شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی کمبود نیروی محیط بان چندین برابر میانگین جهانی است به طوری که به ازای هر ۳۰ هزار هکتار یک نیروی محیط بان برای حفاظت از مناطق محیط زیست فعالیت دارد در حالی که طبق طبق استانداردهای موجود به ازای هر ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار هکتار، یک محیط […]

شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی

کمبود نیروی محیط بان چندین برابر میانگین جهانی است به طوری که به ازای هر ۳۰ هزار هکتار یک نیروی محیط بان برای حفاظت از مناطق محیط زیست فعالیت دارد در حالی که طبق طبق استانداردهای موجود به ازای هر ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار هکتار، یک محیط بان لازم است و این در حالی است که به طور متوسط به ازای هر ۳۰ هزار هکتار یک محیط بان وجود دارد. از سوی دیگر در پی به شهادت رسیدن یکی از محیط‌بانان پارک ملی گلستان در درگیری با شکارچیان غیرمجاز، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ضرورت بررسی فوری لایحه حمایت از محیط‌بانان در مجلس، کمبود محیط‌بان را مهم‌ترین عامل آسیب‌رسان به محیط‌بانان دانست و گفت: طبق چارت سازمان حفاظت محیط زیست باید ۸۵۰۰ محیط‌بان داشته باشیم؛ در حالیکه تنها ۳۰۰۰ محیط‌بان مشغول به کار هستند.

قشر مظلوم و بی دفاع
محیط زیست کشور، شهدای زیادی را در خود دیده است، بسیاری از محیط بانان کشور در دفاع از این مرز و بوم لباس شهادت به تن کردند. در همین زمینه عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با یادآوری اینکه ۱۱۹ محیط بان جان خود را فدای حفاظت از محیط زیست کشور کردند، گفت: محیط‌بانان باید از تمامی مزایای شهدا برخوردار شوند. علی‌اکبری، با تاکید بر اینکه تصویب و اجرای لایحه حمایت از محیط‌بانان باید بهبود وضعیت محیط‌بانان را درپی‌داشته باشد، گفت: محیط‌بانان قشر مظلوم و بی دفاعی هستند که با کمترین امکانات با تمام توان از حیات وحش و منابع طبیعی کشور در برابر شکارچیان غیرمجاز حفاظت می‌کنند بنابراین می‌طلبد محیط‌بانان مورد حمایت‌های مناسب قضایی، حقوقی، اقتصادی و معیشتی مناسب قرار گیرند. نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اینکه تعداد محیط‌بانان جوابگوی حفاظت از حیات وحش و عرصه‌های طبیعی کشور نیست، گفت: تعداد محیط‌بانان باید به استانداردهای جهانی نزدیک شود تا بتوانند حفاظت بهتری از محیط زیست داشته باشند. وی با تاکید بر اینکه محیط بانان باید از تمامی مزایای شهدا برخوردار شوند، تصریح کرد: ۱۱۹ محیط‌بان جان خود را در راه حفاظت از عرصه‌های طبیعی و محیط زیست کشور فدا کردند؛ از آن‌جایی که محیط‌بانان به طور مداوم در معرض خطراتی از ناحیه شکارچیان غیرمجاز و متعدیان به محیط‌زیست قرار دارند بنابراین شغل آن‌ها باید در زمره مشاغل سخت قرار گرفته و معاضدت‌های قضایی مناسب از آن‌ها در دستور کار قرار گیرد.

سرنوشت لایحه حمایت از محیط بانان
لایحه حمایت از محیط‌بانان سال گذشته از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی به منظور بررسی و تصویب ارسال شده بود و حدود یک ماه پیش این لایحه در کمیسیون حقوقی – قضایی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و به هیات رئیسه مجلس به منظور بررسی در صحن علنی ارسال شد.
سرهنگ جمشید محبت‌خانی با اشاره به مذاکره رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با علی لاریجانی – رییس مجلس شورای اسلامی- در مورد تعجیل در بررسی لایحه حمایت از محیط‌بانان، گفت: رئیس مجلس پذیرفته است که لایحه را در فوریت بررسی قرار دهد تا به زودی بررسی لایحه در صحن علنی مجلس مطرح شود.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه تسریع در تصویب لایحه حمایت از محیط بانان مطالبه همه ما است، اظهار کرد: این لایحه بخشی از مشکلات قضایی محیط بانان را حل می‌کند، اما بیشترین عاملی که در حوزه محیط بانی آسیب‌ زده، “کمبود نیروی محیط‌بان” است. دقت داشته باشیم که طبق چارت سازمان حفاظت محیط زیست باید ۸۵۰۰ محیط بان داشته باشیم؛ درحالی که تنها ۳۰۰۰ محیط‌بان برای حفاظت از مناطق تحت مدیریت محیط زیست وجود دارد و باید برای این موضوع فکری شود.
محبت‌خانی تصریح کرد: خواسته سازمان حفاظت محیط زیست این است که دولت برای تقویت کمیت نیروی محیط‌بان تدبیری بیندیشد تا طی یک یا دو سال آینده به کارگیری نیروی محیط‌بان در کشور به ۸۰ تا ۹۰ درصد برسد و حداقل بالای ۵۰۰۰ نیروی محیط‌بان داشته باشیم.