بر اساس منابع علمی و اقتصاد درمان، اگر قدرت خرید خانوارها در جامعه کاهش پیدا کند، مجبور میشوند که بودجه خانوار را به هزینههای بسیار ضروری مانند خوراک، مسکن و حمل و نقل اختصاص دهند، به اجبار از هزینههای ضروری مانند آموزش و سلامت کم میکنند. در این شرایط، دولت و بیمهها وظیفه دارند که […]
بر اساس منابع علمی و اقتصاد درمان، اگر قدرت خرید خانوارها در جامعه کاهش پیدا کند، مجبور میشوند که بودجه خانوار را به هزینههای بسیار ضروری مانند خوراک، مسکن و حمل و نقل اختصاص دهند، به اجبار از هزینههای ضروری مانند آموزش و سلامت کم میکنند. در این شرایط، دولت و بیمهها وظیفه دارند که منابع خود را افزایش دهند و فشاری که به مردم وارد می شود را جبران کنند. دکتر ایرج حریرچی با اعلام این مطلب در برنامه گفتگوی ۱۸:۳۰ شبکه خبر به تجربه تورمهای بالای ۳۰ درصد در سالهای اول دهه هفتاد و سال ۹۱، اشاره کرد.
وی گفت: در آن سالها، مردم از نظر هزینههای حوزه سلامت تحت فشار قرار گرفتند و از سال ۹۶ توانستهایم تورم حوزه سلامت که در ۳۰ سال گذشته، ۴۰ درصد بیشتر از تورم عمومی بوده است، را برای اولین بار به کمتر از تورم عمومی کشور برسانیم؛ به گونه ای که در سال ۹۶ به طور متوسط میزان تورم عمومی ۱۰.۱ درصد اما تورم حوزه سلامت ۹.۶ درصد بوده و در یک ساله منتهی به مهر، تورم عمومی ۳۶ و تورم حوزه سلامت، ۱۹ درصد بوده است.
معاون کل وزارت بهداشت تاکید کرد: از طرفی تورم حوزه سلامت را کنترل می کنیم تا قدرت خرید خانوار در حوزه سلامت کاهش نیابد و جامعه پزشکی همکاریهای بسیار خوبی با ما داشته است، چراکه رشد تعرفه حق العمل جراحی در بخش دولتی و خصوصی صفر بوده است و ویزیت نیز در حد ۳ و ۵ درصد و کمتر از تورم ابتدای سال، رشد داشتهاند و از طرف دیگر نیز با دستور رییس جمهور و کمک مجلس، منابع خوبی در سال ۹۷ به حوزه سلامت اختصاص یافت و امیدواریم شاهد چنین روندی در سال آینده باشیم.
کاهش پرداختی از جیب مردم از ۵۸ به ۳۵ درصد
حریرچی تصریح کرد: در ۵ سال منتهی به اجرای طرح تحول سلامت به طور متوسط ۵۴ درصد و در سال ۸۹ حدود ۵۸.۶ درصد از هزینه های حوزه سلامت از جیب مردم تامین می شد، که در سال ۹۳ به ۳۸ و در سال ۹۵ به ۳۵ درصد کاهش یافته است اما هدف گذاری برنامه ششم توسعه، کاهش پرداختی از جیب مردم به کمتر از ۲۵ درصد است که امیدواریم با منابعی که اختصاص پیدا می کند، این هدف حاصل شود.
تلاش برای نجات بیمه سلامت از کسری بودجه
سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص رشد بودجه سازمان بیمه سلامت در سال ۹۸ گفت: تحولی که در برنامههای پنجم و ششم توسعه ایجاد شد این بود که بودجه خطی و سنواتی سازمان بیمه سلامت تبدیل به حق بیمه شد و بخش عمدهای از بیمه شدگان این سازمان به صورت رایگان تحت پوشش بیمه قرار دارند که شامل ۲۳ میلیون نفر روستایی و ۱۰ میلیون بیمه شده جدید است که دولت نیابت کرده حق بیمه آنها را پرداخت کند. اما در سالهای گذشته در این مورد، بودجه مشخصی به سازمان بیمه سلامت اختصاص پیدا میکرد که بر اساس برنامه پنجم و ششم توسعه و قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور حق بیمه هر یک از خانوارها، ۷ درصد از حداقل حقوق قانون کار است که متاسفانه تا کنون حاصل نشده که حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان است و تلاش داریم که قانون را به کمک دولت و مجلس اجرا کنیم تا سازمان بیمه سلامت یکبار برای همیشه از کسری بودجه نجات پیدا کند.
پیشنهادات شورای عالی بیمه برای کنترل هزینههای درمانی مردم
دکتر حریرچی به جلسه اخیر شورای عالی بیمه اشاره کرد و گفت: این شورا پیشنهاداتی را به سازمان برنامه و بودجه و دولت ارائه کرد تا فشاری در حوزه بهداشت و درمان به مردم وارد نشود اما باید توجه داشته باشیم که هدف اصلی نظام سلامت، حمایت از مردم است و از سوی دیگر، اقتصاد سلامت باید به صرفه و اقتصادی باشد.
وی با بیان اینکه در سال جاری قیمت دارو به طور متوسط ۹ درصد افزایش پیدا کرد در حالیکه تورم در بسیاری از کالاها زیاد بوده است، گفت: با کمک دولت و مجلس، ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای حوزه سلامت اختصاص یافت که موجب کنترل قیمت دارو و ملزومات پزشکی شد. اما تقاضای جامعه پزشکی در مورد تعرفه، بیشتر از جزء حرفهای و دستمزد، مربوط به جزء فنی خدمت است و شرایط مردم را به خوبی درک میکنند. معاون کل وزارت بهداشت یکی از سیاستهای اصلی وزارت بهداشت را حمایت از تولید داخل عنوان کرد و افزود: در حال حاضر حدود ۹۷ تا ۹۸.۵ درصد از ارزش عددی و ۷۰ درصد از ارزش ریالی دارو و ۶۷ درصد از مواد اولیه دارو، در کشور تولید میشود و حمایتهای زیادی از صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی داریم؛ به عنوان نمونه هفته گذشته ۹ خط تولید داروی ضد سرطان افتتاح و در هفته جاری نیز ۶ داروی دانش بنیان جدید رونمایی شد البته سیاست وزارت بهداشت این است که هیچ دارو و خط تولید دارو و تجهیزات پزشکی را افتتاح و رونمایی نکند، مگر اینکه آن محصولات به مدت معقولی در بازار عرضه شده و تجاری شده باشند.
دکتر حریرچی افزود: تا سه ماه و نیم آینده و همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، ۴۰ داروی دانش بنیان جدید در کشور رونمایی می شود.