روز گذشته خبر استعفای محمد سلطانی‌فر، معاون امور مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد که عمر مسئولیت وی چند روزی بیش از یک سال بود. هنوز مطلبی در خصوص دلایل استعفا و جایگزین‌های احتمالی وی منتشر نشده است. سه‌شنبه ۵ دی‌ ماه ۹۶، مراسم تکریم حسین انتظامی، معاون سابق امور مطبوعاتی و معرفی […]

روز گذشته خبر استعفای محمد سلطانی‌فر، معاون امور مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد که عمر مسئولیت وی چند روزی بیش از یک سال بود.
هنوز مطلبی در خصوص دلایل استعفا و جایگزین‌های احتمالی وی منتشر نشده است. سه‌شنبه ۵ دی‌ ماه ۹۶، مراسم تکریم حسین انتظامی، معاون سابق امور مطبوعاتی و معرفی محمد سلطانی‌فر به عنوان معاون جدید امور مطبوعاتی با حضور سید عباس صالحی در دفتر این معاونت برگزار شد.

سابقه معاونت مطبوعاتی
بعد از اتمام جنگ عراق و ایران در تابستان ۱۳۶۷ همزمان با آغاز دوره بازسازی کشور در سال ۱۳۶۸، دوباره فضای سیاسی ـ ‏فرهنگی نسبتا بازی برای فعالیت وسایل ارتباط جمعی بوجود آمد. کاهش سختگیری‌ها نسبت به صدور اجازه‌‌نامه انتشار ‏نشریات و همچنین اختصاص کمک مالی ویژه به مطبوعات، از طریق توزیع کاغذ ارزان قیمت بین روزنامه‌ها و مجله‌ها ‏و نیز ایجاد تسهیلات برای تهیه تجهیزات فنی چاپ مورد نیاز موسسات مطبوعاتی و بویژه موسسات ‏مطبوعاتی جدید، بسیار مورد توجه قرار گرفت. تعداد نشریات دوره‌ای ایران که در طول سال‌های ۶۰ تا ۶۷ از ‏حدود ۳۰۰ نشریه، به کمتر از ۱۰۰ نشریه کاهش یافته بود، در سال‌های ۷۱ تا ۷۳،‌ به تعداد‏ ۵۵۰ عنوان افزایش یافت.
براساس اسنادی که موجود است محسن امین‌زاده، اولین معاون مطبوعاتی است که در دوران وزارت فرهنگ و ارشاد سید محمد خاتمی در دولت اول مرحوم هاشمی از سال ۱۳۶۸تا ۱۳۷۱ در این مسئولیت حضور داشته است. پس از وی چهره‌هایی مانند عالمی، پورنجاتی، اشعری، بورقانی و شهیدی مودب تا قبل از دولت احمدی‌نژاد بر این مسند حضور داشته‌اند.

دولت احمدی‌نژاد
پس از انتخاب احمدی‌نژاد، گمانه‌زنی‌های زیادی برای انتخاب وزیر فرهنگ و ارشاد بوجود آمد. سرانجام حسین صفارهرندی به عنوان وزیر انتخاب شد و روز ۹ مهر ۱۳۸۴ علیرضا مختارپور قهرودی را به جای سید محمد صحفی منصوب کرد. مختارپور نزدیک به دو سال در این مقام حضور داشت و در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۸۶ علیرضا ملکیان بجای وی آمد. در مراسم معارفه و تودیع، مختارپور حضور نداشت.
در دوره دوم دولت احمدی‌نژاد و پس از حوادث پس از انتخابات، ملکیان تا ۱۰ آبان‌ماه ۱۳۸۸ عهده‌دار این سمت بود تا نوبت به جنجالی‌ترین چهره در میان معاونان مطبوعاتی رسید» محمدعلی رامین. رامین در تاریخ ۱۰ آبان ۸۸ به این سمت منصوب شد و در ۲۹ آذر ۱۳۸۹ از سمت معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برکنار شد و به جای وی، محمدجعفر محمدزاده، رئیس سابق دفتر محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس‌جمهوری به این مقام منصوب شد. با روزنامه‌ها و سایتهای بسیاری در دولت احمدی‌نژاد برخورد شد.

دولت اصلاحات
با روی کار آمدن دولت اصلاحات و باز شدن فضا، دوران طلایی مطبوعات پس از انقلاب نیز آغاز شد. دکتر مهاجرانی، وزیر وقت ارشاد که با سختی از مجلس پنجم رای اعتماد گرفت، مرحوم احمد بورقانی را به عنوان معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب کرد. وی از سال ۷۶ تا بهمن ۷۷ در این سمت مشغول بود و پس از آن به دلیل حضور در انتخابات کناره‌گیری کرد. پس از وی شعبان شهیدی‌مودب روز ۱۲ بهمن ۷۷ به عنوان معاون مطبوعاتی منصوب و تا سال ۸۱ نیز عهده‌دار این مسئولیت بود.مسجدجامعی بجای مهاجرانی وزیر فرهنگ و ارشاد شده بود و تا انتهای عمر وزارتش نیز حضور داشت. سید محمد صحفی در نیمه مهرماه ۱۳۸۱ جانشین شهیدی‌مودب شد و لقب آخرین معاون مطبوعاتی دوران اصلاحات را به دوش می‌کشد./ایرنا/ سید مهدی موسوی تبار