رضا شریعتی، روزنامه نگار جنگل يك موجود زنده است و حيات آن هزينه دارد و بايد برای درامان ماندن آن از آسيب‌ها به تجهيزات روز مجهز شد اما متاسفانه در ایران اینگونه نیست و مراتع به راحتی هرچه تمام‌تر جان به جان‌ آفرین تسلیم می‌کنند. این روزها هم که هوا گرم است استان‌های جنوبی کشور […]

رضا شریعتی، روزنامه نگار
جنگل يك موجود زنده است و حيات آن هزينه دارد و بايد برای درامان ماندن آن از آسيب‌ها به تجهيزات روز مجهز شد اما متاسفانه در ایران اینگونه نیست و مراتع به راحتی هرچه تمام‌تر جان به جان‌ آفرین تسلیم می‌کنند. این روزها هم که هوا گرم است استان‌های جنوبی کشور بیش‌تر دچار حریق می‌شوند و هکتارها جنگل در آتش غفلت مردم و مسئولان می‌سوزند. استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از همین استان‌هایی است که در این بخش پیشتاز است. نبود چرخبال اطفای حریق و کمبود نیروهای قرقبان، شیب تند مراتع، جاده ناهموار، پرتگاه‌ها و خط ندادن تلفن همراه تنها بخشی از مشکلات برای خاموش کردن آتشی است که در اثر بی‌تدبیری به جان جنگل‌ها می‌افتد.

 

مهار آتش سوزی جنگل‌ها
اواخر روز سه شنبه بود که اخباری مبنی بر آتش سوزی جنگل کهگیلویه و بویراحمد منتشر شد و یک روز بعد مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد از مهار آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع منطقه آب حیات شهرستان چرام خبر داد. عزت الله بهشتی‌فر افزود: با تلاش نیروهای اطفای حریق در منطقه آب حیات شهرستان چرام، آتش سوزی جنگل‌های این منطقه مهار شد. بهشتی فر با بیان اینکه این آتش سوزی خسارت‌هایی را به جنگل‌ها و مراتع منطقه وارد کرد، ابراز داشت: برآورد خسارت وارده به جنگل‌های این منطقه از طریق کارشناسی انجام خواهد شد. بهشتی فر به بروز آتش سوزی در منطقه ای دیگر از شهرستان چرام اشاره کرد و ابراز داشت: در منطقه کوه سیاه چرام وقوع آتش سوزی و دود گزارش شده است. مدیرکل منابع طبیعی استان با تاکید بر اینکه نیروهای منابع طبیعی برای مهار حریق و ایمن سازی این منطقه نیز اعزام شده اند، ابراز داشت: علت بروز هر دو آتش سوزی، جزئیات عملیات اطفای حریق و میزان خسارت‌ها بعد از برآوردهای کارشناسی انجام خواهد شد.

سهل‌انگاری و فاجعه بزرگ آتش سوزی
داوود بیانی، کارشناس ارشد رشته کشاورزی و منابع طبیعی در گفت‌وگو با خبرنگار جمله با بیان اینکه از مهرماه تا مرداد ۹۷، هفت فقره آتش‌سوزی در استان کهگیلویه و بویراحمد رخ داده بود، گفت: این آتش سوزی‌ها در جنگلها و مراتع مناطق “دایه پیرو”ارتفاعات مشرف بر آبشار یاسوج، “پریکدان”،”تلخدان” و “امیرآباد”دهستان دشتروم و”دلی بجک”شهرستان بویراحمد و بخش مرکزی دهدشت شهرستان کهگیلویه رخ دادند. وی با بیان اینکه ایجاد آتش در مزارع و کشیده شدن به منابع ملی، اختلافات محلی و خاموش نشدن کامل آتش‌های روشن شده از سوی گردشگران از عوامل مهم آتش سوزی‌های منابع ملی در این استان است، اظهارکرد: آتش سوزی از مهم ترين و خطرناك ترين عوامل تخريب منابع تجديدشونده در جنگلهای کهگیلویه است که هر سال سطحی وسيعی از اين منابع ارزشمند را از بين می‌برد. بیانی افزود: فقدان امکانات اطفای حریق در جنگل‌ها علی رغم وسعت جنگل‌های استان سبب می‌شود تا كوچكترين سهل‌انگاری در خاموش كردن آتش در اين عرصه‌ها خسارت فراواني را به‌بار آورد. وی از گردشگران و مسافران در خواست كرد شاخه درختان را برای روشن كردن آتش نشكنند بلكه از ذغال يا شاخه‌های افتاده كف جنگل برای اين امر استفاده كنند.
این کارشناس ارشد رشته کشاورزی و منابع طبیعی با تاکید بر اینکه تخریب مستمر جنگل‌ها و مراتع طبیعی و آتش سوزی‌های مکرر و مستمر آنها نیز به مانند وضعیت زیست محیطی کلان شهرها، نشانه خوبی برای حفظ محیط زیست منطقه‌ای و کشوری نیست، گفت: با تلاش مردم، مسئولان و علاقمندان به محیط زیست استان ۲۶ نقطه بحرانی و مستعد آتش سوزی عرصه‌های جنگلی و مرتعی در این استان شناسایی شده است. بیانی با تأکید بر لزوم رعایت زمان طلایی هنگام بروز آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع در این استان، بیان کرد: باید نیروها و امکانات نیز در اسرع وقت و از نزدیکترین مناطق به محل وقوع حادثه اعزام شوند.این کارشناس ارشد رشته کشاورزی و منابع طبیعی عنوان کرد: افراد اعزامی برای مهار آتش سوزی جنگل ها و مراتع در کهگیلویه و بویراحمد باید علاوه بر سپری کردن آموزش‌های لازم دارای تجهیزات کافی نیز باشند زیرا در این صورت مؤثرتر خواهند بود.
وی ابراز داشت: منابع طبیعی و آبخیزداری، جمعیت هلال احمر و آتش نشانی سه دستگاه اجرایی تخصصی برای مهار آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع هستند و باید تعامل و همکاری بیشتری بین این سه نهاد دولتی در استان باشد.
بیانی با اشاره به وجود افزون بر یک میلیون هکتار جنگل و مرتع در این استان مهمترین اقدام‌ها شامل پهنه بندی نقاط بحرانی و مستعد آتش‌سوزی، ساماندهی و آموزش روستائیان، کشاورزان و دوستداران طبیعت، دادن برخی تجهیزات مهار آتش‌سوزی به مردم مناطق بحرانی، انتخاب افراد بومی به عنوان دیده‌بان برای اطلاع رسانی به موقع آتش سوزی‌ها، تشکیل گروه‌های کشیک و واکنش سریع به منظور اعزام به موقع نیروها و امکانات است.