رضا شریعتی، روزنامه‌نگار مناسب‌سازی نباید فقط مختص معلولان باشد  و مرزبندی بین افراد سالم و معلول امری منطقی نیست، اما بی‌توجهی به استانداردهای شهرسازی در این حوزه مشکلات زیادی برای این قشر ایجاد کرده است. معلول هم یک انسان دارای حقوق شهروندی است و نیاز به تردد برای تامین نیازهایش دارد، از همین‌رو مناسب‌سازی که […]

رضا شریعتی، روزنامه‌نگار

مناسب‌سازی نباید فقط مختص معلولان باشد  و مرزبندی بین افراد سالم و معلول امری منطقی نیست، اما بی‌توجهی به استانداردهای شهرسازی در این حوزه مشکلات زیادی برای این قشر ایجاد کرده است. معلول هم یک انسان دارای حقوق شهروندی است و نیاز به تردد برای تامین نیازهایش دارد، از همین‌رو مناسب‌سازی که ترکیبی از دانش و فن است با توجه به تشخیص ضرورت‌ها باید از سوی کارشناسان، مشاوران ذی‌صلاح و خود معلولان انجام شود.
معلولیت ناتوانی و محدودیت نیست، اما در کنار این موضوع باید  کارهای مربوط به آسان‌سازی امور روزمره برای این قشر انجام شود تا با حداقل مشکل کارهایشان را پیگیری کنند. مناسب‌سازی الزام قانونی مدیریت شهری و روستایی است، اما به علت بی‌توجهی‌هایی که از چند دهه پیش تاکنون تداوم داشته در طراحی شهری اجرای این امر با مشکل و مانع روبه‌رو است که باید این کار در شرایط کنونی با جدیت پیگیری شده و در طراحی‌های جدید اصول مربوط به مناسب‌سازی رعایت شود.

برابری؛ محور اصلی فعالیت بهزیستی
مدیرکل بهزیستی مازندران در گفت‌وگو با جمله با بیان این‌که برابری و اصل پرهیز از تبعیض در بهزیستی رویکرد اصلی است گفت: سازمان بهزیستی به لحاظ تخصصی در مجموعه دولت فقط سازمانی است که در ابعاد گسترده‌ای همچون مددکاری و پیشگیری توانسته رضایتمندی جامعه هدف را کسب کند.
دکتر «سعید آرام» با بیان این‌که پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و معلولیت‌ها در دستور کار بهزیستی قرار دارد، اظهار کرد: در این زمینه یکی از طرح‌هایی که اجرا می‌کنیم غربالگری ژنتیک پیش از ازدواج است.
وی با اشاره به تامین ۱۰۰ درصدی وسایل کمک توان‌بخشی به معلولان افزود: در استان مازندران هیچ معلولی  در نوبت دریافت وسایل کمک توان‌بخشی نیست و خوشبختانه دریافت وسایل کمک توان‌بخشی با توافق برجام بسیار سهل و آسان شد.
این مسئول با بیان این‌که سد معبرها سبب تضییع حقوق شهروندان معلول است، گفت: باید پارک‌ها، ادارات و اماکن همگانی برای این افراد مناسب‌سازی شوند. نظام برنامه‌ریزی کشور برای همه افراد جامعه است و مطمئناً باید در همه بخش‌ها، دستگاه‌ها، نهادها، سازمان‌ها و شهرداری‌ها معلولان را ببینیم. باید برابری حقوق شهروندی و احیای آن جدی گرفته شود. بهترین خدمات را زمانی می‌توانیم ارائه دهیم که همه افراد از این خدمات بهره‌مند شوند.
مدیر کل بهزیستی مازندران افزود: مناسب‌سازی معابر، ساختمان‌ها، ادارات، پارک‌ها، نهادها، کتابخانه‌ها و همه اماکن همگانی و همچنین حذف موانع در پیاده‌روها و معابر برای رعایت حقوق شهروندان معلول و جانباز هزینه چندانی نمی‌خواهد، اما احساس مسئولیت سنگینی را می‌طلبد که باید همگی به آن توجه ویژه‌ای داشته باشیم.
همه انسان‌ها همواره در معرض معلولیت قرار دارند و ممکن است با هر اتفاقی فردی سالم دچار معلولیت شود به ویژه این‌که حجم تصادفات در کشور قابل توجه است و اصلی‌ترین دلیل معلولیت ضایعه نخاعی-حرکتی همین تصادف‌هاست.
مناسب‌سازی پروژه‌های عمرانی برای معلولان
عضو شورای اسلامی قائمشهر نیز در گفت‌وگو با جمله با بیان این‌که پروژه‌های عمرانی قائمشهر برای معلولان مناسب‌سازی می‌شود ، گفت: معلولان جزئی جدا نشدنی از جامعه و مانند بقیه شهروندان هستند که باید از حقوق شهروندی بهره‌مند شوند.
«ایمان پویامهر» اظهار کرد: باید در همه شهرها فضاهای ورزشی و توانبخشی بر اساس نیاز معلولان ضایعه نخاعی هم ساخته شود. زندگی عادی مانند سایر شهروندان حق معلولان است و فضای شهری باید برای این افراد مناسب‌سازی شود.
وی صدور پایان کار برای ادارات دولتی، نهادهای همگانی و مدارس را منوط به رعایت قوانین مناسب‌سازی برای معلولان  دانست و افزود: بررسی راهکارهای مناسب‌سازی در مدارس، معابر، خیابان‌ها، اتوبوس‌ها، مراکز درمانی و دستگاه‌های خود‌پرداز بانک‌ها انجام شده و در موارد زیادی این کارها انجام شده که در جای خود مورد تقدیر است، اما این اقدام‌های کافی نیست و این روند باید تداوم داشته باشد.
پویامهر از کمبود موزاییک‌های پولکی، وجود چاله‌های متعدد و غیر‌استاندارد بودن تعدادی از سرعت‌گیرها در خیابان‌ها و پیاده‌روها به عنوان مشکلاتی برای شهروندان معلول نام برد و افزود: اختلاف سطح برای عبور، ورودی و عرض نامناسب ساختمان و راهروها و نبود سرویس بهداشتی مناسب و فرنگی و درهای غیر استاندارد در ادارات و اماکن همگانی نشان  دهنده رعایت نشدن حقوق شهروندی معلولان در جامعه است.
بسترسازی نامناسب؛ مانع فعالیت اجتماعی
یک معلول قائمشهری هم در گفت‌وگو با جمله با بیان این‌که یکی از مشکلات معلولان تردد آنان در جامعه است، گفت: اگر فضای تردد برای معلولان در جامعه مناسب باشد، می‌توانیم با آسودگی بیشتری به رفع سایر نیازهای خود بپردازیم و حتی در اقدام‌های اجتماعی نیز سهیم و شریک شویم.
«اصغر میری» با بیان این‌که مركز حمایت از معلولان ضایعات نخاعی مازندران سال ۷۹ برای حمایت از معلولان آسیب دیده نخاعی تشکیل شد، اظهار کرد: این مرکز با هدف رسیدگی و رفع نیازها و مشكلات و معضلات زندگی فردی و اجتماعی ما با همكاری و پشتیبانی سازمان بهزیستی تشکیل شد.