زهرا رنجبر، خرم آباد لرستان هر روز که آفتاب در بالاترین نقطه آسمان قرارمیگیرد کودکانی پشت چراغ قرمزها میایستند و کودکیشان را به حراج میگذارند. در چهارراهها میایستند، دستمال کاغذیهای خود را نشان میدهند و با چهره معصومانه خود به رانندهها نگاه میکنند. کافیست از روی ترحم به آنان پولی بدهی، آن وقت به غیرتشان […]
زهرا رنجبر، خرم آباد لرستان
هر روز که آفتاب در بالاترین نقطه آسمان قرارمیگیرد کودکانی پشت چراغ قرمزها میایستند و کودکیشان را به حراج میگذارند. در چهارراهها میایستند، دستمال کاغذیهای خود را نشان میدهند و با چهره معصومانه خود به رانندهها نگاه میکنند. کافیست از روی ترحم به آنان پولی بدهی، آن وقت به غیرتشان بر میخورد و میگویند ما گدا نیستیم.
مدیرکل بهزیستی لرستان در نشست با رسانهها در این مورد از بررسی موضوع مافیای کودکان کار در این استان خبر میدهد و میگوید: برخی افراد سودجو این کودکان را سر چهارراهها قرار میدهند و شب آنها را جمع میکنند.
فاطمه زهرا توکلی با اشاره به وضعیت کودکان کار در لرستان اظهار داشت: این امر به آسیب اجتماعی در استان تبدیل شده و اقدامات جدی باید در این رابطه صورت گیرد.
وی با بیان اینکه تا پایان سال ۹۵ تعداد ۶۰۰ کودک کار در سه شهرستان خرم آباد، بروجرد و دورود شناسایی شدند ، اظهار کرد: همچنین امسال نیز ۸۳ کودک کار در سه شهرستان پلدختر، الیگودرز و نورآباد شناسایی شد.
مدیرکل بهزیستی لرستان تصریح کرد: کودکان خیابانی در استان در حقیقت کودکان کار هستند و برای اشتغال کار میکنند.
توکلی از اختصاص ۸۰ میلیون تومان اعتبار ملی ساماندهی کودکان کار گفت: سال گذشته ۱۲ کودک خیابانی در استان شناسایی شد اما اکثر کودکانی که شناسایی شدهاند کودک کار هستند و ریشه این امر نیز فقر و مشکلات اقتصادی است.
وی با تاکید بر ضرورت توانمندسازی این کودکان کار و خانوادههای آنها تصریح کرد: بدون اعتبار نمیتوان خدمات ارائه کرد و در این رابطه باید سایر دستگاهها و استانداری لرستان نیز ورود پیدا کنند.
امنیت حلقه مفقوده زندگی کودکان کار
دکتر «شهرزاد مزدارانی»، روانشناس بالینی در این باره به خبرنگار جمله گفت: کودکان در سنین پایین نیاز به بازی، تفریح و آرامش دارند. باید احساس امنیت را لمس کنند. نیاز به محبت دارند. این کودکان عموماً در سنین ۵ تا ۱۶سالگی قرار دارند و درصد قابل توجهی از آنان به دلیل بیتوجهی مسئولان به این بخش از تحصیل باز میمانند. وی افزود: ماده ۷۹ قانون کار، اشتغال به کار افراد زیر ۱۵ سال را ممنوع کرده است. از طرف دیگر کودکان کار خیابانی در شهرهای بزرگتر با ازدواجهای زود هنگام دچار بارداریهای زودتر از موعد میشوند که سلامت آنان را به مخاطره میاندازد. البته باید توجه داشت که این روند کمکم به شهرهای کوچکترهم وارد میشود و آن زمان آسیبی جبرانناپذیر به بار خواهد آورد.
این روانشناس بالینی با بیان اینکه آمار دقیقی از کودکان ساماندهی شده در شهرستانها وجود ندارد، اظهار کرد: کودکان کار در معرض آسیبهای جدی جسمی و جنسی قرار دارند و به دو گروه تقسیم میشوند. گروهی از آنان خانوادههای خود را ترک میکنند و در خیابانها به سر میبرند. گروه دوم خانوادههای فقیر و آسیبپذیر هستند که شبها به خانه بر میگردند.
مزدرانی با بیان اینکه برخی پارامترها نظیرتوانمندسازی خانوادهها با وام، روانشناس، روانپزشک و مددکار در خصوص رفع معضل کودکان کار جدی گرفته شود، اظهار کرد: احتمال دارد از این کودکان توسط باندهای مخوف سوءاستفادههایی شود که نیازمند رسیدگی و همکاری مسئولان در کنار بهزیستی است تا این مشکل برطرف شود و کودکان کار به سامان برسند.
این روانشناس بالینی با اشاره تاکید بر به افزایش تعداد کودکان خیابانی در لرستان طی سالهای اخیر و همچنین افزایش آسیبهای اجتماعی، افزود: تشکیل مراکز حمایتی از کودکان کار در شهرستانهای استان بیش از پیش احساس میشود.
وی با بیان اینکه نتایج یک پژوهش میدانی روی ۷۵ کودک کار نشان داد، ۵۰ نفر آنها میل به نیستی و نابودی دارند، اظهار کرد: دو سه سال پیش دغدغه اغلب فعالان حوزه کودکان کار، شیوع بیماریهای انگلی و ویروسی و مشکلات جسمانی بود، امروز مسائل پیچیدهتر و حادتری ذهن آنها را به خود مشغول کرده است. مطالبه درمان رایگان برای کودکان کار و خیابان امروز دیگر محدود به درمانهای جسمی نیست و باید مسائل روحی آنها هم مورد مطالعه قرار گیرد.
مزدرانی ادامه داد: اقدام به خودکشی در این کودکان به گونهای بوده که گفتند چند بار میخواستند خودشان را جلوی ماشین بیندازند اما منصرف شدند.
این روانشناس بالینی در پایان میگوید: اولین عاملی که باعث گرایش کودکان کار به خیابان میشود این است که آنها دچار فقر معیشتیی هستند و این کودکان به نوعی منبع کسب درآمد خانواده محسوب میشوند پس لازم است تا ما با اختصاص اعتبار بهزیستی را در این بخش یاری کنیم.