تداوم اقتدار پنجمین دوره جام ملتهای آسیا در سال ۱۹۷۲ (اردیبهشت ۱۳۵۱) به میزبانی تایلند و شهر بانکوک برگزار شد. این اولین باری بود که مسابقات در دو مرحله گروهی و حذفی برنامه ریزی شده بود. ایران برای تعیین گروه بندی این مسابقات یک تک بازی با تیم جمهوری خِمِر(کامبوج) انجام داد و توانست با […]

تداوم اقتدار
پنجمین دوره جام ملتهای آسیا در سال ۱۹۷۲ (اردیبهشت ۱۳۵۱) به میزبانی تایلند و شهر بانکوک برگزار شد. این اولین باری بود که مسابقات در دو مرحله گروهی و حذفی برنامه ریزی شده بود. ایران برای تعیین گروه بندی این مسابقات یک تک بازی با تیم جمهوری خِمِر(کامبوج) انجام داد و توانست با دو گل حسین کلانی و صفر ایرانپاک حریف خود را شکست دهد. کره جنوبی نیز با شکست عراق توانست سر گروه دیگر مسابقات لقب بگیرد و در نهایت گروه‌بندی مسابقات بدین ترتیب انجام پذیرفت که در گروه A تیمهای ایران، عراق و تایلند میزبان و در گروه B کره جنوبی، کویت و جمهوری خِمِر (کامبوج) به مصاف هم می‌رفتند.
محمد رنجبر (رییس) سرمربی این دوره تیم ملی بود. ایران در اولین مسابقه خود در سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۵۱ به مصاف عراق رفت. این مسابقه با هت‌ریک حسین کلانی در دقایق ۳۴، ۷۰‌و ۷۸ به سود ایران پایان یافت. با تساوی ۱ بر ۱ تایلند در مقابل عراق عملا ایران به مرحله نیمه نهایی صعود کرده بود و بازی در مقابل تایلند تشریفاتی شد‌.
در روز ۲۳ اردیبهشت ۱۳۵۱ ایران در حضور ۲۳هزار تماشاگر تایلندی به مصاف میزبان رفت. صعود به مرحله بعد باعث شده بود تا محمد رنجبر از ترکیب جوانتری برای این مسابقه استفاده کند. بازی با خشونت بالای بازیکنان تایلند همراه بود. آنها توانستند با گل‌های دقایق ۶۹ و ۷۰ پراپون ۲ بر صفر از ایران پیش بیفتند اما این پایان کار نبود، حسین کلانی ۳بار در دقایق ۸۰، ۸۶ و ۸۸ علی جباری را در موقعیت گلزنی قرار داد و او نیز با فرصت طلبی محض توانست هر سه پاس کلانی را به گل تبدیل کند. ایران ۳ بر ۲ میزبان مسابقات را با شکست بدرقه کرد.
در گروه مقابل کره جنوبی و جمهوری خمر نیز با یک شکست و یک پیروزی به عنوان تیم‌های اول و دوم گروه B به مرحله نیمه نهایی راه یافتند.
در مرحله نیمه نهایی در روز ۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۱ ایران مجدد به مصاف جمهوری خمر رفت و توانست با گل‌های صفر ایران‌پاک در دقیقه ۱۳ و پرویز قلیچ‌خانی در دقیقه ۴۷ از روی نقطه پنالتی، ایران را به اولین فینال مسابقات برسانند. تک گل جمهوری خمر در این بازی دقیقه ۱۸ توسط سوخوم به ثمر رسید. کره جنوبی نیز با شکست تایلند توانست به فینال مسابقات راه پیدا کند.
۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۱ فینال پنجم در استادیوم ملی تایلند و با حضور ۱۵هزار هوادار برگزار شد. محمد رنجبر برای این مسابقه ترکیبی هجومی را به میدان فرستاد.
بازی با سوت سیواپالان مالزیایی آغاز شد. ایران با لباس سبز به مصاف کره قرمز پوش می‌رفت. این مسابقه بصورت زنده از تلویزیون ملی ایران در حال پخش بود. نیمه اول با نتیجه بدون گل مساوی پایان یافت. درست ۳ دقیقه بعداز شروع نیمه دوم علی جباری در محوطه جریمه صاحب توپ شد و به زیبایی دروازه تیم کره جنوبی را گشود اما پارک لی، در دقیقه ۶۵ با شوتی محکم و سرکش دروازه ایران را فرو ریخت تا بازی در ۹۰ دقیقه با تساوی ۱ بر ۱ به پایان برسد. در دقیقه ۱۰۸ وقت اضافه سانتری زیبا و ضربه سر حسین کلانی برای بار دوم دروازه کره جنوبی را باز کرد.
با پایان ۱۲۰ دقیقه، ایران توانست به دومین قهرمانی پیاپی دست پیدا کند و مصطفی عرب کاپیتان شماره ۶ ایران نیز جام را بالای دست ببرد.
حسین کلانی با ۵گل آقای گل مسابقات و ابراهیم آشتیانی بهترین بازیکن جام لقب گرفتند تا اقتدار ایران در فوتبال آسیا تداوم داشته باشد.