مدیرکل دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست گفت: دستورالعمل مجوز شکار در مناطق قرق برای شکار کل، بز، قوچ و آهو از ١٠ شهریور ماه به استان ها ابلاغ می شود. علی تیموری افزود: این دستورالعمل برای مناطق قرق در استان های کرمان و یزد به تعداد ١١٢ راس صادر می شود. وی […]

مدیرکل دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست گفت: دستورالعمل مجوز شکار در مناطق قرق برای شکار کل، بز، قوچ و آهو از ١٠ شهریور ماه به استان ها ابلاغ می شود.

علی تیموری افزود: این دستورالعمل برای مناطق قرق در استان های کرمان و یزد به تعداد ١١٢ راس صادر می شود.

وی اظهار داشت: در سال ٩٢ حدود ٢٠ درصد از این مجوز در اختیار جوامع محلی و بومی قرارگرفت که این میزان در سال ٩٧ به ٣٠ درصد افزایش یافت و علاوه بر آن مقرر شد تا مجوز سه راس هم از سوی قرقدار با قیمت دولتی در اختیار شکارچیان اطراف منطقه قرق قرار گیرد.

تیموری ادامه داد: بر اساس مصوبه شورای عالی محیط زیست قرقدار باید یک چهارم قیمت دولتی ناشی از واگذاری مجوز شکار را به خزانه دولت واریز کند، به عنوان مثال قیمت دولتی شکار ویژه ٩٠٠ هزار تومان است که باید ٢٠٠ هزار تومان آن را به خزانه دولت واریز کند.

تیموری گفت: سازمان حفاظت محیط زیست از سال ١٣٩٤ بر اساس قانون، پنج منطقه را به شورای عالی محیط زیست معرفی کرد تا در قالب مناطق قرق در اختیار متقاضیان قرار گیرد که با این پیشنهاد موافقت شد.

 

۲

همکاری ایران و فنلاند در زمینه فسیل شناسی مهره‌داران

در پی همکاری ایران و فنلاند در زمینه مطالعه پالئومغناطیس سازند مراغه،استادان دانشگاه هلسینکی برای تداوم اقدامات مشترک ابراز تمایل کردند.

طاهره افتخاری، مدیر کل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی در دیدار با اساتید فسیل‌شناسی دانشگاه هلسینکی فنلاند گفت: طی چهار سال گذشته گروه دیرینه‌شناسی دفترموزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست با دانشگاه هلسینکی، مطالعه پالئومغناطیس سازند مراغه را برای اولین در کشور انجام داده‌اند.

وی ادامه داد: این مطالعه به منظور تعیین سن دقیق فسیل‌ها و لایه‌های دربرگیرنده آن‌ها صورت گرفته است. این کار بر اساس بررسی دقیق رسوبات که جهت مغناطیسی زمین در هفت میلیون سال پیش را در خود ثبت کرده است، انجام می پذیرد.

افتخاری تصریح کرد: یکی دیگر از موارد مورد بحث اهمیت بررسی حضور انسان‌های نخستین و کشف فسیل‌های آن‌ها در ایران بود که در برنامه‌های این دفتر قرار خواهد گرفت.

 

۳

نخستین گروه از پرندگان زمستان گذران به مازندران رسیدند

 

نخستین گروه از پرندگان مهاجر با فرود در تالاب ها و آبگیرهای مازندران، زمستان گذرانی در این منطقه خوش آب و هوای خزری را آغاز کردند.

ورود حدود یکصد نوع پرنده مهاجر از مناطق سردسیر به مازندران همه ساله از اوایل شهریور ماه به تدریج آغاز می شود و پیشقراول آنها هم پرنده ‘ خوتکا ‘ است که این روزها در بیشتر تالاب ها و آبگیرهای حاشیه جنوبی دریای خزر مشاهده می شود.

مدیرکل محیط زیست مازندران در این باره گفت که با فرود خوتکاها به تالاب ها و آبگیرهای این خطه شمال کشور نخستین گروه از زمستان گذران وارد منطقه شدند.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از باکلان، حواصیل، کاکایی و کلیل به عنوان پیشقراولان زمستان گذران به مازندران نام برد و افزود که بزودی سایر گونه ها نیز کوچ زمستانی را به این خطه شمال کشور شروع خواهند کرد.

وی پیش بینی کرد تا فرارسیدن فصل زمستان حدود یکصد گونه از پرندگان زمستان گذران از مناطق سردسیر داخل کشور و دیگر نقاط جهان به ذخیرگاههای آبی مازندران کوچ کنند.

زمستان متفاوت

مدیرکل محیطزیست مازندران گفت که نیروهای یگان حفاظت با همکاری سایر دستگاهها بخصوص نیروهای انتظامی و امنیتی به دنبال ایجاد زمستانی امن برای میهمانان زمستان گذران هستند.

ابراهیمی کارنامی افزود: با برچیده شدن بساط بازار خرید و فروش پرندگان در فریدونکنار و تداوم این وضعیت با دستور قضایی، زمستان متفاوتی برای پرندگان زمستان گذران در سال جاری رقم خواهد خورد.

وی گفت: بر اساس دستور مرجع قضایی، تنها شیوه شکار پرندگان در سال جاری روش سنتی ‘ دوما ‘ است و با اخذ پروانه شکار امکان پذیر خواهد بود و با افرادی که به شیوه های دیگر و یا بدون مجوز شکار کنند، برخورد خواهد شد.

دوما یا ‘ دوماچال ‘ از شیوه های سنتی شکار پرندگان در مازندران است که در سال های اخیر منفعت طلبی غیراخلاقی شکارچیان غیرمجاز شیوه های شکار و کشتار جمعی را جایگزین آن کرده است.
در روش دوما ، شکارچیان با استفاده از پرنده دست آموز پرندگان دیگر از جمله غازهای گردن سبز را در دام چال های فرود می آوردند و شکارچیان هم آنها را زنده شکار می کنند.
پرنده گیری به روش گذر ، کرس ، دام هوایی و شب دام هم از دیگر شیوه هایی است که در سال های اخیر برای شکار پرندگان مهاجر رواج یافته و به قتل عام این میهمانان زمستان گذران در مازندران انجامید