بسیاری از علاقهمندان به کارآفرینی گمان میکنند که کارآفرینی چیز عجیب و غریبی است که نیاز به ایدههای کارآفرینی خارقالعادهای دارد و نیاز به تخصصهای عجیب و غریب است که فقط با سرمایه میلیاردی محقق میشود. چندسالی است که احداث واحدهای گلخانه ای در سراسر کشور رواج یافته است. گلخانه مانند یک تکنولوژی جدید به […]
بسیاری از علاقهمندان به کارآفرینی گمان میکنند که کارآفرینی چیز عجیب و غریبی است که نیاز به ایدههای کارآفرینی خارقالعادهای دارد و نیاز به تخصصهای عجیب و غریب است که فقط با سرمایه میلیاردی محقق میشود. چندسالی است که احداث واحدهای گلخانه ای در سراسر کشور رواج یافته است. گلخانه مانند یک تکنولوژی جدید به شدت مورد پذیرش کشاورزان قرار گرفته است. یک کارآفرین جوان دارابی بعد از تعطیل کردن سالن پرورش قارچ به فکر احداث گلخانه میافتد. وی با داشتن ۲۵۰۰ متر فضای گلخانهای در دو نقطه از شهر داراب سالانه حدود ۲۵ تن خیار تولید میکند.
روش کشت گلخانه ای مزایای بسیاری دارد. تولید در خارج از فصل، امکان کنترل عوامل محیطی، امکان کشت هر محصول در هر منطقه آب و هوایی، کنترل آفات و بیماری ها، مصرف کمتر آب، راندمان بالای تولید، دوام محصول پس از برداشت، قیمت بالاتر محصول برای فروش در خارج از فصل و مواردی از این دست مزایای این روش کشت هستند. کشاورزی از آن دسته شغلهایی است که شاید به خاطر سختیهای آن جوانها کمتر به سمت آن میروند. در شرایطی که اکثر جوانهای تحصیلکرده در نقاط مختلف کشور بیکار هستند یا با سرمایه اندک وارد کار تولید شدهاند و از این طریق موجبات امرار معاش برای خود و عدهای دیگر فراهم کردهاند. ابوذر پورکارگر، کارآفرین جوان دارابی که کارشناسی ارشد مهندسی برق دارد نیز به فکر کارآفرینی افتاد و در حال حاضر با احداث گلخانه به تولید خیار مشغول است.
پرورش قارچ
این کارآفرین دارابی در معرفی خود می گوید: شغل پدرم کشاورزی است و از قبل پیش زمینه انجام کارهای کشاورزی را داشتم به همین خاطر بعد از اتمام تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد از آنجا که شرایط برای استخدام در ارگانهای دولتی برایمان فراهم نبود تصمیم به راهاندازی کسب و کار برای خودم شدم.
پورکارگر میافزاید: از طریق آشنایان مطلع شدم که بسیج سازندگی برای طرحهایی مانند پرورش قارچ، احداث گلخانه، پرورش بلدرچین و غیره تسهیلات پرداخت میکند به همین دلیل با دریافت وام ۵ میلیونی یک سالن پرروش قارچ راهاندازی کردم اما چون تولید قارچ در داراب فصلی است با ضرر روبهرو شدم و کار خود را تعطیل کردم.
این کارآفرین جوان دارابی بعد از تعطیل کردن سالن پرورش قارچ به فکر احداث گلخانه میافتد و با تسهیلاتی که از بسیج سازندگی دریافت میکند به همراه یکی از دوستانش گلخانه تولید خیار راهاندازی میکند و بعد از کسب تجربه در این زمینه بار دیگر با دریافت تسهیلات از بسیج سازندگی یک گلخانه دیگر با موقعیت مناسبتر در نقطهای دیگر راهاندازی میکند.
وی در حال حاضر ۲۵۰۰ متر فضای گلخانهای در دو نقطه از شهر داراب ایجاد کرده است و سالانه حدود ۲۵ تن خیار تولید میکند و به گفته خودش در تلاش است که با تجربیاتی که در این چند سال کسب کرده است فضای کار خود را به ۵ هزار متر گسترش دهد تا از این طریق هم کسب درآمدش بیشتر شود هم افراد بیشتری مشغول به کار شوند.
این کارآفرین دارابی در حال حاضر به دلیل اینکه فضای گلخانهاش وسیع نیست محصولاتاش به صورت تازهخوری در بازار داخلی داراب به فروش میرسد اما معتقد است که اگر کار خود را وسعت دهد میتواند این محصولات را به استانهای دیگر نیز ارسال کند.
پورکارگر میگوید: بیش از ۴ سال است که گلخانه خود را راهاندازی کردم اما هنوز به هدفی که در این کار داشتهام نرسیدهام و همچنان با تلاش به دنبال رسیدن به آن هدف هستم. این کارآفرین یکی از اهداف خود را ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای افراد بیشتر عنوان میکند و میگوید: چون رشته تحصیلیام برق است دوست دارم برای راحت شدن کار گلخانهداری تلفیقی از برق و کشاورزی ایجاد کنم و حتی پایاننامه ارشدم نیز درباره اتوماسیون و مانیتورینگ کردن حرارت و رطوبت در گلخانهها بوده است.
وی میافزاید: متاسفانه به دلیل نداشتن سرمایه هنوز موفق به اجرای این ایده در گلخانه خودم نشدهام و شرایط مالی اجازه پیاده کردن این طرح را نمیدهد.
مزایای کشت گلخانه ای
وی مزایای کشت های گلخانه ای را، کاهش مصرف آب در واحد سطح، استفاده حداکثری از فضای گلخانه علاوه بر سطح، مدیریت بهینه عوامل تولید مثل نور، دما و رطوبت عنوان می کند و می افزاید: کنترل و مدیریت آفات و بیماری های در فضای کنترل شده گلخانه ای و اشتغال پایدار و افزایش درآمد بهره برداران از دیگر مزایای کشت گلخانه ای است.
به گفته وی، سیستم آبیاری قطره ای باعث افزایش بهره وری آب مصرفی و تا حدودی کاهش تبخیر و ممانعت از رشد علف های هرز می گردد؛ همچنین در نتیجه استفاده از آبیاری قطره ای در نیروی کارگری نسبت به آبیاری غرقابی صرفه جویی می گردد. از مزایای دیگر کشت گلخانه ای می توان به اشتغالزایی اشاره نمود. در شرایط فعلی که کشور ما با بحران بیکاری مواجه است، گسترش این نوع کشت می تواند در کاهش بیکاری موثر باشد.