با وجود لازم الاجرا بودن قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان، افراد بسیاری هستند که همچنان در سازمان ها و دستگاه های دولتی مشغول به کار هستند و به نحوی از بودجه دولتی استفاده می کنند. در سال‌های اخیر و به ویژه در دولت دهم با وجود اجرایی شدن قانون بازنشستگی پیش از موعد، بسیاری از کارمندان […]

با وجود لازم الاجرا بودن قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان، افراد بسیاری هستند که همچنان در سازمان ها و دستگاه های دولتی مشغول به کار هستند و به نحوی از بودجه دولتی استفاده می کنند. در سال‌های اخیر و به ویژه در دولت دهم با وجود اجرایی شدن قانون بازنشستگی پیش از موعد، بسیاری از کارمندان و کارکنان ادارات و سازمان ها به این شکل بازنشسته شدند و قبل از زمان قانونی خود، دوران فعالیت خود را به اتمام رساندند؛ اما این در حالی است که همچنان در سازمان ها و ادارات مختلف حضور دارند و فعالیت‌های جدیدی را از سر گرفته‌ اند.

 

گروه جامعه: با وجود اینکه بیکاری برای قشر جوان همچنان وجود دارد، به گفته کارشناسان حل این مشکل در هر کشوری منوط به ایجاد فرصت های شغلی جدید است. اما در كنار اين امر مهم، قانونگذار با ايجاد موانعي تلاش بر اين داشته كه فرصت‌هاي شغلي موجود را نيز براي بيكاران حفظ كند. قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان سال هاست که در پیچ و خم تصویب شدن بود. تا اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز این لایحه – قانون ممنوعیت به‌کارگیری بازنشستگان – را اصلاح و محدودیت‌های جدیدی را در این قانون اعمال کردند و دایره بکارگیری بی‌ضابطه بازنشستگان در دستگاه های اجرایی را محدود کردند.

 

موافقان و مخالفان

این طرح نیز بسان بسیاری از طرح ها موافقان و مخالفانی دارد. به عقیده برخی کارشناسان؛ تغییر و اصلاح قوانین می‌تواند فضای اشتغال کشور را رونق بخشد. یکی از این موارد اجرای قانون ممنوعیت اشتغال بازنشستگان است. گروه دیگری هم وجود دارند که با این لایحه مخالفت می کنند. آنها تأکید می‌کنند، به دلیل تنگناهای معیشتی، بسیاری از بازنشستگان ناگزیر به ادامه فعالیت اقتصادی هستند. با این وجود نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز قانون ممنوعیت به‌کارگیری بازنشستگان را اصلاح و محدودیت‌های جدیدی را در این قانون اعمال کردند تا به این نحو بتوانند دایره بکارگیری بی‌ضابطه بازنشستگان در دستگاه های اجرایی را محدود کنند.

این طرح که با ۱۹۴ رای موافق از ۲۴۰ نماینده حاضر در جلسه به تصویب رسید، تنها اجازه بکارگیری بازنشستگان بندهای الف، ب و ج ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری که شامل روسای سه قوه،‌ معاون اول رییس جمهور،‌ نواب رییس مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای نگهبان، وزرا، نمایندگان و معاونان رییس جمهور هستند را می‌دهد و مشمولان بندهای د و ه را که شامل استانداران و معاونان استانداران همطراز سفرا و معاونان وزرا هستند را از قانون حذف کردند.

 

ماده واحده این طرح به شرح زیر در مجلس به تصویب رسید:

تبصره یک: به کارگیری بازنشستگان در سمتهای مذکور در بندهای الف، ب و ج ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۸ مهر ۱۳۸۶ و همچنین به کارگیری بازنشستگان نیروهای مسلح با تدابیر فرماندهی معظم کل قوا صرفا در دستگاه متبوع خود مجاز است. به کارگیری بازنشستگان در وزارت اطلاعات تا سقف یک درصد از مجموع نیروهای شاغل رسمی این وزارتخانه در هر رده مدیریتی صرفا در وزارتخانه مذکور مجاز است.

دارندگان اجازات خاصه مقام معظم رهبری، جانبازان بالای ۵۰ درصد، آزادگان بالای سه سال اسارت و فرزندان شهدا از شمول این قانون مستثنی هستند.

این طرح با ۱۹۴ رای موافق، ۳۶ رای منفی و ۲ رای ممتنع از ۲۴۰ نماینده حاضر در جلسه به تصویب مجلس رسید.

 

بازنشسته ها، بازنشسته می شوند

پیش از این عضو کمیسیون اجتماعی و طراح این اصلاحیه، گفته بود: نمایندگان با تصویب این طرح در واقع این فرصت را فراهم می‌کنند تا زمینه‌ای باشد تا میانسالان جای متخصصان جوان را نگیرند. زهرا سعیدی،  گفته بود: نه استاندار و نه معاون وزیر و نه سفیر دیگر نمی‌توانند پس از بازنشستگی در پست‌های مدیریتی سمت خود مجدد منصوب شوند.

سیدفرید موسوی، رئیس فراکسیون جوانان مجلس و از طراحان طرح اصلاح قانون منع به‌کارگیری بازنشستگان نیز در توییتی نوشته است: امیدوارم همکارانم با تصویب نهایی طرح اصلاح قانون منع به‌کارگیری بازنشستگان، گام مهمی در جهت چابک‌سازی ساختار مدیریتی کشور و بهره‌مندی نظام اداری از ظرفیت‌ها و دانش روز جوانان بردارند. این موضوع در فضای مجازی هم بازخوردهای مختلفی داشت.