شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی با سرد شدن و شروع بارش های پاییزی و زمستانه، کمتر کسی است که از این نعمت خدادادی لذت نبرد و پس از دیدن و لذت بردن از این نعمات خدادادی به خانه گرم خود نرود و خاطرات بارانی و برفی خود را مرور نکند. با این حال مردمانی هم […]

شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
با سرد شدن و شروع بارش های پاییزی و زمستانه، کمتر کسی است که از این نعمت خدادادی لذت نبرد و پس از دیدن و لذت بردن از این نعمات خدادادی به خانه گرم خود نرود و خاطرات بارانی و برفی خود را مرور نکند. با این حال مردمانی هم هستند که باران و برف را دوست ندارند؛ چرا که خانه گرمی ندارند که بخواهند با گرمای آن بتوانند سرمای پاییز و زمستان را طاقت بیاورند. بی خانمان هایی که با کارتن ها برای خود سقف و زمینی ساخته اند به عنوان خانه. خانه ای که فقط در و دیواری ندارد تا گرمایی را حفظ کند و آنها را از بارش باران و برف در امان نگه دارد. چه بسا که مرگ و میر آنها در این زمان بیشتر هم می شود.

 

کارتن خواب ها و بی خانمان هایی که با بارش های پاییزی و زمستانی کفش های خود را بالش کرده و با تختی از کارتن های بهم چسبانده، شب را صبح می کنند و آنقدر خود را مچاله می کنند تا تاب خیسی بارش و سوز سرما را بیاورند. هر چند بی خانمان ها و کارتن خواب ها برای خود خانه ای ندارند اما بهزیستی و شهرداری برای آنان مکانی را در نظر گرفته است تا شب های زمستان و پاییز را در آن سر کنند هر چند در دل آن از گرمی خانواده خبری نیست.

پذیرش پنج هزار و ۳۹۳ مددجوی زن
به گفته مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران ۱۷۱ هزار و ۶۲۱ نفر شب مددجو در گرمخانه‌های پایتخت طی شش ماه نخست امسال پذیرش شده اند. سید نجم‌الدین محمدی با بیان اینکه آمارها نشان می‌‌‌دهد که در شش ماه نخست امسال، گرمخانه خاوران بیشترین تعداد مددجویان را پذیرش کرده است، گفت: از ۱۷۱ هزار و ۶۲۱ نفر شب مددجو، ۸۴ هزار و ۵۷۰ نفر در مددسرای خاوران پذیرش شده‌‌اند. وی ادامه داد: نکته مهم این است که ۶ هزار و ۸۲۰ نفر از مددجویان برای نخستین بار در گرمخانه ها پذیرش شدند و پس از آن به طور مرتب در این مراکز حضور پیدا کردند.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به پذیرش پنج هزار و ۳۹۳ مددجوی زن در گرمخانه منطقه ۲۲ اظهار داشت: قاعده پذیرش در گرمخانه‌‌‌‌ها این است که افراد زیر ۱۸ سال و بالای ۵۰ سال به دلیل صغر سن یا کهولت به مراکز بهزیستی ارجاع داده شوند. در نتیجه از میان گروه‌‌‌‌‌های سنی موجود، زنان و مردان ۳۵ تا ۵۰ سال بیشترین فراوانی مددجویان در گرمخانه‌‌ها را تشکیل می‌‌دهند.

وجود تنها یک گرمخانه زنان در تهران
بی خانمانی و اعتیاد معضلی همگانی شده و دیگر مرزی بین زن و مرد نمی شناسد، زنان و دختران در سال‌های اخیر بیش از پیش به اعتیاد روی آورده اند همین امر الزام به وجود آمدن گرمخانه های مخصوص زنان را می طلبد. هر چند کمپ و گرمخانه هایی وجود دارد اما بسیار ناچیز و کم است به عنوان مثال در پایتخت کشور فقط یک گرمخانه برای زنان بی خانمان و کارتن خواب وجود دارد. موضوعی که رییس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران نیز به آن اذعان دارد و به ضرورت رسیدگی فوری به وضعیت گرمخانه ها و مددسراها اشاره می کند.
الهام فخاری با بیان اینکه ظرفیت پذیرش مددسراها برای این حجم از بی سرپناهان کافی نیست، گفت: در برخی مناطق مددسرا وجود ندارد و در برخی دیگر ظرفیت پذیرش آن قدر است که می توان گفت در کاهش حضور بی سرپناهان بی اثر است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه تنها یک مددسرای ویژه زنان در تهران وجود دارد، گفت: این مددسرا در منطقه ۲۲ مستقر است و نمی تواند پاسخگوی نیازهای شهر تهران باشد بنابراین باید حداقل مددسراهای ویژه زنان در ۴ پهنه شهر تهران ایجاد شود.

مرکز اشتغال زنان بهبودیافته
یک کارشناس اجتماعی در این زمینه معتقد است: تولد دوباره و رهایی از دام اعتیادزنان تاثیر زیادی در سلامت جامعه دارد اما برای حفظ سلامت جامعه لازم است که برای آینده این افراد نبز برنامه ریزی شود.
الهام خنجر افزود: علاوه برترک اعتیاد زنان با حرفه آموزی در دوران ترک می توان زمینه بازگشت ناپذیری برای مسیر اعتیاد افراد ایجاد نمود.
وی تاکید داشت:مراکز درمان مدار اعتیاد با ایجاد مراکز اشتغال زنان بهبودیافته علاوه بر ایجاد زمینه سلاتمت جامعه به معاش این افراد کمک نوده و گسترده اقتصادی ماسبی ایجاد می نمایند.
این کارشناس افزود: هنجارهای اجتماعی در کمپ‌های ويژه زنان آموزش داده شود،ایجاد مکانی آرام برای ثبات روحی و شخصیتی در شرایط سخت ترک اعتیاد کمک فراوانی در نتایج بعدی این تولد دوباره خواهد داشت.
وی در پایان گفت: ایجاد حس اطمینان و اعتماد در فرد با حرفه آموزی همزمان با ورود مجدد به جامعه خطر اعتیاد دوباره را می کاهد.