پس از وعده سرپرست وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی؛ یارانه متولدین ۹۷ در مهرماه پرداخت شد، اما بدون تسویه معوقات ماه‌های قبل که نوزادان مستحق دریافت یارانه بودند! اخباری مبنی بر حذف یارانه متولدین ۹۷ در رسانه‌ها و فضای مجازی منجر شد تا سرپرست وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی دست به کار شده و این […]

پس از وعده سرپرست وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی؛ یارانه متولدین ۹۷ در مهرماه پرداخت شد، اما بدون تسویه معوقات ماه‌های قبل که نوزادان مستحق دریافت یارانه بودند! اخباری مبنی بر حذف یارانه متولدین ۹۷ در رسانه‌ها و فضای مجازی منجر شد تا سرپرست وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی دست به کار شده و این موضوع را رد کند. با اینکه محسنی بندپی قول داده بود یارانه متولدین تیر تا شهریور ماه ۹۷ در مهرماه پرداخت می شود اما وعده این مقام مسئول تنها، به پرداخت یارانه مهرماه منتهی شد! یعنی افرادی که در ماه های تیر، مرداد و شهریور متولد شده اند حق یارانه دو ماه ابتدای تولد خود را دریافت نکردند. اظهارات ضد و نقیض مسئولان ذیربط، درباره زمان پرداخت یارانه نوزاد تازه متولد شده، باعث نارضایتی عموم و والدینی شده است که به تازگی صاحب فرزند شده اند.
یک ماه یا سه ماه؟
اکبر ایزدی رئیس سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه امسال اظهار کرد: برای ثبت نام یارانه نوزاد متولد ۹۷ کافیست سرپرست خانواده اقدام به دریافت شناسنامه برای نوزاد خود کند از آنجاییکه نام سرپرست خانوار نامپدر نوزاد خواهد بود به همین منظور به محض گرفتن شناسنامه از ماه بعد از تولد، یارانه وی به حساب سرپرست خانواده واریز خواهد شد. اما بر خلاف ادعای رئیس سازمان هدفمندسازی یارانه ها، در مراکز ثبت احوال به والدین یادآوری می شوند که ۳ ماه پس از ثبت اطلاعات نوزاد و دریافت شناسنامه، یارانه فرد جدید به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد شد که البته در این مورد نیز توضیح داده نشد که آیا ۳ ماه توقف یکجا محاسبه و پرداخت می شود و یا اینکه مانند قضیه فوت سرپرستان خانوار، یارانه نوزادان نیز در ۳ ماه اول پس از تولد حذف می شود؟ در ادامه اعلام نارضایتی خانوارهایی که برای فرزندان تازه متولد شده خود یارانه دریافت نمی کنند، سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: حدود ۳۴۰ هزار نفر در ماه‌های تیر، مرداد و شهریور متولد شده‌اند که پرداخت یارانه آن‌ها هم در حال بررسی است. دولت یارانه متولدین سال ۹۷ را حذف نکرده و یارانه متولدین سال جاری تا پایان خرداد ۹۷ پرداخت شده است. والدین یکی از نوزادان متولد شده در سال ۹۷ می گوید:خانواده ما تحت پوشش وزارت کار،تعاون و رفاه اجتماعی یارانه دریافت می کرد که پس از تولد فرزندمان در تاریخ ۱۲ فروردین ۹۷ از ثبت احوال جویا شدیم که جهت دریافت یارانه فرزندمان به کدام نهاد مراجعه کنیم. وی افزود: مشخص شد که نباید کاری انجام دهیم و ثبت احوال هر ماه آمار متولدین را به سازمان ذی ربط اعلام می کند و ما در همان ماه یارانه فرزندمان را دریافت خواهیم کرد اما با گذشت تقریبا سه ماه خبری نشد و ما بعد از سه ماه تنها یارانه یک ماه نوزادمان را دریافت کردیم!
مبلغ سه ماه یارانه تازه متولد شده چقدر است؟
بر اساس آمار بدست آمده، از ابتدای سال تاکنون ۳۸۳ هزار نفر متولد شده اند که از این میزان ۳۴۰ هزار نفر، متولدین تیرتا شهریور ماه هستند. مجموع یارانه این افراد که هر کدام در ماه های مختلفی متولد شده اند چیزی حدود ۱۵ میلیارد تومان است. که با پرداخت نشدن این میزان به متولدین تیر، مرداد و شهریور بسیاری از خانوارها از این موضوع ابراز نارضایتی کرده اند. این در حالیست که وزارت مربوط می توانست با حذف افراد پر درآمد، هم میزان یارانه افراد کم درآمد را افزایش داده و هم معوقات متولدین ۹۷ را جبران کند که تاکنون هیچکدام از این اعمال انجام نشده است.
یارانه ای که شامل نرخ تورم نمی شود!
الیاس حضرتی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ضمن انتقاد به میزان پرداختی یارانه به اقشار مختلف جامعه گفت:با منابع حاصل از مدیریت سوخت، می‌توان یارانه دهک‌های پایین جامعه را به ازای هر نفر تا ۱۰۰ الی ۱۵۰ هزار تومان افزایش داد و بخشی از منابع را برای بیمه جوانان بیکار اختصاص داد. محمد فیضی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نیز در این باره گفت: دولت حدود ۳۷ هزار میلیارد تومان منابع برای پرداخت یارانه نقدی در اختیار دارد و طبق قانون باید بتواند یارانه نوزادان را نیز بپردازد. وی افزود: بر اساس قانون بودجه سال جاری سه دهک بالای جامعه باید از فهرست یارانه بگیران حذف شوند اما متاسفانه به جای حذف آنها دولت به نوزادان یارانه نداده که تبعات این کار بیشتر از گذشته خواهد بود و دیون دولت به مردم را بیشتر می‌کند. فیضی با بیان این‌که دولت برنامه‌ریزی مشخصی برای دخل و خرج خود ندارد تصریح کرد: اگر دولت قصد اجرای قانون را داشت باید چند سال پیش شش میلیون نفر غیرنیازمند را از فهرست یارانه بگیران حذف می‌کرد اما هنوز پس از گذشت چند سال از ابلاغ این قانون هنوز شاهد اجرای آن نیستیم.
مشکلات متعددی در این حوزه مطرح است که شاخص ترین آن نبود جدیت در حذف یارانه افراد پر درآمد و افزایش یارانه افراد کم درآمد بشمار می رود.