طی سالهای اخیر بانک توسعه صادرات امیدهای فراوانی برای رفع مشکلات صادرکنندگان در عرصه پیکار و تلاش اقتصادی برای به دست آوردن بازارهای جدید به وجود آورده است. در واقع این بانک، تاکنون شاهد تحولات زیادی نظیر افزایش سرمایه، مشارکت در تأمین مالی طرحهای بزرگ ملی، تشکیل شعب و نمایندگیهای جدید در سراسر کشور، گسترش […]
طی سالهای اخیر بانک توسعه صادرات امیدهای فراوانی برای رفع مشکلات صادرکنندگان در عرصه پیکار و تلاش اقتصادی برای به دست آوردن بازارهای جدید به وجود آورده است. در واقع این بانک، تاکنون شاهد تحولات زیادی نظیر افزایش سرمایه، مشارکت در تأمین مالی طرحهای بزرگ ملی، تشکیل شعب و نمایندگیهای جدید در سراسر کشور، گسترش فعالیتهای بین المللی و برنامه ریزی برای تأسیس واحدهای متعدد بانکی در کشورهای مختلف بوده است.
به همین بهانه دنیای سرمایه گذاری به سراغ دکتر علی صالح آبادی، رییس هیأت مدیره و مدیرعامل بانک توسعه صادرات رفت و با وی در خصوص برنامه های این بانک در سال ۹۷ به گفت وگو پرداخت.
با توجه به کاهش سود سپرده در بانکهای کشور، آیا این کاهش، ضرری را متوجه بانک توسعه صادرات ایران کرده است؟
خیر ابزار نرخ سود برای جذب سپرده و منابع بانکی آنچنانکه برای سایر بانکهای تجاری تأثیرگذار میباشد، بر روی بانک توسعه صادرات تأثیرگذار نیست؛ زیرا این بانک به عنوان بانک توسعه ای ـ تخصصی ابزار مالی دولت جهت توسعه صادرات غیرنفتی بوده و برخلاف سایر بانکهای تجاری کشور که دارای شعب بسیار فراوان بوده، شعب این بانک بسیار محدود میباشد؛ لذا در زمینه جذب سپرده با استفاده از ابزار نرخ سود، ابزار اصلی رقابتی با سایر بانکها را در دست نداشته و از طرفی به دلیل قانونمدار بودن، بانک خود را ملزم به رعایت نرخهای سود مصوب شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی نموده و این امکان وجود ندارد که مانند برخی از بانکهای تجاری با استفاده از ابزار نرخ سود و سایر مشوقها نسبت به ترغیب مردم به سپرده گذاری اقدام نماید.
عمده تسهیلاتی که این بانک به مشتریان خود ارائه میدهد شامل چه مواردی است؟
بانک توسعه صادرات ایران بر اساس اهداف اساسنامهای خود اقدام به اعطای تسهیلات صادراتی جهت حمایت از صادرات کالا و خدمات، اجرای طرحهای خدمات فنی و مهندسی و سرمایهگذاری در کشورهای هدف و همچنین سرمایه گذاری طرحهای خارج از کشور و داخل کشور (با توجیه صادراتی) مینماید که انجام این امور در دو قالب کلی به صورت اعتباری و غیر اعتباری تقسیم بندی میشوند که تسهیلات اعتباری به دو صورت قابل اعطاست.یکی از شیوه های تسهیلات اعتباری تسهیلات قبل از صادرات کالا و خدمات (قبل از حمل) است که شامل تسهیلات سرمایه در گردش کالاهای تولیدی صادراتی، تسهیلات برای صادرات سایر خدمات فنی مهندسی و تسهیلات برای طرحهای سرمایه گذاری که منجر به تولید کالا و خدمات صادراتی می شود.
نکته قابل توجه اینجاست که تسهیلات مذکور عموماً به صورت کوتاه مدت حداکثر یکساله (سرمایه در گردش) و میان و بلندمدت (طرحهای سرمایهگذاری) و در قالب یکی از عقود اسلامی قابل اعطا میباشد.یکی از مهمترین خدمات بانک توسعه صادرات ایران شامل تسهیلات اعتبار خریدار (گیرنده و متعهد تسهیلات خریدار و یا کارفرمای خارجی میباشد) که در سه قالب صادرات کالا، صادرات خدمات فنی و مهندسی و صادرات کالای سرمایه ای انجام میپذیرد. تسهیلات اعتبار فروشنده (گیرنده و متعهد تسهیلات صادرکننده ایرانی و سرمایهگذار ایرانی در خارج از کشور یا داخل کشور میباشد) به دو صورت تسهیلات قبل از حمل در قالب عقود اسلامی و تسهیلات پس از حمل در قالب خرید دین اسناد تجاری قابل ارائه خواهد بود.
خطوط اعتباری اعطایی به کشورهای هدف، صدور انواع ضمانتنامه های ارزی شامل (شرکت در مناقصه/ مزایده، حسن انجام کار، پیش پرداخت، استرداد کسور وجه الضمان و پرداخت) در تقسیم بندی دیگر بهصورت (ضمانتنامه های صادراتی و ضمانتنامه های وارداتی) و در تقسیمبندی دیگر بهصورت (ضمانتنامه های مستقیم و ضمانتنامه های غیرمستقیم (متقابل)، از دیگر خدمات بانک توسعه صادرات است.همچنین میتوان به صدور انواع ضمانتنامه های ریالی شامل ضمانتنامه شرکت در مزایده/مناقصه، ضمانتنامه حسن اجرای تعهدات/کار، ضمانتنامه حسن انجام معامله، ضمانتنامه تعهدپرداخت، ضمانتنامه پیش پرداخت، ضمانتنامه استرداد کسور وجه الضمان، ضمانتنامه حقوق و عوارض گمرکی و ضمانتنامه ورود موقت کالا اشاره کرد.صدور اعتبارات اسنادی صادراتی ارزی و ریالی شامل ابلاغ انواع اعتبار اسنادی صادراتی، انتقال اعتبار اسنادی صادراتی به ذینفع های ثانویه، واگذاری عواید حاصل از اعتبارات اسنادی، پرداخت تسهیلات در چارچوب اعتبار اسنادی نیز در چارچوب خدمات بانک توسعه صادرات قرار میگیرد.
رویکرد بانک توسعه صادرات ایران برای سودآوری و درآمدزایی چیست؟
بانک توسعه صادرات ایران به عنوان تنها بانک تخصصی حامی صادرکنندگان در کشور، همانند دیگر اگزیم بانکهای جهان، اولویت اول خویش را افزایش سطح صادرات غیرنفتی کشور میداند. در واقع وجه تمایز اگزیم بانک از بانکهای تجاری، همین امر است. بانکهای تجاری در پی کسب سود هستند؛ اما اگزیم بانکها، به دنبال تحقق رسالت خویش هستند. عمده منابع درآمدی بانک توسعه صادرات ایران شامل سود دریافتی از محل پرداخت تسهیلات صادراتی (ریالی و ارزی)، سود حاصل از ارائه خدمات و دریافت کارمزد، سود حاصل از سرمایهگذاریها (ریالی و ارزی) است.