«علی مطهرنیا»، کارشناس مسائل بین الملل، در خصوص «طرح موضوع ایران در جلسه شورای امنیت» گفت: ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحد با آمریکاست و این بار بهجای «نیکی هیلی»، به دلیل اعمال فشار بیشتر بر ایران رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده ریاست را برعهده می گیرد. او ادامه داد: قبل از روی کار […]
«علی مطهرنیا»، کارشناس مسائل بین الملل، در خصوص «طرح موضوع ایران در جلسه شورای امنیت» گفت: ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحد با آمریکاست و این بار بهجای «نیکی هیلی»، به دلیل اعمال فشار بیشتر بر ایران رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده ریاست را برعهده می گیرد.
او ادامه داد: قبل از روی کار آمدن رئیس جمهور فعلی آمریکا در رقابتهای انتخاباتی میان ترامپ و کلینتون، دکترین این کشور در قالب پیگیری و ردیابی سیگنالهای گوناگون بهخوبی قابل مشاهده بود. اگر جهتگیری، تحلیل و گزارههای معنادار کمپین انتخاباتی هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ را دنبال کنیم در خواهیم یافت که تا حدود زیادی آنچه بیان شد، بیانگر همین موضوع بود. در دوران انتحابات، هر دو جناح دموکرات و حزب جمهوری خواه به دنبال محدودسازی همکاریهای بینالمللی با تهران در قالب برجام و محاصره منطقهای ایران بودند. با این تمایز که با روی کار آمدن ترامپ وجوه تاکتیکی و تکنیکی و تاحدودی استراتژی از ابعاد شدیدتری برخوردار شد.
این کارشناس مسائل منطقه ای افزود: نکته اساسی در اینجا این است که اکنون با روی کار آمدن دونالد ترامپ و خروج از برجام، او در صحنه بینالملل به صورت علنی و آشکار ایران را هدف اصلی ریاست جمهوری و حل مسئله ایران را یکی از مسائل اساسی در چارچوب میراث دوره نخست خود میداند. تیمی که او را همراهی میکند با کش و قوس و تغییرات فراوان تلاش کرد تا افرادی در منصبهای نظامی، امنیتی و اقتصادی حضور یابند که جهتگیری ضدایرانی دارند. بنابراین در این جهتگیری ضد ایرانی این تیم تلاش میکند با همه ابزارهای موجود، اجماع بینالمللی علیه ایران مانند دوران پیش از برجام را احیا کند.
او ادامه داد: آنچه در ایران رخ داد زیر پرسش بردن برجام از سوی اقشاری بود که از طرف نهادهای فرادولتی حمایت میشدند و برخورد آنها با توافق هستهای، تحت عنوان دلواپسان به رسمیت شناخته شد. در چارچوب برخورد آمریکا و عدم استفاده از جایگاه برجام در مسیر تاریخی ایران و اقدامات ایالات متحده این مسئله را القا کرد که تحرکات منطقهای ایران افزایش یافته و این تقابل منجر به بهانهجویی در جهت خروج از برجام با استفاده از فضای رسانهای شد. لذا همه این اتفاقات و پاره کردن برجام توسط مقامات آمریکایی زمینه خروج از توافق هستهای را برای ترامپ فراهم کرد.
مطهرنیا با اشاره به دور دوم تحریمها بیان کرد: باتوجه به آغاز دوم تحریمها در آبان ماه، آمریکا با مطرح کردن پرونده ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد و گرفتن فضای رسانهای برای توصیف و توجیه وضعیت موجود برای فشار آوردن بیشتر به ایران تلاش می کند. کاخ سفید تلاش میکند، پرونده ایران را در رأس پروندههای موجود در شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دهد و اگر نتوانست اجماع بینالملل علیه ایران ایجاد کند، حداقل با فضای رسانهای علیه کشورمان در چارچوب مطرح شدن پرونده در شورای امنیت سازمان ملل متحد تلاش کند. در یک برنامه کم نظیر، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا (ترامپ) به عنوان رهبر ۵۰ ایالت به هم پیوسته آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد، ریاست را برعهده میگیرد که این اقدام زمینهساز احیای پرونده ایران در ابعاد بینالملل آن هم در شورای امنیت سازمان ملل متحد بوده که در کنار آن دیگر پروندههای ایران هم مطرح میشود. پرونده حمایت ایران از تروریست، پرونده ایران در زمینه حقوق بشر و تلاش ایران در منطقه که از آن میتوان به عنوان سه قلوهای افسانهای نام برد؛ توسط ترامپ مطرح خواهد شد.
او در پایان افزود: اخیرا کمیته اقدام علیه ایران به ریاست «هوک» تشکیل شده تا بتواند رویکرد اجرایی را ریاست کند. آنچه اکنون در حال انجام بوده محدودکردن ایران در عرصه بینالمللی، محاصره منطقهای تهران و ایجاد پایگاه ضد ایرانی است./برنا