وقتی سیل جلوی رکوردزنی تولید پیله ابریشم می گیرد
وقتی سیل جلوی رکوردزنی تولید پیله ابریشم می گیرد

    خراسان شمالی راز و جرگلان یکی از شهرستان های مرزی خراسان شمالی است که پتانسیل بسیار قوی در تولید پیله‌های ابریشم دارد. هر ساله بسیاری از خانواده‌های راز و جرگلان با فرا رسیدن فصل بهار اقدام به خرید جعبه‌های تخم نوغان و تولید پیله‌های ابریشم می‌کنند، بطوریکه این شهرستان رتبه نخست کشوری در […]

 

 

خراسان شمالی راز و جرگلان یکی از شهرستان های مرزی خراسان شمالی است که پتانسیل بسیار قوی در تولید پیله‌های ابریشم دارد. هر ساله بسیاری از خانواده‌های راز و جرگلان با فرا رسیدن فصل بهار اقدام به خرید جعبه‌های تخم نوغان و تولید پیله‌های ابریشم می‌کنند، بطوریکه این شهرستان رتبه نخست کشوری در میانگین تولید پیله ابریشم را دارد.

به گزارش «جمله» به نقل از ایسنا، فرش دو رویه تمام ابریشم دویدوخ یکی از منحصر به فردترین فرش‌های جهان است که در این منطقه بافته می‌شود و از سوی دیگر پارچه های ابریشمی از دیگر تولیدات زنان این منطقه است اما تأمین ابریشم یکی از مشکلات آن بود، به همین دلیل به منظور حل مشکلات فروش پیله‌های ابریشم و همچنین تأمین ابریشم شرکت تعاونی نوغانداری ابریشم در روستای کلاته بهار در بخش جرگلان راه‌اندازی شد که به دنبال آن واحد پیله خشک کنی و ریسندگی ابریشم ایجاد شد اما هنوز مردم این منطقه برای تولید پیله ابریشم با مشکلاتی مواجه هستند که این مشکلات تولید را تحت تاثیر قرار می دهد.

انبار کاه و طویله محل تولید پیله ابریشم
درخشان دهیار روستای یکه صعود در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه درخت های توت یکی از الزامات اساسی برای تولید پیله ابریشم است، گفت: در گذشته بسیاری از درخت های توت به علت اینکه تولید پیله ابریشم برای مردم صرفه اقتصادی از لحاظ قیمت نداشت، قطع شد.
وی افزود: اما در سال های اخیر از آنجاییکه دوباره این محصول با قیمت بهتری خریداری می شد و از سوی دیگر نخ ابریشم با قیمت بالاتری از سایر استان ها برای تولید فرش و پارچه تامین می شد، مردم دوباره به سوی تولید پیله ابریشم و ایجاد توتستان ها روی آوردند.
درخشان با بیان اینکه این روستا دارای ۷۰۰ خانوار است، ادامه داد: از این تعداد ۳۰۰ خانوار در فصل تابستان به امر نوغانداری می پردازند.
وی اظهارکرد: اما یکی از مشکلاتی که مردم در تولید این محصول مواجه هستند این است که پیله های ابریشم در این منطقه به صورت کاملا سنتی و در جایگاه های غیراستاندارد تولید می شود.
درخشان تصریح کرد: معمولا تلمبار یا همان جایگاه های تولید پیله ابریشم در انبارهای کاه و یا طویله های گاو و گوسفند است.
وی تاکیدکرد: در این فصل از سال به دلیل اینکه پوشش گیاهی و منابع آب سطحی خوب است، گاو و گوسفندها بیرون برای چرا برده می شوند در نتیجه در این فضاها پیله های ابریشم تولید می شود که به علت نبود تهویه خوب هوا و … گاهی اوقات کرم ها دچار بیماری شده و از بین می روند.
دهیار این روستا تصریح کرد: نوغانداران همیشگی که هر ساله اقدام به تولید پیله ابریشم می کنند از سوی جهاد کشاورزی مصالح مورد نیاز را دریافت می کنند تا تلمبارهای استاندارد و بهداشتی بسازند اما هر ساله نوبت به دو تا سه نفر می رسد.
*درخت های توتی که با آب سیل رفتند
وی در ادامه به سیل رخ داده در سال گذشته نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه سیل سبب شد تا تعدادی از درخت های توت که در حاشیه رودخانه غرس شده و مورد استفاده قرار گرفته است خسارت به آن ها وارد شود و همین امر موجب شد تا تامین برگ توت برای تعدادی از نوغانداران نیز با مشکل مواجه شود.
درخشان به سرمای ابتدای سال جاری نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه سرما توتستان ها را نیز بی بهره نگذاشت و توتستان ها دچار سرمازدگی شدند و برگ دهی آن ها به تاخیر افتاد.
تلمبارهای غیراستاندارد مشکل همیشگی نوغانداران
نجاهی دهیار روستای کلاته بهار در نقطه صفر مرزی ایران و ترکمنستان در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه ۱۴۷ خانوار در این روستا ساکن هستند، گفت: از این تعداد ۱۰۰ خانوار در این روستا نوغانداری را انجام می دهند.
وی افزود: این روستا با کمبود تلمبارهای استاندارد مواجه است و هر سال فقط سه تا چهار تلمبار استاندارد با مشارکت سازمان جهاد کشاورزی استان ساخته می شود.
وی ادامه داد: تعدادی از خانواده ها حتی یکی از اتاق های منزل خود را تخلیه کرده و دوماهی به تولید پیله ابریشم اختصاص می دهند. نجاهی به رودخانه مرزی سومبار اشاره و اظهارکرد: این رودخانه مرزی متاسفانه از سال گذشته خسارت های زیادی را به توتستان های این منطقه وارد کرده است. وی با بیان اینکه از سال گذشته بارش های شدید باران و جاری شدن سیلاب سبب طغیان این رودخانه شده است، گفت: به همین دلیل رودخانه خسارت های زیادی را به درخت های توت واقع در حاشیه این رودخانه وارد کرده است و ساخت یک دیوار ساحلی به منظور کاهش خسارت از الزامات است.

واحد پیله خشک و ابریشم کشی جرگلان گاز ندارد
دهیار این روستا با اشاره به اینکه پروژه ساخت واحد تولید پیله خشک کنی و ابریشم کشی در این روستا اجرایی شد، افزود: سال گذشته آماده خرید پیله ابریشم برای خشک کردن بودیم اما هنوز برای این واحد تولیدی امر گازکشی انجام نشده و نتوانستیم مقدار زیادی پیله را خریداری کنیم که این مشکل در سال جاری نیز وجود دارد. وی تصریح کرد: از سوی دیگر این واحد تولیدی پول به اندازه کافی برای خرید ندارد و به دنبال آن هستیم تا با یک تاجر صحبت کنیم که پیله ها را خریداری سپس برای خشک کردن و ابریشم کشی به این واحد تولیدی ارجاع دهد.

خسارت ۴۰ درصدی سرما به توتستان های راز و جرگلان
خادمی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان راز و جرگلان همچنین در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه به علت سرمازدگی اتفاق افتاده در تاریخ ۲۱ فروردین ماه سال جاری پیش بینی می شود میزان تولید پیله ابریشم در این شهرستان افزایش نیابد، گفت: یک هزار و ۴۸۰ جعبه تخم نوغان در این شهرستان توزیع شد اما نسبت به سال گذشته به میزان ۲۰۰ جعبه عقب تر هستیم. به گفته وی سرما به حدود ۴۰ درصد از توتستان های این شهرستان خسارت وارد کرد.
خادمی با اشاره به اینکه در سال گذشته یک هزار و ۶۸۰ جعبه تخم توغان میان نوغانداران این شهرستان توزیع شد و میزان تولید پیله ابریشم به ۵۵ تن رسید، افزود: پیش بینی می شود در سال جاری با توجه به مشکل پیش آمده میزان تولید به همان ۵۵ تن برسد و بیشتر از آن افزایش نیابد.
وی به رودخانه مرزی سومبار در این شهرستان نیز اشاره کرد و گفت: بیشتر توتستان های این منطقه در نقطه صفر مرزی و در حاشیه این رودخانه قرار دارد و متاسفانه این رودخانه و سیل سال گذشته خسارت هایی را به این توتستان ها وارد کرده است.
این مقام مسئول تاکیدکرد: برای حل این مشکل نیاز به ساماندهی این رودخانه از سوی دستگاهای ذی ربط همچون شرکت آب منطقه ای هستیم.

توزیع ۵۵۰۰جعبه تخم نوغان در خراسان شمالی طی سال جاری
محمدزاده معاون تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی از توزیع ۵۵۰۰جعبه تخم توغان در این استان در سال جاری خبر داد.
وی در ادامه از توزیع ۱۲۰ هزار اصله نهال توت به منظور رونق صنعت نوغانداری در استان از ابتدای اسفندماه سال جاری تاکنون خبر داد.
به گفته محمدزاده این نهال ها در شهرستان های مانه و سملقان، راز و جرگلان، بجنورد و جاجرم توزیع شده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه خراسان شمالی رتبه چهارم را در تولید پیله ابریشم دارد، ادامه داد: رتبه نخست کشوری در میانگین تولید و بهره وری پیله ابریشم متعلق به خراسان شمالی است.