رضا شریعتی، روزنامه نگار: وقتی در دوره چهارم شورای شهر تهران، عباس جدیدی در جلسه گفت« همه از ننه عقدی هستند من از ننه صیغه‌ای» روزنامه شهروند در ضمیمه طنز خود مطلبی را با عنوان شورای قهر منتشر کرد. شاید کسی آن روز فکر نمی‌کرد وضعیت شورای شهرها در کشور به سمتی پیش برود که […]

رضا شریعتی، روزنامه نگار:

وقتی در دوره چهارم شورای شهر تهران، عباس جدیدی در جلسه گفت« همه از ننه عقدی هستند من از ننه صیغه‌ای» روزنامه شهروند در ضمیمه طنز خود مطلبی را با عنوان شورای قهر منتشر کرد. شاید کسی آن روز فکر نمی‌کرد وضعیت شورای شهرها در کشور به سمتی پیش برود که یا در آن شاهد فساد جنسی و مالی باشیم یا قهر! اما زمان گذشت و انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان با انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری ایران در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ برگزار شد و سرانجام در شهریور ۹۶ شورای پنجم شهر روی کار آمد. اما متاسفانه بر خلاف اهمیت انتخابات و مشورت از منظر قرآن و دین مبین اسلام و از لحاظ مردم سالاری برخی از اعضای شورای شهر از همان ابتدا با جار وجنجال سیاسی در شورا صاحب کرسی شدند و با تفکرات کاملا سیاسی وضعیت عمرانی شهرها را به هم ریختند. ولی ای کاش تمام اشتباهات آنها به تحرکات سیاسی مربوط می‌شد اما نشد. یک روز خبر از بازداشت تعدادی از اعضای شورای شهر در استان تهران، شیراز و … به علت مشکلات مالی و یا حمایت از فرقه ضاله منتشر شد و روز بعد خبر از بازداشت تعدادی از شورای شهر بابل به دلیل فساد جنسی و اخلاقی. روز بعد تر هم خبری مبنی بر همگرا نشدن و نرسیدن به گزینه مشترک در انتخاب شهردار و انحلال شورا! البته در آخرین اتفاق هم بعد از چند دستگیری و فساد مالی در شهرهای مختلف، خبر شکایت از چند عضو شورای شهر از هم در فضای مجازی منتشر شد، تا جایی که در مازندران عضو سابق شورای شهر بابل در تاریخ ۲۵ آذر ماه ۹۷ هم به دلیل انتشار برخی مطالب در کانال تلگرامیش بازداشت می‌شود و روز قبلش دو عضو شورای شهر قائم‌شهر به علت توهین به عضو دیگر دستگیر می‌شوند. از مرکز ایران گرفته تا جنوبی‌ترین نقطه کشور شورای شهرها تا آستانه انحلال و تخریب هم پیش می‌روند تا ثابت کنند درست است که شاید عمر شورای شهر به یک سال و نیم رسیده باشد، اما هرچقدر عمر بالاتر می‌رود حواشی افزایش یافته و تعداد شورای شهرهای در حال فعالیت با ساختار اولیه کاهش می‌یابد. آن هم در حالیکه گرانی، تورم، فقر، فحشا و هزاران رنج دیگر مردم را ناامید کرده است و مردم می‌خواهند بدانند مسئولانشان چقدر به فکر آن‌ها هستند و کارکرد مشورت در دین چیست؟ آیا شورای شهرها توانستند مدیری مدبر برای شهرداری انتخاب نماید تا برای مبلمان شهری و ایجاد بسترهای رفاهی به طور زیر بنایی گام بردارد یا اینکه عمران شهری را تنها به چند پروژه خلاصه کرده و با ترکاندن چند طرقه و فشفه شهر را کلان شهر نامیده است؟ مردم می‌خواهند بدانند چه تفاوتی میان آنها و دردانه های مسئولین وجود دارد که برای ایجاد اشتغال عزیزان آنها باید تاوان بدهند و عوارض انها به جای آنکه صرف پروژه‌های عمرانی شود خرج حقوق مازاد نیروی شهرداری می‌شود. مردم حق دارند بدانند دلیل این همه کشمکش‌ها که برای ورود به شوراهای شهر دیده می‌شود چیست و این موضوعات از کجا نشات می‌گیرد؟ دلیل اختلافات امروز چیست؟ مردم از شورا به خاطر اتفاقات اخیر شوراهایی که برنامه‌های محله محور بودن و راهبردی بودن سر می‌دادند اما در عمل خلاف آن اتفاق می افتادگلایه دارند و از فضای به وجود آمده فرسایشی!مردم فراموش نکردند به بهانه نمایندگی مردم در پارلمان شهری دست به هر اقدامی زده می شد و در نظر نمی گرفتند که این تصمیمات و اقدامات آنها چه پیامدهایی را به همراه دارد.
مردم در درک اجتماعی، عمرانی و سیاسی به بلوغ رسیدند و حال نیک می دانند کسانی که قادر نبودند تا اختلافات درونی خود را حل کنند چگونه خواهند توانست تا تصمیم سازان و سرنوشت سازان یک شهر باشند؟ این افراد چگونه می توانند جلوی ساخت و سازهای غیر مجاز بیاستند و سازمان‌های تابعه شهرداری‌ها را کنترل کنند یا اینکه شهرداری را مجاب به خدمت رسانی و تعامل با خود نمایند؟ مردم به پشتوانه فضای مجازی و آگاهی از حقوق شهروندی هنجارشکنی‌ها را که فراتر از درب‌های بسته شورا به معابر عمومی کشیده شده است می‌بینند و می‌دانند عواقب این دست به گریبان شدن‌ها چیست و چرا برخی اعضای شورا در میان راه دادگاهی شدند؟ مردم فساد را در عمل برخی می بینند و نیک می دانند این اختلافات و فسادهای اخلاقی و مالی توسعه را از شهرهایشان دور خواهد کرد. مردم انحراف در بودجه پروژه‌ها را می‌بینند و دیگر نیاز به آگاه سازی ندارند چرا که خود پیش قراول جهت دهی به رسانه‌ها هستند.
آنها به این درک رسیدند که شورا در عمل به جای حل مشکل خود به مشکل تبدیل شده و حرف‌ها و حدیث های زیادی بر علیه آن تقریباً در همه شهرها و استانها گفته می‌شود دخالت‌ها، اعمال نفوذها، رانت خواری‌ها، سهیم شدن برخی از اعضای شورا در درآمدسازی‌های پنهان و آشکار در قالب‌های مختلف شخصی و خانوادگی و بسیاری از موارد دیگر که برای سایرین هم جذابیت ایجاد کرده جدا از پل شدن شورا برای رسیدن به نمایندگی مجلس! آنها امروز شورای شهرها را مشکل می‌بینند نه راه حل مشکل و پرونده اتفاقات شوراها در ذهن آن‌ها باز است اما هنوز هم امیدوارند مسئولان به راه درست برگردند، کاش این عزیزان امید مردم را ناامید نکنند.