حوادث کار هر سال موجب مرگ شماری از هموطنان می شود، مرگ هایی که بخش زیادی از آن با رعایت اصول ایمنی در محیط کار می تواند رخ ندهد، مصدومیت هایی که موقتی یا همیشگی، افرادی را علیل و از کار افتاده و نان آورانی را خانه نشین می کند.     محمدحنیف تازه پنجاه […]

حوادث کار هر سال موجب مرگ شماری از هموطنان می شود، مرگ هایی که بخش زیادی از آن با رعایت اصول ایمنی در محیط کار می تواند رخ ندهد، مصدومیت هایی که موقتی یا همیشگی، افرادی را علیل و از کار افتاده و نان آورانی را خانه نشین می کند.

 

 

محمدحنیف تازه پنجاه و دومین بهار عمر خود را پشت سر می گذاشت، در یکی از روزهای اوایل خرداد امسال در حالی که دغدغه جمع و جور کردن جهیزیه برای تنها دخترش داشت تا در یکی دو و ماه آینده او را به خانه بخت بفرستد و به قول خودش با رفتن دختر به خانه بخت و سفید بخت شدنش باری از رو دوشش برداشته شود و آن وقت می ماند که کم کم عروسی دو پسر نوجوانش را در سال های آتی تدارک کند اما او بر اثر یک سهل انگاری و نبود ایمنی در محیط کار در یک حادثه دلخراش فوت کرد.
آن روز محمد حنیف که در اداره برق یکی از شهرهای شهرستان دماوند کار می کرد، مثل هر روز سرکار رفت و خبر نداشت که جانش در خطر است و آخرین روز کاریش است.
آن روز محمدحنیف برای نصب تیر چراغ برق به یکی از روستاهای دماوند رفته بود، ناگهان زنجیر اتصال نصب تیر چراغ برق در رفت. از چند کارگری که مشغول نصب تیر چراغ برق بودند، هر کس به یک طرف گریختند، اما متاسفانه، محمد حنیف درست در جهت سقوط تیر چراغ برق گریخت و مورد اصابت تیررها شده قرار گرفت. لحظه ای بعد پیکر غرق به خون او نقش بر زمین بود، محمد حنیف تا رسیدن تیم اورژانس دوام نیاورد و جان به جان آفرین تسلیم کرد.
این گونه حوادث که بخشی از آنها که کم هم نیستند به مرگ منجر می شود و بخشی دیگر موجب مصدومیت های موقتی یا طولانی مدت و همیشگی می شود، با خود ناتوانی و گوشه نشینی را برای فرد کارگر به دنبال دارد و برای یک عمر سبک زندگی و امرار معاش خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد.
بخش عمده ای از این حوادث به دلیل سهل انگاری و رعایت نکردن اصول ایمنی کار اتفاق می افتد البته این حوادث با تمهیدات جدی از سوی کارگر یا کارفرما و حفظ سلامت محیط کار و دستگاه ها و تجهیزات ایمنی قابل پیشگیری است.
*حادثه کار چیست؟
حادثه ناشی از کار شامل اتفاق یا پیامدی است که در جریان انجام کار پدید می آید و با صدمات شغلی مرگبار یا غیر مرگبار همراه است.
از دیدگاه صندوق تامین اجتماعی حادثه ناشی از کار، مطابق ماده ۶۰ قانون تامین اجتماعی شامل حوادثی است در حین انجام وظیفه رخ می دهد و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد. مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمان ها و محوطه آن مشغول کار باشد یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد.
* سقوط از بلندی بیشترین علت مرگ در حوادث کار
عباس مینوی، مدیرکل امور آموزش و کارآموزی سازمان پزشکی قانونی کشور اظهار کرد: در حوادث کار عمده علت مرگ افراد سقوط از بلندی است، بر اساس آمارهای موجود طی ۱۰ سال گذشته ۶ هزار و ۶۴۰ نفر از متوفیان حوادث کار بر اثر سقوط از بلندی جان خود را از دست داده اند که ۴۱٫۵ درصد از کل تلفات حوادث کار ۱۰ ساله را در بر می گیرد.
وی می افزاید: پس از آن برخورد جسم سخت با ۳ هزار و ۷۵۶ مورد، برق گرفتگی با ۲هزار و ۲۱۵، سوختگی با ۸۱۹ و کمبود اکسیژن با ۶۷۰ فوتی در رتبه های بعدی علل مرگ بر اثر حوادث کار قرار می گیرند و همچنین در این مدت ۱۰ ساله هزار و ۸۹۷ نفر نیز به دلایلی دیگر در حوادث کار جان باخته اند.

* توصیه هایی برای ارتقای سطح ایمنی محیط کار
مدیرکل امور آموزش و کارآموزی سازمان پزشکی قانونی می گوید: یکی از مهمترین دلایل به وجود آمدن چنین حوادثی، رعایت نکردن اصول اولیه ایمنی در کارگاه است که متاسفانه به علت گسترش نیافتن فرهنگ استفاده از اصول ایمنی و محدودیتی که در اجرا برای نیروی کار ایجاد می کند، کارگران رغبتی به استفاده از وسایل و تجهیزات ایمنی نشان نمی دهند. به همین علت حضور کارشناسان ایمنی در انجام مراحل کار در کارگاه، امری ضروری است که چنین حساسیتی در اغلب موارد وجود ندارد.
وی تصریح کرد: نبود افراد آموزش دیده متناسب با نوع فعالیت و تجهیزات لازم و در کل نبود عوامل بازدارنده و شناخت از آن عامل مهمی در افزایش کشته شدگان و مجروحان حوادث کار است.
مدیرکل امور آموزش و کارآموزی سازمان پزشکی قانونی می افزاید: بررسی دقیق تجهیزات ایمنی کارگاه و همچنین نظارت های وزارت کار در این خصوص از سوی مراجع قانونی نیز ضروری است.