن «بساوایی” انجام خواهد شد.
در حاشیه گشایش این موزه ضمن تقدیر از امیر قربانی «بانی اصلی این موزه – مدرسه» از چهار کتاب با عناوین «میراث صنعتی گیلان”، “کاوش های ماسوله»، «جاذبه های گردشگری گیلان” و کتاب “گالش ها” رونمایی شد.
این موزه تخصصی حاصل ۱۴ سال فعالیت و تلاش «امیر قربانی” دبیر بازنشسته فیزیک دبیرستان ماندگار شهید بهشتی رشت در گردآوری ابزارهای مختلف و تاریخی اندازه گیری است که برای اولین بار در گیلان افتتاح شده است.
استان گیلان دارای افزون بر ۳۶۸ هزار دانش آموز است.
ایران زیباست؛ عشایر ایل «سنگسر»
شهر مهدی شهر (سنگسر سابق) مرکز شهرستان مهدیشهر، در استان سمنان خاستگاه ایل سنگسری است که خانوارهای عشایری در مناطق ییلاقی آن سکونت دارند، عشایر ایل سنگسریها شاخصترین کوچندگان دامنههای البرز هستند. آنها طولانیترین مسیر کوچ جهان را طی میکنند بهطوریکه فاصله دورترین نقطه ییلاقی و قشلاقی آنان به بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر میرسد. برنارد هوکارد محقق مشهور اروپایی نیز معتقد است عشایر ایل سنگسری طولانیترین مسیر کوچ رو جهان را دارا هستند و معتقد است اردوهای تابستانی (خیلهای) سنگسریها به لحاظ وسعت و تجمل، از شکوه و جلوه خاصی برخوردار است.
دکتر مرتضی فرهادی، جامعهشناس ایرانی نیز معتقد است خط تولید پنیر و روغن در بین عشایر سنگسری به قدری تکامل یافته و متنوع است که لازم است کارخانههای نوین لبنیاتسازی ایران از آن درس بگیرند.
شغل اصلی عشایر ایل سنگسری دامداری و کشاورزی است و سیاه چادر(گوت) همان خانه عشایر ایل سنگسر در دوره ییلاق است. امروزه بخشهایی از مراتع استانهای سمنان، تهران، قزوین، قم، مرکزی، مازندران، گلستان، گیلان، خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی، و اصفهان همچنان در اختیار عشایر ایل سنگسر قرار دارد، اما خاستگاه اصلی این عشایر شهرستان مهدیشهر در استان سمنان است.