نماینده روابط عمومی بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در کرمانشاه
نماینده روابط عمومی بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در کرمانشاه

    قرض نیکو یعنی سود نگرفتن و سود ندادن؛ یک اصل ساده اقتصادی که اسلام برای برون رفت از بحران مالی در جامعه معرفی کرده است. نزول، ربا و سود تعاریف مختلفی هستند که به بهانه های مختلف از قرض گیرنده یا وام دار گرفته می شود تا فاعل امر، سرمایه خود را بیفزاید، […]

 

 

قرض نیکو یعنی سود نگرفتن و سود ندادن؛ یک اصل ساده اقتصادی که اسلام برای برون رفت از بحران مالی در جامعه معرفی کرده است. نزول، ربا و سود تعاریف مختلفی هستند که به بهانه های مختلف از قرض گیرنده یا وام دار گرفته می شود تا فاعل امر، سرمایه خود را بیفزاید، حال اینکه در هر کدام از این موارد همواره افراد ضعیف جامعه ضررهای هنگفتی را متحمل شده و گاهی باعث می شود مال و آبروی آنها به خطر بیفتد.از طرفی دیگر کسی که بنا به شرایط جامعه و خانواده خود یا ذکاوت فردی از تمکن مالی برخوردار باشد، چه دلیلی دارد که مال خود را در اختیار فرد دیگری گذاشته تا او نیز از منافع مالی بهره مند شده و از مشکلات خود بکاهد. خداوند متعال در قرآن مجید به عنوان برنامه زندگی انسان ها به سادگی این مشکل را با یک راهکار ساده برطرف کرده و سرمایه دار را به دریافت سودی معنوی و اجری اخروی دعوت می کند. یک معامله شیرین و پر منفعت برای قرض دهنده.کیست که خداوند را قرض نیکو دهد تا خدا آن را برایش چندین برابر فزون‌تر نماید؟
اما چرا این فرهنگ بزرگ اسلام با این منافع بزرگ کمرنگ شده است؟ پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۵۷ دشمنان اسلام همواره در مسیر عناد خود سعی در تضعیف مسلمانان از جهات مختلف از جمله مسائل مالی داشته اند. تحریم های مختلف، کارشکنی های متعدد و … منجر به ایجاد تورمی افسار گسیخته شده که کمر تعداد زیادی از افراد جامعه را خم کرده و این تورم اصلی ترین حربه دشمنان برای فراموش کردن سنت های اصیل اسلامی از جمله قرض الحسنه بوده است.
با این حال هزاران صندوق قرض الحسنه کوچکی که در محلات، ادارات و مساجد ایران توسط گروه های کوچک خانواده و دوستان ایجاد شده بود، رگ های امید حیات فرهنگ قرض الحسنه را نمایان کرد. در این هنگام مسئولین و دلسوزان انقلاب اسلامی در سال ۸۶ با تاسیس بانک قرض الحسنه مهر ایران با هدف احیا و ترویج فرهنگ قرض الحسنه در سطح کلان، قرض الحسنه را به فعالیتی رسمی و چارچوب مدار تبدیل کردند تا گروه های مردمی با اعتماد بیشتر فعالیت های خود را ادامه دهند. در دهه ۸۰ بانکی شروع به کار کرد که کمتر کسی امیدی به رشد و بالندگی آن داشت اما اکنون بعد از ۱۴ سال بانک قرض الحسنه مهر ایران مزین به نشان خدمت رسانی با شعار مهربانی به مردم، آثار و برکات زیادی را به همراه داشته است. این بانک فقط در استان کرمانشاه از ابتدای تاسیس تاکنون بالغ بر ۳۳۰ هزار وام قرض الحسنه به مبلغ ۵۵ هزار میلیارد ریال به مردم پرداخت کرده و از این تسهیلات، کازمردی حداکثر ۴ درصدی دریافت نموده است.
این بانک با محوریت خدمت به مردم از محل کارمزد های دریافتی نیز اقدام به ساخت ۴ مدرسه و ۳ خانه بهداشت روستایی در مناطق محروم و زلزله زده کرده و در سال گذشته با اختصاص ۱۲ میلیارد ریال، تجهیزات پزشکی مقابله با کرونا را به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تحویل داده است. پرداخت تسهیلات قرض الحسنه درمان، اشتغال مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی و حتی کمک به اشتغال زندانیان آزاد شده و زنان سرپرست خانوار، گوشه کوچکی از برکات سنت قرض الحسنه در بانک قرض الحسنه مهر ایران است.برای اصلاحات بزرگ نیاز به همدلی و بسیج سراسری است و یقیناً ترویج فرهنگ قرض الحسنه و حمایت از بانیان آن در جامعه آینده ای روشن را رقم خواهد زد.