از جمله باور‌های اشتباهی که در بین این کشاورزان برای آماده سازی زمین برای کشت دوم وجود دارد سوزاندن بقایای گیاهان  است.کشاورزان برای از بین بردن بذر علف‌های هرز باقیمانده در مزارع، از بین بردن آفات گیاهی و بیماری ها، جلوگیری از ایجاد محیط مناسب تکثیر این آفات و بیماری ها، ایجاد سهولت بیشتر در […]

از جمله باور‌های اشتباهی که در بین این کشاورزان برای آماده سازی زمین برای کشت دوم وجود دارد سوزاندن بقایای گیاهان  است.کشاورزان برای از بین بردن بذر علف‌های هرز باقیمانده در مزارع، از بین بردن آفات گیاهی و بیماری ها، جلوگیری از ایجاد محیط مناسب تکثیر این آفات و بیماری ها، ایجاد سهولت بیشتر در عملیات کاشت و داشت، جلوگیری از نشت آب باران به دلیل مانع شدن کاه و کلش از حرکت آب در مزرعه و جلوگیری از کمبود ازت و کلروز و زردی در برگ‌ها در کشت بعدی از روش اشتباه سوزاندن کاه کلش استفاده می کنند.

مضرات آتش زدن کاه وکلش

از جمله آسیب‌هایی که به آتش کشیدن بقایای گیاهی ایجاد می‌کند نابودی موجودات مفید خاک، تغییر شرایط فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک، افزایش مصرف کود‌های شیمیایی و کاهش راندمان آن، ایجاد آبشویی و فرسایش خاک در بلند مدت، کاهش رطوبت خاک و افزایش مصرف آب در طول دوره رشد، کاهش قدرت حاصلخیزی خاک، اختلال در رفت و آمد جاده‌ها و بروز تصادفات، از بین رفتن بخشی از سرمایه کشاورز، آلودگی محیط زیست و ایجاد بیمار یهای تنفسی بخصوص برای کودکان و سالمندان است.

 

فواید آتش نزدن کاه وکلش

 

آتش نزدن بقایای گیاهی فواید بسیاری دارد که از جمله آن ها می توان به افزایش مواد آلی خاک و در نتیجه حاصلخیزی خاک، افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنش های محیطی و آفات و بیماری ها، استفاده و  غنی سازی با کود اوره برای مصرف دام ها، کاهش نیاز به علوفه سایر استان ها، بسته بندی و فروش بعنوان منبع درآمد، تولید کمپوست و ورمی کمپوست، استفاده در کارگاه های تولید قارچ خوراکی، استفاده در کارخانجات صنایع چوب و ظروف یکبار مصرف گیاهی، فرآوری و تبدیل آن به بیش از ۲۰نوع محصول مختلف اشاره کرد.

 

از این رو سری زدیم به مزارع و در این خصوص با کشاورزان گفتگویی کردیم که کشاورزی به خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ گفت: در سال‌های گذشته بعضی کشاورزان با آتش زدن زمین‌های خود قبل از برداشت محصول سایر کشاوران باعث ایجاد خسارت جدی به آن‌ها شدند.

 

دکتر اسدی محقق کشاورزی گفت: زمانی که کشاورزی باقی مانده محصول خود را آتش می‌زند در حقیقت خاک را به آتش می‌کشد.

وی افزود: در خاک میلیون‌ها موجودات ذره بینی وجود دارد که به چشم دیده نمی‌شوند، این موجودات در فرایند حاصلخیز کردن خاک نقش بسیار مهمی دارند.

کر مسئول نظارت و پایش محیط زیست گلستان نیز گفت: در کشور ما و به خصوص مناطق شمالی با فقر مواد آلی مواجه هستیم.

 

وی افزود: بسیاری از کشاورزان بعد از برداشت محصولات کشاورزی با هدف تسهیل و آسان سازی برای مرحله بعدی کشت شروع به آتش زدن مزارع می‌کنند که این کار باعث نابودی کامل مواد آلی خاک که مهم‌ترین اثر را در پایداری و حاصلخیزی خاک دارد می‌شود.

 

 

گفتگویی داشتیم با کشاورزی که پس برداشت، بقایای گیاهی را به آتش می‌کشید.

وی گفت: من هر سال این کار را برای از بین بردن تفاله محصول و کرم‌های خاک انجام می‌دهم و تعداد کسانی که این کار می‌کنند کم نیست.

کشاورز دیگری، اما با این نظر مخالف بود و می‌گفت: بقایای گیاهی خود یک کود طبیعی برای مزارع هستند از این رو ما باقی محصول گندم و یا کازا را بسته بندی می‌کنیم و در اختیار دامداران قرار می‌دهیم.

دکتر اسدی محقق کشاورزی گفت: زمانی که زمین را آتش می‌زنیم دما خاک به ۴۰۰ درجه می‌رسد، این در حالیست که آب در ۱۰۰ درجه به جوش می‌آید و این یعنی هیچگونه رطوبتی برای این خاک باقی نمی‌ماند.

 

وی افزود: در این صورت کشاورزانی که میخواهند کشت دوم را انجام دهند میزان مصرف آبشان بسیار بالا می‌رود چرا که خاک خشک شده و باید آب تخت بیشتری کنند تا کسری رطوبت جبران شود.

روش‌های جایگزین آتش زدن

عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: یکی از روش‌های خیلی ساده استفاده از دیسک برای خورد کردن کاه و کلش به صورت عمود در ساعتی از روز که کاه خشک است بوده که کشاورزان می‌توانند بعد از این عمل زمین خود را آبیاری کنند.

 

برخورد جدی با متخلفان

یکی از کشاوزان که این عمل را انجام می‌داد گفت: نمی‌دانستم آتش زدن کاه و کلش جرم محسوب می‌شود.

 

رییس کل دادگستری گلستان گفت:با توجه به اطلاع رسانی ما در بخش‌های مختلف مانند روزنامه‌ها و رسانه‌ها و همچنین به دهیار‌ها و شورا‌ها در تمام استان گفتن اینکه اطلاع ندارم قابل قبول نیست و اگر از این به بعد این اتفاق بیفتد دستگاه قضایی موظف است با این افراد به صورت جدی برخورد کند.