بار دیگر دستگیری و تخلف در شوراها بر سر زبان افتاده‌ است، براساس آخرین اظهارات سخنگوی وزارت کشور در سراسر کشور تاکنون هشت شورا منحل و عضویت ۲۸۳ عضو شورای شهر سلب شده است. شاید عدد ۲۸۳ در مقابل ۱۲۰ هزار نفر کوچک به نظر برسد اما حاشیه‌های شورای شهر بابل، که به استعفای پنج […]

بار دیگر دستگیری و تخلف در شوراها بر سر زبان افتاده‌ است، براساس آخرین اظهارات سخنگوی وزارت کشور در سراسر کشور تاکنون هشت شورا منحل و عضویت ۲۸۳ عضو شورای شهر سلب شده است. شاید عدد ۲۸۳ در مقابل ۱۲۰ هزار نفر کوچک به نظر برسد اما حاشیه‌های شورای شهر بابل، که به استعفای پنج عضو آن انجامید و اقدامات نمادینی همچون «گِل گرفتن در شورای شهر بروجرد و زابل» سبب نمایان شدن تخلفات در شوراهای شهر و روستا در اذهان عمومی شده است.

خبرهایی در مورد انحلال شوراها
“آیا تخلف در شوراها بزرگ‌نمایی شده یا آنکه به حدی رسیده که دیگر نمی‌توان آن را از افکار عمومی مخفی کرد؟”، برخی این روند را طبیعی دانسته و آن را هجمه‌ای سیاسی علیه شورا می‌دانند. مرتضی الویری (رییس شورای عالی استان‌ها) به ایلنا می‌گوید: جمعیت شوراها بیش از صد و بیست هزار نفر بوده و تنها تعداد انگشت‌شماری دستگیر شده‌اند. درمورد انحلال شوراها نیز خبرهایی می‌رسد که وقتی آنها را بررسی می‌کنیم، متوجه می‌شویم که با واقعیت فاصله بسیاری دارد.
الویری معتقد است که در این شرایط، تبلیغات سوء و بزرگ‌نمایی‌ها برای تضعیف شوراها درحال انجام است اما محسن پیرهادی (عضو سابق شورای شهر در دوره چهارم) با بیان اینکه ایراد کار در نحوه انتخاب کاندیداهای شورای شهر و روستاست، می‌گوید: در شورای پنجم ما بارها اعتراضاتِ خود را در‌باره ردصلاحیت‌ها به گوش رییس مجلس دهم رساندیم اما کسی توجه نکرد.
ذکر این نکته اساسی است که نظارت بر عموم انتخابات و همه پرسی‌ها در کشور غیر از شوراهای شهر و روستا برعهده شورای نگهبان است، اما نظارت بر انتخابات شورای شهر و روستا در حیطه اختیارات مجلس شورای اسلامی قرار دارد. بررسی صلاحیت کاندیدای شوراهای شهر و روستا برعهده شورای نگهبان نبوده و در هیئت‌های نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا در تمامی استان‌های کشور، متشکل از نمایندگان مجلس، صورت می‌گیرد.

مصیبت انتخابات شوراها
یکی از منتقدان نحوه برگزاری انتخابات شوراها آیت‌ا… احمد جنتی (دبیر شورای نگهبان) است. او پیش‌تر در این رابطه گفته است: متأسفانه انتخابات شورای شهر حساب و کتاب ندارد و مصیبت است. چون صلاحیت‌ها به خوبی رسیدگی نمی‌شود و ۴۰۰ هزار نفر در انتخابات (شورای شهر) وارد می‌شوند و به خوبی سوابق و شرایط آنها بررسی نمی‌شود.
او حتی همزمان با بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات شوراهای شهر و روستا در سراسر کشور توسط هیات‌های نظارت، ابلاغیه‌ی درباره جلوگیری از تایید صلاحیت نامزدهای اقلیت‌های مذهبی در انتخابات شوراها منتشر کرد.

ظرفیت عظیم شوراها
محمود میرلوحی (عضو فعلی شورای شهر تهران) به مسئله به طریقی دیگر نگاه کرده و شوراها را پتانسیلی بی‌نظیر می‌داند. او با بیان اینکه شوراها دارای جمعیتی نزدیک به ۱۲۰ هزار نفر هستند و ۶۶۰۰ نفر از این تعداد عضوی از شورای شهرها هستند، گفت: این جمعیت؛ خیل عظیمی از مردم و کارشناسان را دربرمی‌گیرد و امروز در کلانشهرها استانداران سابق، وزرا و وکیل‌ها در آن عضو هستند. شوراها ظرفیت عظیمی از نظر کارشناسی دارند. در حقیقت ۶۶۰۰ نفر در قالب شوراهای شهر و به عنوان نهاد ناظر شهرداری‌ها جایگزین استانداران برای تصویب بودجه شهرداری‌ها شده‌اند و این یک ظرفیت عظیم است.

موج سنگین علیه شوراها
میرلوحی؛ شوراها را به گُل و تخلفاتشان را به خار تشبیه کرده و با اشاره به اینکه، این روزها، معاون اول و معاون رئیس جمهور سابق هم در زندان به سر می‌برند، افزود: به نظر من، جریانی به دنبال به روی کار آوردن هیئت نظارت استصوابی (نظارات شورای نگهبان) برای انتخاب اعضای شورای شهر است. کشور دارای هزار شهر است و این اتفاقات فقط در یک درصد از شهرهای ایران افتاده است.
میرلوحی در رابطه با حادثه شهر بابل گفت: اتفاقی که در بابل افتاد یک دام بود. ممکن است بعضی اوقات از این اتفاقات هم بیفتد. ما باید مراقب اعضای جدید و ناشناخته شوراها باشیم. بحث اساسی من این است که اگر رسانه‌ها قرار است شوراها را نقد کنند به جایگاه اساسی آنها خدشه‌ای وارد نشود و حواسشان باشد که رقیب دارد از این اخبار سوءاستفاده می‌کند. براساس اخباری که به من رسیده، برخی از اعضای جبهه پایداری با همین هدف این مساله را دنبال می‌کنند تا بگویند؛ دیدید گفتیم اینها را تایید نکنید. من در جریان این مساله نیستم که آیا اعضای شورای بابل اصلاح طلب بودند یا خیر، اما از این مطمئن هستم که اعضای رقیب منتظرند از این مساله استفاده کنند و دنبال تثبیت نظرات خود هستند./ایلنا