دکتر سید محمد عقیلی وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به قوانین فیفا درباره تأیید صلاحیت کاندیداها و این موضوع که کسانی که پروندههاى قضایی یا محکومیت دارند، نمیتوانند در انتخابات هشتم شهریور شرکت کنند گفت: هدف قوانین، کدهای اخلاقی یا صیانتی یا انضباطی فیفا، دور نگه داشتن ورزش از فساد است. حالا این فساد […]
دکتر سید محمد عقیلی وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به قوانین فیفا درباره تأیید صلاحیت کاندیداها و این موضوع که کسانی که پروندههاى قضایی یا محکومیت دارند، نمیتوانند در انتخابات هشتم شهریور شرکت کنند گفت: هدف قوانین، کدهای اخلاقی یا صیانتی یا انضباطی فیفا، دور نگه داشتن ورزش از فساد است. حالا این فساد یا در حوزه قدرت است یا در مسائل مالی. کما اینکه موارد متعددی نظیر اتفاقاتی که در ایتالیا رخ داد را به وضوح مشاهده کردید و باشگاه یوونتوس به دسته پایینتر فرستاده شد.
این وکیل که سابقه فعالیت حقوقى در زمینه فوتبال را دارد ادامه داد: قوانین برای این تبیین شده تا افکار عمومی را نسبت به ورزش و مخصوصاً فوتبال به عنوان یک صنعت پولساز و اتحادآور، خوشبین نگه دارند زیرا منبع اصلی درآمد فوتبال، از افکار عمومی نشات میگیرد. پس زمانی که شما برای یک پست مدیریتی مهم در فوتبال کاندیدا میشوید، باید اطلاعات شفافی از خود ارائه دهید مبنی بر اینکه در چه وضعیتی هستید و آیا اتهام قضایی متوجه شما هست یا خیر. این پرسشگریها از سوی فیفا به این دلیل است که این نهاد خودش دستگاه مستقل قضایی که بتواند وضعیت اشخاص را استعلام بگیرد، ندارد. فیفا به گزارشها و اطلاعاتی که خود فرد ارائه میدهد استناد میکند و خیلی مواقع به مسائلی که حتی در رسانهها مطرح میشود هم توجه دارد. کما اینکه بارها دیدهایم فیفا نامههای مختلفی در همین خصوص ارسال کرده است.عقیلی در خصوص واکنش فیفا به داشتن پرونده قضایی نامزدها گفت: در رویه قضایی فیفا، آنها به نوع اتهامی که توسط دستگاه قضایی یک کشور متوجه کاندیدای موردنظر است، نگاه میکنند. اگر بحث کیفری باشد، نوع جرم بررسی میشود. به عنوان مثال ممکن است تصادف رانندگی برای هرکسی اتفاق بیفتد که از نظر فیفا مهم نیست. چیزی که مورد توجه فیفا است، محکومیت و جرائم مالی و فساد در حوزه مدیریتی است. بنابراین زمانی که پروندهای تشکیل میشود، فیفا واکنش نشان میدهد؛ ولو اینکه رأی به صورت قطعی صادر نشده باشد.
وکیل پایه یک دادگستری افزود: اینکه یک پرونده در این زمینه تشکیل و منجر به صدور محکومیت یا حتی اقدامات موقت قضایی شده باشد، از نظر فیفا شخص مورد نظر، دیگر صلاحیت لازم را ندارد. اقدامات موقت قضایی میتواند شامل صدور حکم کفالت، بازداشت موقت و … باشد. در سیستم قضایی ایران، یک مرحله مقدماتی رسیدگی توسط دادسرا داریم و مرحله بعدی دادگاه بدوی است. یک مرحله بالاتر هم میشود واحد رسیدگی قضایی در دادگاه. به محض اینکه هر کدام از این مراحل اتفاق افتاده باشد، قطعاً فیفا به دلیل همان فلسفه صیانت فوتبال از هرگونه فساد یا بدنامی مالی و مدیریتى، صلاحیت را رد میکند. چنین موضوعی بعدها در ساز و کار مدیریتی فدراسیون تاثیر میگذارد.
وی اظهار داشت: تصور کنید اکنون یک پرونده باز قضایی دارید و بعد از رسیدن به قدرت، رأی قطعی در خصوص پرونده فوق صادر میشود. طبق قوانین فیفا شما آن زمان عزل میشوید و قطعاً اداره فدراسیون دچار مشکل میشود. کما اینکه اکنون یک عضو هیئت رئیسه فدراسیون فعلى با چنین مسئلهای درگیر است و مشکلات آن که از گذشته به وجود آمده را میبینید. اینها به دلیل توجه نکردن به چنین مسائلی است و فیفا روی نکته درستی دست گذاشته است. حالا فردى که پروندههاى متعدد قضایى دارد در این شرایط یک چالش جدى براى فوتبال کشور ایجاد مىکند و در هر مقطعى یک محکومیت تازه در انتظار این فرد است.
این وکیل بین المللی درباره اینکه تشکیل پرونده قضایی به چه معناست، تصریح کرد: هر شهروندی میتواند برای احقاق حق، به محکمه مراجعه و طرح دعوی کند ولی مادامی که اتهامی وارد نشده و قراری صادر نشده باشد، مشکلی متوجه فرد نیست؛ چراکه هزاران نفر با نیتهای مختلف در این خصوص میتوانند ادعا کنند. در رویه قضایی فیفا هم این موضوع وجود دارد. خیلی وقتها در زمان انتخابات به دلیل مسائل بین گروههای مختلف، ممکن است افراد علیه هم طرح دعوی و سنگ اندازی کنند به همین دلیل فیفا اصل را بر بیگناهی میگذارد. پس در چنین مواردی یا باید جلب به رسیدگی شوید، یا در مرحله مقدماتی قرار بازداشت یا وثیقه برای فرد صادر شود. اینها را میتوان موردی از پرونده باز تلقی کرد و فیفا برای صیانت از پاکی این مجموعه، شخص مورد نظر را دارای مشکل میداند. به همین دلیل ما هم به عنوان زیر مجموعه فیفا، چنین موردی را اعلام میکنیم که مثلاً علیه فلان فرد، پرونده باز و شکایتی وجود دارد. در غیر این صورت فوتبال خودمان زیر سؤال می رود.
عقیلی گفت: در مورد فرد خاصی صحبت نمیکنم تا شائبهای به وجود نیاید ولی باید واقعیات مطرح شود. اگر برای هر کاندیدای این اتفاق بیفتد، فیفا برخورد میکند و عواقب بدی برای فوتبال ما به وجود میآورد. اگر چنین شخصی به سمتی گمارده شود، احتیاج به همکاری نهادهای مختلف دارد و قطعاً نهادهای مربوطه با فردی که کارنامه شبههدار دارد، همکاری نمیکنند. همین موضوع باعث ضربه خوردن فوتبال میشود. پس این یک بحث ملی است و اینگونه حضور یک فرد، کل منفعت ملی را زیر سؤال میبرد و باید خودش کنار برود و اجازه ایجاد مشکلات بیشتر را ندهد. در این شرایط حتى ممکن است دوباره انتخابات برگزار شود. مهمترین بحث، موضوع اعتبار فوتبال ماست که در چنین شرایطی از بین میرود. مشکل باید درون خانواده حل شود.
وی یادآور شد: منطقیترین اتفاق این است که خودمان حساسیت داشته باشیم تا پای شخص دیگری باز نشود. زمانی که گزارشهای اعلام حکم علیه فردی صادر میشود، پیش فرض فیفا بر بیگناهی است مگر اینکه آنقدر این اطلاعات زیاد و جدی باشد که فیفا از شخص مورد نظر بخواهد که توضیح دهد. اگر این توضیحات قانع کننده نباشد، فیفا صلاحیت را رد میکند. بزرگتر از شخص سپ بلاتر که نبود؛ وقتی اتهاماتی متوجه او و میشل پلاتینی شد، آنها از سمت اجرایی خلع شدند ولو اینکه بعدها حکم برائت آنها صادر شد. این همان اصل کلی است که فوتبال باید از هرنوع شائبهای دور باشد.
این وکیل خاطرنشان کرد: هر فردی که به عنوان رئیس فدراسیون انتخاب شد، اولین فعالیتی که انجام میدهد باید در حوزه اصلاح اساسنامه باشد تا این قبیل شائبهها وجود نداشته باشد. نقاط ابهام زیادی در آیین نامه و اساسنامه داریم که باعث میشود این قبیل دوگانگیها در تفسیر قانون تأیید صلاحیت به وجود بیاید و فوتبال ما را تهدید کند.
پایان ماجرای بازیکن گابنی و گلگهر
سرمربی این تیم بارها در نشستهای خبری هفته اول و دوم فصل جدید به اجحافی که در حق باشگاه گلگهر و اریک بانیاما بوکوم شده، اشاره کرده است. به اعتقاد سرمربی گلگهر، محرومیت سه ماهه اریک بانیاما به پایان رسیده و این بازیکن قانونا میتواند برای سیرجانیها به میدان برود؛ موضوعی که رکن انضباطی فدراسیون فوتبال آن را قبول نداشت بر این عقیده بود که محرومیت اریک بانیاما هنوز به پایان نرسیده است.کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در تاریخ ۲۵ آذرماه ۱۴۰۰، با تایید غیرمجاز بودن اریک بانیاما، این بازیکن را سه ماه از حضور در کلیه مسابقات فوتبال محروم کرد؛ حکمی که توسط استیناف در تاریخ ۱۲ بهمن تایید شد. باشگاه گلگهر با تایید رای کمیته انضباطی، اریک بانیاما بوکوم را به استقلال تاجیکستان قرض داد تا حضورش در لیگ برتر ایران با بازی در لیگ قهرمانان آسیا مجاز شود. اتفاقی که بالاخره در تاریخ ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ رخ داد و این بازیکن طبق دستورالعمل جذب بازیکن و مربی خارجی با بازی در لیگ قهرمانان آسیا، اجازه حضور در لیگ برتر ایران را پیدا کرد.امیر قلعهنویی و باشگاه گلگهر معتقد بودند که محرومیت سه ماهه اریک بانیاما یا باید از زمان ابلاغ رای (۲۵ آذر ۱۴۰۰) اعمال میشده یا از زمانی که حضور او در لیگ برتر ایران با بازی در لیگ قهرمانان آسیا مجاز شده (۲۰ فروردین ۱۴۰۱)، محاسبه شود؛ استدلالی که فدراسیون فوتبال قبول نداشت و با استناد به آییننامه انضباطی بر این باور بود که محرومیت اریک بانیاما بوکوم از شروع لیگ بیست و دوم، یعنی زمانی که بوکوم میتوانسته برای گلگهر به میدان برود، محاسبه شود.البته این اتفاق در گذشته هم رخ داده بود. برای مثال، امیر قلعهنویی مرداد ۱۴۰۰ با محرومیت سنگین سه ماهه مواجه شد. در آن زمان هم اعلام شد که محرومیت امیر قلعهنویی از زمان آغاز لیگ برتر، یعنی ۲۷ مهر محاسبه میشود که اعتراضی از سوی او و باشگاه گلگهر به همراه نداشت.در نهایت پرونده محرومیت سه ماهه اریک بانیاما بوکوم این هفته در استیناف بررسی شد و این محرومیت مورد بخشش قرار گرفت.
واکنش فتاحی به عملی نشدن تهدید استقلال:
نمیخواستیم دشمنشاد شویم
معاون ورزشی باشگاه استقلال گفت: به خاطر شادی هواداران و اینکه دشمنشاد نشویم در نیمه دوم به زمین آمدیم.
سعید فتاحی پس از برتری یک بر صفر استقلال مقابل مس درباره اینکه با وجود اینکه در اواخر نیمه اول مدعی شده بود این تیم در نیمه دوم بازی نمیکند اما چنین اتفاقی رخ نداد، اظهار داشت: به احترام هواداران و شادی آنها و همچنین تیم مقابلمان به زمین آمدیم. فوتبال قوانین خاص خودش را دارد و ما هم قصد داشتیم بازی نکنیم. اعتراض خود را نیز نشان دادیم اما به دلیل شادی هواداران و اینکه دشمن شاد نشویم به زمین آمدیم.وی افزود: خیلیها دوست ندارند استقلال مانند سال گذشته قهرمان شود اما قطعاً تمام تلاش خود را برای قهرمانی تیم به کار میگیریم و البته میخواهیم حقمان را نیز بگیریم همانگونه که در بحث تبلیغات محیطی این کار را انجام دادیم امیدواریم هواداران و سهامداران نیز اکنون به ما کمک کنند تا چنین اتفاقی بیفتد.
معاون ورزشی باشگاه استقلال در خصوص میزان بلیت فروشی بازی با مس توضیح داد: ما مقداری درگیر بحث بانوان بودیم اما تا آخرین لحظهای که در جریان بودم حدود ۲۵-۲۶ هزار بلیت فروخته شده بود.
فتاحی اضافه کرد: در همه جای دنیا قوانین فوتبال مشخص است وقتی تیم ملی در ورزشگاه آزادی بازی دارد و مسابقات لیگ قهرمان آسیا در کشورمان برگزار میشود ناظر مسابقه هماهنگی کاملی با صداوسیما دارد.
یعنی صداوسیمای ما باید مطابق یک استانداری بازی را پخش کند تا تبلیغات مشخص شود. اما متأسفانه در لیگ برتر این کار را انجام نمیدهد. میتوانید به بازیهای استقلال در لیگ قهرمانان یا دیدارهای تیم ملی نگاه کنید و ببینید مسابقات با چه استانداردی برگزار میشود. امیدوارم مسئولان پیشقدم شوند و کمک کنند. از وزیر ورزش خواهش میکنم پیگیر حق قانونی پرسپولیس، استقلال و هوادارانشان باشد.
توضیحات معاون وزیر ورزش درباره حضور بانوان در ورزشگاه
سینا کلهر در رابطه با حضور بانوان در ورزشگاهها اظهار کرد: اتفاق خیلی خوبی بود و امیدوارم حضور بانوان ادامه دار باشد و کمک کند ورزشگاه فضای فرهنگی پیدا کند. امیدواریم در آینده امکانات و خدمات بهتری تامین شود تا کاستیها برطرف شود.
او درباره حضور بانوان در ورزشگاههای شهرهای دیگر گفت: ورزشگاه آزادی به عنوان ورزشگاه معیار است و هر ورزشگاهی شرایط این ورزشگاه را داشته باشد و سکوی و ورود و خروج تفکیک شده داشته باشد و خدمات لازم ارائه شود، حضور بانوان بلامانع است. البته مشکل حمل و نقل، روشنایی و پارکینگ در شهرستانها وجود دارد اما اگر مشکل این زیرساختها برطرف شود، حضور بانوان امکان پذیر است.
معاون فرهنگی و ورزش همگانی وزارت ورزش و جوان اضافه کرد: شعارهای بانوان خوب بود و به آقایان نشان دادند چگونه میشود هوادار بود. کسی بی ادبی نکرد و امیدوارم این بازی نمونهای برای بازیهای بعد شود. بانوان کار ما را در فرهنگی شدن ورزشگاهها راحت تر کردند. از سکوها دیدید که حضور هواداران گزینشی نبود. همه شاهدند به خاطر ظرفیت ورزشگاه و تعمیرات نتوانستیم بیشتر از این از حضور هواداران بهره مند شویم. هدف ما این است که سکوها بهینه سازی شود و ارائه خدمات بهتر از این شود. جایگاه بانوان باید بهتر از آقایان باشد.
او درباره آخرین اقدامات برای حضور هواداران ایرانی در ورزشگاهها گفت: ۱۲ هزار بلیط اضافه برای هواداران ما گرفته و فروخته شد. فدراسیون هم ۱۷ هزار بلیط فروخته است. در سری اول پنج هزار و در سری دوم ۱۲ هزار بلیط را فروختند. سه هزار و پانصد بلیط هم به خانواده فوتبال و پیشکسوتان داده میشود. دو هزار بلیط هم قطریها به ایران اختصاص خواهند داد و ما دوست داریم این بلیط را بین مردم تقسیم کنیم.
کلهر اضافه کرد: البته هنوز نتوانستیم این مساله را قطعی کنیم. بخشی از این بلیط به مردم و بخشی هم به نهادهای فرهنگی تعلق میگیرد. تاکید میکنم به نهادهای فرهنگی تعلق میگیرد نه نهادهای سیاسی. قطر برای نهادهای سیاسی راهکاری جداگانه دارد و با این راهکار از نهادهای سیاسی دعوت خواهد کرد.
او درباره هزینههای حضور تماشاگران در جام جهانی گفت: با صحبتهایی که با سازمان هواپیمایی شد، قرار شد هزینه ایاب و ذهاب به شکلی باشد که ۵۰ درصد از هزینهای که اعلام کرده بودیم، کمتر هزینه شود. امیدوارم این مساله محقق شود. تلاش این است بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون هزینه ایاب و ذهاب شود.
حضور دکتر سجادی در قائمشهر بیان کرد: ورزشگاه شهید وطنی بزرگترین پروژه امسال بود که باحضور دکتر سجادی افتتاح شد. البته ۳۰۰ پروژه دیگر هم هستند که در هفته دولت افتتاح خواهند شد.