وزیر خارجه ترکیه در دیدار با همتای ونزوئلایی خود همچنین به حمایت همه جانبه آنکارا از کاراکاس اشاره کرد و گفت: ما با تدابیر انزواکننده و تحریم ها علیه کشورها مخالف هستیم. تاکید چاووش اوغلو ر تقویت همکاری های اقتصادی و گسترش روابط دوجانبه با کاراکاس در همه زمینه ها می تواند خبر خوبی برای […]

وزیر خارجه ترکیه در دیدار با همتای ونزوئلایی خود همچنین به حمایت همه جانبه آنکارا از کاراکاس اشاره کرد و گفت: ما با تدابیر انزواکننده و تحریم ها علیه کشورها مخالف هستیم. تاکید چاووش اوغلو ر تقویت همکاری های اقتصادی و گسترش روابط دوجانبه با کاراکاس در همه زمینه ها می تواند خبر خوبی برای کشور بحران زده ونزوئلا باشد. از سوی دیگر توافق ترکیه با ونزوئلا برای کنار گذاشتن دلار از تبادلات تجاری نشان می دهد که مقامات انکارا و کاراکاس به نقش مُخرب دلار در مبادلات اقتصادی بین المللی تاکید دارند.
وزیر خارجه ترکیه عنوان کرد، به رغم اینکه ونزوئلا در شرایط حساس و بحرانی قرار داشته اما به دلیل پتانسیل موجود در ونزوئلا، سرمایه گذاران ترکیه همچنان تمایل به سرمایه گذاری در این کشور منطقه آمریکای لاتین دارند.
این مقام ارشد ترکیه همچنین ضمن حمایت از واحد پولی مجازی جدید ونزوئلا برای مقابله با تحریم های غرب تصریح کرد: با توجه به اینکه دولت آمریکا از دلار به عنوان ابزاری برای تجاوز استفاده می کند، ما همواره تلاش کرده ایم از واحد پول ملی در تبادلات اقتصادی مان استفاده کنیم. به خاطر این سیاست واشنگتن، بسیاری از کشورها ترجیح می دهند از واحد پولی خودشان در مبادله های اقتصادی استفاده کنند.
خورخه آرئاسا وزیر خارجه ونزوئلا نیز در دیدار با همتای ترکیه ای خود عنوان کرد که در این دوران سختی که ونزوئلا با آن مواجه شده، ترکیه دست برادری و کمک به سوی کاراکاس نشان داده است.
تاکید وزرای خارجه ترکیه و ونزوئلا بر گسترش همکاری های دوجانبه در حوزه های مختلف پیام هایی به همراه دارد. در بحبوحه تشدید تحریم های تحت هدایت آمریکا علیه ونزوئلا، مشخص می شود که ونزوئلا در مسیر رویارویی با بحران شدید اقتصادی تنها نیست و کاراکاس هم پیمانانی مهم همچون ایران، روسیه، چین و ترکیه برای مقابله با فشارهای امریکا دارد که می تواند با تکیه بر کمک های این کشورها به غلبه بر این مشکلات اقتصادی امید داشته باشد. البته باید به این مسئله نیز اشاره شود که بحران اقتصادی فعلی ونزوئلا بسیار شدید است و باید دید آیا دولت نیکلاس مادورو می تواند از این شرایط جان سالم به در ببرد یا خیر.
نکته مهم حمایت برخی کشورها از ونزوئلا در این شرایط و اعلام مخالفت آشکار آنها با سیاست های آمریکا است. اینکه وزیر خارجه ترکیه علنی به نقش مخرب دلار در تبادلات اقتصادی جهان اشاره می کند، می تواند پیامی برای دولتمردان آمریکایی باشد. پیش از این نیز برخی کشورها از جمله روسیه و چین اعلام کرده بودند در صورت تداوم سیاست های مالی دولت ترامپ، دلار را از مبادلات تجاری خود کنار می گذارند.
خبرگزاری اسپوتنیک نیز در این راستا گزارش داد: وزیر خارجه ترکیه در سفرش به ونزوئلا آشکارا اعلام کرد که آنکارا قربانی سیاست آمریکا در استفاده از دلار برای آسیب رساندن به کشورها بوده است. چاووش اوغلو تاکید کرده که کشورش آماده است در تبادلات تجاری با ونزوئلا و دیگر کشورها از واحد پولی ملی به جای دلار استفاده کند.
سفر اخیر وزیر خارجه ترکیه به ونزوئلا و همچنین سفر نیکلاس مادورو به چین برای انعقاد توافق نامه های اقتصادی نشان می دهد که مخالفت کشورهای مهم در جهان از جمله روسیه، چین و ترکیه با سیاست های خصمانه دولت ترامپ علیه برخی کشورها علنی شده و این کشورها با کمک به قربانیان سیاست های آمریکا عملا به تقابل غیرمستقیم با کاخ سفید می پردازند.
ممکن است حمایت همه جانبه کشورهایی همچون چین و ترکیه از ونزوئلا بحران زده در این مقطع زمانی تاثیر چشمگیری در برون رفت فوری از بحران نداشته باشد اما سیاست های ضد امریکایی دولت های پکن و آنکارا را بیش از پیش عیان تر می کند. اقتصاد ونزوئلا نیز تا حد زیادی بر پایه بخش نفت خام و ساخت است. درآمد حاصل از صادرات نفت بیش از ۵۰٪ از تولید ناخالص داخلی و تقریباً ۹۵ درصد از کل صادرات را تشکیل می‌دهد. ونزوئلا پنجمین عضو اوپک از لحاظ تولید نفت است.