مثل همیشه مسافران پشت سر هم ایستاده بودند و جلو می رفتند که یک دفعه پله برقی قاطی کرد، تغییر جهت داد و حرکتش برعکس شد؛ مسافران روی سر هم کله شدند، یکی پایین افتاد، دیگری روی بقیه؛ خدا رحم کرد کسی کشته نشد.» اینها بخشی از روایت یکی از مسافران مترو است که در […]
مثل همیشه مسافران پشت سر هم ایستاده بودند و جلو می رفتند که یک دفعه پله برقی قاطی کرد، تغییر جهت داد و حرکتش برعکس شد؛ مسافران روی سر هم کله شدند، یکی پایین افتاد، دیگری روی بقیه؛ خدا رحم کرد کسی کشته نشد.»
اینها بخشی از روایت یکی از مسافران مترو است که در ایستگاه میرداماد پایتخت شاهد حادثه نقص فنی پله برقی بوده است.
حادثه ای که به گفته یکی از تکنسین های پله برقی به علت کیفیت پایین تجهیزاتی که قبلا نصب شده رخ می دهد و ضرورت مراقبت بیشتر و مداوم تر آنها نمایان تر از همیشه به نظر می رسد.
جزییات حادثه
به نقل از اورژانس تهران حادثه نقص فنی پله برقی ایستگاه مترو میرداماد ۵ مصدوم برجاگذاشت.
گرچه برخی منابع خبری ابتدا اعلام کردند که این حادثه فوتی نیز داشته اما مسئولان مترو و اورژانس گفتند که حادثه ختم به خیر شده و تنها سه مصدوم به مراکز درمانی انتقال یافتند و دو تن دیگر نیز سرپایی مداوا شدند.
بروز نقص فنی و تغییر جهت حرکت پله برقی علت این حادثه اعلام شد.
روایت مسافران مترو
یکی از شهروندان که می گوید روزانه سه تا چهار بار از مترو استفاده می کند و خود شاهد حادثه ایستگاه میرداماد بوده توضیح داد: حدود ساعت ۱۰صبح تازه قطار از راه رسیده بود و تعداد مسافران روی پله برقی زیاد بود که یکباره شاهد سقوط چند نفر از شهروندان بودیم.
محمد ابراهیمیان ادامه داد: به نظرم یکی از زنجیره های حفاظتی و سیستم ریلی پله برقی از جا کنده شد و به گفته برخی مصدومان حرکت پله برقی برعکس شده بود.
تجهیزات بی کیفیت
یکی از تکنسین های پله برقی فعال در ایستگاههای مترو تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: بیشترین دلایل سقوط شهروندان از روی پله برقی برخورداری از قطعات بی کیفیت این وسایل است.
وی که خواست نامش در گزارش قید نشود ادامه داد: پارگی در تسمه پله برقی ها بسیار در ایستگاه های مترو روی می دهد که این عامل سبب برعکس حرکت کردن پله برقی و سقوط شهروندان می شود.
پله برقی های چینی و اروپایی
مدیرعامل شرکت قطار شهری تهران و حومه البته نقطه نظر تکنسین پله برقی ها را مبنی بر کیفیت پایین پله برقی ها تایید نمی کند و معتقد است که تجهیزات این شرکت باکیفیت هستند.
وی می گوید: عملیات نصب پله برقی که توسط مدیران شهری مختلف طی چند دهه اخیر انجام شده دارای کیفیت مناسب و از برندهای کشورهای مطرح چینی و اروپایی بوده است.
علی امام تصریح کرد: در هیچ دوره ای از مدیریت شهری تهران بنا نبوده از جنس بی کیفیت برای پله برقی ایستگاه های مترو استفاده شود اما باید در زمینه تعمیر و نگهداری این تجهیزات اقدامات بیشتری انجام داد.
به گفته مدیرعامل شرکت مترو تهران، تکنسین های فنی شرکت بهره برداری مترو طبق برنامه زمانبندی مشخص برای تعمیرات فنی و تجهیز قطعات پله برقی ها اقدام می کنند.
امام یادآور شد: تاکنون شرکت مترو تهران بیش از ۱۰۰ ایستگاه را تجهیز و راه اندازی کرده و تمامی این ایستگاه ها از پله برقی های استاندارد و با کیفیت برخوردارند.
به گفته وی در آینده قرار است ایستگاه های جدیدی در خطوط ۶ و ۷ تجهیز و راه اندازی شوند که به منظور تسهیل در رفت و آمد شهروندان هیچ ایستگاهی بدون نصب پله برقی افتتاح نخواهدشد.
نحوه استفاده مسافران از پله برقی
مراقبت و سرویس پله برقی ها که باید براساس استانداردهای لازم انجام شود یک طرف، نحوه استفاده شهروندان از این تجهیزات نیز موضوع دیگر است که به گفته مسئولان مترو در بروز نقص فنی تاثیر می گذارد.
مدیر ارتباطات و امور بین الملل شرکت بهره برداری مترو تهران معتقد است: برخی مواقع به دلیل رعایت نکردن شهروندان و استفاده ناصحیح و نابجا از پله برقی ها شاهد بروز برخی مشکلات هستیم.
محمدیان ادامه داد: دویدن روی پله برقی ها از سوی برخی مسافران به یک عادت تبدیل شده و برای رسیدن به قطار یا دلایل دیگر برخی شهروندان دوان دوان از این وسیله استفاده می کنند.
وی گفت: به تشخیص تکنسین های پله برقی عمده مشکلات فنی این وسایل به علت دویدن و جابه جا کردن بار زیاد از سوی مسافران است.
مدیر ارتباطات و امور بین الملل شرکت بهره برداری مترو تهران از مسافران خواست به منظور جلوگیری از بروز نقص فنی در آسانسورها و پله برقی ها حتما با ظرفیت تعیین شده از این وسایل استفاده کنند و از راه رفتن و دویدن بر روی پله برقی ها بپرهیزند.
براساس آمارها به طور میانگین روزانه سه میلیون نفر از شهروندان تهرانی از طریق ناوگان مترو جابه جا می شوند.