شهلا منصوریه: برپایی مجلس عزا و یا یادبود عزیز از دست رفته، از جمله مراسم‌هایی است که هر کشور با توجه به مذهب و رسوم خاص خود آن را اجرا می‌کند، گاهی مانند خاکسپاری در دین اسلام و مسیحیت و یا سوزاندن و به آب سپردند به نمایش درمی‌آید. کشور ایران، با توجه به حاکمیت […]

شهلا منصوریه: برپایی مجلس عزا و یا یادبود عزیز از دست رفته، از جمله مراسم‌هایی است که هر کشور با توجه به مذهب و رسوم خاص خود آن را اجرا می‌کند، گاهی مانند خاکسپاری در دین اسلام و مسیحیت و یا سوزاندن و به آب سپردند به نمایش درمی‌آید. کشور ایران، با توجه به حاکمیت اسلامی و آداب و رسوم مختلف، تعریف های متفاوتی را در برگزاری مراسم های عزاداری بیان کرده است که همه قومیت‌ها در رعایت احکام اسلامی با هم متحد هستند. ماه محرم و نحوه عزاداری بر مصیبت عظمای اهل بیت(ع)، شهادت سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) و یارانشان نیز بنا به آیین های مختلف عزاداری، مانند مراسم تشت گذاری، گِل مالی و … متفاوت بوده است.

 

امسال هم همگی دعوتید؛ دعوت برای اهدای خون و اهدای پلاسما؛ آن هم به جای قمه زنی! درست است؛ نذر خون؛ نذر پلاسما. این طرحی است که هر ساله در ایام محرم در سازمان انتقال خون برگزار می شود. هر ساله با شروع ماه محرم برخی از دسته‌ها و هیأت‌های حسینی به صورت زیرزمینی در برنامه‌های عزاداری مختلف شان در منطقه یا محله‌شان «قمه زنی» برگزار می‌کنند. عزاداری‌هایی که گاهی با اشکالی متفاوت برپا می‌شود و مراسم خاصی دارد. قمه‌زنی، نوعی مراسم مذهبی ست که در میان بخش هایی از جامعه رواج دارد. این نوع عزاداری که پیشینه ای کمتر از دو قرن دارد؛ پایه‌گذاری آن به فرد خاصی نسبت داده نشده است و همواره در مورد خاستگاه آن نیز اختلاف نظراتی وجود داشته است.

با وجود اینکه قمه‌زنان مراسم عزاداری سال‌هاست که این حرکت را انجام می‌دهند، اما در چند‌سال اخیر به دلیل ممنوع شدن این اتفاق گاهی پلیس با کسانی که در مراسم عزاداری ماه محرم دست به چنین کاری می‌زنند، برخورد می‌کند. بر همین اساس بسیاری از هیات ها و دسته‌های عزاداری به‌طور مخفیانه و در تجمع‌های خصوصی بخشی از مراسم صبح عاشورا را به قمه‌زنی اختصاص می‌دهند.

سنتی که از دوره صفویان در ایران ظاهر شد و در دوره قاجاریه به اوج خود رسید. حالا اما ابعاد مختلف این حرکت از منظر رهبر معظم انقلاب و بسیاری از علما منع شده است. آیت الله خامنه‌ای، آیت الله فاضل لنکرانی، آیت الله مکارم شیرازی از جمله مراجعی هستند که قمه زنی را برای مقلدان خود حرام دانسته اند.

حمید در این خصوص به روزنامه جمله می‌گوید: تا چند ‌سال پیش بسیاری از افراد عزادار با توجه به نیات درونی و روحی خود در ملاعام قمه‌زنی می کردند. در آن زمان نسبت به این مساله سختگیری نمی‌شد به همین جهت این موضوع در هیأت‌های عزاداری خیلی معمولی بود و برخی از عزاداران با مالیدن گل یا پوشیدن کفن سفید به وسط دسته‌ها می‌رفتند با صدای طبل و شیپور قمه‌های بلند را بر فرق سر‌های تراشیده‌شان می‌کوبیدند.

وی ادامه می دهد: ولی از زمانی که ممنوعیت قمه زنی اعلام شد و پلیس در رابطه با این موضوع سختگیری کرد، کسانی که مصمم به قمه زنی هستند در اماکن مخفی و زیرزمین آن را انجام می دهند. صبح عاشورای سال گذشته،‌ در محله ما برخی از عزاداران داخل یک خانه جمع شدند و به دور از انظار عمومی قمه‌ها را بر سرشان کوبیدند و وقتی سر و صورت و کفن‌های‌شان به خون آغشته شد، به کوچه آمدند و در میان دسته‌های عزاداری حرکت کردند.

 

به جز خون می توان پلاسما اهدا کرد
در همین زمینه سخنگوی سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه به جزء خون می توان اجزای خون را نیز اهدا کرد، می گوید: یکی اجزای مهم خون، پلاسما است، پلاسما بخش مایع خون را تشکیل می دهد و در واقع محلولی متشکل از پروتئین ها و املاح است که در آن گلبول های قرمز و پلاکت ها شناورند.
او افزود: حدود ۹۰ درصد پلاسما را آب تشکیل می دهد، پروتئین اصلی پلاسما آلبومین است و سایر پروتئین ها شامل فیبرینوژن، گلبولین ها و فاکتورهای انعقادی است.
بشیر حاجی بیگی، در ادامه می افزاید: پلاسماهای اهدایی با تبدیل به فرآورده های مختلف مانند آلبومین، فاکتورهای انعقادی، ایمونوگلوبولین، طیف وسیع فرآورده های تزریقی داخل وریدی و ده ها محصول دیگر نقش بسزایی در درمان انسان ها به ویژه افراد دچار بیماری های مزمن مانند هموفیلی دارند که به طور دائمی نیازمند این داروهای خاص هستند.
وی می گوید: بیماران مبتلا به هموفیلی به علت کمبود فاکتورهای انعقادی ۸ یا ۹ دچار خونریزی می شوند. خونریزی آنان با استفاده از این فاکتورهای انعقادی که از پلاسما تهیه می شود، گرفته می شود و می توانند به زندگی عادی خود ادامه می دهند.
به گفته این مسئول؛ در مبتلایان به بیماری های خود ایمنی در مواردی از داروی ایمونوگلوبولین استفاده می شود که آن هم از مشتقات پلاسما است، بیماران کبدی، بیماران مبتلا به انعقاد داخل عروقی منتشر، جبران سریع فاکتورهای انعقادی در بیمارانی که میزان زیادی داروی وارفارین مصرف کرده اند، همچنین کسانی که دوره های شیمی درمانی خود را می گذارنند از مهمترین مصرف کنندگان پلاسما و فرآورده های پلاسمایی هستند.