مهرداد حافظ طبق گفته غزه پست، که به نوعی تریبون حال و هوای غزه است، تنش های میان اسرائیل و فلسطین چند گاهی است خوابیده و خبری از جنگ نیست اما به وجود آمدن جنگی بزرگ، نگرانی و دلهره ای است که در دل مردم غزه وجود دارد. اگرچه همه چیز آرام به نظر […]
مهرداد حافظ
طبق گفته غزه پست، که به نوعی تریبون حال و هوای غزه است، تنش های میان اسرائیل و فلسطین چند گاهی است خوابیده و خبری از جنگ نیست اما به وجود آمدن جنگی بزرگ، نگرانی و دلهره ای است که در دل مردم غزه وجود دارد. اگرچه همه چیز آرام به نظر می رسد اما واهمه جنگی بزرگتر در جبهه ها وجود دارد. به نوعی همه می ترسند از شروع جنگ، حتی آن هایی که خود را در موضع قدرت می بینند.
باید گفت، خوشبختانه، جنگِ جهانی، همچنان یک خط قرمز است و شکستن آن ممکن است عواقب جبران ناپذیری برای تمام جبهه ها داشته باشد. هیچ کس، جنگ جهانی دوم را فراموش نکرده است. هیچ سیاست مداری بلایی که نهایت قساوت بود و همچون بمب بر سر هیروشیما فرود آمد، فراموش نمی کند. نسل هایی از یک ملت نابود شدند و در بلا و بیماری بار آمدند.هیچ مردمی چنین موضوعی را برای هیچ مردم دیگری نمی خواهد. معلوم می شود، این جنگ ها، نتیجه ی بازی های کودکانه ی سیاست مداران احمق است. افرادی که گمان می کنند، راز آفرینش را کشف کرده اند و بهترین سکان دار کشتی هستند. همینکه دنیا، امروز، در وضعیتی حل نشدنی، گیر کرده، نشان از تصمیمات اشتباه سیاست مداران دارد. نه یک جبهه؛ همه ی جبهه ها دچار تصمیمات اشتباه شده اند که وضعیت اینگونه پیچیده شده است.
اسرائیلی که دم از صلح جهانی و پایداری جوامع می زند، در پایتخت خود، بنگاه اسلحه راه انداخته و به هر کجا که می تواند، اسلحه می فروشد. اسرائیلی که مدعی صلح و دانش است، دارد تنور جنگ را داغ و داغ تر می کند. به نظر می رسد آرامش فعلی غزه را نیز نمی توان آنطور، پایدار دانست. بدون شک، اسرائیل، خواب هایی در سر دارد. بیایید همه امیدوار باشیم، هزاران نفر انسان، به پای آن نسوزند و نمیرند. اما گذشته از اینها، شاید بپرسید، سابقه ی دعوای فلسطین و اسرائیل چیست؟ چرا اینطور دشمن هستند؟
ویکپدیا در مورد سابقه دشمنی اسرائیل و فلسطین نوشته: منازعهٔ فلسطین اسراییل، مناقشهای جاری میان فلسطینیان و اسراییلیان است، که در میانهٔ سدهٔ بیستم آغاز شد. این منازعه گستردهاست، و اصطلاح فوق گاهی برای ارجاع به منازعهٔ فرقهای در اوایل تحتالحمایگی فلسطین زیر حاکمیت بریتانیا بهکار میرود، که میان جمعیت عرب و یهودی ساکن این سرزمین رخ داد. منازعهٔ فلسطین ـ اسراییل، بخش محوری منازعهٔ گستردهتر اَعراب و اسراییل است، و بهعنوان «رامنشدنیترین منازعه»ی جهان از آن یاد شدهاست.
با وجود روند صلح درازمدت و آشتی عمومی اسراییل با مصر و اردن، فلسطینیان و اسراییلیان نتوانستند به یک موافقتنامهٔ پایانی صلح دست یابند. مسائل کلیدی باقیماندهٔ عبارتاند از: شناسایی متقابل، مرزها، امنیت، حقوق آب، کنترل بیتالمقدس، شهرکهای اسراییلی، آزادی آمدوشد فلسطینیان، و حلوفصل دعاوی فلسطینیان، مبنی بر حق بازگشت آوارگانشان. خشونت ناشی از این منازعه، در منطقهای غنی از آثار تاریخی، فرهنگی، و مذهبی مورد علاقهٔ بینالمللی، مورد اعتراض کنفرانسهای متعدد بینالمللی راجع به حقوق تاریخی، مسائل امنیتی و حقوق بشر واقع شدهاست، و عاملی جهت ممانعت از گردشگری و، بهطور کلی، دسترسی به مناطقی شدهاست، که بهشدت بر سر آن مشاجره جریان دارد.
تلاشهای فراوانی برای میانجیگری جهت راهحل دو دولت انجام شدهاست؛ از جمله ایجاد یک دولت مستقل فلسطینی در همسایگی دولت اسراییل، پس از تأسیس این دولت در سال ۱۹۴۸. در سال ۲۰۰۷، اکثریت فلسطینیان و اسراییلیان، مطابق شماری از نظرسنجیها، راهحل دو دولت را بر هر راهحل دیگری، بهعنوان وسیلهای برای حل منازعه، ترجیح دادند. بهعلاوه، اکثریتی از یهودیان، تقاضای فلسطینیان را برای تأسیس یک دولت مستقل منصفانه میدانند، و فکر میکنند اسراییل میتواند با تأسیس چنان دولتی موافقت کند. اکثریت فلسطینیان و اسراییلیان، در کرانهٔ باختری و باریکهٔ غزه نیز، ترجیحشان را بر یک راهحل دو دولتی ابراز کردهاند. عدم اعتماد متقابل و عدم موافقتهای چشمگیر، دربارهٔ مسائل اساسی میان طرفین، عمیقاند؛ بدینترتیب که تردیدی دوجانبه دربارهٔ تعهد طرف مقابل، برای ایفای تعهدات خود در یک موافقتنامهٔ احتمالی، وجود دارد.
منازعه، در هریک از جوامع فلسطینیان و اسراییلیان، گسترهٔ وسیعی از دیدگاهها را پدیدآوردهاست. این موضوع، اختلافات عمیقی را که نهتنها میان فلسطینیان و اسراییلیان وجود دارد، بلکه در هریک از این دو جامعه وجود دارد، برجسته میکند. مشخصهٔ این منازعه، سطح خشونت موجود در آن است، که شاهدی بر وجود آن در تمام دورانیست که از آغاز آن میگذرد. جنگ میان طرفین، توسط ارتشهای متعارف، گروههای شبهنظامی، جوخههای ترور، و افراد، اداره شدهاست، و تلفات ناشی از آن، به نظامیان محدود نماندهاست؛ بلکه شمار زیادی از تلفات در غیرنظامیان دو طرف نیز پدیدآوردهاست. شخصیتهای بینالمللی برجسته در این منازعه درگیرند.