بیست و نهمین المپیاد جهانی زیست شناسی با حضور سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش، علی الهیارترکمن معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی و فاطمه مهاجرانی رئیس مرکز ملی استعدادهای درخشان در هتل اسپیناس پالاس تهران در حال برگزاری است. آئین رسمی آغازین المپیاد جهانی زیست شناسی ۲۰۱۸ در ایران با پیام دکتر حسن روحانی […]
بیست و نهمین المپیاد جهانی زیست شناسی با حضور سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش، علی الهیارترکمن معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی و فاطمه مهاجرانی رئیس مرکز ملی استعدادهای درخشان در هتل اسپیناس پالاس تهران در حال برگزاری است.
آئین رسمی آغازین المپیاد جهانی زیست شناسی ۲۰۱۸ در ایران با پیام دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری و اجرای سرود و رونمایی از تمبر این المپیاد در هتل اسپیناس پالاس تهران کلید خورد.
در ابتدای این مراسم سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش پیام حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور را قرائت کرد.
این دوره از المپیاد جهانی زیستشناسی که از۲۴ تیرماه آغاز شده و تا ۳۰ تیرماه ادامه دارد و حدود ۲۸۰ دانشآموز شرکتکننده در دو آزمون نظری و ۴ آزمون علمی به رقابت میپردازند.
ایران از سال ۱۳۷۷ به عضویت المپیاد جهانی زیستشناسی درآمد و نخستین حضور دانشآموزان ایرانی در دهمین المپیاد زیستشناسی بود که در سال ۱۹۹۹ در سوئد برگزار شد و از آن زمان تاکنون دانش آموزان ایرانی موفق به کسب ۷۲ مدال در المپیاد جهانی زیستشناسی شدند.
دوره قبلی المپیاد جهانی زیست شناسی در انگلستان برگزار شد که طی آن، دانشآموزان کشورمان به ۲ مدال طلا و ۲ نقره دست یافتند.
برای شرکتکنندگان در این المپیاد در کنار مسابقه بزرگ علمی، برنامههای جانبی چون بازدید از موزه دفاع مقدس، کاخ گلستان، برج میلاد و نمایشگاه صنایع دستی پیشبینی شده است.
علم تنها ابزاری است که توان تغییر به انسان می دهد
قائم مقام وزیر در کمیته های راهبردی و اجرایی در آیین افتتاحیه بیست ونهمین المپیاد جهانی زیست شناسی عنوان کرد:علم تنها ابزاری است که توان تغییر به انسان می دهد.
فاطمه مهاجرابی ضمن خیرمقدم به دانش آموزان، همراهان و شرکت کنندگان اظهار داشت: باعث افتخاراست که ایران میزبان بیست و نهمین المپیاد جهانی زیست شناسی است و این رویدادعلمی باردیگر نشان می دهد که ایران وایرانی برای صلح قدم و قلم می زند.
وی افزود: علم تنها ابزاری است که توان تغییر به انسان می دهدو این علم از راه تحصیل بدست می آید و رویداد علمی المپیادها به گفتوگو، تضارب اندیشهها و ساختن عالمی سرشار از صلح و دوستی کمک می کند.
قائم مقام وزیر در کمیته های راهبردی خاطرنشان کرد: دانش آموزان ایران در طی سال های گذشته با شرکت درالمپیادهای مختلف، بیش از ۶۸۰مدال کسب کرده اند و آنها میتوانند با علم وعمل خود ایرانی آبادتر آزادتر وشادتر خواهندساخت.
مهاجرانی درادامه از تلاش کمیته های علمی وحفاظت و مراکز روابط عمومی، فناوری و حراست و دانشگاه تربیت مدرس و شهیدبهشتی که در عرصه های مختلف برگزاری المپیاد همکاری نمودند، قدردانی کرد.
رئیس مرکز ملی استعدادهای درخشان با اشاره به اینکه حضور ۷۰ کشور در ایران برای شرکت در المپیاد جهانی مایه افتخار است، گفت: این اتفاق نشان میدهد که ایران برای صلح قلم میزند و اقدام میکند و این المپیاد فرصتی برای گفت و گوی علمی و تعامل بین المللی است.
مهاجرانی تصریح کرد: ورود ایران به المپیاد از سال ۷۸ بوده است و تاکنون وضعیت علمی خوبی در این المپیاد داشته است حتی در اولین حضور رتبه دهم را کسب کردیم.
اعتبار ۱۵ میلیارد تومانی برای المپیاد زیست شناسی ۲۰۱۸
وی درباره اعتبار این المپیاد اظهار کرد: طبق مصوبه هیئت وزیران اعتبار ۱۵ میلیارد تومانی در نظر گرفته شده است که تاکنون تخصیص اعتبارات برای تمامی المپیادها به خوبی انجام شده است.
رئیس مرکز پرورش استعدادهای درخشان با اشاره به برنامههای جانبی این المپیاد بیان کرد: هدف از این المپیاد اشاعه علم است و المپیاد کارکردی دوگانه پویش همگانی علمی و اشاعه علم را داراست که به کمک معلمان صورت میگیرد و در این المپیاد معلمان زیست شناسی برای آشنایی با موارد جدید حضور دارند.
مهاجرانی با اشاره به اینکه بازدیدهای علمی و دیدار از محیط های فرهنگی در نظر گرفته شده است، گفت: این رویداد برای دیپلماسی علنی است که پیام صلح و دوستی را به جهان نشان می دهد.
وی اظهار کرد: تعداد آزمون دهنده ۲۵۰ نفر است و از ایران هم چهار نفر شامل دو دختر و دو پسر تهرانی در آزمون شرکت میکنند.
وی با اشاره به اینکه در۳۱ حضور در المپیاد ۶۸۱ مدال داشتیم که به طور میانگین سالیانه حدود ۲۰ مدال کسب میکنیم، درباره آمار مهاجرت گفت: مهاجرت انواع متفاوتی دارد اما هنوز آمار دقیقی در این مورد وجود ندارد هرچند گردش نخبگان اتفاق بدی نیست.
مهاجرانی بیان کرد: در المپیادها روال ارگانیک و طبیعی وجود دارد اما در جشنواره خوارزمی از ایدههای دانش آموزی حمایت میشود.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در کمیته اجرایی المپیاد جهانی زیست شناسی ۲۰۱۸ درباره امنیت سوالات گفت: با توجه به اینکه امنیت سوالات حوزه مهمی است و تجهیزاتی برای امنیت سوالات داریم همچنین از دفتر مرکزی IBO برای نظارت بر کیفیت المپیادناظرانی وجود دارند.
وی درباره موارد امتحانی المپیاد گفت: موضوعات بیوشیمی، فیزیولوژی، زیست فناوری، زیست شناسی سیستماتیک گیاهی و جانوری و محیط زیست در نظر گرفته شده است.
مهاجرانی تصریح کرد: برای برگزاری با وزارت علوم، پارکهای علمی و فناوری، موزه علم و فناوری، وزارت بهداشت، دانشگاههای علوم پزشکی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان صنایع دستی و جهاد کشاورزی تعامل داشتیم همچنین اسپانسرهای خصوصی برای این دوره از المپیاد همکاری میکنند.
روند حمایت از استعدادهای برتر کشور
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در کمیته اجرایی المپیاد جهانی زیست شناسی درخصوص حمایت از برگزیدگان این المپیاد بیان کرد: روال حمایت از نخبگان بر عهده بنیاد ملی نخبگان است و صرفا محدود به این المپیاد خاص نیست.
وی با اشاره به اینکه در طول ۳۱ سال شرکت در المپیادهای علمی ۶۸۱ مدال داشتیم که به طور میانگین سالیانه حدود ۲۰ مدال کسب کردیم، درباره آمار مهاجرت گفت: مهاجرت انواع متفاوتی دارد، اما هنوز آمار دقیقی در این مورد وجود ندارد هرچند گردش نخبگان اتفاق بدی نیست.
وی درباره کاهش مدال آوری دانش آموزان ایرانی در المپیادهای جهانی اظهار کرد: تا حدی روند مدال آوری تنزل داشته است، اما این موضوع در حد شدیدی نبوده و علت این تنزل تغییرات در باشگاه پژوهشگران جوان است که با روزهای درخشان گذشته فاصله گرفتیم که طبیعتا این کاهش امکانات در کیفیت کار دانش آموزان تاثیر گذار است.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در کمیته اجرایی المپیاد جهانی زیست شناسی درباره سهم دانش آموزان تهرانی و شهرستانی در المپیاد بیان کرد: در برخی از رشتهها که نیاز به امکانات آزمایشگاهی دارند سهم دانش آموزان تهرانی بیشتر است و همین عامل باعث شده تا نیازمند تغییراتی در چارچوب برنامههای المپیاد باشیم.
مهاجرانی بیان کرد: المپیادها روال ارگانیک و طبیعی وجود دارد، اما درباره ایدههای دانش آموزی حمایت از این ایدهها در جشنواره خوارزمی انجام میشود همچنین با توجه به کم شدن تولیدات علمی و علوم پایه که یکی از چالشهای امروزی است در این مورد با بنیاد علم در حال رایزنی هستیم.
رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان درباره راه اندازی المپیاد بین المللی سلولهای بنیادی بیان کرد: در حال رایزنی هستیم تا ایران به عنوان اولین کشور برگزار کننده این المپیاد باشد البته هنوز کار قطعی نشده است و در حال رایزنی هستیم.
مهاجرانی با اشاره به اینکه از برگزاری چنین المپیادهای در کشور استقبال میکنیم، یادآور شد: هیچ منعی برای حضور کشورهای دیگر در این مسابقات نداشتیم مگر آنکه کشوری از نظر سیاسی روابط دیپلماتیک با کشور نداشته باشد.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در کمیته راهبردی و اجرایی المپیاد جهانی زیست شناسی ۲۰۱۸ بیان داشت: آزمون دهندگان ۲۵۰ نفر از دانش آموزان سنین ۱۶ تا ۱۸ سال هستند و از ایران نیز چهار نفر از دانش آموزان شرکت کردند.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در کمیته اجرایی المپیاد جهانی زیستشناسی ۲۰۱۸ تهران اظهار داشت: این المپیاد از سال ۱۳۶۶ و در سوئد آغاز شد و ایران در اولین سال توانست در بین ۵۵ کشور رتبه دهم را به دست آورد.
مهاجرانی یادآور شد: با توجه به اینکه این المپیاد یک رویکرد مهم علمی است حدود ۶۰ معلم زیست شناسی توسط معاونت آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش انتخاب شده اند و به مدت سه روز در کارگاه آموزشی به منظور آشنایی با مباحث المپیاد و موضوعات روز دنیا شرکت کردند تا بتوانیم میزبان مناسبی برای شرکت کنندگان در این رقابت باشیم
وی ادامه داد : برگزاری این المپیاد یک فرصت مناسب برای ایران است تا دیپلماسی علمی خود را ثابت کرده و تاکید کند که ایران پیام آور علم و صلح است.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در کمیته اجرایی المپیاد جهانی زیستشناسی ۲۰۱۸ تهران اظهار داشت : هر کشوری که رابطه دیپلماتیک با ایران دارد حق ثبت نام در این المپیاد را داشته و اتفاقات اخیر هیچگونه تاثیری در این زمینه ندارد و به گونهای که آمریکا هم درخواست ثبت نام و شرکت در این المپیاد را ارائه داده بود.
مهاجرانی با بیان اینکه این المپیاد در دو حوزه تئوری و عملی انجام میشود، گفت : از آنجا که شرکت کننده ها باید آزمایش های علمی از جمله در حوزه بیولوژیکی، زیست شناسی، مولکولی، آناتومی، تعامل محیط زیست و زیست فناوری انجام دهند، تجهیزات مورد نیاز در این زمینه خریداری شد.
وی ادامه داد:در حوزه تئوری نیز کمیته های علمی سوالات را طراحی کرده اند و از آنجا که این المپیاد جهانی است و از حساسیت بالایی برخوردار است تمهیدات لازم برای امنیت سوالات اندیشیده شده و دفتر مرکزی IBO ( المپیاد جهانی زیست شناسی ) نیز افرادی را در این زمینه انتخاب کرده است.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در کمیته اجرایی المپیاد جهانی زیستشناسی ۲۰۱۸ تهران با بیان اینکه فرایند انتخاب یک کشور برای میزبانی این المپیاد به این نحو است که آن کشور باید سه سال در رقابت شرکت کند و در نهایت پس از انتخاب، امکانات و ظرفیتهای علمی مناسب برای میزبانی را داشته باشد.
مهاجرانی یادآورشد: همچنین پیشنهاد میزبانی المپیاد نجوم به ایران داده شده و ما در تلاش هستیم تا المپیاد سلول های بنیادین را میزبانی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: برای برگزاری این المپیاد دستگاههای چون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پارک های علم و فناوری، دانشگاهها و پژوهشگاهها، موزه علم و فناوری و وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری، جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همکاری دارند.
مهاجرانی با اشاره به اینکه اعتبار مصوب هیات وزیران برای برگزاری این المپیاد ۱۵ میلیارد تومان است، افزود : سال گذشته انگلیس میزبانی المپیاد جهانی زیستشناسی را عهده دار بود و در مجموع ۷۰ کشور شرکت کردند.
وی تصریح کرد : ایران در طول ۳۱ سال گذشته با شرکت در المپیادهای جهانی موفق به کسب ۶۸۱ مدال شده است.
مهاجرانی در خصوص مهاجرت نخبگان نیز گفت: مهاجرت به دو روش تحصیلی و دائمی است و البته این کار اتفاق بدی نیست زیرا باید چرخش علمی و نخبگانی اتفاق بیافتد تا به پیشرفت های علمی دست پیدا کنیم و اصولا نباید به مهاجرت به عنوان یک اتفاق هزینه بر نگاه کرد بلکه باید یک سرمایه تلقی شود.
گفتنی است؛ تمبر بیست و نهمین المپیاد جهانی زیستشناسی توسط وزیر آموزش و پرورش و رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان رونمایی شد.
گفتنی است؛ تمبر بیست و نهمین المپیاد جهانی زیستشناسی توسط وزیر آموزش و پرورش و رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان رونمایی شد.