شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی بحث افزایش شدید تکدیگری در کلانشهرهای کشور موضوع جدیدی نیست با این حال، هنوز هم برنامه مدون و کاملی از سوی نهادهای متولی مانند بهزیستی، شهرداری، وزارت کشور و رفاه ارائه نشده تا جایی که هنوز صحبت از وجود باندهای سوء استفاده از کودکان متکدی و وجود مافیای تکدی […]
شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
بحث افزایش شدید تکدیگری در کلانشهرهای کشور موضوع جدیدی نیست با این حال، هنوز هم برنامه مدون و کاملی از سوی نهادهای متولی مانند بهزیستی، شهرداری، وزارت کشور و رفاه ارائه نشده تا جایی که هنوز صحبت از وجود باندهای سوء استفاده از کودکان متکدی و وجود مافیای تکدی گری با درآمدهای چندصدمیلیونی از گوشه و کنار شهر به گوش می رسد. اینکه یک گدا به طور متوسط روزانه چهار میلیون تومان درآمد دارد بسیار وسوسه کنده است. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان اجتماعی معتقدند که حدود ۶۰ درصد از کسانی که به شغل تکدیگری در تهران مشغولند نیاز مالی ندارند و بیش از ۷۰ درصد این افراد به صورت باندهای سازمان یافته به این فعالیت مشغولند.
بسیاری از این متکدیان را مهاجرانی از کشورهای پاکستان و افغانستان تشکیل می دهند که توانسته اند با تکدیگری میلیونر شده و در سطح شهر جولان دهند.
یکی از رهگذران، صحنه تکدیگری در سطح شهر را دلخراش دانست و گفت: دیدن کودکان متکدی در خیابانها بسیار ناراحتکننده است و دل را آزار میدهد. این خانم میانسال افزود: با اینکه عمده این متکدیان، ایرانی نیستند، اما دیدن کودکانی که با ظاهری نامنظم در هر شرایطی کار میکنند ناراحتکننده است.
یکی دیگر از شهروندان نیز ضمن ابراز ناراحتی از اینکه متکدیان سر چهارراه جمعآوری نمیشوند، بیان کرد: اغلب این اقشار ایرانی نیستند و از کشورهای همچون پاکستان و افغانستان به اینجا آمدهاند.
وی ادامه داد: اگر گلفروشان و تکدیگران ایرانی باشند با جان و دل کمک خواهم کرد اما حضور متکدیان خارجی در سطح شهر غیر قابل تحمل است.
شهروند دیگری گفت: نوع دیگری از تکدی گری به تازگی ایجاد شده و به دستگاه های عابربانک روی آورده و دست به دامان مردم می شوند که به هنگام استفاده از دستگاه عابربانک و خودپرداز، دلشان به رحم بیاید و همانجا در دم، پول را کارت به کارت کند.
وی ادامه داد: این گدایان پیشرفته شماره کارت خود را در برگه ای که روی دستگاه می چسبانند، می نویسند و عجز و ناله خود را نیز در همان نامه به نمایش می گذارند.
پدیده تکدی گری در پایتخت و انبوه متکدیان خارجی به عنوان معضلی است که به نظرمی رسد راه حل ها تنها در حد مسکن باقی مانده و مسئولان امر نتوانستند در این زمینه موفق عمل کنند. به گفته رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی؛ افراد تکدیگر در تهران که اکثرا هم به صورت باندی فعالیت میکنند، روزانه ۴ میلیون درآمد دارند و منابع رسمی و آماری کشور نیز این رقم را تایید کردهاند.
به گفته سلمان خدادادی؛ تکدیگری در شهرهایی مثل تهران عللی فرهنگی دارد. در واقع ما نتوانستیم برای مردم جا بیندازیم که پول خود را به کسانی میدهید که نیازمند نیستند و در باندها عضویت دارند.
وی با بیان اینکه آگاهی و عدم آگاهی مردم از تریبون های مختلف شروع می شود، گفت: به طوری که در مراسم ها مدام مردم را راهنمایی های غلط میکنند و میگویند دست کسی که به سمت تان دراز میشود خالی نگذارید، دراین صورت حاکمیت هرچه تلاش کند با تکدی گری مبارزه کند، بیفایده است.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: هیچ فردی نمیتواند بگوید تکدی گری برای حکومت خوب است، همه باید به این باور برسند تکدیگری چهره حاکمیت را منفور نشان می دهد. فرهنگ عدم کمک به این افراد باید در این جامعه به وجود بیاید.
وی خاطرنشان کرد: افراد تکدیگر که اکثرا هم به صورت باندی فعالیت میکنند، روزانه چهار میلیون درآمد دارند. چه کسی حاضر می شود، چهار میلیون را رها کند و به درآمد ماهانه یک میلیون قانع شود؟
خدادادی با تاکید براینکه آمار درآمد روزی چهار میلیون تکدیگران در تهران را منابع رسمی و آماری کشور تایید کردهاند، اظهار داشت: این افراد شبکهای فعالیت میکنند و برای فروپاشی شبکهها هم بعد از فرهنگسازی نیاز به مقابله است تا نیازمندان واقعی تحت پوشش قرار بگیرند.
نماینده مردم آذربایجان شرقی در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: ارادهای برای مقابله با باندهای تکدیگری درکشور وجود ندارد. در واقع افراد در نهادهای مختلفی که در این خصوص وظیفه دارند، اقدامی برای متلاشی کردن این باندها انجام نمیدهند.
وی افزود: من درآمد چهار میلیون تومانی افراد از این راه و از طریق باندها را قویا تائید میکنم. در تبریز دو چیز وجود ندارد، تکدی گر و معتاد متجاهر به طوری که اگر یک معتاد پیدا شود، برای تحویل گرفتن او به اشخاص بیست هزارتومان پول میدهند، اما تعداد آن بسیار کم است.
خدادادی با تاکید بر اینکه نهادهای ذیربط در رابطه با از بین بردن باندهای تکدیگری باید تلاش کنند، گفت: بیش از ده بار در کمیسیون در این خصوص جلسه تشکیل دادهام و افراد را موظف به حل این مشکل کردهام، اما در نهایت هیچ کس به این موضوع رسیدگی نکرده است.
۷۰درصد متکدیان غیرایرانیاند
به گفته معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور طرح جمع آوری متکدیان پایتخت موضوع جدیدی نیست و طبق هماهنگیهای گذشته در حال انجام بوده و متوقف نشده است.
حبیب الله مسعودی فرید با بیان اینکه در این طرح که با مشارکت شهرداری انجام می شود متکدیان از سرچهارراه ها جمع آوری و در سامانسراها به صورت موقت نگهداری می شوند، گفت: تعداد زیادی از آنها نزدیک به ۷۰ درصد کودکان متکدی غیر ایرانی هستند،تعدادی هم متکدیان خارجی هستند که به صورت غیرقانونی وارد کشور شده اند و به تکدی گری مشغول هستند.
فرید افزود: هر متکدی که با حکم قاضی به ما سپرده شود تحت مراقبت بهزیستی قرار می گیرد، برخی از متکدیان اصلا اهل تهران نیستند و از شهرستان های دیگر به تهران مهاجرت کرده اند که بعد از حکم قاضی به شهرستان خودشان سپرده می شوند.
به گفته معاون اجتماعی سازمان بهزیستی وزارت کشور متولی اصلی سازماندهی متکدیان است چراکه ساماندهی متکدیان و آئین نامه های آن برعهده وزارت کشور است، اما آنچه برعهده بهزیستی است آئین نامه کودکان است که مورد بازنگری قرار گرفته است و با استفاده از ظرفیت سایر بخشها در آینده نزدیک امیدواریم شاهد حذف پدیده تکدیگری در پایتخت باشیم.