رضا شریعتی، روزنامه‌نگار انگار رئیس جمهور روحانی قصد ندارد دست از جنگ با محیط زیستی‌ها بردارد، دوشنبه ۱۲ آذر ماه بود که رئیس جمهور روحانی در سفر به سمنان گفت : « اگر سرمایه گذاری بخواهد برای انتقال آب دریای خزر اقدام کند دولت آماده است تا در کوتاه ترین زمان تمام مجوزهای لازم را […]

رضا شریعتی، روزنامه‌نگار

انگار رئیس جمهور روحانی قصد ندارد دست از جنگ با محیط زیستی‌ها بردارد، دوشنبه ۱۲ آذر ماه بود که رئیس جمهور روحانی در سفر به سمنان گفت : « اگر سرمایه گذاری بخواهد برای انتقال آب دریای خزر اقدام کند دولت آماده است تا در کوتاه ترین زمان تمام مجوزهای لازم را صادر کند. از نظر دولت تمامی مشکلات مربوط به انتقال آب حل شده است.» بعد از این مسئله یک جمله نسنجیده و غیرکارشناسی از حسن روحانی کافی بود تا از همان دقایق نخست سخنرانی او در سمنان، فضای مجازی پر شود از انتقادهای نمایندگان استان های شمالی –به ویژه مازندران- و یادداشت‌ها و اعلام موضع کارشناس‌های محیط زیست. در این رابطه بعد از نمایندگان مازندران، نمایندگان گیلان هم مخالفت خود را با این طرح اعلام کردند. غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده رشت بیان کرد: دریاچه خزر، دریا و یا اقیانوس نیست. حجم آب آن محدود است و امکان انتقال ندارد.
اسدالله عباسی، نماینده چابکسر، رودسر اظهار کرد: اجازه نمی‌دهیم دریاچه خزر به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار شود. محمدحسین قربانی نماینده آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر در مجلس گفت: انتقال آب خزر هزینه زیادی برای دولت در بر دارد که در حال حاضر مقدور نیست.
ذبیح الله نیکفر نماینده مردم شهرستان‌های لاهیجان و سیاهکل، تصریح کرد: قرار نیست بدون مطالعه برای آبادانی ِ سمنان، خزر را قربانی کنیم.
محمدصادق حسنی جور یابی نماینده مجلس دهم از شهر رشت گفت: اگر قرار باشد آب خزر به کویر سمنان انتقال یابد، خون مردم غیرتمند شمال هم باید با آن منتقل شود.
سید کاظم دلخوش اباتری، نماینده صومعه سرا تاکید کرد: انتقال خزر به کویر، باعث خشکسالی منطقه و مشکلات اکوسیستمی مي شود .
جبار کوچکی نژاد، نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی گفت: آب خزر فقط مربوط به ایران نیست. کشورهای همسایه هم سهمی در آن دارند.
البته سخت‌ترین واکنش را علی اصغر یوسف‌نژاد در مجلس داشت. او در اولین واکنش انتقال آب را مصوبه فله‌ای دانت که موجب تحریک مردم شمال می‌شود؛و خواستار اجرای قانون و طرح‌های کارشناسی در این خصوص شد.
یوسف نژاد گفت: با کدام استدلال کارشناسی در مورد مسائل زیست محیطی دریای خزر و انتقال آب آن اظهارنظر می‌کنید.
نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی افزود: منطق شما از نظر تخصصی، فنی، مالی و بودجه‌ای در مورد انتقال آب دریای خزر چیست؟
وی با اشاره به اینکه مردم مازندران از شما گله دارند، تصریح کرد: محصولات کشاورزی ارزان روی دست مردم مانده و پروژه‌های استان نیمه کاره است؛ در این شرایط چرا شما از موضوعی حرف می‌زنید که شدنی نیست.
دامادی دیگر نماینده مازندران هم با انتقاد تندی از روحانی در مراسمی گفت: آقای روحانی چرا وعده‌های استادیومی می‌دهید؟ شما مگر مصوبه شورای عالی آب را نمی‌دانید، تو که از تصمیم دولت خود آگاه نیستی چرا در میان قوم خود وعده میدی؟
نماینده ساری گفت: مازندران از هلند بزرگتر است اما عرضه نداریم حتی با کشورهای CIS ارتباط بگیریم، آب دریای بسته را که نمیکشند! سایر نمایندگان و کارشناسان نیز عکس‌العمل مشابهی داشتند.
اما این انتقادات هرچقدر تند بود، اما روحانی دست از لج بازی برنداشت . رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت گفت: باید همانند دیگر همسایگان از دریای خزر استفاده کنیم، درحالی که دیگران در حال بهره‌گیری از آب دریای خزر هستند اما ما معطل مانده ایم و تماشا می‌کنیم. کشورهای همسایه در دریای خزر این همه آلودگی درست می‌کنند به گونه ای که در ساحل خزر در مازندران، گیلان و گلستان لایه نفتی روی آب بسته شده است و ما استفاده مشروع‌ از این دریا را به بهانه‌های بسیار جزیی که نادرست و ناصحیح است، انجام نمی‌دهیم.
روحانی با تاکید بر اینکه حیات مردم و صنعت و کشاورزی وابستگی به آب دارد، گفت: نه تنها بخش صنعت و کشاورزی بلکه زندگی و حیات و راحتی مردم به آب بستگی دارد. باید سرمایه‌گذار جذب کنیم و آب‌ها را شیرین کنیم و در عمق کشور و در جاهایی که نیازمند است، بیاوریم و ان شاء‌الله با مذاکره‌ای که با محیط زیست کردیم و آنها هم الحمدالله کارهای خوبی کردند و مطالعات بسیار دقیقی انجام دادند، راه وجود دارد که هم از آب جنوب و شمال استفاده کنیم و هم اصول محیط‌زیستی را مورد مراعات قرار دهیم.
البته این اولین باری نیست که در کشور شاهد مصوبات فله‌ای هستیم، در گذشته هم کم نبودند مصوباتی نظیر سد سازی که در آن‌ها فعالان محیط زیست و هشدارهایشان جدی گرفته نشد، از طرفی در چند ماه گذشته روحانی به احمدی‌نژاد نزدیک‌تر شده تا روحانی که می‌شناختیم او به دوربین نگاه می‌کند و سخنان پوپولیستی و غیرکارشناسی بیان می کند، خودرای و غیرقابل تحمل شده است و به قول کارشناسان محیط زیستی در کانال‌های تلگرامیشان پتک خود را بر سر محیط زیست ایران آوار کرده است، امیدواریم روحانی در رفتار خود تجدید نظر کند قبل از آنکه دیر شود.