پنج سال از آغاز اقدام احمد عزیزی، شکارچی کردستانی که تفنگ خود را شکست، می‌گذرد. حرکتی که منجر شد طی ۲ ماه بیش از ۱۵۰ شکارچی در این استان از کار خود ابراز ندامت و پشیمانی کرده و به جمع همیاران محیط زیست بپیوندند. این حرکت به دیگر استان‌های کشور هم تسری یافت و به […]

پنج سال از آغاز اقدام احمد عزیزی، شکارچی کردستانی که تفنگ خود را شکست، می‌گذرد.
حرکتی که منجر شد طی ۲ ماه بیش از ۱۵۰ شکارچی در این استان از کار خود ابراز ندامت و پشیمانی کرده و به جمع همیاران محیط زیست بپیوندند.
این حرکت به دیگر استان‌های کشور هم تسری یافت و به سونامی شکستن تفنگ شهرت پیدا کرد و بسیار هم مورد استقبال قرار گرفت حتی از سوی مسئولان هم مورد تجلیل واقع شد.
بعد از این اقدام، جنبش آزاد کردن پرندگان شکاری هم از کردستان شروع شد و طی این سالها مردم این استان نشان دادند که خود، بهترین پشتیبان و حافظ محیط زیست هستند. جنبش جدید دیگری که تازه و در چند روز اخیر بار دیگر از شهرستان مریوان به راه انداخته شده، تبر سبز نام دارد.
در این جنبش، تخریب کنندگان جنگل که با تبر و ارّه برقی تعداد زیادی درخت را قطع کرده بودند شروع به شکستن تبرها و اره‌های خود کردند، این اقدام ارزشمند از روستای مرزی سردوش از توابع بخش مرکزی مریوان آغاز شده است.
بی‌شک انجام هر اقدام و حرکتی مستلزم فرهنگ‌سازی و ارائه آموزش‌های لازم است که انجمن زیست محیطی سبز چیا مریوان یکی از فعال‌ترین انجمن‌ها در این راستا بوده که تاثیر بسزایی در شکل‌گیری این نوع حرکت‌ها داشته است.
زمانی که مردم، شناخت بیشتری از محیط زیست خود پیدا می‌کنند و با فواید وجود درختان و حیوانات آشنا می‌شوند خود به محیط‌بان و حافظ آن تبدیل خواهند شد.
سخنگوی انجمن سبزچیا می‌گوید: از سال ۸۹ که ۳۵ هزار اصله درخت در جنگل‌های مریوان طعمه حریق شد و ۹۶۸ مورد آتش سوزی در این سال ثبت شد، مبنای کار انجمن را بر آموزش عمومی قرار دادیم.
عرفان حسینی، افزود: کمیته آموزش انجمن در قالب ۱۲ تیم تمام روستاهای شهرستان‌های مریوان و سروآباد را تحت پوشش آموزش‌های خود قرار داد.
وی اضافه کرد: اگر به عنوان نمونه در روستایی همچون سردوش مریوان سالی ۱۰۰ سنجاب شکار می‌شد سال بعد به ۸۳ مورد کاهش می‌یافت که این امر نشان از افزایش اطلاع و آگاهی مردم است.
در مقطعی که مرز بسته و کولبری هم متوقف شد، بسیاری از اهالی روستاهای مرزنشین همچون سردوش مریوان اقدام به قطع درختان جنگلی منطقه خود به منظور تغییر کاربری آنها به باغ انگور کردند.
برخوردهایی هم از سوی اداره کل منابع طبیعی کردستان و تشکیل پرونده‌هایی برای این افراد انجام شد، ولی زیاد بازدارنده نبود چرا که این کار تاکنون منجر به توقف اقدام مردم نشده است.
سخنگوی انجمن سبزچیا گفت: اهالی روستای ۴۰۰ خانواری سردوش با همکاری انجمن، مراسم زیست محیطی را روز دوشنبه هفته جاری با عنوان آشتی با طبیعت برگزار کردند.
حسینی اضافه کرد: در این مراسم دو ارّه برقی توسط آقایان پیمان نیکخواه و ایوب قادری و چند تبر هم از سوی معتصم کیوان، امید رحمانی و کیوان قادری شکسته شد.
وی افزود: در این برنامه این افراد هدف خود را پشیمانی از تخریب جنگل و تلاش در راستای آبادانی و احیای دوباره درختان اعلام کردند و قول دادند در این مسیر گام بردارند.
سخنگوی انجمن سبزچیا اظهار داشت: امیدواریم این حرکت توسط دوستداران طبیعت در دیگر مناطق استان و کشور ادامه پیدا کند و دیگر شاهد قطع درختان جنگل‌ها نباشیم.
قادر رحمان‌زاده یکی از فعالان محیط زیست هم می‌گوید: استفاده ابزاری و بهره‌کشی فراوان از جنگل‌ها طی چندین دهه اخیر منجر به کاهش تراکم جنگل‌های منطقه شده است.
وی افزود: صادرات ذغال از جنگل‌های مریوان به دیگر نقاط کشور و حتی خارج و تغییر کاربری و همچنین آتش‌سوزی‌های مکرر از دیگر دلایل کاهش تراکم جنگل‌های مریوان و سروآباد است.
این فعال محیط زیست اظهار داشت: جنبش تبر سبز که از روستای سردوش مریوان شروع شده، امیدواری دیگری را در حفظ محیط زیست در دل همگان روشن کرده و امیدواریم در دیگر شهرها و استان‌های کشور هم شاهد آغاز و استمرار این جنبش باشیم. روستای سردوش و دیگر روستاهای شهرستان مریوان و سروآباد از طبیعت سرسبز و بی‌نظیری برخوردار هستند و همین هم باعث شده مقصد بسیاری از گردشگران خارجی و داخلی باشد.
قطعا اگر منابع و امکانات بیشتر گردشگری در این روستاها ایجاد و مردم این مناطق به فعالیت در این حوزه سوق داده شوند، دیگر برای امرار و معاش خود مجبور به تخریب و قطع درختان جنگلی نخواهند شد.
از مساحت ۲ میلیون و ۹۳۷ هزار هکتاری استان کردستان، بیش از ۳۷۴ هزار هکتار آن را جنگل تشکیل می‌دهد، جنگل‌های این استان که جزو جنگل‌های زاگرس شمالی به حساب می‌آیند، در طول بیش از ۵۰ هزار سال گذشته تشکیل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، توانایی‌های اکوتوریستی و ارزش‌های زندگی، دارای اهمیت زیادی است.
جنگل‌های این استان که بخشی از جنگل‌های غرب کشور را تشکیل می‌دهد، بیشتر اطراف شهرهای بانه و مریوان واقع شده است و بعد از جنگل‌های شمال کشور در رتبه دوم اهمیت قرار دارند.