
متهمان که اکثراً مرد و تعدادی زن هستند، با انگیزههای مختلفی از قبیل درخواستهای نامشروع، اخاذی، انتقام، آزار روحی رساندن و جلوگیری از ازدواج اقدام به انتشار تصاویر و جملات نامناسب در فضای مجازی میکردند. متهمان تنها افراد غریبه نیستند، بلکه گاهی حتی همسر سابق فرد نیز با نیت انتقام، اقدام به انتشار تصاویر کرده […]
متهمان که اکثراً مرد و تعدادی زن هستند، با انگیزههای مختلفی از قبیل درخواستهای نامشروع، اخاذی، انتقام، آزار روحی رساندن و جلوگیری از ازدواج اقدام به انتشار تصاویر و جملات نامناسب در فضای مجازی میکردند. متهمان تنها افراد غریبه نیستند، بلکه گاهی حتی همسر سابق فرد نیز با نیت انتقام، اقدام به انتشار تصاویر کرده است. اغلب متهمان با جلب اعتماد شاکیان، عکسهای آنها را دریافت کرده بودند، اما گروهی هم به دزدی آن اطلاعات پرداخته بودند.
جرایم اخلاقی رتبه دوم جرایم سایبری را دارد
سرهنگ علیرضا آذردرخش؛ رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ۳۳ درصد جرایم سایبری را مرتبط با جرایم اخلاقی دانست و گفت: جرایم اخلاقی با ۳۳ درصد رتبه دوم جرایم سایبری را به خود اختصاص داده است و این امر نسبت به گذشته روند صعودی داشته است و دلیل آن را می توان در به وجود آمدن شبکههای اجتماعی و عدم رعایت نکات ایمنی لازم در این شبکهها و اشتراکگذاری محتوا دانست. در حال حاضر فقط کافی است کمی دانش با ابزارهای جدید آمیخته شده تا یک جرم سایبری رخ دهد. نمیتوان مجرمان سایبری را موفق دانست، بلکه سهلانگاری و حسن اعتماد بیش از حد کاربران است که زمینه وقوع جرایم سایبری را فراهم میکند.
۷۵ درصد از کلاهبرداریهای سایبری به علت سهلانگاری است
به گفته وی ۷۵ درصد از کلاهبرداریهای رخ داده به علت سهلانگاری قربانیان بوده است. مهمترین عامل در وقوع کلاهبرداریهای فضای مجازی به خصوص شبکههای اجتماعی، محدودبودن سطح معلومات و همچنین حسن اعتماد بیش از حد هموطنان به دوستان مجازی است.
توصیههایی در استفاده از تکنولوژیها و فضای مجازی
موضوع عدماعتماد در فضای مجازی، مسئلهای است که شاید تمام افراد آن را تأیید کنند، اما بسیاری از موارد سوءاستفاده بهدلیل اعتماد نابهجای کسانی بوده که هرگز فکر نمیکردند دچار چنین مشکلی شوند. در این بین اعتماد زنان و دختران جوان به افراد غریبه آسیبهای بسیاری را بهدنبال دارد؛ بهطوریکه حتی در یکی از موارد شاهد خودکشی دختر جوان بودیم. به گفته مسئولان پلیس فتا، تعداد مراجعهكنندگان زن در پليس فتا به دليل انتشار تصاوير خصوصي رو به افزايش است و اين مسئله ميتواند يك هشدار جدي براي خانوادهها باشد. از دیگر مسایل، مراجعهنکردن اکثر افراد دچار مشکلشده به پلیس است؛ درصورتیکه به توصیه مسئولان پلیس فتا، اگر فردی دچار چنین مشکلاتی شد، بهترین و اولین اقدام باید مراجعه به پلیس باشد.
در پایان جمعی از توصیههای پلیس فتا به منظور افزایش امنیت در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی را به صورت خلاصه میبینید:
۱٫ دقت در استفاده از شبكههای اجتماعی بهخصوص شبكههای اجتماعی موبایلی؛
۲٫ عدم اشتراك تصاویر و دقت در پاسخ به پیامهای افراد ناشناس؛
۳٫ خودداری از ذخیره عکس و تصاویر خانوادگی بر روی گوشی موبایل؛
۴٫ اجتناب از برقراری رابطه دوستی با افراد غریبه در فضای مجازی؛
۵٫ در اختیار دیگران قرار ندادن تصاویر شخصی و خصوصی؛
۶٫ قرار ندادن عکسهای خصوصی بر روی پروفایل؛
۷٫ رد و بدلنکردن تصاویر شخصی در شبکههای اجتماعی؛
۸٫ انتخاب رمزهای عبور قوی که ترکیبی از اعداد، حروف و نشانه است، برای رایانههای شخصی؛
۹٫ عدم نگهداری تصاویر شخصی در رایانههایی که چندین کاربر از آن استفاده میکنند؛
۱۰٫ عدم اعتماد به سخن دیگران در تالارهای گفتوگو (چت) و در اتاقهای گفتگوی شبكههای اجتماعی مجازی؛
۱۱٫ خودداری از به اشتراكگذاری تصاویر و فیلمهای شخصی در شبكههای اجتماعی نظیر فیسبوك.
خانواده ها می توانند با جلب اعتماد فرزندانشان با عدم فاش کردن راز ها و صحبت هایشان و با ایجاد فضایی آرام و بدون تنش در قبال اشتباهاتشان خود را به فرزندان نزدیک تر کرده و تا حد زیادی از بروز چنین اشتباهات فاحشی جلوگیری کنند و چنانچه فرزندان علی الخصوص دخترانشان در دام چنین شیادینی قرار گرفتند راه درستی را پیش روی آن ها قرار بدهند.
همه این گرفتاریها، به دنبال یک لحظه غفلت و زیاده خواهی اتفاق میافتد. فردوسی چه نیک گفته است که:
طمع را نباید که چندان کنی
که صاحب کرم را پشیمان کنی!