گسترش روز افزون مداخله افراد فاقد صلاحیت از جمله عطاری ها و آرایشگرها در درمان بیماران، موجب افزایش نگرانی دست اندرکاران حوزه سلامت شده است. سلامتی در کنار امنیت ۲ مقوله با ارزش برای هر جامعه ای به شمار می رود بنابراین تلاش های زیادی برای گسترش سلامت در جامعه با توسعه زیر ساخت ها […]

گسترش روز افزون مداخله افراد فاقد صلاحیت از جمله عطاری ها و آرایشگرها در درمان بیماران، موجب افزایش نگرانی دست اندرکاران حوزه سلامت شده است. سلامتی در کنار امنیت ۲ مقوله با ارزش برای هر جامعه ای به شمار می رود بنابراین تلاش های زیادی برای گسترش سلامت در جامعه با توسعه زیر ساخت ها و افزایش مراکز درمانی صورت گرفته است.
به گزارش ایسنا، اما چند سالی است که افراد فاقد دانش علمی و تجربی و بدون طی مدارج دانشگاهی در حوزه پزشکی اقدام به معاینه، تجویز دارو و درمان بیماران می کنند.
در بین این افراد عده ای نیز از اعتقادات مذهبی مردم سوء استفاده کرده و به نام دین با بهره گیری از روایات و احادیث در قالب طب اسلامی به ساخت و تجویز دارو می پردازند.
درمان توسط این افراد در بیشتر مواقع با عارضه های جبران ناپذیر برای بیماران همراه می شود؛ هرچند این دست پزشکان قلابی برای توجیه تخلف خود ضعف ایمان بیمار را مستمسک قرار می دهند.
این اقدام های خلاف قانون در حالی رخ می دهد که طبق ماده ۳ قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی، هرکس بدون داشتن پروانه رسمی به امور پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، آزمایشگاهی، فیزیوتراپی و مامایی اشتغال ورزد یا بدون پروانه از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اقدام به تاسیس یکی از موسسات پزشکی کند یا پروانه خود را به دیگری واگذار یا پروانه دیگری را مورد استفاده قرار دهد، بلافاصله محل کار وی تعطیل و به حبس تعزیری از ۶ ماه تا سه سال و پرداخت جریمه نقدی از پنج تا ۵۰ میلیون ریال محکوم می شود.
همچنین در صورت تکرار، به حبس از ۲ تا ۱۰ سال و پرداخت جریمه از پنج تا ۱۰۰ میلیون ریال یا ۲ برابر قیمت داروهای مکشوفه محکوم خواهد شد.
با این وجود هم اینک شاهد تجویز و درمان ها شامل شکسته بندی، حجامت و امثالهم توسط افرادی فاقد صلاحیت به صورت تجربی و محلی هستیم در حالیکه اینگونه کارها هیچگونه منشا علمی ندارد.
بر اساس برخی اطلاعات به دست آمده، شماری از افراد در کنار مغازه خواربار فروشی، عطاری و مکانیکی اقدام به حجامت در پشت یا طبقه بالای محل کار کرده و در برخی مواقع اقدام به جا انداختن دیسک کمر و گردن و مهره های آن در مغازه می کنند.
به دام انداختن این افراد به علت نبود نظارت و فعالیت آنها در مغازه یا منزل شخصی و استیجاری بسیار سخت است چراکه براحتی نمی توان مجوز ورود به این مراکز را برای بازرسی دریافت کرد.
سرپرست طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی همدان در گفت و گویی تفصیلی با خبرنگار ایرنا بیان کرد: فرایند قانونی برای برخورد سلبی با افرادی که در فضایی خارج از بیمارستان، درمانگاه و مطب پزشکی اقدام به مداخله در درمان می کنند سخت است.
مامک هاشمی افزود: برخی مواقع پس از ورود به محل کار فرد متخلف، لوازمی که برای شکسته بندی، بادکش، حجامت و غیره استفاده می شده کشف و به دادگاه عمومی و انقلاب گزارش می شود اما در بیشتر مواقع این افراد تبرئه می شوند.
وی با تاکید بر مجازات های پیش بینی شده بازدارنده گفت: در اینگونه موارد فرد متخلف براحتی می تواند اقدام غیرقانونی خود را انکار کند و قاضی نیز در بیشتر مواقع مستندات را برای اثبات تخلف کافی نمی داند.
سرپرست طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بهترین راهکار برای جلوگیری از فعالیت این افراد در گام نخست آموزش و فرهنگسازی برای افزایش آگاهی مردم است چراکه اغلب مراجعه کنندگان به این قبیل اشخاص افراد ناآگاه هستند.