گروه محیط زیست صید و صیادی در دریا ازجمله مشاغلی است که هم از نظر اقتصادی، محدودیت‌های بسیاری دارد و ازجمله محدود به فصل سرما است و هم از نظر سلامت جسمی، کاری پرخطر است، خطراتی چون کار سنگین و فشرده در اوج سرما و همچنین در فضای آزاد و درگیر شدن با آب سرد […]

گروه محیط زیست

صید و صیادی در دریا ازجمله مشاغلی است که هم از نظر اقتصادی، محدودیت‌های بسیاری دارد و ازجمله محدود به فصل سرما است و هم از نظر سلامت جسمی، کاری پرخطر است، خطراتی چون کار سنگین و فشرده در اوج سرما و همچنین در فضای آزاد و درگیر شدن با آب سرد دریا که موجب انواع بیماری‌های استخوانی و مفصلی برای صیادان می‌شود. صیادان ماهیان استخوانی، انسانهایی عاشق کار خود هستند که تمام این خطرات را به جان می‌خرند و با امید به خداوند، در سرمای پاییز و زمستان، دل به دریا می‌زنند تا سفره مردم را متنوع سازند.

همزمان با آغاز فصل صید ماهیان استخوانی، انتظار صیادان دریای خزر از مدیران و مسئولان این است که به‌خاطر سهمی که در تهیه و تولید این منبع سرشار غذایی دارند، مورد حمایت بیشتر بیمه‌ای قرار گیرند این در حالی است که صیادان میزان دریافتی خود را از این شغل ناچیز می‌دانند و از عدم تعلق سختی کار در بیمه گلایه دارند. آنان خواستار کاهش سنوات بازنشستگی باتوجه به سختی کار شغل صیادی هستند ضمن اینکه صدور مجوّز واردات ادوات صیادی با کارت بازرگانی از دیگر دغدغه‌های آنان است. آخرین دغدغه صیادان، برخورد با صیادان غیرمجاز است که از مدیران شیلات و دستگاههای نظارتی، انتظار دارند با این شکل قاچاق نیز برخورد قاطع صورت گیرد.
صبح روز گذشته صیادان شمالی نیز تورهای خود را چند روز زودتر از سال‌های قبل در دریای خزر پهن کردند.
شاهپور کاکولکی معاون صید سازمان شیلات کشور در مراسم آغاز فصل بهره‌برداری از ماهیان استخوانی دریای خزر با بیان اینکه بخش صید و صیادی از جمله بخش‌های مهم اقتصاد کشور است گفت: سال گذشته ۷۲۵ هزار تُن از دریا بهره‌برداری شد که  ۳۴ هزار تُن مربوط به مازندران بوده است که از این تعداد ۱۱ هزار تُن آن مربوط به ماهیان استخوانی است.
معاون سازمان شیلات کشور که در جمع صیادان مازندرانی حاضر شد ادامه داد: از امروز که صید در دریا آغاز شده است ۱۲۱ شرکت تعاونی پره و ۱۰ هزار صیاد کار خود را در دریا شروع کردند.
کاکولکی افزود: خوشبختانه با تلاش شما، مازندران نسبت به سال ۹۶ افزایش صید داشت و جامعه صیادی پای کار آمدند و توانستند در تکثیر طبیعی نقش موثری داشته است.
وی گفت: سال قبل ۱۱ میلیون بچه‌ماهی را در محیط طبیعی، رهاسازی کردیم که ۴ میلیون تُن آن مربوط به مازندران است.
معاون صید سازمان شیلات کشور با اشاره به خطراتی که محیط زیست دریا را تهدید می‌کند هشدار داد: پساب‌های خانگی و صنعتی از رودخانه‌ها به دریا می‌ریزد و این موضوع، تکثیر ماهیان را با اختلال مواجه می‌کند.
وی از دستگاه‌های مسئول و نظارتی خواست نسبت به این موضوع واکنش نشان دهند و سازوکاری اتخاذ کنند و مانع از ریختن پساب و فاضلاب به رودخانه‌ها شوند.
رییس هیأت مدیره تعاونی پره ماهیگیری مازندران نیز در این مراسم گفت: طبق آمار انیستیتو خزرشناسی، ۲۴ رودخانه بزرگ، کوچک و متوسط در مازندران داریم که ۲۰ رودخانه فعال است و پساب‌های میکروبی از طریق آن وارد دریای خزر می‌شود.
وی اظهار کرد: در سالیان قبل ۴ تا ۷ هزار تن ماهی استخوانی و دو تن ماهی خاویاری در استان استحصال می‌شد اما در چندسال اخیر به دلیل برداشت غیرمجاز شن و ماسه در نوار ساحلی دریا و وجود صیادان غیرمجاز شاهد صید کمتر از ۵۰۰ تن خاویار و دو هزار تن ماهی استخوانی هستیم.
رضوی افزود: سال قبل در چهار رودخانه استان یک میلیون تُن تخم ماهی را تحویل مرکز بازسازی ذخایر دریای خزر دادیم.
مدیرکل سازمان شیلات مازندران نیز در این مراسم با اشاره به ضرورت حمایت از صیادان گفت: کاهش نرخ بیمه از ۲۷ درصد به ۱۷ درصد از مصوّباتی است که براساس آن ۱۰ درصد را دولت و ۱۷ درصد را جامعه صیادی پرداخت می‌کنند و در این راستا پیگیری‌های لازم انجام شد و تحقق کامل آن، پیگیری اتحادیه صیادی را می‌طلبد.
ولی‌الله محمدزاده گفت: تعدیل و سازماندهی و ساماندهی‌های صیادی مازندران جز مصوبات دولت بود که در استان گیلان محقق شد و باید در مازندران هم با پیگیری این اتفاق بیفتد‌.
وی اظهار کرد: برنامه جدی داریم فعالیت صیادی را در شمار مشاغل سخت و زیان‌آور بگنجانیم و اداره کار و سازمان تامین اجتماعی در حال پیگیری این موضوع هستند و نیازمند هماهنگی است.
مدیرکل شیلات مازندران در خصوص آغاز زودهنگام صید امسال نیز تأکید کرد: تورهای ماهی‌گیران امسال با تصمیم کمیته فنی سازمان شیلات ایران، پنج روز زودتر در دریای مازندران پهن می‌شود.