همواره حضور صاحب نظران و نویسندگان در هر جامعهای نشان از سلامت اجتماعی و فرهنگی آن جامعه دارد و اگر به واقع میخواهیم جامعهای آرمان گرا و ایده آل را متصور باشیم باید به قشر صاحب نظران و نویسندگان توجه بیشتری نماییم. مسئله مهمی که متاسفانه در جامعه ما نمود آنچنانی نداشته است […]
همواره حضور صاحب نظران و نویسندگان در هر جامعهای نشان از سلامت اجتماعی و فرهنگی آن جامعه دارد و اگر به واقع میخواهیم جامعهای آرمان گرا و ایده آل را متصور باشیم باید به قشر صاحب نظران و نویسندگان توجه بیشتری نماییم. مسئله مهمی که متاسفانه در جامعه ما نمود آنچنانی نداشته است و بعضا گلایههایی را از سوی نویسندگان در جامعه شاهد هستیم.
در این بخش از نشریه به سراغ یکی از پیشکسوتان عرصه نویسندگی و مدیریت جناب آقای دکتر سید فرامرز قرآنی، فردی مدبر ومدیر و نویسندهای متبحر در به رشته درآوردن کتابهایی در سبکهای مختلف رفتهایم و گفت وگویی با وی ترتیب داده ایم که تقدیم نگاهتان میگردد:
آقای دکتر لطفا خودتان را معرفی کنید و در خصوص آثارتان توضیح دهید.
سید فرامرز قرآنی، لیسانس و فوق لیسانس رشته مدیریت دولتی با گرایش مالی و بازرگانی را دارم و مقطع دکتری را در زمینه صنعت و مدیریت تولید خواندهام و به ترتیب در دانشگاههای شهید بهشتی، دانشگاه تهران، و علامه طبابایی به کسب علم پرداختهام . بنده در دوران کارشناسی ارشد، عضو هیات علمی رسمی و معاونت پژوهشی دانشکده مدیریت دانشگاه هوایی شهید ستاری شدم.
مجموعه تالیفات من شامل کتابهای روانشناسی سازمانی، اقتصاد برای مدیران اجرایی، توسعه کارآفرینی و کسب و کار، روش تحقیق ( انگلیسی)، چابکی مدیریت زنجیره تامین، روش تحقیق با رویکرد کسب و کار، روش تحقیق (انگلیسی-فارسی) هستند که بیشتر با رویکرد مدیریت نگاشته شدهاند.البته برخی از این کتابها را با کمک دوست بسیار خوبم آقای دکتر محسن عربی به رشته تحریر در آورده شده است.
سرانه مطالعه کتاب در جامعه آمار خوبی را نشان نمیدهد. نظرشما در قامت یک نویسنده کتابهای کاغذی در این مورد چیست؟
امروزه افراد از صبح تا شب افراد از طریق سیستمهای اینترنتی و ارتباطات آنلاین مدام چشمشان روی صفحه گوشی است و بیشتر کارهای خود را از طریق فضای مجازی پیش میبرند حال اگر قرار باشد کتاب خوانی هم تمامأ به صورت الکترونیکی باشد وضعیت جسمی افراد دچار آسیب دیدگی میشود . اگر هم بخواهم در قامت یک نویسنده دانشگاهی اظهار نظر کنم باید عارض شوم که یادگیری از طریق کتاب بهتر و میسرتر از یادگیری از طریق تلفن همراه حاصل میشود. ضمن اینکه نویسنده کتاب تسلط بر موضوع و مبحث دارد و موضوعات کاملتر در کتاب عرضه میشود در حالیکه اطمینان کافی در فضای مجازی به آن صورت وجود ندارد و این امکان در کتاب بهتر و قابل پیگیری است و اختلالی در یادگیری ایجاد نمیکند. من معتقدم کتاب خوانی باعث میشود نه تنها قدرت یادگیری بالاتر برود و تمرکز افراد بیشتر شود بلکه سندیت و کامل بودن مباحث کتاب بهتر از فضای نسخهای الکترونیکی است.
شما به همراه دکتر محسن عربی کتابی تحت عنوان چابکی مدیریت زنجیره تامین با نگرشی نو به بهداشت و درمان تالیف کردهاید، اصطلاح چابکی در این کتاب ارزشمند گویای پرداختن به چه زوایایی است؟
چابکی در این کتاب میخواهد این عنوان و موضوع را برساند که ما در محیطی قرار گرفتهایم که مدام تغییرات مستمر حاصل میشود و این تغییرات منجر به این میشود که ما به سرعت پاسخگو باشیم. چابکی به ما یاد میدهد که اگر ما بخواهیم بیماری را به درستی مدیریت کنیم نیازمند سرعت توأم با انعطاف چابکی هستیم. ما گفتهایم که چابکی اگر هوشمندانه باشد چیزی به عنوان کرونا تا این اندازه گسترش پیدا نمیکرد. من زمانی که در حال تالیف این کتاب بودم فردی دچار یک حادثه به واسطه چرخه و فلک شده بود و به دلیل دیر رسیدن امداد به محل حادثه مصدوم از دنیا رفت. وقتی ما درسطح بهداشت و درمان، سرعت عمل را بالا ببریم و در این راستا زنجیره تامینی را ایجاد کنیم که حلقههای آن به هم متصل و وابسته بوده و شیوهها به صورت جمعی قابل انعطاف باشد در آن صورت وقتی گروههای ارائه دهنده خدمات و بیماران در این حلقه زنجیر قرار میگیرند به تبع آن چرخه سیستم سلامت هم به درستی گردش پیدا میکند و این خود باعث اطمینان بخشی پزشکان و بیماران و به طور کل نظام سلامت خواهد شد. در این زنجیره پارگی و عدم اتصال وجود ندارد چرا که تامین کننده و مصرف کننده و سایر اعضاء همه متعهد به این زنجیره شدهاند که چابکی و سرعت عمل همراه با دانش سرلوحه آن بوده است.
پس بنابراین عدم وجود چابکی میتواند خسارات زیادی را به جامعه تحمیل کند. درست است؟
بله کاملا درست است. امروزه در برخی مواقع شاهد دیر رسیدن نیروهای عمل کننده، کمبود دارو یا تجهیزات اتاق عمل بودهایم که آسیبهای ناشی از آن را بارها دریافت کردهایم و اگر بنده به همراه آقای دکتر عربی این کتاب را تالیف کردهایم هدفمان نهادینه کردن سیستم درست چابکی در نظام سلامت بوده است. این مطلب را هم متذکر بشوم که طبق تحقیقاتی که کردیم یکسری عوامل باید واژه چابکی را توانمند سازند که این عوامل عبارتند از منابع انسانی، استراتژی، تکنولوژی اطلاعات، کنترل کیفیت جامع که این عناصر چهارگانه به توانمند سازی چابکی کمک شایانی میکند.
در رابطه با عملی کردن محتوای این کتاب ارتباطاتی با حوزه وزارت بهداشت و سلامت صورت گرفته است؟
نامه نگاریهای بسیاری دراین زمینه انجام گرفت که متاسفانه اتفاق خاصی از سوی حوزه سلامت صورت نگرفت و من به شخصه زکات تفکراتم تالیف این کتاب بوده است که بتوانم با کمک آقای دکتر محسن عربی، منفعتی برای عموم جامعه نه بایگانی وزارت بهداشت برسانم.
قبول دارید دوراندیشی برای آیندهای روشن در نظام سلامت بسیار امری مهم و حیاتی است؟
همانطور که گفتید باید مهارت تشخیص آینده کوتاه و بلند مدت در حوزه سلامت وجود داشته باشد که چه اتفاقی قرار است رخ دهد. ما در مورد مبحث مهارت تشخیص اینکه چه اتفاقی در سلامت دنیا و کشور میافتد باید کار کنیم و خمیرمایه ایده و خلاقیت را چاشنی این کار کنیم تا با نگاه نوآورانه به بیماریهای آینده بنگریم و اینکه هنر اجراء کردن را به درستی بیاموزیم تا در آینده دچار مشکل در حوزه سلامت نشویم.
یکی از معضلهای نظام دانشجویی عدم عملگرایی در نظام صنعت و تطبیق رشته است و بیشتر موارد نظری آموزش داده میشود. نظر شما در این باره چیست؟
من اعتقاد دارم یک دانشجو باید به صورت پراکتیکال و عملیاتی در کنار مباحث تئوری و نظری دوره ببیند. من به شخصه وقتی دانشجو بودم حدود شش ماه رایگان به صورت عملی برای یک صنعتی فعالیت انجام دادم تا وقتی اگر یک روزی خواستم فعالیت بنیادی را آغاز کنم تجربه کار به همراه دانش را به خوبی آموخته باشم.
رمز موفقیت سید فرامرز قرآنی؟
تلاش و پشتکار عملی همراه با توکل و با پشتیبانی تئوری روز مربوط به هر کدام از رویدادهایی که میخواستیم به انجام برسانیم.
آیا قصد تالیف کتاب دیگری را هم دارید؟
بله
امروزه ویروس منحوس کرونا در حال جولان دادن است و متاسفانه نظام اقتصاد دنیا را به هم ریخته است. در این باره چه نظری دارید؟
شاید تجویز برخی از راهکارهای آرمانی در وضعیت فعلی توأم با تحریم جامعه، قابل عمل نباشد ولی آنچه که در اختیار ماست همت توأم با تصمیم مسئولانه است.
در موقعیتی قرار گرفتهایم که لازم است تمام مساعی خود را در جهت سرعت دادن به توسعه فرهنگ سلامت و رفع موانع قانونی اعمال بهداشت به کار گرفته و در جهت چابکی نظام سلامت که شامل متغیرهای پاسخگویی، انعطاف پذیری، شایستگی، سرعت ارائه خدمات، برنامهریزی مشترک بین تأمین کنندگان، تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، بیماران و سرویس دهندگان به بیماران، و پاسخ به تقاضا، همراه با توانمند سازهایی مانند بسیج منابع انسانی، استراتژی گذاری، استفاده سریع از تمام امکانات تکنولوژی اطلاعات، و نظام کنترل کیفیت جامع است،گام موثر و سریع برداشته و نتیجه آن را در متغیرهای عملکرد، پیش بینی و عملیاتی کنیم.
در پایان چه صحبتی دارید؟
از تصمیم گیرندگان محترم کشور تقاضا داریم دیدگاههای صاحب نظران جامعه را هم در تصمیمگیریهای خود مورد توجه قرار دهند.